Кападокия

• 16 875
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
Ами селото Гьореме има най-автентичната атмосфера, около него са всички важни места за посещаване,най-интересните долини и скални образувания, а има и най-много малки и уютни хотелчета, тип семейни. Е, има и супер скъпи също....Иначе другият вариант е Юргюп, но той си е град, с големи хотели, навалица от туристи...избора е твой!

# 16
Благодаря. Питам, т.к. не ми е стъпвал кракът там. А как се изписва на латицина името на селото? За да потърсим хотели там.

# 17
  • София
Благодаря за споделената информация. В карая на май ще посетим Кападокия с голямата ми дъщеря (10 г). Обаче започнах да се притеснявам дали няма да й дойде много пътя - доколкото знам отиване и връщане е около 2400 км. Та въпросът ми е как е пътя, често ли се спира и изобщо трудно ли се понася. Също имам питане за балона - пускат ли деца без придружител? Има голям мерак, а аз имам фобия от високо. 

# 18
Göreme се пише на латиница
Ето карта на района - виждат се населените места около Гьореме, навсякъде има хотели от всякакъв клас и за всеки вкус, в т.ч. и много луксозни. С търсамката могат да се проверят възможностите за нощуване из тях:

Ние отседнахме в къмпинг Кая, който е близо до Гьореме.

Аз не съм къмпингарка, не обичам да ходя на палатки или да обикалям с туристически обувки по две седмици из планината. Аз съм от жените с токчета. Спането в къмпинга беше реверанс към съпруга ми, който заради мен нощува две седмици из турския Анадол само в хотели, въпреки че изкаше оф-роуд преживяване. Та този къмпинг е напълно приемлив дори и за такива като мен - има басейн, супер чисто е, с добре оборудвана кухня (не че я ползвахме  Embarassed), със санитарни помещения, които могат да правят чест на повечето тризвездни хотели в БГ. Има безплатен безжичен интернет в района около рецепцията, както и магазин за хр. стоки. Предимство е и това, че има уникална гледка - разположен е с изглед към долина и сутрин се виждат идеално балоните.

Последна редакция: нд, 27 мар 2011, 21:05 от sladka hapka

# 19
Благодаря за споделената информация. В карая на май ще посетим Кападокия с голямата ми дъщеря (10 г). Обаче започнах да се притеснявам дали няма да й дойде много пътя - доколкото знам отиване и връщане е около 2400 км. Та въпросът ми е как е пътя, често ли се спира и изобщо трудно ли се понася. Също имам питане за балона - пускат ли деца без придружител? Има голям мерак, а аз имам фобия от високо. 
Лекси, пътя наистина е дълъг и малко тягостен - ние нямахме преходи нощни, и аз зяпах наоколо. Иначе доста от хората поспиваха. ние бяхме в огромен и удобен автобус, но малко хора, така че на всеки имаше самостоятелна седалка, та ни беше много удобно. А често, често спирахме- то си зависи от фирмата, нашите фирмаджии бяха страхотни и поддържаме и сега чудесни приятелски отношения.
А на балона- имаше едно момиченце на 13, майка му ни го повери, няма проблем. Ако е сериозно дете - ще се справи с другите от групата, не се изисква придружител.
Е, желая ви приказни преживявания в Кападокия!

# 20
Е, да се възползвам от новата опция за качване на видео и да кача моето клипче за Кападокия :

# 21
  • София
pepelia6kata, мерси  Hug видеото е страхотно!

# 22
  • Sofia
Пепеляшка,    bouquet Пътеписите са невероятни!
Отдавна мечтаем за Кападокия и се двоумим между Караджъ турс и Бутик тревъл...
Коя от фирмите бихте препоръчали?

# 23
  • София
Ние щяхме да ходим сега през майските празници със Сън травъл, но за съжаление не се събра група и екскурзията отпадна. Искахме програмата да включва по-дълъг престой в Кападокия и преспиване в скален хотел, както и да няма обиколка в Истанбул, тъй като сме ходили там. Това се предлагаше май само от тази фирма и от Искони. Другите фирми масово предлагат само 2 дни в Кападокия, което ми се струва малко.
От двете фирми, които си написала мисля, че Бутик травъл предлагат по-удобен транспорт. Автобусите им са много комфортни. Не съм пътувала с тях, но в сайта на фирмата така е описано, има и снимки. Peace

# 24
  • Sofia
Караджъ турс предлагат цял ден вповече, а също и разглеждане на Кония. Но пък чух много негативни мнения за тях.  newsm78

# 25
За жалост нямам впечатления от тези фирми. Аз съм писала с коя фирма пътувах. Иначе мои приятели сега отиват с Искони или нещо подобно. Малко са фирмите, които предлагат повече дни в Кападокия.

