Исторически романи

• 90 609
  • 471
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
И аз да се присъединя към вас, като любител на исторически романи.
От българските автори най-любм ми е Цончо Родев, особено Черният конник, Наричаха ме Желязната ръка, Човекът без сянка. Харесвам на Антон Дончев - Сказание за Хан Аспарух, княз Слав и жрецът Терес и разбира се Време разделно. Фани Попова-Мутафова и Вера Мутафчиева са авторки на чудесни български исторически романи. Златният век на Андрей Гуляшки също е интересно поднесена историята на цар Симеон. Слав Хр Караславов  - И се възвисиха Асеневци... разказва за братята Асен и Петър и за царуването на Калоян.

Ето тук има заглавията от поредицата Български исторически романи, която се е издавала до 1990г. Част от тях съм ги чела и са интересно разказани периоди от нашата история.

Предречено от Пагане е роман на Вера Мутафчиева.

От чуждите Хенрих Сенкевич, Гор Видал, сега от по-новите Филипа Грегори, от която съм чела само Бялата кралица, но много ми хареса. Тримата Мускетари и другите части от поредицата, а също и Кралица Марго също са от любимите ми исторически романи.

Последните ми прочетени книги са 1 и 2 част на Български хроники на Стефан Цанев. Беше ми интересно да видя нашата история през неговият поглед. Сега издирвам 3 и 4, но не мога нещо да ги засека в библиотеката.

# 121
А, каква хубава тема! Сега ви откривам!  Simple Smile

Мога да препоръчам "Папесата" на Дона Крос, както и "Господарката на Рим" на Кейт Куин, която не е точно историческа, но отразява епохата и вероятно има и доза истина в доста от събитията.

Да попитам някакви отзиви за "Атинянката Таис" на Иван Ефремов? Стои ми на таблета от доста време, в момента съм на малко по-различна вълна, но като си довърша настоящата книжка май нея ще подхвана!

# 122
Много харесвам исторически романи,чела съм всичко което съм намерила на Фани Попова-Мутафова,Вера Мутафчиева и Антон Дончев.Хареса ми много поредицата на Морис Дрюон за Прокълнатите крале.
Цепина на Атанас Борисов и Левски на Яна Язова са други книги които на мен много ми харесаха.

"Атинианката Таис" на Иван Ефремов ми е любима книга,чела съм я най-малко 5 пъти.Имам книгата и отделно я имам и в електронен вариант.@steraki  ако харесваш книги за древна Гърция,тяхната религия и философия и начин на живот.Ако искаш да видиш завоеванията на Александър Македонски през погледа на една жена - книгата ще ти хареса!

Още нищо не съм чела на Филипа Грегори но имам няколко нейни книги в четеца....

# 123

"Атинианката Таис" на Иван Ефремов ми е любима книга,чела съм я най-малко 5 пъти.Имам книгата и отделно я имам и в електронен вариант.@steraki  ако харесваш книги за древна Гърция,тяхната религия и философия и начин на живот.Ако искаш да видиш завоеванията на Александър Македонски през погледа на една жена - книгата ще ти хареса!

О, чудесно, Древният свят ми е изключително интересен! Сега виждам, че и никнеймът ти е Таис.. дали е случайно Wink
Значи я слагам на първо място в списъка за четене! Благодаря за препоръката, Tais.   bouquet

# 124
Случайно на някой да му се намира Вълци в ел.вариант???

# 125

О, чудесно, Древният свят ми е изключително интересен! Сега виждам, че и никнеймът ти е Таис.. дали е случайно Wink
Значи я слагам на първо място в списъка за четене! Благодаря за препоръката, Tais.  
bouquet

Надявам се да ти хареса Simple Smile

# 126
  • София
Случайно на някой да му се намира Вълци в ел.вариант???

Ако ти върши работа на английски, имам и "Вълци" и "Доведете труповете".

# 127
Много ти благодаря, но не съм сигурна в английския си.
Поздрави

# 128
  • София
Приключих с четирилогията на Фани Мутафова и съм очарована, прекрасна, вълнуваща и най- важното българска! Препоръчвам я на всички, които все още не са я подхванали и не са се докоснали до прекрасните романи на Фани Мутафова. Четирилогията съдържа: " Солунският чудотворец", " Дъщерята на Калояна", " Йоан Асен II", " Последният асеновец".

Малко говорим за български исторически книги, ще се радвам, ако ми препоръчате нещо подобно и на други наши автори.

Завиждам на всички, които за пръв път ще прочетат книгите. Страхотни са!
Имам ги и с меки и твърди корици, четени, четени...отварят се сами на любимите ми пасажи  Grinning

# 129
  • Русе/ София
Despina, огромно благодаря за Цончо Родев и книгите, които сподели като заглавия. Не знам как съм ги пропуснала досега, но за 2 дни прочетох и трите "Черният конник", "Човекът без сянка" и "Наричаха ме желязната ръка" без да мога да се откъсна от страниците!  bouquet
Не съм чела още една от книгите  Embarassed "Златния век" на Андрей Гуляшкин. (имам спомен само за филма) . Това е пропуск, който ще поправя в близките дни също.  Peace

# 130
  • В един копнеж!
Здравейте. Аз пък съм луда фенка на английската история и момента чета книгите на Филипа Грегъри. Накой има ли други нейни освен тези в Читанката, защото се оказа, че темата за Тюдорите е цяла поредица, а в сайта са само 4 книги.

# 131
  • София
За феновете - The White Princess на английски може да се свали от тук  Simple Smile

# 132
  • В един копнеж!
 smile3525

# 133
  • Варна
Elida, много се радвам, че са ти харесали. Аз ги имам от години и от време на време си ги препрочитам. Харесвам всичките книги на Цончо Родев и бях изненадана преди дни в библиотеката, като открих, че има негова книга, която не съм чела.
Книгата се казва Пиратът и е издадена 1994г. Не намерих изображение на корицата в нета, но е в типично негов стил и е много интересна. За времето на Светослав Тертер.

# 134
  • София
Деспина, особено ме заинтригува с романите на Цончо Родев  Hug
Определено ще прочета нещо от него ... благодаря, че сподели!   bouquet
А и в Читанка е пълно, така че само време да има човек.  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт