Американски колеж - тема 2 (втора)

• 168 736
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 120
  • София
bistrab, че всеки интересуващ се родител  е нормално  да има впечатления за това какво се случва в училището на детето му, на база разказаното от последното.  Не виждам нищо странно в това. Peace А и всяко дете споделя различно количество информация, някои  разказват много, други са по-пестеливи.

# 121
Бистра,
За преписването и последствията, с какво те наказват при плагиатстване, при откриване на забранени вещества и предмети у теб или в шкафчето ти, начини на оценяване, влизане в Президентс Лист, Honour row и всякакви такива подробности, които могат да засегнат процеса на обучение са описани във всеки договор, който родителите и ученика подписват. И още подробности знам, нормално е, аз общувам с детето си. И когато бяхме 7 клас съм изчела много форуми, статии, изказвания за колежа, родители, които познавам, даже се свързах с дете, учещо в колежа по мейл и размених информация с него. Повярвайте ми и аз на сляпо не съм готова да плащам за нещо, което може да ми е безплатно. А на първо място беше и огромното желание на детето за там. Признавам си невежеството, че до септ /октомври 2007 не бях чувала за съществуването на този колеж, когато изведнъж детето не ми обяви, че иска да учи там.
Стипендиите до 2008г. , бяха по системата, описана от мен. Първите  100 деца на 50% от таксата + право на допълнителна финансова помощ, която за всеки е индивидуална- затова и не съм я конкретизирала. Тази информация се публикува на сайта на колежа, и живо интересува родителите.
А колко деца са се записали, ще разберем, след като колежът публикува информацията.
И там не се случва всеки ден някой да преписва, това става почти като сензация.

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 11:06 от rosss

# 122
Защото темата не е озаглавена "За или против АК". Както някой беше писал - един обича ябълки, друг портокали.  
Въпросът не е в заглавието а в качеството на информацията, стила, посоките и целта на расъжденията. За съжаление така подадената тук информация повече намирисва на съзнателно оплюване/"критикарство"  на АК отколкото на градивна критика. Градивноста се заключава и в СРАВНЕНИЯТА с подобни обекти т.е там се съпоставя относителноста с реалноста. Сравнението има за цел да покаже какво е реалното качество на въпросното учебно заведение в структурата на българското образование.
Аз съм баща на дете завършили подобно частно у-ще в САЩ и много добре познавам тяхната система. В българия не само "американско" но и марсианско у-ще ще се "побългари" - това е неизбежно.  Въпросът не е  в проблемите на "побългаряването? а в това как това побългаряване се е отразило на неговият рейтинг в образователната ни с-ма.  Ако АК е на ПЪРВО, второ място, тогава трябва да признаем предимствата му ако пък не да се замислим струва ли си тези пари. По скоро за тези родители които искат децата им да учат в АК е интересно сравненията в изискванията, начина на оценяване, стилът на преподаване и пр. т.е. това което не само отличава АК от другите у-ща но и се явава като негово предимство.

Както вече писах подобно у-ще има и своите неудобства в България , тъй като самото то не влиза в образователното клише. Изискванията на подобен род у-ща са много по високи, оценяването е много по обективно и вероятноста да получите по ниска диплома е много по голяма за  "отличниците" плод на родната ни с-ма.
Учебната натовареност е също далеко над средното ниво и подобни "отличници" не издържат т.е. деца които не са свикнали на редовно натоварване имат проблеми.
Дисциплината също създава проблем на подобни "отличници"и напълно е възможно тя за тях да е като затвор в сравнение с анархията в подобните у-ща в България.
Затова както казах и преди за мен е интересна степента на "побългаряването".

Харесвам писаното от г-жа  rosss - кратко, ясно и СЪВСЕМ по същество за разлика от емоционалните драсканици на някои "другарки".

Остави го и не му давай поводи, той само това търси - целенасочена провокация.  компексите не можеш да ги затвориш в буркан, все нанякъде трябва да избият.
Комплекси?  Mr. Green Какъв комплекс може да има родител на който детето от раждането си до сега е на върха ?  Повече от това не мога и да мечтая
Виж, болни комплекси имат завистниците. Не бяхте ли вие която МНОГОКРАТНО се подиграваше с постиженията на детето ми ?  Само един пример:
Ма то тогава требе да е Гаус това дете Shocked
Какво е виновно то че е било най доброто в републиката или че е прието  в (един) най добрият университет в света?  Все пак ви разбирам - зависта е присъща за слабия и спада към кръга на тежките емоции, особенно чувството на завист към преуспелия.

