Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 723
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 375
  • Там, където ме обичат
Официално резултатите трябва да излязат на 13-ти, нодали има вероятност това да стане по-рано!

# 376
Стискам палци на всички деца от темата да успеят и да бъдат приети в колежа, щом това е тяхното желание!

Някой от майките на по-големите деца знае ли колко деца от приетите, то е ясно, че цифрите се менят, но горе-долу, въобще не подават заявление за класиране в други училища, а се записват направо в АК - мисълта ми е, може ли да се прогнозира колко деца участват и в другото класиране и после решават къде да се запишат.

Чувала съм, че от това зависи колко места ще се освободят за второ класиране в другите училища.  Дали например някой знае данните от миналата година? Всъщност какви са сроковете за записване в АК тази година?

# 377
  • Там, където ме обичат
За записване може да се изчака до второ класиране в гимназиите. Това си спомням.

# 378
  • в света на илюзиите
Искам да споделя една информация с вас, която лично мен доста ме впечатли и после всеки сам да си прави преценки. Всяка година под егидата на МОН се провежда Националното състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на СОУ с чуждоезиков профил (т.е. езиковите гимназии от цялата страна) в Ловеч. Отборите са от 4 човека от всички класове (при желание). Та тази година
за 8 клас - 1 и 3 място са за АК
за 9 клас - първите 3 места са за АК
за 10 клас - 2 място е за АК
за 11 клас - 1 и 2 място е АК
от 12 клас АК не е имал отбор
ето ако някой го интересува самото състезание http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … _math-ezikovi.pdf

# 379
Искам да споделя една информация с вас, която лично мен доста ме впечатли и после всеки сам да си прави преценки. Всяка година под егидата на МОН се провежда Националното състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на СОУ с чуждоезиков профил (т.е. езиковите гимназии от цялата страна) в Ловеч. Отборите са от 4 човека от всички класове (при желание). Та тази година
за 8 клас - 1 и 3 място са за АК
за 9 клас - първите 3 места са за АК
за 10 клас - 2 място е за АК
за 11 клас - 1 и 2 място е АК
от 12 клас АК не е имал отбор
ето ако някой го интересува самото състезание http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … _math-ezikovi.pdf

А какво точно те е впечатлило?
По принцип най-добрите математици (тези, печелещи състезания и олимпиади) отиват в МГ-та. В ЕГ отиват деца с по-слабо изразен интерес по математика. Разбира се, винаги има изключения, но по правило единственото училище, в което редовно отиват деца с изявени успехи по математика, е АК. Т.е. АК има преимуществото да събере част от математическия каймак. Освен това, както се оказа, АК явно се е загрижил за имижджа си, защото са наели с някакъв договор изявен преподавател като Ивайло Кортезов, който да работи с отборите. И при това положение какво чудно има, че АК се представя добре в това състезание, където най-добрите не участват?
Но пък успехите на 2-3 деца от випуск, с оглед на горепосочените две обстоятелства, изобщо не говорят нищо за нивото на математиката в АК. Аз бих била много по-впечатлена, ако средният резултат на всички явили се от АК е най-висок, при положение, че не са се явили 2-3 деца от випуск.
Дайте линк към класирането за да направим този анализ и ако е така (ако АК като масовост на участие и средно постижение) е на призово място, това вече ще значи нещо.

# 380
  • в света на илюзиите
Ето ви го госпожо, http://eg.lovechnet.com/focus_link1.html
И само да ви кажа, че София не е България (това понякога за наше съжаление). В други, градове на милата ни родина, госпожо местния "каймак" няма къде да иде, освен е ЕГ. Просто единственото МГ е СМГ, дори в големи градове МГтата са много далеч от това, което са били. В нашия град например (който е в първата шестица по големина, да не помислите, че живеем на село) в първата парелелка на МГ балът падна до 28 и нещо???!!!!! Не бих си пратила детето в МГ, та било то и "каймак" в математиката на родно ниво. Или мислите, че само в София има умни деца? Въпреки, че ЕГ също не са това, което бяха като елит, все пак имат все още 2,3 паралеки, където децата наистина са умни и с желание да учат.

# 381
  • София
Джейн, естествено , че София не е България. Повече от ясно е, че  умни деца има навсякъде. Да, СМГ води първенството сред математическите, но в никакъв случай не приемам обобщението ти, че е единственото МГ или  ПМГ в страната, което работи много задълбочено  и на ниво с възпитаниците си  , в резултат на което те  пък имат немалко  призови класирания. Не е показателен на 100% и балът, защото колкото и странно да ти се струва, и в СМГ след 8 клас приемат с не дотам висок бал в паралелките с английски. При това с относително ниска оценка по математика. Wink Познато дете миналата година влезе с бал около 32 и нещо на второ класиране, с много висока оценка по БЕЛ, бизка до пълно 6, и посредствено представяне по математика от порядъка на 4,80. И в СМГ, и в останалите подобни гимназии сред приетите има и такива, от които свръх математици и състезатели  няма да излезнат. Просто навсякъде се работи с изявените състезатели и те са тези, чиито имена виждаме по списъците с призови класирания. Това важи за всяко училище, включая и за АК.Логично е Ивайло Кортезов да работи именно с тези деца. Неслучайно казах навсякъде, за да не ме обвините в недолюбване на колежа.В не една тема съм споделяла, че математиката в 91 НЕГ например  е на плачевно ниво. Да, но от 8 клас и на олимпиадата по математика, и на Европейското Кенгуру, и на Салабашев има две -три деца с отлични резултати. Е, техните представяния са плод на наученото  през годината в НЕГ, колкото аз съм трамвай. Носят си още потенциала и заряда от СМГ плюс евентуално самостоятелна работа.Но те не са представителна извадка за цялостното ниво по математика в училището. Joy
Още първите две имена за 8 клас от цитираното състезание подкрепят тезата ми за  ранна отлична подготовка по математика и в МГ извън София. Радостина Пламенова Калайджиева до 7 клас е възпитаничка на МГ Варна, а Мартин Ивов Веждарски - на ПМГ Кюстендил. Ако човек се разтърси в нета, ще установи лесно,  че  отличният им резултат сега е предшестван от много други добри класирания, които доказват, че отлична основа се получава не само в СМГ. Не бива да обезценяваме труда и на други деца, справящи се перфектно по математика, а  учещи в други математически гимназии в страната, както в  техен прогимназиален, така и в горен курс. Peace

# 382
Ето ви го госпожо, http://eg.lovechnet.com/focus_link1.html
И само да ви кажа, че София не е България (това понякога за наше съжаление). В други, градове на милата ни родина, госпожо местния "каймак" няма къде да иде, освен е ЕГ. Просто единственото МГ е СМГ, дори в големи градове МГтата са много далеч от това, което са били. В нашия град например (който е в първата шестица по големина, да не помислите, че живеем на село) в първата парелелка на МГ балът падна до 28 и нещо???!!!!! Не бих си пратила детето в МГ, та било то и "каймак" в математиката на родно ниво. Или мислите, че само в София има умни деца? Въпреки, че ЕГ също не са това, което бяха ка
то елит, все пак имат все още 2,3 паралеки, където децата наистина са умни и с желание да учат.

Ама това какво общо има с казаното от мен? Изобщо не съм споменавала СМГ, или нивата на децата в ЕГ-тата. Не съм и казвала, че АК е лош избор.
Аз казах само, че няма нищо чудно, че АК е сред първенците, защото АК обира част от математическия каймак. И когато състезанието изключва децата от МГ-та, най-силните остават тези бивши МГ-ейци, които сега учат в АК. И освен това ги обучава Ивайло Кортезов.

