Отговори
# 465
права е misleto - в малки дози, витамин А подпомага усвояването на витамин Д! "деавит"-а не е подходящ при лечение на рахит, защото тогава се получава предозиране на витамин А, което е опасно за бебетата! и аз давам по една капка и мисля, че ще ми стигне за следващите 4-5 месеца флакончето!
Здравейте, какво значи опасно за бебетата?
На нас още от самото начало ни изписаха по 2 капки Вигантол, а след втория месец сме на 3 капки. След като сменихме с Деавит се запази дозата от три капки, а педиатъра не ми е казвал нищо за вреда от вит. А, който се съдържа в него?

мисля, че и преди бяхме обсъждали, че витамин А се натрупва в организма, ако не се усвоява, т.е. ако организма получава по-голямо количество от това, което му е нужно. ето информация по този въпрос:

Хипервитаминоза А. Тя може да се развие остро — при еднократна употреба на много големи дози от този фактор или бавно, хронично — при продължителна употреба дори на физиологични дози. Особено чувствителни към отравяне с витамин А са малките деца. Острата хипервитаминоза А се проявява с повишаване на температурата, кръвоизливи по кожата и лигавиците, липса на апетит, бързо измършавяване. При хроничната хипервитаминоза А се наблюдава нетърпимо главоболие, увеличение на черния дроб, спиране на растежа, болки по костите и ставите, суха, лющеща се кожа. В немного тежките случаи спирането на употребата на витамин А води до пълно възстановяване в продължение на 1—2 месеца.
http://www.kak-da.com/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8.html

разбира се, това не означава да ставаме прекалено хипохондрични! просто за да си имаме едно на ум..
Wink
На Ники почна да му се лющи кожата на краченцата - на три места, едни петънца, като лишеи изглеждат. Мажа с кремче, но не изчезват. Дали не е от вит.А?! Новата ни лекарка каза да му давам по 2 капки Деавит, че по начало 1 капка било недостатъчно. Сега кое е по-лошо - да му е по-малко вит.Д или да предозира А - откачам вече  #Crazy

# 466
Аз имам румънски Вигантол, но засега давам Д-флуоретен, че ми е удобен на хапченца, а и има и Флуор Peace
А този Д-флуоретен има ли го по аптеките или пак е доставен от някъде? newsm78

# 467
Моята беба пропи вода  Grinning Купих й същото шише, като това от млякото и затоплих водата, доста топличка, не да пари де, и тя сега си пийва. Е, все още по малко, но с времето ще започне повече.

Да питам какъв чай на Хип давате? margo, май ти беше споменала, че твоят юнак харесва много чая на Хип, кой е той?
Аз давам ето този  http://www.pakostnik.com/bg/productdetails.php?id=6812&cat=118
Малката го харесва и го пие.пратих мъжа ми да купи от успкояващия лека нощ, ама той не го намерил и взел този. Единственото, което не ми харесва в него е, че съдържа захар.

Кори
точно този чай давам! - съжалявам, че бавя отговори, но едва смогвам - чета ви в обратен ред в момента... Crazy Лошото е, че откакто му хареса тоя чай не иска да пие вода - спрях с чая и пак не ще и не ще водата и така, наложи се пак да сме на чай, че иначе никакви течности, освен млякото - не може така... Crazy

# 468
Аз имам румънски Вигантол, но засега давам Д-флуоретен, че ми е удобен на хапченца, а и има и Флуор Peace
А този Д-флуоретен има ли го по аптеките или пак е доставен от някъде? newsm78
Ахам от Германия е Sad

# 469
  • в рaя
Точно този чай е с лайка, а нали тя била алерген? Ние имаме такъв, само дето пише, че  епт 2-рия месец. В началото давах и аз чайчета, но с времето ги спрях, започнах аз да и варя и сега пие и  подсладените чайове, и моите, дето са без грам захар, чиста водичка.
И на беба и се лющи кожата по крачетата, даже от няколко дена има ситен обрив по гръбчето и корема и го отдадох на нещо, което аз съм яла, но сега ме хвърлихте в чуденка с този вит. А  newsm78 А от къде си поръчвате чист вит. Д ?

# 470
agnesana бочко имат гелче за зъбки, което е сладко на вкус, с градински чай, шипка и още нещо, но го дават безвредно и подходящо за честа употреба. Струва около 3 лв. Може да пробваш  с него, вместа с мед и сладко, може пък да има ефект  Hug
[/size]
За такъв вариант не съм се сещала  newsm78 , но идеята е добра и мисля да пробвам. Иначе за зъбки ми препоръчаха Дологел. Имал страхотен ефект.
Сладкото което давам е домашно от бобонки (черница).  А относно педито - нямам голяма помощ от там, за захранването се ориентирам сама, чета из нета... и така, но пише толкова различни неща, че направо се паникьосвам. Принципно изчаквам дори 5 дни до въвеждането на нова храна, само че не съобразих това за цвеклото и кашата. А тиква не иска, като го пробвах чак му се доповръща милия, а толкова вкусно беше станало пюрето. Днес яде само картоф и морков и то даже и мляко не сложих, а само малко от сварената водичка. Така го излапа, че лигавника и устата бяха омазани само от моето ненацелване с лъжицата, че с едната ръка го държах, а с другата хранех.
Зарадвах се като видях, че има такъв форум, защото в момента всички сме на тема захранване, зъбки и сядане на бебетата и ще можем да си обменяме повече информация.

Относно Деавита, аз го давам по схема, тоест 20 дни по 2 капки и 10 дни почивка. Само че по някога се случва да забравя да му дам и намалям интервалите. Моето педи ми каза да го давам всеки ден една капка, а през ден по две понеже бързо наддаваме. Имайте напредвид, че детето може да става нервно заради вит А. Всеки лекар го дава по различна схема, аз се водя по лекаря на моя приятелка от Пловдив. На друга приятелка са и казали да почива две седмици с Деавита, а едната седмица от тях да го приема тя.

# 471
  • София
Съжалвам,че ще ко кажа,но почвате вече да се вманиачавате. Защо веднага решихте ,че от вит.А се лющи кожата.Ако нещо ви притеснява има лекари за това. напълно взъможно е да е от АД или някакъв дуг дерматит,да е реакция от нещо, което ги е докоснало

# 472
След като се появяват обриви според мен е най-логично това да е реакция или от някаква храна или както каза Мишлето от нещо, до което се е докоснало бебето.

За какво го давате този флуор? До колкото ми е известно в европа отдавна е отречено даването на флуор. Полезно би било Хрисинда да се включи по тази тема.

# 473
Аз давах по 6 капки деавит, отскоро сме на пет.Вярно, направихме рахит, но едва ли от 2 капки ще има такъв проблем, ако е по лекарско предписание.При нас вариантите бяха-или рахит или деавит.Както знаете вигантола го няма още, отскоро и деавита изчезна.Поръчвах от Англия на сестра ми, но и казали, че и трябва рецепта.Взела е само някакъв спрей, който е с 500ie, за сравнение на вигантола са 20000, а на деавита 30000.Та и казах да не ми го праща, че ще се чудя как да го дозирам, да не говорим,че е безумно скъп при нашите темпове на даване на витамин Д.
Преди години изобщо не се намираше вигантол и масово се давеше деавит на всички бебенца.Не се притеснявайте излишно, лишейчетата може да са някакъв обрив или нещо друго, консултирайте се с лекар, но не предприемайте самоволно спиране на витамин Д,когато е предписан, че аз видях каква е паника с рахита.Особено при бързо наддаващи бебчета.

# 474
  • София
И аз мисля като misleto ,че от толкова инфо в нета вече клониме към вманячаване.Доказано е че вит.Д е опасен във високи дози,но по една капка е ок/не че аз го давам,но мал4о ве4е е със почти затворена фонтанела и приема от АМ и другите храни/.Меда и лайката са алергени,да внимават майките на които децата са предразположени...Това не значи че всички бебета не трябва да пият чай от лайка/аз давам защото тотално отказва да пие чиста вода .Според мен е по-опасно да не пие течности.А и мисля че след като го пие 5 мес.ве4е няма проблем/.Мед не давам,защото освен алерген е вреден и за зъбите в последствие/знете че съм пристрастна/,а сега за лигавицата ако заспива с биберон с мед,защото се разгражда до въглехидрати ,които престоявайки в устната кухина причиняват гъбички.Затова моя съвет към agnesana е,не му даваи сладко на биберона,а го мажи с малко Дактарин гел той е против гъбички,сладък е и ще му харесва.Но след като се махнат не даваи сладко ,защото се получава затворен кръг.Елда също давам,малкия много я харесва,но пак казвам в нашето семейство нямаме алергични.За флуора отдавна,мисля че докато бяхме бременни бях дръпнала една лекция  Laughing и да флуор допълнително вече не се дава.Ако някои иска да напиша защо или не си спомня ,ще го направя

# 475
  • Казанлък
Здравейте! Пиша доста рядко, но за сметка на това ви чета редовно, стига да ми остане малко свободно време  Simple Smile .
Искам да ви питам кои зеленчукови пюрета си приготвяте сами и кои купувате готови?
Аз си приготвям сама пюре от тиква, морков и картоф. За сега само тези зеленчуци сме въвели, тъй като се захранваме от почти 2 седмици.

# 476
Дани, плс припомни ми за флуора.Търсих в старите ти публикации, но не открих нищо?!
Моя близка в Германия с бебче на месец ме снабдява с тоя Д-флуоретен и тя го дава на нейното...
Аз исках Вигантолетен, но тя имала рецепта за това и ми изпрати него...

# 477
Мами ние май трудно ще се захраним с моята бебка. От 10 дни захранвам-дала съм дни морков, 4 дни тиква и 2 картоф до момента (обаче картоф, картоф, а то се оказа , че съм отворила картоф С КАРФИОЛ Embarassed, ама какво да се прави-захраних я набързо с две нови храно Laughing).
Преди 2-3 дни дни с мъки изяждаше цяло почти пюренце, но днес, хапна 6-7 лъжички и затвори уста. Как ли не се мъчих, правих се на клоун, давах играчки и т.н. ама не. Като видя обаче млякото и веднага огромна усмивка и изяде всичко за нула време.
Та се чудя кога ще прояде и дали въобще ще иска зеленчукови пюрета. Cry

# 478
  • Русе
Относно вит. Д и А ето тази тема: http://www.biberonbg.com/info/vitamind.htm

Тя най-добре обобщава това, което съм чела досега аз поне. Може би наистина трябва да го даваме по-леко с притесненията - ето днес малкия се покашля и понеже в началото на този месец преболедува аз веднага реших, че пак се почва и дай на лекар. Мъжът ми ме гледа страшно цяла вечер.. Whistling

Все пак винаги съм смятала, че е по-добре да си повече, отколкото по-малко информиран!  Naughty

# 479
Все пак винаги съм смятала, че е по-добре да си повече, отколкото по-малко информиран!  Naughty

абсолютно подкрепям!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт