Януари дойде и замина - почти е готова нашата дружина!!! - Тема 30

• 28 875
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Честити бебенца на petience и Яница! Да са ви живи и здрави!

Честит рожден ден на Аз и Ти   bouquet

И честити днешни месечинки  Hug

Тази вечер яна прави някакви странни движения с ръце
- какво правиш?
- плета
- какво плетеш
- гащи
- какви гащи
- на иван
- какъв цвят са
- оранжеви  Crazy

Много са забавни като почне да им работи на мах въображението  Laughing

# 496
ЯницаЧ, petience, честити ви синчета! Да са здрави и усмихнати Делян и Лазар, да ви радват много!

Благодаря на всички ви за поздравите, както и за букетите!  Heart Eyes

# 497
  • Варна
Честити бебенца на мама ЯницаЧ и мама petience  remybussi Heart Eyes
ЧРД на Аз и Ти!Пожелавам ти да бъдеш здрава,щастлива и с много поводи за усмивки!!
Говорите си за къпането,дребчо също малко се стряска в коритцето,но ето един наш вариант в който се чуства дооста добре Grinning Crazy
Днес бяхме на първата си разходка.Не бяхме излизали дори на терасата,но това не ни попречи да изкараме една 3 часова разходка:DЕто ни

Притеснявах се да не изтине нещо дребния,но като се върнахме установих,че дори се е препотил Crazy
Отивам да го будя да папка,че така спи та чак пушак се вдига Mr. Green
Лека вечер от нас newsm46

Последна редакция: пн, 07 фев 2011, 03:27 от gali&presi

# 498
  • Пазарджик
Добро утро!!!
Днес имаме месечен ден!!!

ЯницаЧ, petience, честити ви синчета! Да са здрави и усмихнати Делян и Лазар, да ви радват много!!!

gali&presi много  сладък малкия!!!

leprikon един малък разкош е малката!!!

Последна редакция: пн, 07 фев 2011, 08:37 от tuty1

# 499
Момичета, не мога да ви настигна.
Честито на Яница и petience!
tuty1,честита ви месечинка!
Днес се готвя за голяма обиколка на нашия парк. Много е приятно, когато времето е такова.(
Инка, чакам те да се прсъединиш Wink

# 500
На мен май ми намалява кърмата. ....от днес пия лактогонния чай.
към Евридика
бебето си засуква ,захапва както трябва,и лява и дясна. заспива си често, но чета че повечето бебета са така. при опит да го махна от гърдата, не пуска. дърпа дърпа, като все пак го отдръпна или вече си спи и я пуска, и се опитам да дръпна с помпата нищо не капе. значи просто нямам достатъчно кърма. и понеже спи, не му предлагам другата.
а понякога ,като нощес например, искаше да суче на всеки час,че май и на половин час,и от двете гърди му давах, но все пак гърдите ми не могат да произведат толкова бързо достатъчно количество мляко. е, най накрая заспа.  
ще опитам това което ми предлагаш с позите.  и колкото и клипчета и снимки да гледам, все мисля че го слагам правилно на гърдата и то с изасуква добре, поне в началото преди да заспи. ще  продължавам да кърмя. колкото толкова. опитах да изцедя че да имам за през нощта- нееее. ако почна да цедя тази гърда от която не е ял сега,няма да имам за след малко като се събуди.
Цедена кърма колко време може да стои в шише при стайна температура?

Chopi,

Повечето бебчета в началото имат силно развит сукателен рефлекс и обичат да са близо до мама, да я усещат и да прекарват много време на гърдата. Дали опита някои от идеите, които ти предложих за задържане вниманието на бебето към сученето и активно хранене – кърмене кожа до кожа, в затъмнено помещение, кърмене, докато го носиш и полюляваш? А дали някое от тези неща имаше търсения ефект?

Това, че гърдата не пуска мляко, след като бебето е сукало от нея, обичайно не е знак за липса на кърма. А и помпата да не успява да извади от гърдата мляко така ефективно, както го прави бебето. Бебетата са много по-добри в сукането и изпразването на гърдите от помпите.

Някои майки споделят, че изцеждането на ръка им е помогнало да стимулират рефлекса на потичане и изобщо производството на кърма. Техниката за изцеждане на ръка е добре показана в това клипче. Ако е вариант за теб, може да опиташ. Изцедената кърма е добре да се дава от чашка или лъжичка, за да се не обърква допълнително бебето от пиене от шише.

При много жени някои билкови добавки за увеличаване на кърмата действат добре, например сминдух. Приема се под формата на капсули или се прави отвара от него и се пие като чай. Преди прием, може да се консултираш с лекаря си или с фармацевта от билковата аптека. Лактогонният чай за кърмачки също се слави с положителен ефект за увеличаване на лактацията. Определени храни като овесени ядки и жито имат добър ефект за повече кърма при много жени.

