115та италианска тема

  • 32 569
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
  • Italia, Palermo
  • Мнения: 886
Аз си мислех, съвсем разли4ни не6та за италианската кухня, но ето, 4е сега, привсе 4е пак разговорът се насо4и към маджите...стана интересен, да споделим как е по разли4ните апенински 6ирини. Поне за мен е интересно.
А тук слагат на доста ястия и сосове пиноли и стафиди от ония дребните тъмни и не толкова сладките. Не се свиква лесно, но някои не6та ми харесват. Не вярвах навремето, като ми казваха, 4е северната кухня е по_лека, мислех си, 4е все с краве масло готвят и със сметана и сумати сирена, но се оказа оба4е, 4е тук са тоновете олио, обилно обляло сосове, меса, пържилки колкото 6те6. Това и по ресторанти, и по домовете на пове4ето хора, където съм гостувала, е не генерализирам, просто аз ли4но съм установила, 4е голяма 4аст от семействата се хранят така. Не мога да понасям и пиците им с ан6оа и суров лук върху моцарелата, просто сирене и риба, и то със силен вкус като а4иугата не ми се връзва.
Лени, ние летим ве4е през Римини, във Форли лети6тето активно ли е все о6те?
И аз мисля, 4е маслото 6те да е топено с лист салвия фреска както прави свекито и цяла скелидка 4есън, накрая ги вади и двете, да не се задави някой хахах. Аз тая гозба я пробвах с едни тальателле от ЛИДЛ де се бяха появили преди КОледа нейде и до скоро обирахме с мъжо останалите пакети_бяха със зелен лук в импастото и с тая заливка от масло и салвия бе супер.

# 676
  • Мнения: 653

Един въпрос кулинарен - смятате ли, че италианската кухня не се готви по рецепта? Даваха снощи ( пак по бтв) някакво шоу Лорд оф дъ шефс:)), където готвят и вчера темата беше италианска кухня.


сега го гледам по Ю ТЮб, после Ще си думам мнението Simple Smile

# 677
  • Мнения: 5 710
На летище Форли останаха само Уизз Еър. Точно колкото да покрият полета София-Форли. Засега...

На мен ми е много интересно да чета как ядете по различните краища на Италия:)

za tuka мога да кажа, че масовия сос е болонезе за паста, ако е тортелини или нещо такова, накрая се смесва със сметана. не мисля, че има огромен избор на сосове, но например аз обичам например радикио, сметана и водка, рядко съм яла сосове със сирена, да не кажа никога.
но доматената основа за сос е 90% сигурно.
пиците са тънки, не много обилни съставки, 2-3.
хлябът при нас е безсолен, с много твърда кора. за да се усещат по-добре разните сапори на прошуто и прочие. има разбира се най-различни видове хляб, но този май е по-характерен.
меса се ядат печени, за пържене не съм чувала, зеленчуците са на грил предимно.
яде се полента отвреме навреме, лазаня ядат на празник, тортелини и т.н пълнени в неделя.
риба ядат в петък, рибата е много на почит, правилото е, че се яде риба в месеци с 'р'.
ядат се много порчини фрески, зоната е богата на порчини, кестени също много ядат
пиадината е нещо типично, крешоне също
друго не се сещам, напъвам се за някой романьолски десерт типичен, но не се сещам
ядат кастаньоли в карнавално време, друго .. ще допълвам, ако се сетя

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 16:13 от 10 c's

# 678
  • Мнения: 5 462
На летище Форли останаха само Уизз Еър. Точно колкото да покрият полета София-Форли. Засега...На мен ми е много интересно да чета как ядете по различните краища на Италия:)

za tuka мога да кажа, че масовия сос е болонезе за паста, ако е тортелини или нещо такова, накрая се смесва със сметана. не мисля, че има огромен избор на сосове, но например аз обичам например радикио, сметана и водка, рядко съм яла сосове със сирена, да не кажа никога.
но доматената основа за сос е 90% сигурно.
пиците са тънки, не много обилни съставки, 2-3.
хлябът при нас е безсолен, с много твърда кора. за да се усещат по-добре разните сапори на прошуто и прочие. има разбира се най-различни видове хляб, но този май е по-характерен.
меса се ядат печени, за пържене не съм чувала, зеленчуците са на грил предимно.
друго не се сещам, напъвам се за някой романьолски десерт типичен, но не се сещам

Защо така ?

# 679
  • Мнения: 5 710
По политически причини и разправии м/у летищата на Болоня, Римини и Форли. Дълго е за обяснение.

# 680
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 125
феиам,[/b] в какъв смисъл хляб с пастата? успоредно?
Успоредно, да. Говоря от името на моя мъж. Wink Яде си паста и си чупи хляб и яде и него успоредно. Laughing
Преди го правеше винаги, сега само понякога.

Феиам, и аз предпочитам да ям пастата като паста ин бианко + споменатата от теб заливка. А равиоли/тортелини не мога да си представя да ям с доматен сос, само с тази заливка отново!
Паста с доматен сос/рагу не ям, лазанье също, понеже пак е подобно.

именно, при все бързината на ядене, успяват и някой залък хляб да изядат  Laughing

Барбе, и аз не оби4ам доматени сосове, изклЮ4вам лазанье,и оЩе 2/3 неЩа които приготвям задължително с пассата (и махам вси4ки, дори и микроскопи4ни пар4ета домат  Confused), която разреждам доста и после сгъстявам.

Лени, ако Ще пробваШ, сосът е най_успеШен с равиоли/тортелли ди магро, или разните там с гъбен пълнеж.
ние оби4аме 4есън, така 4е го слагам сма4кан там в джаджата за 4есън, която не знам как се казва и запържвам със стопеното масло и салвията (ако е прясна най_вкусно, но и суха става.
запържвам, в смисъл 4е стопявам добре маслото, до завиране.
след това на залятите равиоли/тортелини едно яко настъргване на пармиджано, или пекорино и си готова  Laughing

4ак ми е странно, 4е не я знаеШ тази  Shocked

# 681
  • Мнения: 653
их, много бавно се зарежда
коментари до тук:
много трудна зада4а: паста фреска, много видове и кретаивност
разделени са на мъжки и женски отбор
мъжете правят и ньоки, което за мен не е паста фреска
жените ми се струват много плахи и деликатни, явно съм свикнала на италиански тип жени ве4е  Laughing 
права е Шефката, според мен, като каза 4е се готви по усет, а не по рецепта, но трябва да си добър готва4, на4инаеЩите е добре в на4алото да следват рецета
продължавам да гледам Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 16:38 от gioia.

# 682
  • Мнения: 5 710
феиам, никога не съм яла аз, аз попаднах в много постно семейство, свекърва ми готвеше 4 неща, свекър ми беше предимно на цикория моцарела и сирене долче изола:)
така че аз не знам много за италианската кухня, а и аз нали все се ограничавам и не много често отварям да прочета рецепти, мъжът ми е върл противник на сапорито хранене, все ми казва 'троппо сапорито'.. ако ви кажа за какви неща ще паднете:))

# 683
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 125
феиам, никога не съм яла аз, аз попаднах в много постно семейство, свекърва ми готвеше 4 неща, свекър ми беше предимно на цикория моцарела и сирене долче изола:)
така че аз не знам много за италианската кухня, а и аз нали все се ограничавам и не много често отварям да прочета рецепти, мъжът ми е върл противник на сапорито хранене, все ми казва 'троппо сапорито'.. ако ви кажа за какви неща ще паднете:))

тя и мойта така (все оЩе)  Laughing
4 манджи, прекрасни, ама 4.
аз съм голяма лЮбопитка и бях голям ентусиаст до преди 2 години, да ре4ем. напоследък много ме мързи, та съм изоставила експериментите. с изклЮ4ение на едно индийско залитане, което много ни кефи тук нас, но не и вси4ки приятели. даже току_Що разбрах от малката, 4е детенцето на едната двойка изклЮкало баЩа си, оплакал се бил от последната ми ве4еря  Mr. Green
естествено, другия път Ще яде пица, купена при това  Crossing Arms

# 684
  • Мнения: 653
лейдис, тези "готва4и" сътвориха невероятни булама4и, бедна ви е фантазията  ooooh!
водеЩата и журито предпо4итам да не ги коментирам

# 685
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 125
лейдис, тези "готва4и" сътвориха невероятни булама4и, бедна ви е фантазията  ooooh!
водеЩата и журито предпо4итам да не ги коментирам



кажи какво то4но, да се посмеят тези като мен, дето не го гледат  Laughing

# 686
  • Мнения: 5 710
mnogo e moderno да не поставяш ударенията на мястото им. говоря за участниците в предаването и журито. направИхме и прочие.. "фенела съм го сложИла"...

# 687
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 125
mnogo e moderno да не поставяш ударенията на мястото им. говоря за участниците в предаването и журито. направИхме и прочие.. "фенела съм го сложИла"...

а какво е "фенел", 4е от в4ера се 4удя?  Rolling Eyes

ах, гуглирах го, финокио било, демек, резене.
откога му викат фенел?  #Crazy

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 17:38 от feiam

# 688
  • Мнения: 653
ето линковете Simple Smile
просто не мога да ти го преразкажа Simple Smile

http://www.youtube.com/watch?v=wEIfsFu8cmI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=_5PiETfyGgU&feature=related

а за какво ядем по наШите земи:
тук е такъв мелтинг пот, 4е всеки си яде май каквото и както си иска, има огромни разлики от семейство до семейство и от 4овек до 4овек, като добавим и разни диети, интолеранце, алергии, религии, капризи и всякакви алтернативни разбирания, става много Шарено Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 17:54 от gioia.

# 689
  • Мнения: 5 710
аз останах с впечатление, че под фенел разбираха семенца от копър:)
но това понеже съм гадна. в цялото нещо усетих прокрадваща се претенция, но от едни хора, които по-скоро ми простееха. Бих искала да видя в такова предаване напирмер една Йоана ( от блога й готвя често), интелигентно, търсещо и знаещо момиче, изследващо, рядко прави нещо с 'усет', щото е решила да смеси някакви продукти и да го назове "еди каква си кухня". За да направи едно тирамису изчита 100 рецепти за тирамису. и т.н..за мен готвенето в моята кухня позволява да импровизирам, но не го преписвам на нечия кухня ( освен моята). Това ми беше интересно да разбера вие как разбирате италианската кухня като импровизация, страст и усет....
Един истински готвач според мен импровизира в/у солидни знания,  не точно в/у това, че са му останали там някви семки, що да не ги хвърли в сметаната... това е по-скоро х-но за мен, като лаик.
 Разбира се, точно тези готвачи, като Йоана  едва ли им минава през ума да участват на такова място.

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 17:59 от 10 c's

Общи условия

Активация на акаунт