Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 803
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 345
Имам шестокласничка и се надявам да ме приемете.  Hug
Права сте за Магнет. Аз мислех да записвам щерката там, но реших да потърся малко информация. Едно детенце от класа ходи там и е разказала на моята за математиката, че първо се чакат поне 10 минути всички да дойдат, но след започването на 3те часа. После дават есе, но често времето е повече.Госпожата разглежда есетата и ги обсъжда, а тя не е по бел. Това, че ги обсъждат ще кажете добре, но тя чете първите три реда и анализира кое е за "лоши" есета и за "добри". Съученичката на щерка ми е много добра по литература, страхотно въображение. Но есето и е било "лошо", защото имала увод, а трябвало веднага да почне да разказва. После им казва извадете тетрадките на домашното, например и тя почва да търси нещо. Което означава, че не се подготвила в началото. Следва учене и смятане.  Дъщеря ми и е разгледала тетрадката за пропорции и тя каза, че е написано само 1 стр на голям формат и нищо не разбира. Доколкото разбрах после госпожата по математика почва нещо да лафи и се случвало всичко това, но БЕЗ урока да коства 2 часа.  #Crazy И аз бях потресена. От 3 часа 2 са малко излишни. Тоест могат да са по-малко. И тъй като за 1 час се плащат 20 лева, вие ще губите по 40 лева на седмица на вятъра. А и за другите 20 не съм много сигурна. По бълг. ез. момичето нищо не казало.
Та според мен всякакви подобни школи за АК просто ви взимат парите. Лично мнение

# 346
  • София
...Та според мен всякакви подобни школи за АК просто ви взимат парите. Лично мнение

това категорично не важи за Лого-3. Диването едва от 2 месеца ходи и вече се усеща промяна дори в отношението му към писането, че и книгите. По мнения и на бивши колеги на дамите от Лого-3 от колежа, те си разбират от работата, познават и колежа, както и изпитите и изискванията.  Peace

# 347
Миленита и аз се чудех дали да я пращам на Лого 3. Но ще изчакам до 7 клас, за да събера повече мнения. Ако можеш да ми напишеш твоите впечатления, може и на ЛС, но мисля, че ще е полезно всички да го прочетат.

# 348
  • София
Освен регистрираната промяна в отношението на детето, за която вече писах, за съжаление нямам много задълбочени впечатления все още. Миналата седмица преподавателката ми изпрати доста обширно описание на нейните впечатления относно моето Диване и честно казано леко се притесних, че много го хвалеше, а аз си го знам колко е зле с тази тотална липса на интерес към книгите...  Но според мен децата ни като цяло имат нужда от кадърен преподавател по БЕЛ, който да провокира интереса им към предмета и да им насочи енергията в градивна посока. И понеже вече си е чист късмет да попаднеш на такъв учител в училище, курсовете с добри преподаватели са някакъв изход. А трите дами, основали Лого 3, са доказали професионализма си именно с работата си с децата в АК.

# 349
Имам шестокласничка и се надявам да ме приемете.  Hug
Права сте за Магнет. Аз мислех да записвам щерката там, но реших да потърся малко информация. Едно детенце от класа ходи там и е разказала на моята за математиката, че първо се чакат поне 10 минути всички да дойдат, но след започването на 3те часа. После дават есе, но често времето е повече.Госпожата разглежда есетата и ги обсъжда, а тя не е по бел. Това, че ги обсъждат ще кажете добре, но тя чете първите три реда и анализира кое е за "лоши" есета и за "добри". Съученичката на щерка ми е много добра по литература, страхотно въображение. Но есето и е било "лошо", защото имала увод, а трябвало веднага да почне да разказва. После им казва извадете тетрадките на домашното, например и тя почва да търси нещо. Което означава, че не се подготвила в началото. Следва учене и смятане.  Дъщеря ми и е разгледала тетрадката за пропорции и тя каза, че е написано само 1 стр на голям формат и нищо не разбира. Доколкото разбрах после госпожата по математика почва нещо да лафи и се случвало всичко това, но БЕЗ урока да коства 2 часа.  #Crazy И аз бях потресена. От 3 часа 2 са малко излишни. Тоест могат да са по-малко. И тъй като за 1 час се плащат 20 лева, вие ще губите по 40 лева на седмица на вятъра. А и за другите 20 не съм много сигурна. По бълг. ез. момичето нищо не казало.
Та според мен всякакви подобни школи за АК просто ви взимат парите. Лично мнение

Здравейте,  samanda, 
Не мисля, че е редно да ви пиша тук, но в главата ми възникнаха няколко въпроса относно мнението ви за Магнет. Казвам се Анета Ралчева и съм преподавателката по математика в школата. Нямам претенции да съм безгрешна и бих изслушала всяко истински лично мнение, което би подобрило моята работа.
Моля да ми отговорите и ако е възможно да го направите с истинското си име. Благодаря.   bouquet

Кое е личното на вашето лично мнение за моята работа, след като не сме се виждали никога? Мислите ли, че аз бих могла да дам компетентно лично мнение за вашата работа?   newsm78

Да, вярно е, че понякога часовете в Магнет започват с 5-10-минутно закъснение – изчаквам да се съберат всички деца. Изглежда сте пропуснали да попитате кога свършва занятието – най-малко три часа след като е започнало. Децата не са ощетени никога – по-скоро родителите се сърдят, че ги задържам повече, защото паркирането пред офиса е проблемно.

После дават есе, но често времето е повече. 
Това не е вярно. Времето за есето е точно колкото е времето в Американския колеж – 30 минути.

Госпожата разглежда есетата и ги обсъжда, а тя не е по бел. Това, че ги обсъждат ще кажете добре, но тя чете първите три реда и анализира кое е за "лоши" есета и за "добри". 
Успявам да коментирам есетата на децата много рядко. Освен математика съм учила и журналистика. Специално на групата шестокласници тази година това е единственият случай, в който съм отделила време за коментар на есета. И да – четох само началото на всяко есе, защото „крада” от времето по математика, а то все не стига. Това, че едно дете е добро и силно, не означава, че не допуска грешката да обобщава и да пише например „Всички хора...”.  Ако имате желание да излезете от анонимност, бих ви дала конкретното есе, както и останалите, разбира се, за да сравните.

Съученичката на щерка ми е много добра по литература, страхотно въображение. Но есето и е било "лошо", защото имала увод, а трябвало веднага да почне да разказва.
Есето не е било нито добро, нито лошо. Невъзможно е да категоризирам есе, което не съм чела. Есето е имало не увод, а начало, в което се говорят общи приказки. В 30-минутен изпит това е грешка.

После им казва извадете тетрадките на домашното, например и тя почва да търси нещо.
Ето това вече е интересно. После аз проверявам домашната работа на всяко едно дете и това е всеки път. Доста е трудоемко. По-лесно е да се мине метър с въпроса – Написахте ли си домашното? И после кротко да си изпея новия урок. Идеята някой да дава пари обаче е друга. Идеята е на някой да му пука за вашето дете. Да иска да го научи. Детето да може да попита, ако нещо не му е ясно. Да е сигурно, че ще му се отговори, без госпожата да отлага и без да се притеснява, че останалите деца ще го помислят за глупаво.

Правилникът на вътрешния ред в Магнет се състои от две точки. Той е жив, работещ и се спазва.
1. Домашната работа се пише задължително.  Heart Eyes
 Глобата за ненаписано домашно е 20 лева и се заплаща еднократно. След това, ако детето не иска да се труди и дойде за втори път без домашна работа, се премества в група, в която само се решават тестове и после му се обясняват сгрешените задачи. Без да му се дават домашни работи и без да получава преподаване на материала по теми. Това е един доста олекотен вариант на истинския курс.

2. Ако нещо не ти е ясно, задължително е да попиташ.   Heart Eyes
И децата питат. В зависимост от групата отнема между 1 и 3 занятия да се научат, че да, наистина може да се пита и че не позволявам на никого да сумти и да изразява досада или превъзходство, докато друг пита. Често цялото занятие привидно „се проваля”, защото отговарям на въпроси от домашната работа, но това са рисковете на живото предаване. Принципът ми е, че живите деца са по-важни от това, което съм си набелязала предварително да предам. И не, не се получава размиване на часа – децата действително искат да знаят и питат по същество.

например и тя почва да търси нещо. Което означава, че не се подготвила в началото. Следва учене и смятане.  Дъщеря ми и е разгледала тетрадката за пропорции и тя каза, че е написано само 1 стр на голям формат и нищо не разбира. Доколкото разбрах после госпожата по математика почва нещо да лафи и се случвало всичко това, но БЕЗ урока да коства 2 часа. 
  Госпожо samanda, всичко е в главата ми. Заповядайте на час. Не чета от записки. Не се подготвям специално за всеки час. Рискувам да ме помислите за самонадеяна, но аз си знам уроците, не за друго, а защото не чета от нечии чужди учебници. Курсът за Американския колеж е лично мой, авторски. Доста време съм си блъскала главата как точно да го подредя, какво точно да включва и по какъв точно начин да е обяснено. Той е като жив човек – непрекъснато нещо се „ъпгрейдва”, но първоосновата е една и съща, откакто го създадох за кандидатстването на моето дете. Предполагам затова вашето дете не е разбрало нищо от чуждата тетрадка.

Доколкото разбрах после госпожата по математика почва нещо да лафи и се случвало всичко това, но БЕЗ урока да коства 2 часа.
Благодаря, това наистина е вашето лично мнение от извора. Оставам безмълвна.

Тъй като нямам намерение да се включвам повече публично, тук искам да уточня нещо. Написах всичко това, понеже децата от школата ме питат защо не отговарям, когато се пишат щуротии за Магнет. Преди мислех, че няма смисъл да пиша отговор на хора, които дават лично мнение, без то да е наистина лично и от първа ръка.
Вчера промених мнението си.
Ще сложа този отговор и на сайта на Магнет.  Heart Eyes

Ще отговоря тук и на това.
Цитат
90 лева?!!! За пробен изпит! Това за АК ли става въпрос?

Има и още по-нагли. В школа Магнет искаха 60 лв за изпит сутринта и 60 лв за
разясняване на задачите и обяснения след обяд.
Не сме им ползвали услугите, но и аз бях шокирана.

Да, цената в Магнет на пробен изпит за колежа е 60 лв. Не разбрах как 60 лева е повече от 90? Останалите 60 лв са за обяснение на теста. На практика се работи с децата доста повече от платените 6 часа. Работи се, докато се обясни всичко, което е цял ден. Това защо не го напишете? Цените са такива от 5 години и скоро вероятно ще бъдат повишени. И преди отново някой да се шокира, може ли да ми отговорите колко според вас трябва да струва интелектуалният труд?   newsm78

Работя с най-ценното, което един човек притежава – мозъка и мисленето. Работата е доста тежка и отговорна. Колко трябва да струва?

# 350
Цитат
И преди отново някой да се шокира, може ли да ми отговорите колко според вас трябва да струва интелектуалният труд?   newsm78

Работя с най-ценното, което един човек притежава – мозъка и мисленето. Работата е доста тежка и отговорна. Колко трябва да струва?

Фундаментално правило е, че една стока или услуга струва толкова, колкото е склонен да даде купувачът.  Щом имате достатъчно клиенти при цена 60 лева, значи цената си е ОК.

# 351
  • Вече на светло в София
Цитат
И преди отново някой да се шокира, може ли да ми отговорите колко според вас трябва да струва интелектуалният труд?   newsm78

Фундаментално правило е, че една стока или услуга струва толкова, колкото е склонен да даде купувачът.  Щом имате достатъчно клиенти при цена 60 лева, значи цената си е ОК.
Напълно подкрепям Peace

# 352
  • София
Ехо... Изписали сте 25 страници, преди да установя, че има втора тема.  ooooh!  Отделих време да ви попрочета и бих искала да изразя огромното си учудване от нея. Всъщност каква точно е идеята на тази тема? Не е отчетна, ок. Не е "за" и "против' колежа (макар че не си личи  Crossing Arms ). Очевидно тук пишат хора с различни финансови интереси, които представят гледните си точки с разни недомлъвки... И въобще... хммммм....

Аз съм майка на дете, което учи в колежа, сега е в 9ти клас. Откровено казано от всички срещи с родители и учители, на които съм била, съм останала с убеждението, че останалите също споделят моите хубави впечатления. В тази тема това не само не си личи, а направо се губи. Изливат се тонове негативизъм по необясними за мен причини (макар че хората, които го правят сигурно си имат техни обяснения...) Родителите, които са решили да плащат за образованието на детето си в колежа, тук са изправени едва ли не до стената, да се защитават защо го правят...  Stop  Защо така агресивно?

От гледна точка на образователната система в АК - за мен тя няма аналог. Имам наблюдения върху повечето елитни училища в София и откровено смятам, че не може да става дума за сравнение. В АК цяата система е с практическа насоченост. Всичко, на което учат децата, има смисъл. Начинът, по който ги учат, е съвсем друг. Така че определено си заслужава. Единственото нещо, което не ми харесва, е таксата  Laughing .

Успех на новите кандидати!   bouquet

А към вече завършилите и останалите майки на колежани имам въпрос - какъв профил избрахте и защо?  Hug

# 353
  • София
Цената сама по себе си не е толкова важна, по-важно е какво се получава срещу такава сума. Wink
А мнения за преподаватели и школи, които не се основават на личен опит и контакт са ми толкова безинтересни и безполезни, както и мненията на преподаващите там.
Петя, за какви финансови интереси става дума?

# 354
  • София
Имам предвид например включванията на преподаватели от школи, които подготвят за колежа. Какви интереси, освен финансови, имат те от нашата темичка? Или аз нещо не разбирам...  Thinking

# 355
Аз пък не видях откровено негативни мнения за АК. Тези, които според теб са негативни, най-обобщено са "АК е много добро училище, но дали е най-доброто КОНКРЕТНО за МОЕТО дете зависи от много обстоятелства". И ако достатъчно обстоятелства не са в полза на АК, то таксата става вече черешката на тортата. Т.е. ако АК беше с по-ниска такса много хора биха си рекли "Ми какво пък, не е най-подходящото, ама поне е добра среда, защо не и там". А сега същите тези хора си казват "АК не е най-подходящото и при това положения няма смисъл да плащам тази цена". Мисля, че нюансът е ясен.

# 356
  • София
Нюансът щеше да е ясен, ако всичко останало не беше условно...  Mr. Green

Например:

Кои са обстоятелствата, които не са в полза на АК? (без таксата)

# 357
Нюансът щеше да е ясен, ако всичко останало не беше условно...  Mr. Green

Например:

Кои са обстоятелствата, които не са в полза на АК? (без таксата)

Пропусна нещо. Въпросът трябва да бъде "Кои са обстоятелствата за конкретното дете, които не са в полза на АК спрямо други училища и с оглед на таксата?

И отговорът може да бъде:
- Детето не желае да следва в САЩ, а в България, Германия, Австрия. При това положение свикването с американска система не е от полза. Езикът също не е толкова важен.
- Детето знае много добре английски език. При това положение 91 НЕГ например е по-добрият избор. Или друга ЕГ.
- Детето има специални заложби в областта на живопис, природни науки, математика. При това положение по-добрият избор са художествената гимназия, НПМГ, СМГ...

Сигурно има и други.

# 358
  • София
...
- Детето не желае да следва в САЩ, а в България, Германия, Австрия. При това положение свикването с американска система не е от полза. Езикът също не е толкова важен.
- Детето знае много добре английски език. При това положение 91 НЕГ например е по-добрият избор. Или друга ЕГ.
- Детето има специални заложби в областта на живопис, природни науки, математика. При това положение по-добрият избор са художествената гимназия, НПМГ, СМГ...

...

1. Американската образователна система има много допирни точки с немската (и почти никакви с българската...  Wink ) Казвам го, тъй като сестра ми завърши Хайделберг (това е един хубав ВУЗ в Германия) и имам представа от начина на обучение, вида на поднасяне на материала, типовете изпити..., все неща, за които дете, завършило АК, би било добре подготвено.; Подготовката по всички предмети е добра, така че не виждам никакъв проблем за дете от колежа да продължи образованието си в България, но се съмнявам да има желание за това... (както и да е, това е вече друга тема);

2. Разберете, АК не е просто английска гимназия... Ако едно дете говори добре английски и се колебае между АЕГ и НЕГ, бих го посъветвала НЕГ. Но ако дете говори добре английски и иска да научи и немски, и да учи в хубаво средно учлище, бих го посъветвала АК + Гьоте Институт. Разбира се, НЕГ е хубаво училище, за българските стандарти, но не е за моето дете (твърде много за учене има там...  Laughing);

3. Дори и за дете с ясно изразени заложби, бих обмислила АК като опция. Там има възможност всяко дете да развие максималния си потенциал. В която и област да е.

Дано продължавам да съм с такова мнение до завършването на детето, а и след това.  Simple Smile
Както и останалите майки на деца в това училище.

# 359

3. Дори и за дете с ясно изразени заложби, бих обмислила АК като опция. Там има възможност всяко дете да развие максималния си потенциал. В която и област да е.

И за математиката ли? newsm78 Преди два дни завърши пролетното състезание в Пловдив. Че МГ-тата доминират - ясно. Но барабар с осмокласниците СМГ бяха изпратили за шоу и трима седмокласника (да обгарят в битка Mr. Green). И седмокласниците имаха повече точки от осмокласниците от АК. Как мислиш, ако тези седмокласници изберат АК, дали там ще им развият максималния потенциал?

Общи условия

Активация на акаунт