Американски колеж - тема 2 (втора)

• 169 651
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 1 065
Не знам какъв е случаят на Еглая Епанчина, но знам, че ако човек вложи всичко от себе си в някой проект, а после работодателят развали всичко дали заради лични амбиции, дали заради корпоративна политика, огорчението остава за цял живот. Съвсем нормално е и си остава като червена нишка във всички изказвания.

Сигурно е така, но все ми се струва, че, ако е само това, трябва да се продължава напред.
И пак да добавя - надявам се да не ни въвлича в трудово-правни или в личностни, емоционални спорове.

Последна редакция: нд, 15 яну 2012, 21:20 от Danybon

# 1 066
Всъщност ми е много лесно да си представя какъв е бил и какъв продължава да е проблемът на г-жа Епанчина, защото разбрах коя е. Постът ми не беше насочен към други преподаватели в Колежа - не познавам работещите там, не поставям почтеността им под съмнение. Съвсем понятно ми е как и защо настоящи преподаватели в Колежа могат да дават допълнителна подготовка по предмета си на деца извън АК по принцип, не с цел кандидатстване. Нищо лошо няма в това да обучават и други деца на различен тип мислене и подход към информацията, напротив - дай Боже повече да го правят. Но ситуацията, която госпожа Епанчина обрисува тук, е съвсем различна и тя действително, ако отговаряше на реалността, би поставила под съмнение етоса на целия Колеж. Ако наистина учителите в АК пишеха приемния изпит и паралелно с това подготвяха платежоспособни деца от София и околията, за да получат максимално висок резултат, това би било много сериозна причина за оплакване и проверки. Наистина. Доколкото разбирам, ситуацията всъщност е на светлинни години от горната и учителите от колежа и да искат няма как да подготвят децата за изпита по-добре от кой да е друг преподавател, който поне малко е наясно с принципите на стандартизираните изпити в САЩ.

Постовете на г-жа Епанчина по темата за подготовката на кандидатите просто бяха написани много умело в посока хвърляне на съмнение върху почтеността на нейните колеги. Тя всъщност и си каза в един от първите постове, че не коментира доколко е етично поведението им (каква колегиалност!). Моите реакции бяха насочени само към това, което тя казваше, заради твърдението ѝ, че това е вътрешна информация. Съжалявам, ако е прозвучало така, сякаш приемам написаното от нея за чиста монета и действително вярвам, че в Колежа всички лъжат, мажат и изобщо всичките са маскари.  Grinning И през ум не ми е минало.

# 1 067
За стилистичните пластове и филма, в който сме вкарани– Аглая Епанчина е героиня от „Идиот” на Ф.М. Достоевски. Аглая мисли, че думите на княз Мишкин “красотата ще спаси света” са вдъхновени от нея и се отнасят за нея. Честито! „Приехали”, както се казва. Жалко за академичните среди, ако тази госпожа е там. АК е добро българско училище. Като баба мога да кажа- много са натоварени децата. Поне като „подгета” са щастливи. Още са в хола, лежат на пода и заговорничат по техни си дела. Смели са и са добри. Хубава седмица на всички!

# 1 068
Да използвам случая, че Виктория и баба на Виктория са тук и да попитам защо се спряхте на АК? А не, например, на ААУ?
Виктрия, от гл. т. на дете, което е живяло в чужбина, какво ти прави впечатление в АК?
Впечатлена съм от зрялата позиция. Simple Smile

# 1 069
Последно доуточнение по темата за учителите и школите, готвещи за АК.

В школите действително те готвят за формата на изпита за АК, включително за разделите "Рийдинг" и Есе, както и логически задачи.

Кортезов преподава единствено и само логически задачи и то на деца на всякаква възраст, включая и на 17-18 годишни, които няма как да кандидатстват за АК, защото това е материал, липсващ от българската система в болшинството училища, а нужен за много изпити и състезания. Другото светило Иван Симеонов също води такива курсове / преди бяха към Първа частна мат. - сега не съм сигурна къде/. Те те учат да мислиш логически, а не на типове задачи.

# 1 070
Сменям темата.

Предстоят две натоварени седмици за учениците в АК. Да им пожелаем късмет и по-малко стрес. Praynig
Утре е "Панаира на науките" /ако го превеждам правилно/ с презентации на проекти, от другата седмица следват изпитите върху срочния материал - поне за нас са 9 и за съжаление между тях и изпит САТ  ooooh!

