Работа без почивка-нормално ли е?

• 8 730
  • 74
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Защото ако работодателят разбере кой конкретно е подал сигнала може много лесно да се саморзправи с този служител-няма да му излезе касата, или ще трябва да поеме за своя сметка стока с изтекъл срок, или разсипани пакети, счупени бутилки, абе много са начините. И ако го освободи с дисциплинарно уволнение, дори да си търси правата служителят и да е прав, минава много време без да получава доходи.

# 31
  • Абсурдистан
Инспекцията по труда приема не само неанонимни сигнали, но задължително трябва да са лични, т.е. от потърпевшия.

# 32
Моя приятелка работи 4дни по 12часа-от 10 сутринта до 10 вечерта. През почивката, която е половин час, тича до банката да внесе оборота от магазина. Почива два дни, осигурена е на 4часа, не е ползвала отпуск, защото няма кой да я замести,основната заплата е минималната за страната+ процент от оборота. Няма намерение да се "бунтува" защото щяла да остане без работа.
Е, не ги разбирам тези хора.

# 33
Аналогичен е случаят с мъжа ми-работи в хранителен магазин от понеделник до петък от 8 сутринта до 10 вечерта!

Дъщеря ми работи от 7,00 до 22,00, като остава и след 22 ч. да приключва касата. Бясна съм, но работа няма.

# 34
  • София
Как така не ги разбираш тези хора, които работят дълги часове за малко пари и още по-малки осигуровки. Ми много е ясно-когато нямаш алтернатива се примиряваш, като междувременно се оглеждаш за нещо друго. Лошото е, че работейки толкова много не ти остава време за ровене в нета и подавене на CV.

# 35
Няма никаква полза от оплакване в ИТ,защото когато дойде проверката се оказва,че нищо не е така както оплакващият се твърди.Раздават едни бланки в които поименно всеки да напише какво е работното време и какви са условията.Сещайте се какво се чете после там и от кого. Peace
Загубена кауза.
Знам голяма верига в София,която работи 30 от 30 дни.Всички почивни дни се отработват и то предварително.Там съм присъствала и на проверки и съм чела написаното от персонала.Смешна история.Работех като управител и знам от опит как стават тъпите им проверки.

# 36
  • Русе/София
И аз съм работила от 8 сутринта до 9 вечерта и то без почивка/нито кафе,нито храна/,при това 7 дни в седмицата.Проверка от ХЕИ,и всякакви инспекции са правени,но предния ден лично шефа ни се обажда,че ще има проверка и да напълним чантите с каквото те си изберат.Така,че тези оплаквания тук и там са глас в пустиня.Имам толкова много години в сферата на обслужването и нито една проверка не е направена без знанието на шефовете.

# 37
  • София
Ето, точно то това се боя. Като се каже на шефовете кой се е оплакал, после ходи обяснавяй, че нямаш сестра, както се казва във вица. Нарочват те и те освобождават с такъв начет, че накрая не само че нямаш да взимаш заплата, ами може да се окаже, че имаш да им плащаш ти на тях, затова, че си работил за тях! То е ясно, че фирмите, които откровено пренебрегват кодекса на труда предварително са взели мерки и си имат хора където трябва.  За съжаление е така!

# 38
Честно,ама честно,с ръка на сърцето кажете-какво очаквате да стане като си мълчите?
Защо очаквате някой да направи нещо,след като вие самите си траете?
Кой да си сложи главата в торбата заради вас?
И нещо което не разбирам-няма да ви плащат два-три месеца и стоите и работите?
Аз 17 години съм работодател и досега никой не ми е правил такъв подарък.
Знам за шивашките ателиета,че се бавят плащания и нищо не може да направиш.
Дори се шегувахме,че и къщата да си продаде шефа им,не може да им изплати заплатите.
Но това положение е временно.Трудно е когато сметките текът,но е все пак малко закъснение.
Но два-три месеца е много време.
Особено в малките градове,където всичко и всеки се знае,как тези фирми намират работници?

