Работа без почивка-нормално ли е?

• 8 831
  • 74
  •   1
Отговори
Здравейте,искам да ви попитам нещо-моя близка започна работа в новооткрит хранителен магазин,работното време е на смени от по 8 4аса,като през тези 8 4аса няма абсолютно никаква по4ивка,дори за 5 минути.Няма и не може да изпиеш дори едно кафе набързо.Писах 4е е 8 4аса,но след работа се 4исти,мие-около 1 4ас още.Значи бачкаш като луд 9 часа без да седнеш.За мен това не е нормално,но бих искала мнения на други,които също работят в хр.магазини,дали навсякъде се практикува това.Също ме интересува въпроса относно трудовия договор-при разговор с шефа е казано,че ще се осигурява на по=висока сума,а в договора е вписано 260 лв.Каква е гаранцията,4е ще се спази уговорката-мисля 4е е равна на нула.Та си мисля да подам сигнал,но незнам дали става по интернет,дали може да е анонимно.Някой ако се е сблъсквал с това,ще се радвам да сподели.искам да уточня,4е не става въпрос за голяма хранителна верига,а за най-обикновен по-голям хранителен магазин,където собствениците явно се мислят за голяма работа.

# 1
  • София
Трагедия пълна!
Направо отивай в Инспекцията по труда, там много ги "обичат" такива.

# 2
  • Пловдив
Ооооо, щом е казал за по-висока сума, а в договора съвсем друга, значи си е измама.
А тя щом е подписала договора, значи е съгласна  ! В съда не важи устната соговорка и кой какво обещал. Обаче ако откаже да я осигурява на колкото е обещал, тя пак може да сигнализира органите да му врътнат проверка, стига да каже, че й плаща повече отколкото е писал.

# 3
Какво значение има дали и на други места го практикуват? Ненормално е. Да се оплаче в ИТ.

# 4
да,наистина е ненормално както си мислех.Тя е отказала да подпише договора първоначално,но са и казали че така се практикува.В инспекцията дали обръщат внимание на такива неща,ако подам аз сигнала дали става?а питах дали е така и по другите магазини,защото може и да е нормална практика това в тази сфера,затова.

# 5
  • Пловдив
да,наистина е ненормално както си мислех.Тя е отказала да подпише договора първоначално,но са и казали че така се практикува.В инспекцията дали обръщат внимание на такива неща,ако подам аз сигнала дали става?а питах дали е така и по другите магазини,защото може и да е нормална практика това в тази сфера,затова.

И да е нормална, не значи, че е правилна Peace За такива работодатели колкото може повече сигнализирайте да им идват проверки.

# 6
Абсурдно е  и със сигурност противозаконно да се работи 9 часа без регламентирана почивка!
Сигнализирайте инспекцията по труда.

# 7
Ооооо, щом е казал за по-висока сума, а в договора съвсем друга, значи си е измама.

Магазинерите се осигуряват тази година на 400 лв.,това е минималния осигурител праг за професията.
И да искат не могат под тази сума.
Друг е въпроса,че могат да я осигуряват на 4 часа.

# 8
Много интересно - как така ще я осигурявя на по-висока сума от обявената в договора.  Laughing

леле какво безочие...

А 8 часа без почивка противоречи на КТ :

Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работното време на работника или служителя се прекъсва с една или няколко почивки. Работодателят осигурява на работника или служителя почивка за хранене, която не може да бъде по-малко от 30 минути.

(2) Почивките не се включват в работното време.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В производства с непрекъсваем процес на работа и в предприятия, в които се работи непрекъснато, работодателят осигурява на работника или служителя време за хранене през работното време.

Сигнали за данъчни и осигурителни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. За нарушения на трудовото законодателство можете да сигнализирате на телефона на  ГИТ 0700 17 670.

# 9
Много интересно-как давате съвети без да потърсите информация.

# 10
  • Варна
Много интересно - как така ще я осигурявя на по-висока сума от обявената в договора.  Laughing

Брутна заплата е едно, осигурителен доход - съвсем друго. Естествено, че може да те осигуряват на по-висока сума от заплатата ти, нали точно затова въведоха минималните осигурителни доходи по групи професии и икономически дейности. Никой не може да каже на работодателя колко да плаща, единственият регулатор е минималната работна заплата. Обаче трябва да се съобразява с минималните осигурителни прагове, когато начислява осигуровки. Което е още по-зле, защото ако ти плащат минимална заплата, а те осигуряват на повече, нетната заплата, която ще получиш става още по-малка. Но на кой ли му пука, важното е в хазната да падат парички.

# 11
Не съм запозната с ТРЗ.
Месечинка - искаш да кажеш, че има минимален осигурителен доход и минамална работна заплата и те са различни като понятия?
кажи къде да прочета за това  Peace

# 12
  • Варна
Да, различни понятия са. Минималните осигурителни прагове се определят в закона за бюджета на ДОО. В КСО пък пише следното:

Цитат
Чл. 6. ...
(2) Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност. Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване се определят:
3. основните икономически дейности и квалификационни групи професии, за които се въвежда минимален месечен размер на осигурителния доход за календарната година по дейности и групи професии, както и минималния осигурителен доход за тях.
(3)Осигурителните вноски за работниците и служителите и за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7, 8 и 9 се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените, брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход по ал. 2, т. 3, а за лицата, за които не е определен минимален осигурителен доход - минималната месечна работна заплата за страната и не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход

Т.е. осигуровките се внасят върху по-голямата от сумите на полученото възнаграждение и минималния осигурителен доход за съответната професия и икономическа дейност.

# 13
Значи,доколкото знам сумата вписана в договора е 260 лв,казано е че ще се осигурява на 400,а заплатата мисля е около 300-350лв.Почивка няма.

# 14
  • София
simba889, в повечето хранителни вериги е така. Моя позната беше така в "Кауфланд" и издържа 4 м. Лошото е, че беше в малък град, където няма никаква работа и никой не смее да се оплаче, з-то няма къде да намери друга раб.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт