115та италианска тема

  • 32 561
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 653
Лени, а ти заЩо се у4иШ на италианска кухня от Иоана и Петкана при положение, 4е живееШ и Италия, много ми е странно? Аз не съм видяла досега нито един готва4 неиталианец (особено пък неживееЩ в Италия), който да направи неЩо дискретно италианско. Просто го нямат този прословут "усет", който явно трудно се придобива.

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 18:05 от gioia.

# 691
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 125
аз останах с впечатление, че под фенел разбираха семенца от копър:)
но това понеже съм гадна. в цялото нещо усетих прокрадваща се претенция, но от едни хора, които по-скоро ми простееха. Бих искала да видя в такова предаване напирмер една Йоана ( от блога й готвя често), интелигентно, търсещо и знаещо момиче, изследващо, рядко прави нещо с 'усет', щото е решила да смеси някакви продукти и да го назове "еди каква си кухня". За да направи едно тирамису изчита 100 рецепти за тирамису. и т.н..за мен готвенето в моята кухня позволява да импровизирам, но не го преписвам на нечия кухня ( освен моята). Това ми беше интересно да разбера вие как разбирате италианската кухня като импровизация, страст и усет....
Един истински готвач според мен импровизира в/у солидни знания,  не точно в/у това, че са му останали там някви семки, що да не ги хвърли в сметаната... това е по-скоро х-но за мен, като лаик.
 Разбира се, точно тези готвачи, като Йоана  едва ли им минава през ума да участват на такова място.

именно  Peace
кулинарията си е изкуство, аз нямам такава култура.
обикновено неЩата от всяка кухня ми се струват перфектни в оригиналния им вид, после вкусово сол, пипер, лЮто, си е индивидуално.
нямам претенции да измислям нови манджи, най_много да опитам съ4етание, което ми зву4и добре, да ре4ем, между зелен4ук и месо/риба. и да, не му викам "еди си к'ъв си" специалитет, ами му викам, експеримент  Laughing

после, ако става въпрос за наяждане, естествено, 4е мога да бутна във фурната всякакви остатъци от хладилника и да станат вкусни, ама не е, да ре4ем, лазанье с кисели крастави4ки  Joy

# 692
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 125
Лени, а ти заЩо се у4иШ на италианска кухня от Иоана и Петкана при положение, 4е живееШ и Италия, много ми е странно? Аз не съм видяла досега нито един готва4 неиталианец (особено пък неживееЩ в Италия), който да направи неЩо дискретно италианско. Просто го нямат този прословут "усет", който явно трудно се придобива.

бай дъ уей, преди седмица ядох една елементарна паста с доматен сос (който ненавиждам), но бяха някакви домати на филийки (готови, ми се каза  Shocked), леко подлЮтени, с малко риган, 4есън  и магданоз.
толкоз по въпроса.
е нямам думи колко беШе вкусно и лятно.
българин ако беШе, не ми се мисли какво ЩеШе да му добави, za да не е толкоз постно  ooooh! Rolling Eyes

пп. оба4е вярно като зациклим на тема кльопане, сме ненадминати  Joy
междувременно правя последната за сезона полента тараня (много ми се беШе прияла и имах да връЩам ве4еря, та използвах слу4ая  Embarassed)

# 693
  • Мнения: 5 710
Джоя,  аз не се уча на италианска кухня от български блогове, 'италианското' в случая е просто примерът, защото задачата беше такава и ме подразни елемента на импровизацията,  като същност на италианската кухня, което според мен е безумно, всмисъл, те дори не знаят дали карфотите за ньоки се варят или не. така де, много внимание отделихме, просто ми беше любопитно дали и вие мислите, че италианската кухня е игра на импровизации, усет и женска страст...
Но мога да препоръчам блога на Йоана ( която има много добри селекции рецепти от най-различни места) , аз редовно го чета и понякога готвя от него : http://www.kulinarno-joana.com/
Видеоурокът й за козунаци е уникален, гледайте го:)))

# 694
  • Мнения: 402
Цитат
Лени, а ти заЩо се у4иШ на италианска кухня от Иоана и Петкана при положение, 4е живееШ и Италия, много ми е странно? Аз не съм видяла досега нито един готва4 неиталианец (особено пък неживееЩ в Италия), който да направи неЩо дискретно италианско. Просто го нямат този прословут "усет", който явно трудно се придобива.

