Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 360
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 795
Денят на отворените врати беше миналата събота - на 1ви октомври. Кога ще бъде следващия е най-добре да се проверява в сайта на колежа периодично, за да не се изпусне.

alabalablabla, не знам как е тази година, но в предишните 8/7 и особено 8/8 си бяха с най-високото ниво на владеене на английски. Нищо не пречи тази година да не е така. Всъщност това определено не е толкова важно, колкото му се отдава внимание. И аз не знам защо хората така ги обхваща мания за конкурентност. Основната задача на всички колежани е да научат английски първата година. Изпитите на края на годината са еднакви за всички. Според мен е хубаво да се учи с удоволствие, под формата на забавление и с чувството на лекота. Няма нужда от това натоварване - нашата паралелка ли е най-силната и т.н...  Grinning   

И не се пише "дразна", а "дразня"  Peace

Знам как се пише, грешката е печатна.

# 796
Wink Здравейте ! Имам един въпрос към 8- ми клас - днес беше разпределението по групи - пак ли така остава 8/7 и 8/8 най- напреднали ?

Не. Всички учители го казаха...
Тази тенденция "всички учители я казаха..." си я има от край време. Целта е да не се насажда завист. Няма и да доживеете учители на слабите секции да кажат нещо друго. Секциите 8/7 и 8/8 са били и продължават да бъдат с най-доброто ниво по английски. Това обаче не означава, че другите секции са с ниско ниво по английски. Просто разликите в точките са малки и при най-малката грешчица, било то допусната от невнимание или от незнание, човек губи шанса си да попадне в секция 7 или 8. В случая на въпросните набор "97", доколкото ми е известно там са все много умни дечица, така че не се конкурирайте, защото в крайна сметка в края на годината се предполага да сте на едно ниво.

# 797
Дъщеря ми е в " слабата " секция, но англичанката, която изобщо не говори български
е в тяхната секция. До преди две години тези, които бяха по-изостанали с английския
бяха в 8/7 и 8/8.  Всяка година ги разбъркват, за да има такива безсмислени спорове.
Няма никакво значение къде е детето ви, в началото на 9 клас всички говорят еднакво.
Тези секции, на които са дали да четат книги още от първия ден са по-напред, ако това
ви успокоява.

# 798
  • Там, където ме обичат
Всяка година ги разбъркват, за да има такива безсмислени спорове.
Няма никакво значение къде е детето ви, в началото на 9 клас всички говорят еднакво.
Напълно подкрепям bistrab   Peace

# 799
И как по-точно ще стане това настигане като в най-добрите секции винаги ги спукват от учене, а те дори месеци да не учат, другите дечица пак няма да ги настигнат?

# 800
И как по-точно ще стане това настигане като в най-добрите секции винаги ги спукват от учене, а те дори месеци да не учат, другите дечица пак няма да ги настигнат?
И аз това се чудя. Как е възможно да се се стигне до изравняване на знанията по английски като се оказва, че в момента в 8/5, 8/6 и нагоре учат доста повече думи и граматика на седмица, вместо да е обратното. Това разпределение в 8 клас не е ли определящо и за по-нататъшното развитие на детето в колежа, то винаги ще е в позицията на догонващо, защото всички предмети ще са на английски и разликата във владеенето му ще доведе до проблеми по нататък.

# 801
Заблуждавате се, че в другите секции не учат. Тези, които започват от а и б научават всичко по
методите на преподавателите на АК и не им се налага да се "пренастройват" спрямо новите изисквания. Дори в по-горните класове тези деца имат по-добро произношение от другите.
В 9 клас като започнат да учат всичко на английски, никой няма да си спомня дали е дошъл
от 8/1 или от 8/10. Тази конкуренция, освен че е безсмислена съществува само между
родителите, а не между децата.
Не забравяйте, че в края на 8 клас, който има 3 по английски, просто не продължава в АК,
така че няма как да има разлика в знанията. Освен това трябва да имате доверие и в
преподавателите. От 1992 г до сега сигурно са се научили как да няма различия между
децата след подготвителния клас.

# 802
  • София
Това е официалната версия на колежа. Всъщност тези, които са от класовете с най-високо ниво, се справят доста по-лесно в девети клас. Особено в часовете по английски, когато започва да се учи литература и да се пишат МНОГО есета върху произведенията - нещо, което те са правили и в осми клас.

# 803
Тези, които започват от а и б научават всичко по
методите на преподавателите на АК и не им се налага да се "пренастройват" спрямо новите изисквания. Дори в по-горните класове тези деца имат по-добро произношение от другите.
Ама вие сериозно ли!?!? Вие сама поне вярвате ли си?  #Crazy

# 804
  • София
Миналата година в 8/7 и 8/8 е имало деца, които са живели и учили в чужбина. Нормално е да имат много по-високо ниво от останалите. Те четяха книги, играеха на скрабъл в часовете. Естествено, че ще имат и след 8-ми клас малка преднина по езика. Но подготовката на останалите класове е достатъчно добра, за да може учениците де се справят с усвояването на материала.
А относно дали са по-добрите ученици, които знаят езика по-добре - не съм убедена. За ученето се иска и старание и упоритост. В 8-ми клас учат достатъчно езика и термини по различните предмети. При добро учене в 8-ми кл. не би трябвало да изникнат значими езикови трудности в по-горните класове.  Учат се по15-16 предмета, а не само англ. език. Може и да имат по-богат речников фонд, но това не е единственото определящо условие за написването на добро есе.
А и от разговорите си с хора учили или преподаващи в колежа разбрах, че в 10-ти клас се достига ниво, при което пълноценно се използва езика. А до тогава може учениците с по-лош англ. ез. да са догонили "водачите%".
Освен това има и програми за езикови ваканции и консултантите към АК дават инф. за тях.

