Отговори
# 90
  • София
Добър ден, момичета!

marini, голямо благодарско за хубавата тема!

Denni, да са ти живи и здрави момчетата и много, много да те радват!

tabu, поздравления за първото ни проходило априлче! Да върви уверено и все напред в живота, пътят му да е гладък, а ако срещне препятствие - бързо и лесно да го преодолява.

bibi, честито първо зъбче на Леа.

pinzi, много хубав постинг си написала покрай сополите - подкрепям напълно! Не виждам с какво толкова може да навреди клеевата тинктура. А за евентуалния риск от алергична реакция винаги трябва да се внимава, особено когато нещо се използва за първи път.

за плуването - това е един чудесен спорт, който може доста успешно да укрепне организма и да развие тялото хармонично. Освен това може да носи и удоволствие, когато се практикува  Grinning Така, че аз съм твърдо "за" децата да започнат да се учат да плуват възможно най-рано.

за месото - всеки преценява сам какво да въведе съобразно детето си, но смятам, че не е необходимо прекалено стриктно да се спазват препоръчителните и примерните схеми за захранване. След като на детето му харесва да хапва определен вид месо и няма алергична реакция, спокойно може да му се дава, независимо че не е достигнало препоръчителната възраст.
На Алина съм дала досега пуешко, пилешко, заешко, телешко, а също и риба. От всичко изброено май най-малко се харесва пилешкото от готовите пюрета. Иначе пилешко като парченце, сготвено от нашата манджа, хапва с голямо удоволствие. Рибата също се хареса.
Онзи ден й предложих и малко черна маслина, от по-безсолните и се прие с голям ентусиазъм, чак протягаше ръка за още. А и как иначе, като в нашето семейство маслини има на масата на почти всяко ядене  Grinning

Понеже наближава края на първата година от майчинството, трябваше да вземем с мъжа ми решение дали да се връщам на работа или не и решихме, че ще си продължа майчинството до есента. Детето си има нужда от мен постоянно, а и аз все още не искам да я оставям на никой друг да я гледа, то пък и няма на кого. А и татко все още не се е възстановил напълно от инсулта, който получи преди няколко месеца, така че ми предстои разговор в тази посока с шефовете ми. В тази връзка искам да попитам някоя от вас знае ли какви документи трябва да се подадат в НОИ за продължаване на майчинството и през втората година? Мисля, че bibi беше споменала, че вече е решила и тя да остане вкъщи до есента. bibi, знаеш ли нещо по въпроса?

Също така, ако някой може да ми препоръча съвестна и оправна жена за водене на домакинството и помощ на болния ми татко, който за щастие вече не е на легло, но все пак има нужда от известна помощ, моля да ми пише, може и на ЛС. Ще имам нужда от такъв човек вероятно от началото на лятото.

Последна редакция: пт, 04 фев 2011, 18:59 от froh

# 91
  • София
В тази връзка искам да попитам някоя от вас знае ли какви документи трябва да се подадат в НОИ за продължаване на майчинството и през втората година? Мисля, че bibi беше споменала, че вече е решила и тя да остане вкъщи до есента. bibi, знаеш ли нещо по въпроса?
Все още не зная, но така или иначе от фирмата, дето ни правят заплатите ще ми ги пуснат в електронен вид, та ще ги предам нататък.
Според мен е молба за ползване на отпуск за гледане на дете до 2 г. (май беше приложение №3), декларация че майката не е лишена от родителски права и заповед за отпуск от р-дателя.
Аз след като ми свърши първата година ще си пусна отпуската за 2010, после тая молба и после от 01.09 отпуската за 2011, че като тръгнат чаветата на ясла ние трябва да сме се върнали на бачкане.
За плуването - ако е умерено-бива, ама аз съм спортувала 11 г. и тялото ми не е образец за женска красота, дори и като съм биа слаба. Аз харесвам ускулести тела, но повечето хора имат друг идеал, койтон е включва яки прасци и берда и широки рамене.  Mr. Green
Панадол или друго - над 38.5 по съвет на педиатърката.

