Въпрос към юристи относно показване на детето по Скайп

• 2 296
  • 18
  •   1
Отговори
В групата на голямото ми дете имат интернет и камера и пуснат Скайп, по който родителите могат да гледат какво правят децата. Аз не съм давала съгласие детето да бъде показвано по този начин. Въпросът ми е в кой нормативен акт, освен Конституцията, е уреден въпросът и какво мога да направя, за да спра показвнето на детето ми в интернет.

Моля темата да не се превръща в спор за или против камерите и да се пълни с обяснения кой иска или не иска да гледа какво прави детето му в детската градина.

Последна редакция: нд, 23 яну 2011, 23:11 от ku[d]ku[d]yaka

# 1
  • Sofia
Не съм юрист, но със сигурност знам, че това е забранено, ако няма писмено съгласие на родител. Работа в детска болница и често идват телевизии да снимат при нас. Никога не разрешаваме да се снимат децата с лице освен ако предаването не е конкретно за някое определено дете и нямаме писменото съгласие на родителя. В кой точно закно обаче не знам.  newsm78

# 2
  • София
Конституцията има пряко действие и върховенство по отношение на останалите закони т.е не е необходимо тази забрана да същестувава някъде в друг нормативен акт, за да се позовеш на нея. Спокойно може да се позовеш на чл.32 ал.2 от Конституцията. Възможно е да доразвито в друг нормативен акт, на мен не ми е известно ( не се занимавам точно с тази материя).
Но спокойно може да говориш в детската градина затова, че не даваш съгласие детето ти да бъде заснемано и показвано чрез Скайп.

# 3
Да, знам, че Конституцията има върховенство и ако се стигне до писмени документи ще се позова на нея. Благодаря за отговора   bouquet, засега реших да ги предупредя устно, като попитам дали има нужда да подам в деловодството писмен отказ.

# 4
  • София
Доколкото знам и съм запозната с различните закони никой няма право да показва лицата на деца до 14 години и техните снимки в интернет пространството свободно, без изричното писмено съгласие на двамата родители.
Това е уредено чрез Закона за защита на правата на детето и нормативните му подактове!
Това важи и за скайп (предполагам!).
Друг е въпросът ако родителите сами постват снимки на децата си в различни сайтове.

А що се отнася до камерите в детската градина - това е друга тема. ooooh!

# 5
 Не съв наясно с юридическата страна на въпроса, но и аз не бих била съгласна.
 ku[d]ku[d]yaka , ще следя развитието.

# 6
  • Ку-куландия
А на какво мнение са другите родитетели. Защото и аз не съм съгласна с някои неща които стават в градината, но ми излизат с номера, че мнозинството е съгласно и неможе несъгласието на двама трима да разваля "работещия механизъм" въпреки, че е против принципите ми.

# 7
  • Sofia
По принцип е така. За това се казва масова детска градина. Ако искаш индивидуално отношение си взимаш бавачка в къщи. Но това не е оправдание да се нарушава закона. В случая не важи.

# 8
А на какво мнение са другите родитетели. Защото и аз не съм съгласна с някои неща които стават в градината, но ми излизат с номера, че мнозинството е съгласно и неможе несъгласието на двама трима да разваля "работещия механизъм" въпреки, че е против принципите ми.

Ами не ме интересува какво е мнението на другите родители. Решенията за моето дете, за моите пари и за всичко, касаещо моя живот ги вземам аз. Насила нищо не могат да ме накарат да направя.

Най-вероятно другата седмица ще има развитие, защото в момента имат сборни групи.

# 9
  • Sofia
Намерих това:
От Закон за закрила на детето:

Чл. 11а. (Нов - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) (1) Сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители освен в случаите по чл. 7, ал. 1. (в чл.7 става дума за уведомяване на социалните служби в случай на насилие)

(12) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Който в нарушение на разпоредбите на чл. 11а разпространява сведения и данни за личността на дете, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв., ако не подлежи на по-тежко административно наказание по специален закон или деянието не съставлява престъпление.

Според мен недей да говориш с никого, те щом са го разрешили значи няма смисъл от приказки. Подай писмена жалба до директорката и искай входящ номер. Ако до 3 дни няма реакция подай жалба до комисията за защита на личните данни, с копие до агенцията за закрила на детето и до съответният инспекторат.

# 10
закон зазащита на личните данни
утре ще ти пиша на лични
ще ти пратя и жалба до КЗЛД

# 11
закон зазащита на личните данни
утре ще ти пиша на лични
ще ти пратя и жалба до КЗЛД

Hug

# 12
Всъшност имате ли доказателства че детето ви е снимано и гледано по Скайп Това, че има интернет и Скайп е дори много хубаво. Съвременните технологии трябва да се въведат и в нашите детски градини, както е по цял свят. Вие в кой век живеете?

# 13
  • София
ku[d]ku[d]yaka не е написала, че има нещо против, а че не са й искали съгласието за това действие!
.... Аз не съм давала съгласие детето да бъде показвано по този начин.....
По закон трябва предварителното писмено съгласие на всички родители, за да се показват лицата на децата им в публичното пространство от хора, които не са им роднини!
Справка: Закон за защита правата на детето, поднормативните му актове, Закон за защита на личните данни!

Всъшност имате ли доказателства че детето ви е снимано и гледано по Скайп .....

Какво по-голяма доказателство от това да има?!
В групата на голямото ми дете имат интернет и камера и пуснат Скайп, по който родителите могат да гледат какво правят децата.

А що се отнася до това:
... Съвременните технологии трябва да се въведат и в нашите детски градини, както е по цял свят. Вие в кой век живеете?
Никой няма да има нищо против, но да е въведено според Законите в България, именно защото живеем в този век!

# 14
Всъшност имате ли доказателства че детето ви е снимано и гледано по Скайп Това, че има интернет и Скайп е дори много хубаво. Съвременните технологии трябва да се въведат и в нашите детски градини, както е по цял свят. Вие в кой век живеете?

щом го пускат да гледат всички дечица в стаята, едва ли отделят нейното дете в тоалетната например, за да не се вижда  Tired аторката изрично е подчертала че търси мнение по закона, не е пуснала тема за събиране на мнения или да подлагат на оценка нейните решения. живеем във век в който всеки е свободен да взима решение за себе си и детето си. технологиите в случая нямат нищо общо.

ku[d]ku[d]yaka има ли някакво развитие?

Общи условия

Активация на акаунт