# 805
  • София
Тези, които започват от а и б научават всичко по
Ама вие сериозно ли!?!? Вие сама поне вярвате ли си?  #Crazy

А ти от позицията на запознат с езиковото обучение или като изучавал щателно чужд език се изказваш и ползваш ненужна риторика?

Само аз ли от тук списващите съм завършила езикова гимназия и знам от опит, че за една година наистина може да се научи дотолкова езика, че спокойно да се чете на него, дори специализирана литература, да се пишат есета и т.н.??? И навремето в езиковите влизаха деца с много добър чужд език или живели в чужбина и в общия случай блееха, докат бяхме подгответа. Вярно е, че на такива като мен, които започваха буквално от "а" и "б", щот преди тва са учили немски, например, им беше по-трудно и им костваше повече време да учат, но в осми клас значителната разлика от подготво си беше напълно размита. И вече от опита си и на преподавал език на деца и възрастни, знам, че е абсолютно възможно и постижимо това, което някои в темата наричат "официалната политика на колежа". Зависи наистина от методиката, но НАЙ-ВЕЧЕ от самите деца (като нямам предвид обективните им възможности).  Peace

# 806
Ако не бях убедена в това, което съм написала, нямаше да се включа.
Дъщеря ми е в 8 клас при Иванова, синът ми е 11 клас в колежа.
Повече нямам какво да ви кажа. Който иска да разбере нещо от родители на
деца, които учат там, ОК, а  тези, които се съмняват - това си е тяхно право.

# 807
 Пак се е разгорял някакъв спор. Simple Smile
 Ще ви кажа и аз какво мисля по въпроса.
 Да се твърди, че в края на 8-ми клас всички знаят английски език еднакво, въобще не е вярно.
 Това не е и целта на колежа. Важното е всички да овладеят езика в такава степен, че да съумяват да се справят с учебния материал в 9-ти клас и по-нагоре.
  Тези от вас, които имат деца в колежа /преминали подготвителния клас/ знаят, че в края на учебната година се получава нещо като "сертификат за годност за обучение в 9-ти клас". В него са отразени резултатите на детето от:
   - годишния FINAL EXAM,
   - общия изпит на МОН по английски език,
   - TOEFL /частичен/,
   - ACHIEVEMENT TEST / или т.нар. от децата "бейби САТ"/, и
   - PET.

Именно последният споменат изпит показва, какво е минималното ниво, което трябва да е постигнато в 8-ми клас.
    PET е признат като доказателство за владеене на езика на средно ниво. Той съответства на ниво B1 (Threshold) от Общоевропейската езикова рамка. В колежа са преценили, че това е достатъчното ниво, за да продължат децата нататък.

А иначе не е възможно /нито пък е заложено в програмата/ тези, които започват от "а" и "б" да уеднаквят нивото си с онези, които още преди колежа са постигнали ниво, надвишаващо това минимално изискуемо.

И едно лично впечатление. Във "високото ниво" (8/7 и 8/8) натоварването наистина е несъизмеримо с това в останалите паралелки. Повечето от задачите и домашните са съвсем различни, много повече са като количество, и почти всички са от днес за утре /наистина ги "спукват от учене" Simple Smile /. За сметка на това пък децата масово споделят, че 9-ти клас съвсем не им се вижда толкова страшен и стресиращ, както се твърди.

# 808
  • София

И едно лично впечатление. Във "високото ниво" (8/7 и 8/8) натоварването наистина е несъизмеримо с това в останалите паралелки. Повечето от задачите и домашните са съвсем различни, много повече са като количество, и почти всички са от днес за утре /наистина ги "спукват от учене" Simple Smile /. За сметка на това пък децата масово споделят, че 9-ти клас съвсем не им се вижда толкова страшен и стресиращ, както се твърди.

ooooh! Дъщеря ми беше в 8/4 (т.е. от по-тъпичките и ненатоварените, както се опитвате да ги изкарате). Пък не съм я чула нито в 9-ти, нито в 10-ти клас да се оплаква, че страшно или стресиращо.

Btw, eгати и тъпия спор и доказване на "способности". Изобщо, с риск да ме линчувате, но от както влезе в сила само високата такса, АК не е това, което беше. Или поне не и тези випуски. Преди никога не са се разгаряли спорове "кой е по-по-най". Или поне аз не помня...

# 809
  Доста неадекватна реакция точно на моя пост. Shocked
  Къде видяхте да квалифицирам което и да е дете от колежа като тъпичко, или да твърдя, че е ненатоварено? Къде прочетохте, че ученик ми се е оплакал, че 9-ти клас е страшен и стресиращ? В моя случай имаше твърдения на майки на деца от по-горни класове, както и /особено за стреса/ на представители на ръководството на колежа.
  Споделих какво мислят децата сега. А как ще бъде занапред ще видим.

Съгласна съм с друго. Глупав е спорът. Също толкова, колкото много други спорове, разгарящи се отвреме-навреме  във форума между майки на деца, приети и на "високата", и на "субсидираната" такса.

Общи условия

Активация на акаунт