Е точно това е !!! Peace Hug Peace Hug

Фейам,останах мн.впечатлена от яденето на пастата с хляб - нито един от нашите познати /нито ние/ не съм видяла да я яде така Confused, в къщи най-редовно завършваме със скарпета Peace,от това по-хубаво няма Laughing. Всъщност аз много обичам да си "облизвам"и  тавите Mr. Green,и кокълчетата.. Mr. Green

# 695
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 125
Цитат
Лени, а ти заЩо се у4иШ на италианска кухня от Иоана и Петкана при положение, 4е живееШ и Италия, много ми е странно? Аз не съм видяла досега нито един готва4 неиталианец (особено пък неживееЩ в Италия), който да направи неЩо дискретно италианско. Просто го нямат този прословут "усет", който явно трудно се придобива.

Е точно това е !!! Peace Hug Peace Hug

Фейам,останах мн.впечатлена от яденето на пастата с хляб - нито един от нашите познати /нито ние/ не съм видяла да я яде така Confused, в къщи най-редовно завършваме със скарпета Peace,от това по-хубаво няма Laughing. Всъщност аз много обичам да си "облизвам"и  тавите Mr. Green,и кокълчетата.. Mr. Green

мойте вси4ките  Joy
сигур са се надуШили  Laughing

всъЩност, никой не говори за вилица спагети_залъг хляб. ами 4е просто без хляб се не сяда и дори и по време на пастата, някой друг залък заминава.

# 696
  • Мнения: 6 914
Ау, цял ден сте готвили. Simple Smile)))))))
Кулинарни блогове ми е най-тъпо да чета и кулинарни предавания да гледам. Blush
"Импровизирала" съм няколко пъти в тази велика рецепта за пицокери, в която свекърва ми слагаше повечко картофи, а аз по-малко картофи и повечко вердза. Ако се брои, ето една импровизация на око от мен. Wink

П.П. Скоро прочетох в един български блог препоръка за италиански ресторант в София - "Il picco sasso".
Имате ли идея какво означава това picco sasso?!

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 21:51 от Barbabeau

# 697
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 125
Ау, цял ден сте готвили. Simple Smile)))))))
Кулинарни блогове ми е най-тъпо да чета и кулинарни предавания да гледам. Blush
"Импровизирала" съм няколко пъти в тази велика рецепта за пицокери, в която свекърва ми слагаше повечко картофи, а аз по-малко картофи и повечко вердза. Ако се брои, ето една импровизация на око от мен. Wink

П.П. Скоро прочетох в един български блог препоръка за италиански ресторант в София - "Il picco sasso".
Имате ли идея какво означава това picco sasso?!

освен ако не е някаква местност, не особено атрактивна като ресторантско име  Mr. Green, и освен ако не им е работело добре осветлението, не, нямам понятие.

# 698
  • Мнения: 653
П.П. Скоро прочетох в един български блог препоръка за италиански ресторант в София - "Il picco sasso".
Имате ли идея какво означава това picco sasso?!

нямам идея какво зна4и, неЩо поети4но сигурно е искал да сътвори като име  Rolling Eyes

аз пък по принцип блогове не 4ета   Stop 

# 699
  • Мнения: 52
Иахааа какви дискусии пак са се заформили..И аз го гледах предаването...Такова интрулио 4е нема и накъде...
Може ли малко помощ???
Аз ще си ходя за Великден с колата,но::: Тръгвам с моита кола която е малък двигател(1,2),това озна4ава ,4е ще трябва да се спра да спя някъде в Сърбия...Знаете ли някои мотел,хотел по пътя? След Хърватска?
Ако тръгна с колата на мъжа ми(която е мощна и спортна),но тя е на негово име,нямам пълномощно, представям си какви проблеми ще ми правят по границите,а може и за крадена да я обявят ...Някоя от вас да е минала тази авантюра?Как стои въпроса?

# 700
  • Мнения: 5 710
Аз не съм джуфке, но бих минала Сърбия за един ден без преспиване.
1,2 не е толкоз немощна кола, а и то пътят е важен, едва ли караш със 160. А ако аз трябваше да ходя с кола до БГ, щях да се кача на ферибота и после през Гърция да се прибера, но за теб май не е удобно. Спи си в Хърватска някъде, на спокойствие, а в Сърбия много много не спирай, освен за тоалетна и кратка почивка...

# 701
  • Мнения: 6 914
Може ли малко помощ???
Аз ще си ходя за Великден с колата,но:::

Джуфке, ние сме ходили до София с Фиат Браво + бебе на 9 месеца. Twisted Evil Не знам каква мощност е тая кола, май беше 1600. На нас се наложи да спрем с преспиване в Триест (непредвидено), а после от Триест до София взехме пътя наведнъж! Спряхме в Белград за вечеря, а по-късно и на една бензиностанция за зареждане, където метнаха мъжа ми с парите (нали го виждат, че е италианец, как да му простят), та после се разправях аз с балканския ми чар, за да ни върнат парите. Joy Изводът ми е, че в Сърбия не бих спала по мотели.
Имай предвид, че веднъж излезеш ли от Италия, изведнъж магистралите стават почти безлюдни и шофирането е песен. Изобщо няма такъв трафик като в Италия. Моята теория е, че в Италия винаги има трафик, заради многомилионното население, което или а) живеят близо до мамма, но им се налага да пътуват по-далеч, за да стигнат до работата, или б) живеят близо до работата, но редовно се юркат напред-назад, за да обядват в къщата на мамма. Laughing Това майтап, нали, да не седне някой да се засяга сега и да вади генерални изводи. Wink
Ти, ако си сама и не спираш на всеки 2 часа, за да сменяш памперси, можещ да стигнеш за 1 ден. Вече зависи и от силите ти, дали ще издържиш на толкова много км шофиране...
Иначе онази кола, Браво-то, не беше наша и карахме с пълномощно, но никой не ни е разпитвал за това. Но ако мъжът ти може да ти направи пълномощно, няма да имаш проблеми.

# 702
  • Мнения: 5 710
Има и друг момент, не знам каква е колата на мъжа й, но аз не бих рискувала  да тръгна, без разните му там застраховки пълни, които са много скъпи ( ние имаме само гражданска). Така че, по-скормно Джуфке, да не биеш на очи, да не гепят колата

# 703
  • Мнения: 52
Ама ние всяка  година ходим с колата му,но нямам пълномощно на мое име,не ми е трябвало,винаги сме пътували заедно..Освен 4е са се опитвали да го мятат в бензина ,други проблеми не сме имали в Сърбия.Затова само аз слизах да зареждам.Спали сме много пъти,в Ниш и Белград ,и веднъж на едно ОМВ..Аз говоря сръбски и не мъл4а.По принцип карам само аз,защото аха се затъмни и тои като кокошките заспива..Аз съм като бухал..Но сега съм сама и ме е стах да излизам извън магистралата..С неговата натискам до 180 и олтре,ама с моита не пове4е от 140 ина4е ще литне.Гледах за през Игуменица,ама то и парите и времето идват в пове4е..Не ме устроива. И сега трябва ли пълномощно или не?? Ако не с моита ,но да спя в някои мотел ..А да ви кажа,4е в Хърватска е по опасно отколкото в Сърбия..В Хърватска даже бензиностанзиите не са осветени..Незнам даите съвет..

# 704
  • Мнения: 9 042
jufka ,ти не знам кога си минавала през Хърватска ама 180 нама начин да вдигнеш и да не си платиш солидна глоба.Миналото лято един италианец в Хърватска  така профуча покрай нас  и само секунди го последваха цивилни полицай , а на задното стъкло имаше постоянен светеш надпис "Полиция,следвай нас".Та когато го отминахме човека се разправяше с полицията.Мисълта ми е ,че с твоята кола ще си караш и няма да имаш проблем  Grinning.Да ти кажа дали с ферибота или хотел в Сърбия цената май ще ти излезне една и съща.А ние всяко лято спираме на една и съща бензиностанция в Сърбия за 1-2 часа и продължаваме.Другият вариант е да спиш в Триест и да тръгнеш рано сутрин до 9 вечерта ще си на Бг границата   Peace

Общи условия

Активация на акаунт