ПС. И не сме пили брудершафт за да ми говорите на "ТИ".

Ставаш смешен, наистина. Като пчеличка , от  тема на тема, с един и същи репортоар...
Пчелата е полезна - дава нещо на хората. Достатъчно е да се сравнят моите постинги с вашите за да се види че ползата от вас и горепосочената "другарка" е  като "ползата" от глъбиците от площад  "Сан Марко" -  само о@ирате и бягате.  Вече две теми свързани главно с АМЕРИКАНСКОТО образование  тотално о@рахте.

Като се има предвид че вие и  чирпанската "другарка" сте КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ следването в САЩ, съвсем логично е тази ваша подозрителна НЕГАТИВНА активност, в тема която не би трябвало да ви интересува, да има някакъв друг подтекст.

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 12:03 от plamenhk

# 123
  • София
Злееее сте , господине ,  много зле.  Peace
Шлябада сподели услужливо нещо като статистика, според която голяма част от учениците на АК продължават висшето си образование в престижни английски университети, не задължително в Америка. Mr. Green  Така че не ми съчинявайте, ако обичате ,  плоски взаимовръзки между изразена в друга тема незаинтересованост към следване в Америка и  ЕВЕНТУАЛНО учене на дъщерите ми в колежа. Wink От едното автоматично не следва другото. Познавам  няколко  успешно реализирани възпитаници на колежа дори и  тук, в толкова скапаната според вас България. Така че е повече от нормално да се интересувам от плюсовете и минусите на училището. Тук има майки с деца в колежа, пишещи и в други теми, които на всичкото отгоре познавам и лично.Те биха могли за болното ви съзнание да потвърдят интереса ми за случващото се  като живот и обучение вътре в колежа. Винаги с внимение съм слушала или чела разказаното от тях. Да не говорим, че с интерес чета и мнения на майки, които не познавам, но чиите деца учат там - rosss,foxysilver, камъче, Доматче, Прасковка,ВаняМ  и други. Да не допълвам и страшно интересните за мен постове на наскоро завършило момиче , Тинчето, което също понастоящем учи в Англия.Но такива хора подават полезна информация за нещата, а не бълват простотии и безпочвени обвинения  за комунистическа и руска окраска.Защо ли бих си правила труда да чета написаното от тях, ако не ме касае по някакъв начин, дори за момента теоритичен.... newsm78 А това, че вие четете  избирателно, проблемът си е единствено ваш.Позволила съм си до сега критика в една единствена посока. И се аргументирах защо. Ако ми посочите само един  пост, в който съм нападнала учител, усъмнила съм се в  подготвеността или квалификацията  на такъв, изказала съм се за системата на оценяване или натовареността на учениците,  голословно съм обвинила някого, че преписва за световно или се друса...Напротив, нееднократно казах, че несъмнено колежът в 12 клас извежда качествени и  добре образовани млади хора.Но вие като латерна просто трябва да си мелите..

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 12:15 от already detective

# 124
Черна станция, всичките ти волни разсъждения се базират на 1 теза:

Родители с възможности да платят образованието на децата си имат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО недостатъчно умни според твоите критерии деца.

Докато не погледнеш с друг поглед на обществените прослойки, все ще си вярваш на научните разсъждения.

# 125
Черна станция, всичките ти волни разсъждения се базират на 1 теза:

Родители с възможности да платят образованието на децата си имат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО недостатъчно умни според твоите критерии деца.

Докато не погледнеш с друг поглед на обществените прослойки, все ще си вярваш на научните разсъждения.

Аз съм рационалистка и рационалната логика сочи, че при комбинация от два фактора има 4 възможни комбинации:
- богати родители с умни деца
- богати родители с неумни деца
- бедни родители с умни деца
- бедни родители с неумни деца

Първата и четвъртата категория не ги мисля - едните ще влязат, другите нямат шанс. Кахърите ми са, че третата категория може да се оттегли и да бъде заместена с втората. Това е чистата логика. Всякакви абсолютизации са ми чужди, в това число и цитираната от теб "Родители с възможности да платят образованието на децата си имат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО недостатъчно умни според твоите критерии деца". Най-малкото, защото аз самата си имам много умно детенце и в същото време мога да му платя за учене в АК Grinning

# 126
Няма чиста логика в реалния живот .
Бедните родители с много зор ще изучат умните си деца и ще станат баби и дядовци на умни внуци с богати родители.

# 127
Откакто свят светува хората имат различен багаж в главата си. За мен си струва да платя, за Черна станция-не. Както виждам и за родителите на Вейка си струва, иначе щяха да я преместят в 11 клас в някой ПУЦ, да и осигурят диплома 6.00, то детето за 3 години си е взело достатъчно от АК. Ама не са го направили, явно искат да са мазохисти и да си хвърлят парите на вятъра.

Наложително е да се добави още една категория - за умни и неумни родители, защото доколкото разбирам от цитирания пост умните родители записват умните деца в АК, а неумните родители записват умните си деца на друго място.

Аз не виждам нищо невероятно, глупаво или злобно  в твърдението на Черна станция, че летвата може да падне при липса на достатъчно кандидати. В противен случай от приетите 140 деца може да се окаже, че ще завършат 50. На АК може и да им е все тая, вече не дават намаления и стипендии, но на родителите и на останалите 90 подведени деца - едва ли.
Децата, покрили входящото ниво на определено учебно заведение се очаква в по-голямата си част да се справят  в това точно учебно заведение.
Според мен единственият вариант да не падне нивото или да не отпаднат голяма част от децата е от тях да се изисква да покрият тези проценти при самото кандидатстване. Да приемат ако трябва по-малко учеици, но достатъчно качествени.
Вариант Б е познатият вече - стипедии и по-ниски такси.
Все пак сме в България.

# 128

Аз не виждам нищо невероятно, глупаво или злобно  в твърдението на Черна станция, че летвата може да падне при липса на достатъчно кандидати. В противен случай от приетите 140 деца може да се окаже, че ще завършат 50. На АК може и да им е все тая, вече не дават намаления и стипендии, но на родителите и на останалите 90 подведени деца - едва ли.
Децата, покрили входящото ниво на определено учебно заведение се очаква в по-голямата си част да се справят  в това точно учебно заведение.
Според мен единственият вариант да не падне нивото или да не отпаднат голяма част от децата е от тях да се изисква да покрият тези проценти при самото кандидатстване. Да приемат ако трябва по-малко учеици, но достатъчно качествени.
Вариант Б е познатият вече - стипедии и по-ниски такси.
Все пак сме в България.

Благодаря за този постинг. Вече се чудех дали не говоря на китайски, че все някой ме разбира някакси newsm78

# 129
  • София
Черна станция, бъди спокойна, всичко написано се разбира идеално. Друг е въпросът, че някои хора не желаят да вникнат в написаното и да видят, че в него има съвсем здраво застъпена логика.

Не може наистина твърдо да считате, че  пресявката на 142 деца от  минимум 500-600 кандидати преди две-три години е еквивалентна цедка на избора на 142 от 200 деца. Особено като се има предвид, че сред тези 200  ще има участващи за спорта, които дори и приети, няма да учат там.За каква входяща конкуренция ще става дума при  такова съотношение на кандидатстващи и приети.. ThinkingНяма ли на практика в колежа да не влезе само онзи, който не се е пробвал?В момента конкретно  не говорим за финансови възможности на родителите, а за потенциала на кандидатстващите техни  деца.
А това не е за пренебрегване, тъй като на човек му се иска детето му да попадне  не само в  несъмнено добро учебно заведение с  кадърни учители, а и в конкурентна среда, сред себепедобни в интелектуално отношение.

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 14:37 от already detective

# 130
  • Там, където ме обичат
Бедните родители с много зор ще изучат умните си деца и ще станат баби и дядовци на умни внуци с богати родители.
Съгласна съм, че в реалния живот няма логика.
За следващото не занм.
ross, какво значи това :"влизане в Президентс Лист, Honour row" ?

# 131

Че то твоят пример е логика от живота Grinning
Ти ми казваш, че между доброто образование и благоденствието има логична причинно-следствена връзка.
За съжаление много семейства и с много зор не успяват да изучат децата си както заслужават.

# 132
  • София
Вероятно ще има лек спад в нивото на 4-те випуска на децата родени между 1996-2000 г.  Много малко родени деца, а се запазва бройката на приетите деца. Но пък след това може да се очакват силни випуски. Но тази тенденция би трябвало да се прояви във всички добри училища, а не само в колежа.

# 133
Имате ли информация за Американския колеж във Велико Търново?
Благодаря

# 134
  • Там, където ме обичат
Имате ли информация за Американския колеж във Велико Търново?
Благодаря
Той не е точно АК, а мисля, че е анго-американско нещо си.
И не е от веригата на АК в София, Анатолия Колеж в Гърция и Роберт Колеж в Истанбул.

Общи условия

Активация на акаунт