# 26
  • Sofia, Bulgaria
Пепеляшка, през последния час се наслаждавах на пътеписите и кулинарните изкушения  в блога ти - благодаря за прекрасното преживяване и ти желая много нови незабравими пътешествия.
Имам един може би тъп, но жизнено важен за мен въпрос: има ли такова нещо като "балонени турбуленции", с прости думи - клати ли много балонът? Кападокия ми е стара мечта, която все ми се изплъзва, но ако даде Господ - тази есен няма да пропусна, и приключението с балон също, но си имам големи проблеми с вестибуларния апарат, та затова питам...

# 27
Споко, няма турбуленция, много е приятно...и аз си падам паника по самолетите,но тук нямах и грам страх. Дерзай и сбъдвай мечтите си!

# 28
  • Габрово
хехе страхотен разказ Simple Smile Направо нямам какво да добавя... Simple Smile
Аз съм ходила няколко пъти в Кападокия! Наистина е страхотна дестинация и трябва задължително да се види, но няма да крия, че най-впечатляващо е първият път. След това някак не можах да изпитам същото удивление... Така че, който иска да ходи втори път да го има в предвид Simple Smile Също така предупреждавам - не си помисляйте да ходите там юни, юли и август - температурите надвишават 40 градуса и е екстремно преживяване да оцеляваш поемайки необичайни количества вода, без да се усетиш.

# 29
Здравейте.Искам да споделя своите впечатления от едно скорошно пътуване да Кападокия. Ескурзията беше организирана от ТО "Запрянов Травел".По програма имахме 1 нощувка в Анкара,2 в Кападокия и 1 в Истанбул.Всичко в общи линии беше добре организирано,като водачката Милена беше добре подготвена исторически и на всяко подходящо место по маршрута ни обясняваше.Ескурзовода в Турция Сюлхан също добре се представи и много работи ни разказа.Хотелите също бяха на необходимото ниво за 3 звездиНо с това се изчерпва всичко приятно и хубаво по време на пътуването.Несгодите ни започнаха още на границата с Турция,където заради проверки на турски автобуси след байряма се забавихме повече от два часа.Така рано сутринта в 4 часа минахме и поехме по маршрута.Първата ни спирка за нощувка трябваше да бъде Анкара.Пътя до там/640км/ е само магистрала и аутобан/след Истанбул/. Пътувахме цели 14 часа до там и сами може да сметнете с каква средна скорост сме се движили.По магистралата до Истанбул пътувахме с 70-80 км/ч и влезнахме в града в най-големия трафик/8-9ч/.Минавахме го 2 ч.След това положението беше същото.На една от почивките като поставихме въпроса за скоростта ни беше отговорено,че имат указания заради скъпото гориво в Турция да правят икономии и да се движат с малка скорост.На случайно подслушан разговор между шофьорите беше споделено,че "трябва да има нещо и за тях".Цялото това забавяне се оказа фатално за цялата ни програма.Планираната панорамна обиколка на Анкара/за което заплатихме допълнително по 10 евро на човек/се състоеше между 7 и 8 часа вечерта да ни закарат до хотела.На следващия ден по пътя за Кападокия/град Ергюп за нощувка/ситуацията беше същата,без да има някаква реакция от водач и шофьори.Така двата дни в района на Кападокия накрая се оказа само един и всеки който е ходил знае какво означава за един ден да обиколиш всички забележителности.Заради тези закъснения тези,които искаха да се возят на балон не можаха да го изпълнят.Но най големия гаф беше когато се обяви,че за организиране на полет с балон трябва да се платят по 150 евро на човек.Някои от групата вечерта след пристигане в Ергюп се разходили в града и видели фирмата организатор на полети да предлага услугата за 750 лири за група от 20 човека.Накрая искам за се обърна към организаторите и да им кажа,че с икономии от всяко естество,за сметка на клиента и програмата,не се печели авторитет и клиенти.Затова помислите си дали ще ползвате услугите на "Запрянов",аз вече никога.

Общи условия

Активация на акаунт