# 1 071
  • Там, където ме обичат
Сменям темата.

Предстоят две натоварени седмици за учениците в АК. Да им пожелаем късмет и по-малко стрес. Praynig
Утре е "Панаира на науките" /ако го превеждам правилно/ с презентации на проекти, от другата седмица следват изпитите върху срочния материал - поне за нас са 9 и за съжаление между тях и изпит САТ  ooooh!
rosss, благодаря, не знаех  Embarassed.
Добре, че споделяш, та да не товаря колежанина и с домакинска работа.

# 1 072
Съжалявам, но не мога да се стърпя и ще ви върна отново към темата за подготовката за изпитите за АК. Не мога да разбера защо тези, които се стремят към АК, не слушат съветите на АК и не гледат статистиката от предишните години...

На WEB страницата си АК казва "Приемният изпит в Американския колеж е съобразен с очакваното учебно развитие на учениците от седми клас. За него не е необходима предварителна подготовка. Целта на нашия приемен изпит е да провери как кандидатите се справят в непривична за тях ситуация, ето защо всяка предварителна подготовка може да бъде подвеждаща за съдържанието на изпита. Колежът не организира подготвителни курсове и никога не е упълномощавал организации или отделни личности да се занимават с тази дейност"

Казано е от ясно по-ясно.

Статистиката също показва, че частните уроци наистина не са необходими. Има малка конкуренция (за 1 място - 2-ма човека) и голям брой от класираните на първите места не се записват, т.е. конкуренцията е още по-малка от 1:2.

Ето снимка на резултатите на момичетата от миналата година

.

Балът на последното прието момиче беше 50% или малко под него. Забележете, че първите 25 момичета щяха да влезат дори и с 0% на съчинение. Който иска, нека си прави изводите. Който иска да се подсигурява, да дава пари и за частни уроци за подготвка на изпита по БЕЛ и математика, и за частни уроци за прием в АК.

# 1 073
Който иска да се подсигурява, да дава пари и за частни уроци за подготвка на изпита по БЕЛ и математика, и за частни уроци за прием в АК.

Защото, когато има допълнителна подготовка, никой родител, който иска детето му да учи в избрано училище, няма да посмее да рискува.
Подготвителните курсове в СМГ за кандидатстване след 4 клас не са ли нещо подобно? А става дума за ДУ и би трябвало всички да могат да се справят с подготовката си от у-ще.
Но колко родители рискуват да не си пратят децата на тези курсове дори и децата им да са супер математици?
С целенасочена подготовка за всякакви тестове, нивото се вдига доста бързо и когато някой е готвен целенасочено за един изпит и когато полага старание, няма начин да не напредне. Ето и аз сега съм на 10 ниво по френски, т.е. B2, но за да се явя на DELF B2, всички препоръчват курсове за този вид изпит, защото си има специфики. Confused А това си все пак за мен и не се боря с конкуренция.

Вероятно това е логиката на всички родители.

# 1 074
  • София
Не знам за логиката на другите родители, но моята е, че  моето диване си е почти неграмотен откъм БЕЛ  Mr. Green, понеже по никой начин не успявам да го накарам да чете каквото и да било (пробвала съм с всички жанрове и каквото се сетя), с материала в училище се справя без особен зор (говорете ми за критерии на учителите...) и при все петиците и шестиците, есетата му са трагични. Т.е. моят дивак без допълнителна подготовка не вярвам да се справи - ни за колежа, ни за СМГ. И предполагам не са малко родителите като мен. Затова ходи на курсове. И да не го приемат, ще съм доволна, че поне малко от малко започна да се изразява писмено по-добре и по-правилно Simple Smile

# 1 075
По повод предстоящите финални изпити за срока има нещо, върху което Ръководството може да помисли.
До преди няколко години след всеки ден със срочни изпити имаше един почивен. Те имат по един изпит сутрин, един следобяд и в предишните години е следвал почивен ден, което е по-добре за децата, като се има предвид какво е натоварването с тези изпити. Това е била добра практико, но една година имаше много грипни ваканции и те сбиха изпитите да са всеки ден и от тогава си остана така.
Та дано някой се сети да върне старата система.

Като гледам публикуваната от Obsolete справка за резултатите, ми се наби на очи резултатите от есето. По наше време за есето имаше голяма сеч. Имаше много резултати с 0%, 1% ама много, тези над 10% бяха рядкост.

Вярно е, че конкуренцията е паднала и броят кандидатстващи е намалял, а броят места за прием е увеличен, но пък си и зависи дали това ти е резервен вариянт или първо желание.

# 1 076
Защото, когато има допълнителна подготовка, никой родител, който иска детето му да учи в избрано училище, няма да посмее да рискува.
Подготвителните курсове в СМГ за кандидатстване след 4 клас не са ли нещо подобно? А става дума за ДУ и би трябвало всички да могат да се справят с подготовката си от у-ще.
Но колко родители рискуват да не си пратят децата на тези курсове дори и децата им да са супер математици?

Danybon, моето мнение е, че има големи разлики между приема в СМГ след 4-ти клас и този в АК. Ще се опитам да ги обобщя:
- конкуренцията - на едното място е приблизително 1:4, на другото - 1:2
- статистика (исторически данни) - единици са децата без специализирана подготовка, които влизат в СМГ, за АК в последните години е вярно обратното.
- Докато в четвърти клас няма други изпити, освен тези за МГ, в 7-ми клас децата се готвят за изпитите по БЕЛ и математика, ходейки на всякакви частни уроци и школи (някои дори започват от 6-ти клас). Ако тази подготовка се прави съвестно, тя е достатъчна за АК и няма нужда да се дублира с допълнителни специализирани уроци.

Не споря, изразявам лично мнение на базата на миналогодишния ми опит.  Peace

# 1 077
Obsolete, абсолютно си права. Аз само ти изтъкнах каква е причината да се ходи.
СМГ е училище за таланти и защо пък не се подбират по талант, например, а трябва да се разчита на курсове. Погледът ми от м.г. показва, че на челните места пак бяха приети деца, които и на мат. съст. винаги са си били на тези места още от 1 клас. Просто се е вдиганало на всичко нивото с целенасочената подготовка. Без тази подготовка сигурно щяха да влязат пак същите деца.
Но аз не отричам тези курсове в СМГ, те са си много полезни и най-вече са добра тренировка. Искам да кажа, че логиката е абсолютно същата и много зависи кое е първото ти желание и къде можеш да рискуваш.

Но пък аз съм свидетел, че е възможно да съществува и прием без подготовка и то при сериозна конкуренция и за малко бройки.
В нашето училище също се влиза с изпит и конкуренцията е огромна. Сигурно много родители дават мило и драго да разберат как да готвят детето си, ама няма как да стане. Изпитът обхваща толкова неща, че едва ли би могло да има специална подготовка. Просто или е за това у-ще, или не е затам.

# 1 078
Здравей Данибон,

стана ми много интересно кое е това училище? Ако не е тайна, ще ми бъде любопитно да споделиш.
Питам, защото и в нашето училище се влиза с изпит, и в нашето училище конкуренцията е голяма.......Но и тук, както навсякъде в България системата и добрия замисъл е опорочен. Дали влизат най-добре подготвените деца (имам предвид в нашето училище) е друг въпрос и тема на друг разговор....

Следя темата за Американския колеж с интерес от няколко години  и честно казано откривам много полезни и интересни неща в постовете ви. Не пиша, защото нямам личен опит. Предпочитам да черпя впечатления от първа ръка т.е от родители на деца, които са се явявали на изпит в колежа или вече са ученици там. На дъщеря ми й предстои кандидатстване догодина и все  още се колебаем да кандидатстваме или не. Тя иска просто да пробва, на мен обаче не ми се вярва да успее без допълнителна подготовка поне за специфичния формат на изпита - малкото време за мат. задачи, хитринките да пропуска сложните, а да решава първо лесните и разни други такива......От всичко, което съм проучвала до момента, както и от тукашната тема за АК, почти 90 % от децата са се готвили предварително. Който и да питам, все ми казват, че или посещават известни школи за подготовка за АК, или определени частни учители.......Аз лично не виждам драма в това. Както се приема за нормално децата масово да посещават школи за подготовка за прием в държавните гимназии след 7 клас, така е нормално и да се подготвяш в школа за прием в АК.

# 1 079
В доста ЧУ е подобен принципът, galka (т.е. мисля, че сме от различни у-ща). В случая беше важен примерът, че е възможен такъв вариант за изпит без предварителна подготовка. Сори за офф-а.

Последна редакция: пн, 16 яну 2012, 16:46 от Danybon

Общи условия

Активация на акаунт