Великобритания - тема 33 Пролетно-Великденска

• 43 504
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
  • Русе
cocko, много са хубави, браво!!!   bouquet

Днес ходихме на лекар (на сестра де  Laughing)
Понеже забравих да се обадя на рецепцията, че сме пристигнали, 15 минути след нашия час сестрата излезе да ни търси. Докато вървяхме по коридора каза, че понеже сме си изпуснали часа, трябва да бъдем супер, ама супер експедитивни!!! (Освен нас, като никога имаше само още 2ма човека, не е като да беше пълно с хора, а и не работи само тя там, може даже да не са били за нея.) Та, изслуша ме какво му има и по най-бързия начин му измери температурата и му погледна ушите. Каза, че едното е леко зачервено и изписа антибиотик, понеже трети ден поддържа около 37,5 градуса. Нито го преслуша, нито погледна гърло. Опитах се 2 пъти да кажа нещо, тя ме прекъсваше без да ме изслушва и ни натири да си вървим  Crazy Доволна съм, че изписа антибиотик, защото наистина така с температура 3 дни, болки в ушите, подути сливици и лимфни възли....  но можеше да го преслуша поне, особено след като й казах, че кашля. ВъзмУтена съм  Crossing Arms 
А, и другото, питах капки в носа да капя ли (не мога да ви опиша какво нещо му излиза от носа  Sick извинете...) тя вика Нененененененене нищо. А, добре, казвам, значи само физиологичен разтвор, колкото да почиствам - Нененененененене нищо! Не знаем от какво е това в носа, за това нищо няма да слагаме! Тъй рече...... После и в аптеката като не ми взеха пари за антибиотика (не се смейте, за пръв път купувам с рецепта тук) и съвсем се ошашках  Crazy

# 661
Честита Баба Марта и от нас!Бъдете здрави и щастливи!

Много е приятно да забележа присъствието на по-старите потребители, че вече сериозно ми омръзнаха обсъжданията на въпроси свързани с бъдещо пребиваване тук.

Gi, добра идея, дано и другите момичета с по-големи деца се включат.Ще следя с интерес!

# 662
Валентина007   да ти е жива и здрава рожденничката  bouquet !cocko  ,Deb  ,страхотно сте се справили браво!Днес занесохме на всички мартеници и бяха много щастливи децата  , че са подарили нещо на някого /милите ми/ и учителките разбира се ,бяха се закичили стана ми много мило Heart Eyes .Моите юнаци са отскоро тук  и определено различават англичани и бг.,и все още се определят като българи, но ще видим по нататък.

# 663
 Валентина да ти е жива и здрава рожданичката   bouquet
 Браво на всички майсторки на мартенички и торти  Simple Smile Честита баба марта и от мен!!!
 И на мен ми е много интересна темата за самоопределянето, въпреки, че детето ми е малко. Много ми се иска да се гордее с БГ и да има желание да си ходи там, както и да знае български, дори и да се самоопределя като англичанка. И аз бих се натъжила, ако откаже рязко нещо българско, въпреки, че според мен е неизбежно, дори и на 7 годишни да ги излъжем, не вярвам като са на 17 все още да носят мартеници, честно казано не съм сигурна дали и аз ще нося  Confused Моя мъж е българин и си мисля, че така по лесно ще вкараме традициите, освен пък ако не реши да се срамува от това, аз се настройвам на всякакви варианти от сега, хич си нямам работа май... Както се казва ще поживеем и ще видим...
 GI аз и преди да родя ти я пробутвах, ама и сега гледам не ти е минало желанието за бебета, да ти я пращам ненаядна  Mr. Green Малко е проклетия, не спи, реве, ама ти 3 юнака си отгледала, моята дрисличка ли ще ти се опре... Иначе и ние сме синеоки и Убави http://www.facebook.com/album.php?id=1241132371&aid=2072626#!/photo.php?fbid=1544567254386&set=a.1537086467371.2072626.1241132371&theater
  Deb оздравявайте бързо  Hug Ще ме умориш с твойте открития за безплатни неща  Mr. Green

# 664
Като сте подхванали една такава тема, да ви кажа как протича между мен и Габриел един разговор на български.

- Лягай да спиш, защото стана много късно!
- What?!
- Лягай да спиш, защото стана много късно!
- Mammy, say it properly!
 Tired
- Just...go to bed!

Сега да не ме емнете, че не говори и разбира български!  Laughing Разбира, по-горното е само за пример. Обикновено такива са ни разговорите всеки път, когато реша да използвам по-сложни думи и в други ситуации.  Peace

Честита Баба Марта, да не забравя. Нашето семейство не е от феновете обаче.  Embarassed Дори и в България на времето, си слагах мартенички за няколко часа, колкото да не обидя ентусиастите които ми подаряваха.

Валентина007, честит рожден ден на дъщеричката ти!  Hug

krio, сори че те обърках с онова DSS. Решила съм, че е за инавалиди и все така си го тълкувам.  ooooh! Добре, че Ave минава след мен да ми поправя нелепиците.  Laughing

# 665
  • ENGLAND
И аз да се включа за самоопределението. Моята от малка си се определя като българо-англичанка, при баща англичанин няма как да е друго. За нея не е важно, казвала ми го е, кой къде е роден и къде живее, най-важното е мама и тати какви са. Но, мисля и голяма роля за това има и баща и. Непрекъснато говори за българската част на т.н. ни разширено семейство, покрай нея започна да учи по малко български, използва всеки момент да и говори за нашето необичайно, смесено семейство. ( в нашата ериа са само бели англичани и това тук е нетипично)
Тази сутрин те, двамата ми напомниха за мартениците. Тя си взе няколко за приятелчетата ( баба и се объркала и ни пратила само за половината клас), баща и принтира на английски малко разказче за мартениците и следобед прибирам се в къщи и тя с такъв ентусиазъм ми разказва как госпожата е прочела за мартениците и как други нейни приятелчета искат и те. Утре ще носи останалите.
За мен е важно не само говоренето на български, но и какво се говори се говори. Необичайно за мен е при двама български родители децата да се определят само като англичани. Не къде си роден, а откъде идваш определя какъв си. Не можем да избягаме от корените си където и да живеем, на каквито и да се правим.
Честита Баба марта и от мен.

# 666
Боже, аз пак се разрплаках! Дорет, голяма сладурана си имаш!

Моите деца носят мартениците за сега, харесва им да им чета приказки на български, обичат да ходях в България и говорят до някъде езика. Кръстени са и в католическа църква за кеф на френската рода и в Рилския манастир за радост на моите родители. Знам, че не е голяма работа, но наистина би ми станало кофти ако един ден отрекат българското или френското у себе си само защото живеят в трета даржава. А и момичетата са родени във Франция. Как ми се иска да родя в Бг това бебе, но няма как да стане за съжаление...

# 667
  • Манчестър
И аз да се включа за самоопределението. Моята от малка си се определя като българо-англичанка, при баща англичанин няма как да е друго. За нея не е важно, казвала ми го е, кой къде е роден и къде живее, най-важното е мама и тати какви са. Но, мисля и голяма роля за това има и баща и. Непрекъснато говори за българската част на т.н. ни разширено семейство, покрай нея започна да учи по малко български, използва всеки момент да и говори за нашето необичайно, смесено семейство. ( в нашата ериа са само бели англичани и това тук е нетипично)
Тази сутрин те, двамата ми напомниха за мартениците. Тя си взе няколко за приятелчетата ( баба и се объркала и ни пратила само за половината клас), баща и принтира на английски малко разказче за мартениците и следобед прибирам се в къщи и тя с такъв ентусиазъм ми разказва как госпожата е прочела за мартениците и как други нейни приятелчета искат и те. Утре ще носи останалите.
За мен е важно не само говоренето на български, но и какво се говори се говори. Необичайно за мен е при двама български родители децата да се определят само като англичани. Не къде си роден, а откъде идваш определя какъв си. Не можем да избягаме от корените си където и да живеем, на каквито и да се правим.
Честита Баба марта и от мен.

Аз лично мисля,че на повечето от нас децата са малки и е малко трудно да се самоопределят на тази възраст или поне това което казват едва ли го осъзнават.Съгласна съм с Дорет,че всичко идва от семеиството. В нашето и двамата сме БГ и се говори само на български.....И моя като на nana_cool се опитва да ми пробутва на англииски и простичко му обяснявам,че не разбирам какво ми казва. Поне засега казва.че е българин,защото маика му и баща му са българи...като стане на 20 - знам ли..може друг акъл да му доиде...Иначе е роден тук , в БГ ходи за ваканциите, преди да почне училище по 2,3 месеца,сега колкото се може повече. Моя сложи мартеница сутринта, но после поиска да си я сложи в стаята..

# 668
Във форума срещнах постове на едно момиче, което е българка, но е прекарала целия си съзнателен живот тук. Прерових теми, където е писала и ми направи впечатление, че няклко пъти е написала, че обича българското у себе си. Не знам дали е писала в темите за Великобпитания и дали още пише, но мисля да и напиша едно ЛС да сподели с нас какво мисли тя и какво е нейното становище като цяло ако още учасва във форума.

# 669
Боже мой,  A.S.I.A., какви се тези ревове и театрални емоции.

Както по-горе се отбеляза, повечето пишещи тука имат малки деца, така че какво си мисли едно 4-5 годишно в момента- не е особено интересно. Ако целият живот на един млад човек е плътно свързан с една страна, питай го след 20 години дали случайно не се чуства някакъв не-гражданин на тази страна. Не си мислете все пак, че сте първите преселили се в друга страна.....

Също така, израствайки в България, много от нас подсъзнателно търсят черно-бели определения за националност. И като се преселят в една много по-космополитна атмосфера, се пообъркват, когато се срещнат с (описвам хора, които аз познавам):

- канадска с египетски родители, живееща в Прага, децата са родени в Прага;
- англичанка с италиански родители, децата й са родени в Етиопия;
- украинка, омъжена за англичанин с един родител французин; децата за родени тука;
- южно-африканка с един родител анличанин, омъжена за българин, децата са родени тука;

И т.н. Колкото и да ви се иска, не можете да диктувате, налагате, внушавате или да се надявате, че деца в подобна "схема" ще се определят с националността на родителите си: просто животът на тези деца ще е малко по-сложен, но и по-богат.

И въобще, хайде да не наблягаме толкова на национализма- звучи някакси комплексарско. Възпитавайте си децата както си знаете, ама ако може без форумска драма, ще е по-добре.

# 670
Да кажа и аз Честита Баба Марта, макар и на патерица  Blush

По въпроса за самоопределянето на родените в Англия не мога да дам мнение, защото моята дама е голяма, а и се премести тук на 10 години.
Пример за нейното самоопределяне- в България не слагаше такова количество мартеници, каквото накичи вчера Crazy

# 671
  • Нотингам/Пловдив
Момичета за самоопределянето смятам че най добре ще е да оставим на времето и на самите деца да определят като какви се чувстват,но днес сутринта ми стана много криво когато нашата кака свали всички мартеници и помоли малката да не и закача повече. Sad Вчера с ентусиазъм правихме заедно мартеници,но се оказа че ги прави просто защото аз се бях захванала,а не че е имала намерение да ги носи.Оплаках се и ми олекна малко  Hug Hug Hug

# 672
Но все пак.

Това дали едно малко дете носи мартеница с (не)желание не израз на там каквото неооформено национално усещане му се рее из мозъчето, а по-скоро е простичко желание за конформизъм, което е доста типично за по-малките или по-плахите деца.

Вие го закършихте малко към генерализацията, че който не носи мартеници до лятото*, е душманин. Wink Успокойте се.

# 673
Честита Баба Марта и от мен! Нека сме живи и здрави!

A.S.I.A а децата ти говорят ли френски? Защото се събират 3 езика за сега. Моето дете това го чака баща френско говорящ, майка българоговоряща и засега живот в Англия... Не го знам милото как ще се самоопределя с толкова култури, но аз ще си настоявам за моето Simple Smile

Валентина честито на рожденичката ти Simple Smile Как посрещнахте събитието? Мъчно ли ти беше, че е онова пораснало мъниче? Simple Smile

Деб всичко за децата е безплатно през NHS Simple Smile а бременните си имат maternity exemption по време на бременността и 1 година след раждането, тоест безплатни рецепти, зъболекар и прочие. Аз така се уредих за зъболекар, не че ми се ходеше, но ми се наложи Simple Smile Дано не са го премахнали това. А за сестрата и аз съм останала с такива впечатления от сестрите, още ми е странно, че те предписват антибиотици. Те не че лекарите са по-добри някой, още помня как бях в 7мия месец с дънките за бременни и една лекарка ме преглежда и след това ме пита как ми било месечното кървене? Ама аз съм бременна.... ?!?!? Така ли? -беше отговорът. Излишно е да казвам, че загубих всякаква вяра в нея. 

Мисс Файн много сладка дъщеричка с много сладки роклички:) Да ти е жива и здрава!

И да ви се похваля моят малък бяс вече сам се изправя в леглото си и ходи напред назад! Иска да прохожда мъника Simple Smile

# 674
A.S.I.A а децата ти говорят ли френски? Защото се събират 3 езика за сега. Моето дете това го чака баща френско говорящ, майка българоговоряща и засега живот в Англия... Не го знам милото как ще се самоопределя с толкова култури, но аз ще си настоявам за моето Simple Smile
Да, с баща си говорят на френски момичетата. Малкият също разбира, но отговаря на английски за сега. Колкото до това, че са 3 езика-малко е ибъркано, но си се оправят. Децата са като гъби на тази възраст, езиците са най-малкия проблем според мен.

Общи условия

Активация на акаунт