И мога да докажа думите си. Взимам даденото от Вас класиране и отивам на 8 клас. В челото са 4 деца от АК, както следва:
1 място.   Радостина Пламенова Клайджиева (идва от МГ Варна)
3 място.   Мартин Ивов Веждарски (идва от ПМГ Кюстендил)
6 място.   Здравко Здравков Захариев (идва от МГ Ямбол)
7 място.   Ивайло Владимиров Митков (идва от СМГ)

Или с други думи, доминацията на АК в 8 клас се дължи на четирима бивши ученика от МГ-та (не само от СМГ) + добър ръководител на отбора.
Т.е. няма нищо чудно, но и това нищо не говори за нивото на математиката в АК. Само това исках да кажа. Не мисля, че съм казала нещо лошо за АК, за децата извън София, или за МГ-тата в България. Даже напротив - явно от АК добре си подбират децата. Не мисля също, че МГ-тата в страната са по-лоши от СМГ. Факт е, че на национални състезания се борят като равни. А това, че в МГ-тата минималният бал бил нисък (то и в СМГ не ев висок) значи само, че последните деца са с нисък бал. Не първите.

П.П. Сега виждам, че на практика сме писали не само едновременно, но и в общ дух с Олреди Grinning

# 383
Следя резултатите от задължителната матура по български език и литература. Там възпитаниците на АК също оглавяват класацията измежду всички училища в страната. На тази матура не се явяват единици, а всички.

# 384
  • София
Защо толкова се разчепква математиката в АК? newsm78
Ок - успехите на 8-класниците се дължат на предварителния им висок старт от матем. училища, в които са учили преди 8-ми клас. Но и след това продължават учениците да имат успехи. http://www.acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=1&news_id=174
Дължало се на Кортезов. Добре и какво от това? Нали целта е да има добри учители, които да научат децата. Били избрани. Все пак в гимназията децата се профилират и се ориентират към бъдещите си профили. Нормално да не е нивото на всички много високо, това не е матем. гимназия. Важното е, че се дава добра възможност на учениците, които имат интерес да развият способностите си.
Освен това сега родителите от 8-ми клас получихме писмо, в което официално ни уведомяват за средния успех по математика по класове и съпоставен с предходната година. Не бих казала, че е много нисък. А и откликват своевременно на възникналите въпроси.

Относно записването - повечето деца от нашия випуск са участвали и в 2-те части на национ. оценяване. Изкарали са доста високи оценки, но не са си подавали документите в други училища, Може би 10-тина са участвали и в общото класиране и резервите също.

# 385
Относно записването - повечето деца от нашия випуск са участвали и в 2-те части на национ. оценяване. Изкарали са доста високи оценки, но не са си подавали документите в други училища, Може би 10-тина са участвали и в общото класиране и резервите също.

Благодаря - този информация търсех   bouquet

А миналата година колко от резервите приеха - тоест колко от първоначално приетите се отказаха, дали знаете?

# 386
Защо толкова се разчепква математиката в АК? newsm78
И аз не знам. По идея математиката не е най-силната страна на подготовката в АК, но колежката Jane започна да опитва да ни докаже нещо.
Ок - успехите на 8-класниците се дължат на предварителния им висок старт от матем. училища, в които са учили преди 8-ми клас. Но и след това продължават учениците да имат успехи. http://www.acs.bg/NewsDetails.aspx?cat_id=1&news_id=174
Ами да, имат. От изброените имена знам Катрин Крем и Кубрат Данаилов - и двамата са от СМГ и са били национални състезатели преди да влязат в АК. Странното е, че по някакво съвпадение и Кристиян Кираджиев и Ивайло Вълков също са бивши състезатели от СМГ. Т.е. АК не е създало никой като математик.  
Дължало се на Кортезов. Добре и какво от това? Нали целта е да има добри учители, които да научат децата. Малка разлика. Кортезов май не преподава по принцип в АК, а води само състезателите. Поне така писа някой по-рано в темата.
Били избрани. Все пак в гимназията децата се профилират и се ориентират към бъдещите си профили. Нормално да не е нивото на всички много високо, това не е матем. гимназия. Важното е, че се дава добра възможност на учениците, които имат интерес да развият способностите си.
А някой да е твърдял нещо друго??? Единствената причина за цялата тази преписка е, че от време на време някой решава да рекламира АК с това, което не им е силната страна. И когато му опонират се казва, че опонентът бил злословил срещу АК???
Според мен, когато някой иска да направи реклама на АК, стига да спомене онова с матурите по БЕЛ. И никой няма да му опонира, защото онова си е истинско постижение, за което свалам шапка на децата.