# 39
  • София
Много лесно намират работници, защото хората са гладни. Тези, които работят ги е страх да се оплачат, защото в малките градове всички се познават и най-малкото мутрата може да им тегли един бой- освен скоростното уволняване. В полиция и ИТ не можеш да се оплачеш, защото все някой е познат/братовчед/любовница/съсед на въпросния работодател и ВСИЧКО се знае: реалност от един малък град, в който отдавна вече не живея.

# 40
 Peace
Аналогичен е случаят с мъжа ми-работи в хранителен магазин от понеделник до петък от 8 сутринта до 10 вечерта!

Дъщеря ми работи от 7,00 до 22,00, като остава и след 22 ч. да приключва касата. Бясна съм, но работа няма.
PeaceНе само дьщеря ти е така. TiredМасова практика в сектор:Тьрговия.Добре,който иска може да работи и повече. В Бьлгария изобщо не се спазват Законите по КТ. :naughty До 8-9 часа,получаваш пари,някакви.Според новите закони:до 12 часа има право работодателят да те дьржи. Обаче:след 8 часово раб. време трудьт се заплаща ДВОЙНО!И понеже работодателят не ИСКА да ти плаща 2-но,започват заплахите:"Криза е,няма пари!Знаеш ли,колко чакат на вратата за твоето място?"  CrazyИ по-смотаните хора се поддават на тази манипулация, и се сьгласяват.Страшно е,че овцете са много.А,тези от ИТ,ХЕИ,Даньчни са още по-жалки....Някой лев допьлнително,храна за вкьщи -веднага са забравили,за какво са дошли. Mr. Green

# 41
  • Русе/София

:И по-смотаните хора се поддават на тази манипулация, и се сьгласяват.Страшно е,че овцете са много.А,тези от ИТ,ХЕИ,Даньчни са още по-жалки....Някой лев допьлнително,храна за вкьщи -веднага са забравили,за какво са дошли. Mr. Green

Когато живееш под наем и имаш деца и получаваш някаква заплата,ще мълчиш и още как защото утре,като те махне работодателя/защото истината е,че за твоето място чакат поне още 300 човека/не можеш да оставиш децата на улицата.Много ти е широко покрай врата да правиш такива изказвания.То сития на гладния никога не вярва.И само не почвай с това,че ще ходиш на втора работа,ама до там няма да го докараш.Щото когато си виждаш бъдещето дори и 2 години напред,значи си добре,но когато не знаеш утрешния ден дали ще си на работа и т.н. нещата дори за 2 дена напред не изглеждат никак добре.
Но едва ли би разбрала за какво става дума.
Честно,ама честно,с ръка на сърцето кажете-какво очаквате да стане като си мълчите?
Защо очаквате някой да направи нещо,след като вие самите си траете?
Кой да си сложи главата в торбата заради вас?
И нещо което не разбирам-няма да ви плащат два-три месеца и стоите и работите?
Аз 17 години съм работодател и досега никой не ми е правил такъв подарък.
.
Но два-три месеца е много време.

Особено в малките градове,където всичко и всеки се знае,как тези фирми намират работници?

Дано не ти се налага да минеш от другата страна и веднага ще разбереш,хич няма да се чудиш.

# 42
3xi,и аз съм била работник.

# 43
  • Русе/София
3xi,и аз съм била работник.

И това преди колко години беше?
По мои сметки около преди 18 години.Тогава бяха смутни времена,но пък и тогава все още важаха разпоредбите по стария КТ и горе-долу се спазваха.Работодателите не си позволяваха такава експлоатация на работника,както е сега.Все още се плащаше извънредния труд,работеше се по 8 часа с установени почивки,и макар по него време да се зараждаше анархията и своеволието на парвенютата все още имаше работа,пък и заплатата беше добра.

# 44
И какво предлагаш?
Потърпевшите си траят.Кой ще промени ситуацията?
Да,преди 20 години.Работих три години в супер,голям с много работа.
И никой не ни е унижавал или заплашвал.Винаги отношенията бяха добри и двустранни.
Ние работихме,те плащаха.
Не ни даваха заплата,ние си я заработвахме.

Общи условия

Активация на акаунт