Посещение при педиатъра на бебето и претегляне на детенцето, за да се провери наддаването (от най-ниското тегло), също може да е добър ориентир за това дали ти достига кърмата.

И на последния ти въпрос – изцедена кърма може да престои на стайна температура около 10 часа. Прилагам статияс указания за правилното съхранение на кърма.

Хайде и аз с въпросче към ЛЛЛ-колко време е нужно да цока бебо,докато падне по-хранителната задна кърма?Интересно ми е,като има достатъчно кърма в едната гърда,но искаме да стимулираме и другата,как е най-добре да процидираме?
1.Да нахраним само от едната и да поизцедим малко другата.
2.Да нахраним само от едната и да не изцеждаме от другата.
3.Да дадем по малко и от двете/в този случай,през какъв интервал?/
Мерси предварително за отговора!

Здравей, gali&presi!

Млякото, което произвежда всяка кърмеща жена, е едно и също, но поради вариращото в него количество мазнини е прието то да се дели на предно – с по-ниско съдържание на мазнини и повече лактоза, и задно – по-гъсто и с повече мазнини. При производството на мляко мазнините полепват по страните на клетките, които правят мляко, а по-водната част се придвижва по каналите надолу към зърното, където се смесва с млякото, изостанало от предишното хранене. Колкото по-дълго време минава между храненията, толкова по-разредено е това мляко.
Когато бебето започне да суче, първо изпива по-воднистот мляко. Когато сученето задейства рефлекса на потичане, мастните частици от млякото също слизат по каналите към млечните резервоари около зърното и бебето започва да суче т.нар. задно мляко, по-богато на мазнини. Следователно «слизането» на задното мляко зависи от рефлекса на потичане и колко бързо настъпва той при отделните жени.

Това, че предното мляко е по-воднисто, не означава, че неговата стойност е по-ниска и не е ценно. Съдържанието на лактоза в него е високо, а лактозата е много важна храна за мозъка през първите месеци от развитието на детето.

В началото, когато бебето е малко и производството на мляко не е достатъчно добре установено, се препоръчва да се предлагат и двете гърди на всяко кърмене. Така и двете се стимулират да произвеждат кърма и се установява добро количество мляко, съобразно индивидуалните нужди на бебето.

Различно е времето, за което бебето изсуква едната гърда. Това зависи както от индивидуалните особености на майката (колко бързо й се задейства рефлексът на потичане на млякото, например), така и от тези на бебето (дали суче бързо и ефективно). След нахранване от едната гърда, бебетата често заспиват. Може да се повдигне за оригване, да му се смени пелената, което обикновено ги разсънва и след това да се предложи втората гърда. Ако бебето се е нахранило и не я приема, тази гърда се предлага първа на следващото хранене.

Леко изцеждане на гърдата, от която бебето не е сукало, може да се прилага при усещане за напрежение и тежест, до почувстване на облекчение.
Не се препоръчва даване по малко и от двете гърди, защото тогава бебето може да приеме повече от млякото, богато на лактоза и това е възможно да предизвика повече газове, подуване и стомашен дискомфорт. Освен това такова предлагане по малко и от двете гърди на едно хранене може да стане причина за намаляване на кърмата и оттам за незадоволително наддаване.

Здравейте,

И аз имам въпрос към ЛЛЛ:

Трябва ли задължително да се цедя след кърмене? Бебето наддава добре, храни се на поискване и понякога, обикновено следобед прекарваме 3-4 часа в кърмене. Кърмя я средно на 2ч.-2,5 ч. в денонощието, обикновено предлагам и двете гърди, не усещам напрежение или дискомфорт в гърдите след кърмене (само в зърната, но това е друга тема). Та въпросът ми е при такъв режим трябва ли да се цедя след кърмене, при условие, че кърмя 10-12 пъти в денонощие?

Благодаря предварително!

Здравей, LadyAngel!

Поздравления за това, че се водиш по Йоана и се съобразяваш с нуждите й!
При кърмене на поискване, добро наддаване и адекватен на възрастта на бебето брой напишкани и наакани еднократни пелени (около 5-6 напишкани на ден и 3 наакани) се счита, че най-вероятно бебето поема достатъчно кърма от гърдата и допълнително изцеждане не е необходимо.
Кърмене от 10-12 пъти в денонощие е прието, че задоволява нуждите на бебето на тази възраст от майчино мляко.
Ако имаш желание, сподели повече за болките в зърната – кога се появяват, при какви пози на сучене на бебето, при засукване ли е болката, по време на кърмене или след това, за да потърсим заедно възможни решения. Обикновено дискомфортът в зърната може да се облекчи, като съвсем леко се коригира захапването на бебето или позата на засукване.
Можеш да ми пишеш, за да помислим заедно за идеи.

Евридик@ а какво означават цъкащите звуци по време на кърмене, че не е захапало добре детето ли Rolling Eyes При Мартинчо последните няколко дена ги чувам, но не при всяко хранене Thinking

ViFresh, здравей!

Цъкащите звуци по време на кърмене означават, че вакуумът между зърното и ареолата на гърдата и устичката на бебето не е добър и следователно засукването не е оптимално. Можеш да опитваш да коригираш позата и засукването на Мартин, като внимателно го отстраниш от гърдата и отново му я предложиш, да засуче по-добре.
Копирам си част от поста до Chopi, където съм приложила снимки и клипче за добро засукване:
Прилагам едно клипче, което показва как бебето трябва да поеме правилно гърдата:  
Можеш да коригираш начина на захапване на бебето по време на кърмене, ако забележиш, че изпуска зърното или не е захапало достатъчна част от ареолата. Тогава можеш да придърпаш цялото тяло на бебчето към себе си и да притиснеш плътно неговото коремче до твоето, ако го кърмиш в поза като показаната на тази снимка.
Не се препоръчва да буташ само главата на бебето към зърното, защото това обикновено раздразва бебетата и ефектът е обратен.
Ако е вариант за теб, можеш да опиташ и със смяна на позите, като поставяш Мартин да суче в позата, в която засуква добре и не чуваш този цъкащ звук. Постепенно ще се научи да суче ефективно и вероятно ще можеш по-свободно да сменяш позите и той от всяка поза да суче добре.

Здравейте.
Не съм успяла да прочета всичко и влизам с един въпрос към вас и момичетата от ЛЛЛ
Едното ми зърно е разранено и като спре да суче малката и изсъхне се вижда малко засъхнала кръв. Цедих с помпа и не е тече с кърмата, а според мен е отвън. Въпросът ми е мога ли да я кърмя в тази ситуация и какво да правя ако не мога. Предварително благодаря за отговора.

Kamelia_petkova, здравей!

Най-вероятно кръвта е от разраненото зърно. В такива случаи няма препоръки кърменето да се преустанови, макар че има вероятност бебе, което суче от разранено зърно, да погълне известно количество кръв, ако зърното прокърви по време на сучене.  
Ако разраненото зърно много те боли и не можеш да изтърпиш болката при засукване, може да кърмиш един ден само от другата гърда, а тази да изцеждаш внимателно с помпа или на ръка, ето с тази техника.
Изцедената кърма можеш да предлагаш на Никол по алтернативни на шишето начини – с чашка, лъжичка, капкомер.
За да намалиш болката в зърното, добре е да следиш Никол да захапва хубаво, така че устничките й да са под тъп ъгъл и зърното да потъва хубаво навътре в устичката й. Прилагам снимки на различни позиции за кърмене, за да изпробваш коя е най-удобна за двете ви и не ти носи дискомфорт.
А как изглежда разраненото зърно? Има ли подобрение от събота досега? Ако продължава да те боли, сълзи и ти пари, добре е да се консултираш с лекаря си.

Можеш да оставяш кърма да засъхне по разраненото зърно или да го мажеш с кърма след кърмене и да оставяш така да изсъхне на въздух като превенция срещу разраняване и раздразнение. Не се препоръчва миенето на гърдите със сапун също така. Ако е вариант за теб, можеш да ползваш и крем за зърна от чист ланолин (продава се в аптеките), който не се нуждае от отмиване преди следващото кърмене. Много кърмачки дават чудесни отзиви за благотворното му действие.
Пиши как се развиват нещата! Успех!

Careener, много се радвам за добрите новини при вас!   bouquet

# 501
Честити бебчета на Яница и patience! Папкащи и спинкащи бебоци да растат!

Аз и Ти, Честит рожден ден!

Шана, стискам палци за 11  Hug

Събота и неделя направихме първите разходки! Голямо предизвикателство е бутането на количка из кварталните ни улици, а в съчетание със сняг и кал е просто......
Снощи ни падна пъпчето, ура!

# 502
Добър ден! Simple Smile
Честити нови бебчета на родилите скоро момичета! Да са ви живи и здрави съкровищата и много да ви радват!  Hug

Честит рожден ден на Аз и Ти! Много здраве, щастие, любов и усмивки!!!   bouquet
Ние сме се къпали само 3 пъти във ваничката, ама с тия спа процедури голямо реване и дране пада....  ooooh!
Слагахме му 2 пъти лепенка за пъпчето и сега там са му излезнали пъпчици... Sad

А по колко мл кърма трябва да хапват новородените? От болницата ми казаха всеки ден да увеличавам дозата с по 10мл, та до 10-ти ден да стигна 100мл на хранене. После педито ми каза да стигна до 110 и така да карам докато навърши 1 месец...
Някъде някакви таблици има ли за храненето??  Rolling Eyes

Я да питам, акта за раждане от кметството по местоживеене на майката ли се получава? И кога и къде се подаваха документ за детски??  newsm78

# 503
Здравейте момичета!  bouquet
ЧЕСТИТИ РОЖБИЧКИ НА Яница и patience! Живи и здрави да растат, много да ви радват и слушкат!