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 15:11 от Черна станция

# 387
  • в света на илюзиите
Нищо не доказвам.Не съм ангажирана с колежа. Там имам само познати деца и родителите им естествено. Дадох информация в темата защото има майчета, които се чудят и са благодарни на всякаква информация относно колежа (каквато е и основната идея на темата). Аз казах, че съм учудена, защото не очаквах такъв резултат, честно. Наистина не знам защо децата не участват така масово и в други математически състезания, което е странно щом има толкова много добри деца там.
По принцип мисля, че деца с изявени истински математически способности мястото им е в МГ.
Прави сте обаче за някои МГ, искрено се извинявам на МГ Варна, Бургас, Ямбол и някои др. Истината е, че ме е яд, че така ужасяващо спада нивото на образованието в по-голяма част от училищата и наистина добрите училища се броят на пръсти. Това е жалко, адски жалко.
Също така мисля, че необосновано високите такси на колежа са в основата на спада на нивото и на това училище.
Колкото до резервите......от миналата година наше познато дете се записа в края на месец август-до тогава явно е имало класирания. Лично на мен това не ми говори за елит, не знам.

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 16:10 от *Jane*

# 388
  • София
Черна станция, чела съм писаното от вас и в други теми и са ми харесвали заради трезвата в мисъл. В този случай не мога да разбера дали искате да изразите съглесие или несъгласие. Според мен само потвърждавате писаното от мен.
В преден мой  пост съм писала, че ако едно дете има изявени интереси - матем. или други е по-добре да се насочи към профилирините за това училища.

Плюсове на АК според мен и както аз виждам промените в детето ми:
 - Амбициозни и много учат. Не се хвалят как нищо не учат и са отличници, а точно обратното.
Знаят, че за всяка оценка са положили труд, оценен е и се гордеят с това.
-  Показва им различни аспекти от обществения и културния живот. Дава възможности за "опитване" в тези области на деца , условно да ги наречем неориентирани.
- Дисциплина - родителите веднага получават информация за отсъствие на децата от училище или учебен проблем.(детето ми получи на тест по матем. 4 и веднага бях информирана, че има спад в нивото). Знаят правилата, наказанията и се съобразяват. Няма много неясноти.
- Домашни - редовно писане. Знае, че ако не е написано дадено домашно оценката пада.
- Умствено израстване - детето е по-креативно, с повече интереси; изграждане на собствена преценка- премахане на част от стериотпите, възприети от семейството
- Средата - разказват си  за интересите  и  обогатява се общата им култура се обогатява.
- Работа в екип
- Добра организация в самото училище и информираност

Недостатъци -
- високата такса
- не много висока диплома накрая. Детето дори в 8-ми клас има успех под 5.5
- получават амер. диплома, но за Европа не вършела работа
- не много високото ниво на научаване на друг език, освен англ.
- вероятно догодина учениците ще се саморазделят и по възможности на родителите. Лицемерието, който някой беше споменал преди време. "Ние сме толерантни и умни , но все пак .... Wink "
- За догодина - евентуално системно недоспиване дори при добра организация. Не мога да твърдя със сигурност. Това е по разкази на очевидци  Wink

# 389
Черна станция, чела съм писаното от вас и в други теми и са ми харесвали заради трезвата в мисъл. В този случай не мога да разбера дали искате да изразите съглесие или несъгласие. Според мен само потвърждавате писаното от мен.

Нищо не искам, само коментирам постинга Ви. Най-общо казвам, че АК не е училището, което ще формира някого като математик.
А в случая с последния Ви постинг нямам какво да кажа -по принцип съм съгласна с написаното от Вас.

Общи условия

Активация на акаунт