Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 474
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 585
  • България
А колко приблизително доход трябва да имаш, за да има шанс за финансова помощ?
- мога ли да се надявам на намаляване от 50% и при колко ниски доходи това е въможно;
Не знам и едва ли някой може да ти отговори на този въпрос точно, това е информация която по принцип никой не споделя.

# 586

[/quote]Проблемът на тези тема е, че влизате в лични полемики и се изяснявате до дупка кой крив кой прав. Ако всеки си пише мнението и толкова, без непрекъснати дуплики, триплики, опити за залитане към "отчетна" и лирични отклонения на тема "образованието у нас и по света" щеше да е наполовина дълга и много по-полезна на нови потребители.
[/quote]
Ako ni se dade i model na ocakvanoto da se pishe- djedite sami mogat da si spisvat foruma.

Az ne sum naqsno kakvo e "otcetna"?

Zashto me ogranicavate kakvo da pitam? Sled namesata na djedai vsicki izcezvat?
Ima li Barbita v ACS- ima li delene na bedni ibogati?

# 587
  • София
По мое време храната в стола беше доста добра. Още ми липсва шницелът от кайма Crazy

Виктория, и да, и не. Има групички, които са от богати, и се делат от бедните, има и групички в които има и богати и бедни, име и групички, които по случайност са все богати, но не се делят никак от бедните. Лично моите приятелки като цяло бяха от най-бедните от випуска, но нито веднъж за петте години там не съм забелязала някой да се отнесе по какъвто и да е лош начин с тях, още по-малко пък да се засяга тема "пари" Peace
Имам наблюдения че всеки следващ випуск обаче е сякаш по-материалистичен и по-недисциплиниран. Затова ще е добре ако могат някои от настоящите ученици да се включат и да допълнят отговора ми!

# 588
Blagodarq, mnogo sum qdosana. Specialno se registrirah da pitam razni neshta i dano nqma zenzura.

Ot ucene ostava li vreme? naistina li e tejko kato v kazarma? Ima li hubavi momceta?

I oshte- kak hodqt obleceni, s koli ili s gradski transport? Imam lek defect v govora i me e strah, ce shte mi se smeqt.

# 589
  • Пловдив
victoria vassileva, Правила и политика на форума. Прочети ги.  Peace

# 590
Blagodarq, mnogo sum qdosana. Specialno se registrirah da pitam razni neshta i dano nqma zenzura.

Ot ucene ostava li vreme? naistina li e tejko kato v kazarma? Ima li hubavi momceta?

I oshte- kak hodqt obleceni, s koli ili s gradski transport? Imam lek defect v govora i me e strah, ce shte mi se smeqt.

Ostava vreme prez vakanciite, nai-mnogo prez liatnata.
Pochti kato kazarma e.
Niama specialno obleklo, hodiat kakto si iskat, no ako ste hodish tam zaradi
momcheta i drehi, po-dobre se nasochi drugade.
Defekta v govora ti e nai-malkia problem.
Procheti ot nachalo novata tema. Raziasneno e podrobno ot
dosta maiki kakvo da ochakvash.

Niamam kirilica, za koeto se izviniavam.

# 591
Намерих комп с кирилица. 6те се опитвам да не преча.
Четох и благодяр на тези, дето са писали. Даже караниците ми харесват. За колите и транспорта не казвате. На6те са в САЩ и аз 6те се оправям сама. Имам си план- искам да опитам от всичко преди да замина при тях. Ха-ха- и съм си приета , а не чакам да падне бала.
Пи6ат майки, а откаде децата знаят дали искат да учат там? Имат ли план какво 6те се прави там?Освен стари ученици, които не помнят няма сегашни ли кандидати. Ако знатете къде си пишат новоприети съоб6тете ми.
 В САЩ си пешем , ако сме приети в едно учили6те. Аз харесвам учене. Разбирам математика. Много сам добра в история. Няма да сам в дорм. София ми харесва. Искам да чуя мои връстни4и дето 6те уча с тях.

# 592
  • София
Виктория, за транспорта - повечето ученици са с градския транспорт, но има и такива, които ходят с такси на училище, както и такива, които родителите ги закарват или те само се закарват (ако са на 18+). Ако трябва да сложа някакви проценти, може би 85% (метро и т.н.) - 3% (такси) - 12% (коли), нещо такова...
Потърси из тийн сайтовете свои връстници, тук наистина повечето сме майки.

Като майка на дете, което учи в АК, бих искала в тази тема не само да давам информация на новите, когато имам какво да им кажа, но и да получавам ценна и за мен самата информация, свързана с нещата, които ни предстоят. В този смисъл, още веднъж приветствам включването на Kummer, което за мен е адекватно и носи "добавена стойност". 

# 593
  • София
Вики, в предния си пост написа "искам да опитам всичко" - колежът няма да ти попречи. Аз лично на 14 постъпих в колежа, не в общежитие, родителите ми живееха далеч (е не чак колкото при теб де Mr. Green ) И за мен беше страхотно изживяване. Сега моито връстници живеят студентските си години, а аз ги изживях тогава. Ако искаш можем да си кореспондираме и на ЛС, също ако другите в темата имат против разговора ни. От випуск 08 съм, така че не съм чак толкова бивша Wink
Остава време. Научаваш се да не спиш. Ако искаш да живееш и дивееш - прибираш се, спиш няколко часа, излизаш, сутринта в 7 започваш домашните и отиваш на даскало с размазан грим. Повечето пъти няма да имаш време за това, защото ще имаш проекти, групови работи, презентации. Каниш хората от групата в квартирата си, вземате си една хубава бутилка и безалкохолно и хем сте написали хем сте се забавлявали Crazy Да видиш как четири момичета правим мост от спагети и решили да изчистим спагетите изпускаме цял килим от не помня вече кой етаж ooooh!
Заслужава си. Неповторимо е. Познаваш поне половината училище и дружиш с поне една четвърт. Едновременно ще си и войник, и студент. Поне аз бях. А и да си в дорма не е толкова страшно. Щом съм бягала толкова пъти и пак не ме изхвърлиха Mr. Green

# 594
Искам да поставя един въпрос.Може би, е поставян и друг път,но все пак,ако се намери някой да отговори би било полезно за тези ,които смятат да учат там:
 При положение ,че  детето не е на такава висота като краен резултат в дипломата ,да кажем 4.80 и предполагаем кандидат от обикновено училище кандидатства в същия  университет(предполагаем) с успех 5.90 например,смятате ли че нивото на училището ще се вземе предвид т.е. че всичко е учено на академично ниво.
И по обобщаващо .Има ли някакъв "бонус точки" за това точно какви училища си завършил ,когато кандидатстваш за даден университет?Дали това е АК,международно училище, езикова гимназия,ПМГ или обикновено училище?Ако има, то каква е скалата по, която се оценяват училищата?

Да добавя ,че съм далече от мисълта да се използва училището като "трамплин " към университетите,но оценени ли са усилията по различен начин на учениците от елитните гимназии при кандидатстването по нататък.
Надявам се това да е в компетенцията на kummer или на някой друг.

Последна редакция: ср, 20 апр 2011, 20:48 от asya asya

# 595
  • София
Ася, в България значение няма. Както и американската диплома. В чужбина ще има значение, тъй като там не се кандидатства само с диплома, но и с допълнителните извънкласни дейности, изработения КАС в колежа, други занимания, САТ и Тойфел Peace Ако се гласите за Софийския или който и да е друг университет тук няма смисъл от АК, тъй като се взема предвид само оценката, а дали е от най-забутаното или най-доброто у-ще в България никого не го интересува..

# 596
При положение ,че  детето не е на такава висота като краен резултат в дипломата ,да кажем 4.80 и предполагаем кандидат от обикновено училище кандидатства в същия  университет(предполагаем) с успех 5.90 например,смятате ли че нивото на училището ще се вземе предвид т.е. че всичко е учено на академично ниво.
И по обобщаващо .Има ли някакъв "бонус точки" за това точно какви училища си завършил ,когато кандидатстваш за даден университет?Дали това е АК,международно училище, езикова гимназия,ПМГ или обикновено училище?Ако има, то каква е скалата по, която се оценяват училищата?
Много хубав въпрос. Запознат съм с американският опит в това отношения тъй като дъщеря ми завърши средно образование там. Не вярвам в България да има и наченки за решаването на този "проблем". Едва миналата година направиха рейтинг на висшите у-ща а за средните навярно ще направят в 22 век  Освен това системата за приемане във ВУЗ е много "механична". Ако решим да я "демократизираме" като американската само ще увеличим корупцията в болното ни общество.  Предвид пренаситеността с ВУЗове и големият наплив за следване в чужбина няма и смисъл това да се прави.

... прием на младежи без диплома за средно образование в няколко частни университета
http://www.uchenik.com/5669-ministr-ignatov-mlchi-za-priema-na-mladezhi-bez.html

Последна редакция: чт, 21 апр 2011, 08:56 от plamenhk

# 597
Пламен,аз имах предвид дали рейтинга на училището  оказва влияние при кандидатстване в чужбина.И ако има такъв международен рейтинг на българските училища какъв е той?

Но,да, този въпрос би следвало да бъде обект на внимание и за бъгарските ВУЗ-ове.

# 598
Резултатът от дипломата има значение. В противен случай се подлагат на съмнение средното образование и смисълът от него. Във всяка система на прием в университет- дву-три компонентна, както е у нас и в Европа (общ успех, матура и т.н.) или многокомпонентна, както е в САЩ, дипломата има значение. Тъй като се предполага, че всички училища спазват лицензираните единни образователни изисквания, никой не поставя под съмнение средното образование, за да има основание да търси кое е училището, в което дипломата е получена и дали е по-добро от друго. Тъй като в чужбина се кандидатства преди дипломирането от средното училище, приемът може да е „условен”, т.е. ставаш студент, ако се запази успехът показан до кандидатстването. При многокомпонентните системи матрицата е многоизмерна (включва: успех, САТ, есе и изложени възгледи в него, финанси, КАС, препоръки, общ състав и баланс на класа от съответния випуск и т.н.), но дипломата не се пренебрегва под никаква форма, отново без изричен акцент да се поставя на училището (доколкото знам). Но нали някой трябва да вземе САТ, да напише есета, да попълни документи, да даде препоръки и те да съответстват на общоприетите норми.
Според мен връзката на тази тема с АК е погрешна. Посланието не е , че системата те използва, пренатоварва и тормози , за да постигнеш висок резултат (и те санкционира с ниска диплома за положените свръх усилия). Посланието е да използваш условията и предпоставките, за да си на ниво. Спомнете си историята с дървото и свирката. Или анекдота за това кога българските магистрали ще стигнат по стандарт европейските? „Когато европейските стандарти паднат!” В АК, доколкото знам, само най-немотивираните ученици имат относително по-нисък успех. Оценки не се пишат като награда никому, но при високата летва на входа има основания да се очаква, че и на изхода резултатът е добър.

# 599
Пламен,аз имах предвид дали рейтинга на училището  оказва влияние при кандидатстване в чужбина.
Oказва влияние. Влияние оказват и левъла на предметите които учите, броят на  АР (Advanced Placement) предметите, оценките от тези АР предмети.
Лично аз съм виждал рейтинги на американски средни частни у-ща. Дали АК е включен в такъв рейтинг не зная и не съм се интересувал.
Има много неофициални фактори които също влияят на приемането вкл. и това как изглеждате.

И ако има такъв международен рейтинг на българските училища какъв е той?
За средните у-ща със сигурност няма такъв. За ВУЗ няма българско у-ще в топ 500.
СУ попадна в топ 1000 на европейските университети
http://www.rodina-bg.com/index.php?m=108&id_news=1969&lang=1

Последна редакция: чт, 21 апр 2011, 14:39 от plamenhk

Общи условия

Активация на акаунт