Честита месечинка на бебчетата днес!

Честит рожден ден на Аз и Ти!/на патерица/ Много здраве, любов и щастливи мигове!

Бебешондел много ми хареса това, което си написала за кърменето и вижданията за режима на твоята Тея! Hug Аз действам по същщия начин, в началото се опитах да спазвам някакви часове, след дни обаче установих кога и за какво плаче детето и сега си се разбираме чудесно. Напълно разпознавам кога му се яде и изобщо не гледам часовник.

С дъщеря си преди почти 14 години се страхувах за толкова много неща, не смеех да противореча на никого /свекърва, зълва, бивш вече мъж/ и някак си не успях да се насладя пълноценно на най-хубавите моменти, изпаднах в някаква депресия, което ми попречи и да я кърмя пълноценно, за което безкрайно съжалявам.
Гали и Преси, страхотен начин на къпане, голям сладур е малкия!
Леприкон - Рая е прекрасна малка принцеса!

Бебешондел и Тея са разкошни!
Ние днес за първи път мислим да излезем с количката на разходка. Това хубаво време не е за изпускане!
Съветите на момичетата от ЛЛЛ са безценни!
Като чета как си обличате бебчетата май и аз съм от тези дето претоплят...между другото благодаря на момичетата които ми споделиха за петънцата на главичките на бебоците си. И аз на консултация като отида ще попитам за това, но чак на 18.02..

# 504
А по колко мл кърма трябва да хапват новородените? От болницата ми казаха всеки ден да увеличавам дозата с по 10мл, та до 10-ти ден да стигна 100мл на хранене. После педито ми каза да стигна до 110 и така да карам докато навърши 1 месец...
Някъде някакви таблици има ли за храненето??  Rolling Eyes
ама това при режим на 3 часа ли?
моята е почти на един месец и яде по 70-80 макс и лекарят каза, че е ок и каза да се опитаме на 2 хранения да яде по 90, но ако не стане да не се притесняваме. та все се чудя дали тези количества нямат нещо общо с теглото на бебето?

между другото като ви чета се замислям дали не обличам прекалено леко. аз в къщи я държа само с едно долно боди с дълъг ръкав и отгоре с боди с дълъг. вярно, че при нас е близо 24 градуса, ама...

Последна редакция: пн, 07 фев 2011, 12:10 от Елч

# 505
  • В две тъмни очички
Честити бебенца на petience и Яница! Да са ви живи и здрави!

Пате - от болницата,а и педиатъра, ми казаха 2 дена след падането на пъпъа да не слагаме детето във вана, може да мокрим пъпа, но да не го накисваме!  Peace После обичайното - спирт + топоцин (макар че за топоцина педи каза без него)

Аз и ти , Мишел, честити празници на патерици!

Ние вчера уж за малко излязохме (като за 2-ри път) с количката и.......стояхме навън 3 часа  Crazy Много ми стана кеф...ама нещо задуха вятър и се прибрахме! Днес пак  Mr. Green

И да се оплача....заради мастита нали бях на легло 1 ден заради скапаната Т и малката я преобличаше свекито, за да не ставам,че ми се въртеше главата много! Още на следващия ден като започнах пак да си я преобувам и като и видях дупето ми стана зле  ooooh!! Заради това,че не я е почиствала както трябва (просто недовижда вече) и се беше обринала цялата  Tired! Опитах се с по-добро почисване и повече сулфатиязол да го оправя,ама не стана. Днес има вече и раничка  Cry Помагайте и казвайте какво да и слагам на дупето  Praynig

Елч , аз в къщи поддържам 22 градуса - а малката е облечена с боди с къс ръкав и отгоре с боди с дълъг ръкав и крачолки

# 506
Ние го обличаме с боди, ризка и ританки... Завиваме го с олекотена завивка и одеалце отгоре... Нослето му е ок, не знам за претопляне какво да съблюдавам...  newsm78

# 507
  • sofia
Аз и Ти ЧРД- да ти е звдраво детенце, мисля, че това пожелание е най-доброто за една майка!! Ти бъди мноого щастлива

Ние вчера бяхме на разходка в Заимов, сега смятам да нахраня малката и към 2ч пак там, мятам я на колата и сме там, ако има разхождащи се там....свиркайте

# 508
а като ги извеждате навън как ги обличате newsm78

# 509
  • sofia
ританки,боди дълъг ръкави и отгоре имам едно дебело комплектче-ватирано, панталон с блузка и я слагам в чувала

буйки и шапка,разбира се

Общи условия

Активация на акаунт