# 92
Здравейте ,мами:)
ВИЛ  НИК ,благодарим за кафенцето   Hug
тези дни не мога да седна на спокойствие на компютъра,и ние сме от групата със сополите   Sad и аз слагам капки,давам и всякакви възможни неща за забите ...но си е кисела като цяло..а хремата много я мъ4и нощем,както пове4ето от вас казвате Peace мисля вода със сол да и правя и да и слагам тампон4ета в нослето,капките явно не и действат..давам и Калпрофен ( с ибупрофен е)3 пъти на ден
Имахме ваксина онзи ден (за 12 -ти мес),но я отложих като видях 4е е сополиви4ка,така или ина4е има време,тя едва мин седм ги направи
Табу,браво на твоят юнак!ве4е ходи  :hug: нека всяка кра4ка която прави в бъдещето, да бъде кра4ка към успеха!
Фрох,напълно съм съгласна с мнението ти за месото !!!
аз бягам сега 4е да използвам докато Ивет спинка да пооправя малко  Hug
целувки на всик4и Heart Eyes

# 93
  • София
Тука май говорихме за кавитация и целулит. за софиянки http://mail2.finzoom.com/phplist/lt.php?id=LhlSUgFUDgwDVxoLAgMdAgJTUgc=
Аз сутринта си закупих това, макар че ще е фраш, ама работят от 7,30 до 23 часа:

http://grabo.bg/discussions/view/280/pg:2/

Забравих да ви кажа, че имаме "проблем" с кухнята. След всяко ЕденЬе реве за още. В потрес съм.  Confused

# 94
Или, посегнах към Панадол когато Т на Йоана беше 39.2, но имах само свещички. Със слагането на свещичката тя се изака. Както беше разсъблечена за измиване я намазах на ивици със спирт /по съвет на педиатърката/ два пъти и Т спадна много бързо, та не стигнахме до лекарството. Хомеопатията не ви ли помага?

Бързо излекуване! 

# 95
  • София
Ха, здравейте и от нас! Laughing

Тия дни Дани беше много неспокоен и мрънкащ и днес гледам пробило 8-мото му зъбче долу. Уфф, чакаме го от месец това зъбче, много бавно проби. А сега са му подути кътниците. Ама все си мисля, че след годинката избиват те....не помня вече... newsm78

На мен ми се завърна успешно кърмата с идването на новия цикъл и ни се размина въвеждането на АМ засега. За пръв път откакто имам цикъл след раждането така драстично ми намалява кърмата, много е гадно Confused, следващия месец ще взема мерки да не се получава така. Peace Измъчихме се с дребния. По 2-3 пъти се будеше нощем да си търси млекцето, а аз хич не съм свикнала да се будя нощем, та яко недоспала бях. Дано вече всичко е наред. Praynig

И дребния пилешкото месо в пюре не го харесва много, а като е на парченца мое производство му е много вкусно. Peace

Гледам много сополиви и подсечени бебоци-бързо да се оправят! Hug

# 96
  • София
Тука май говорихме за кавитация и целулит. за софиянки http://mail2.finzoom.com/phplist/lt.php?id=LhlSUgFUDgwDVxoLAgMdAgJTUgc=

биби - обичам те - ти се грижиш за моята красота  newsm51
др. седмица съм там - много ми е близо - после ще ти пиша на лични има ли ефект
ако изнамериш нещо пак готинко моля те  Praynig пусни ми на лични , че нямам много начин да следя темата
целувки и поздрави на всички  
  bouquet   bouquet     bouquet .

# 97
  • София
Пак аз, ама днес бъкам от идеи, само гледам да не изпръскам монитора с мозък.
Идейка за Св. Валентински подарък - преспапие със Светата Троица  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

http://myrzelana.snimka.bg/children/topki.535001
Още идеи тук:

www.snimkitevi.com

Махам се за днес ще ходим на квартална кръчма.  Crazy

Ренирис вземи си поне 3 ваучера  Peace

# 98
Панадол давам при Т над 38,5 .
Не съм Марини, но да споделя от опит за бенките. Аз имах една точно на слепоочието, голяма колкото нокътя на палеца ми. Махнаха ми я оперативно и срещу 60лв преди 2 години в 3та Градска. Много съм доволна. Не помня как се казваше доктора, но работи само сутрин. Една колежка ми го препоръча и тя от опит, след мен още 2 колежки отидоха при този доктор. Ако някой се интересува, ще се допитам дали още е там и как се казваше човека.
За плуването съм с 2 ръце ''ЗА'' ,калява тялото и го извайва. Децата на същата колежка тренират от много малки и рядко боледуват/дори не помня да са боледували/. Ходят по състезания в различни градове и взимат медали Flutter Много се кефят милите.
Виждам има много сополиви-  на всички да им минава бързо  Heart Eyes
Нефер, честито ви 8мо зъбче. Май ние водим класацията по най бавно пробиващи и тормозещи зъби- 3 месеца стана. Не спим ,тръшка ме се и гризем каквото ни попадне. не я бяхме чували да плаче така.
На края да се изфукам нещо Mr. Green Яничка пропълзя. От любов, не към мама, а към яденето   Laughing Видя ме, че и правя попарката, разплака се пропълзя. Стигна до мен и започна да се катери по крачола ми и ми вика- ам ам ааааааааааам. Аз я върнах на килима /да я тествам да не е нещо случайно и дали не ми се е привидяло, че може и халюцинации да имам, знам ли Crazy /и тя пак до пълзя. Много миличка ми стана Heart Eyes

# 99
Здравейте,много болни има ,ние как устискваме фронта още не знам,сигурно защото сме всеки ден навън ,студ ,сняг...прежалих се и не пропускаме излизане Tired
Да се оплача ,разказва ми  играта тези дни   TiredНе знам какво му става.Дали е зъб ,,дали нещо го боли или е просто лош Crossing ArmsНе иска да яде,мръщи се ,а от моята храна иска понякога.Изяжда 2 ,3 залчета....Много съм объркана ,много.Ту се смее,ту мрънка ....не ще да спи.През нощта става по сто пъти ,вече втора сутрин става в 6 ,започвам да си мисля ,че не му стига кърмата.Но ако не му стигаше щеше да пие сок,вода ,нещо да иска.....а той нищо не харесва,ще се гръмна направо #Crazy
Другото ,което показва е ,че е страшно гръмогласен.Като ни видят ,че излизаме и другите бебета с майките се разбягват.Така силно крещи ,не че плаче ,не се ядосва ,но просто много си вика Crossing Arms
Вие как процедирате с къпането,аз започнах да прескачам кат ме мързи Laughing

# 100
Биби, без да преувеличавам, страхотно изглежда това бижу!

Нефер, браво на вас за зъбките, тук още няякои се надяват на поне едно зъбче, а пък ви е скоро ще си имате всички! Simple Smile
За намаляването на кърмата преди цикъл, ако не си я виждала тази тема, може да ти е от полза!

Вили, браво на Яничка, че така те е зарадвала! Simple Smile
И на мен вчера така ми стана мило по друг повод, вечерта вече я бях приспала Ани, ама нещо се размрънка и аз реших, че ще трябва да я кърмя, но след малко сама се успокои и после като тръгнах да си лягам, заварих една много мила гледка, допълзяла до моята възглавница и легнала отгоре  и така заспала, сигурно и е замирисало на мен и се е успокоила! Heart Eyes

kaat, може ли да кажеш малко повече подробности за мазането със спирта при температура, какъв беше спирта и как точно си мазала!

Или, и то мен бързо излекуване!

# 101
Ето ме и мен, най- накрая да успея да почета какво сте писали  Grinning
За подсечено дупе ползвам Судокрем и съм много доволна. Веднага минава  Peace

Биби, браво за килограмите!!!Гордея се с теб Hug. Аз се мъча да ям разделно тези дни и ходя на фитнес. Опитах и Зумба. Имате ли там класове? Много е забавно. Танците са смесица от латиноамерикански, африкански,ориенталски. Аз не съм от най-координираните, но никой не ме гледа така или иначе, всеки гледа в инструктора  Grinning

На Лили и избиват двете долни зъбчета в момента, много е крива милата, сополи,лиги,пипа си главата,ушите, мрънка Sad

Табу, честито ви проходило момченце! Много е сладък! Hug

За кухните, много ви завиждам че имате такава опция. Тук няма такива чудеса. Иначе Лили обожава да си хапва сготвено. Дъвче храната много добре, дори преди да и пробият зъбчетата. Яде с ръчички, давам и да се храни сама, да се маже, но да свиква, защото сина ми сума ти време му бутах с лъжицата ядене в устата. Отгоре на всичко е много злояд до ден днешен... А може и да е от сливиците. Ходихме на лекар и ми казаха,че има много уголемени сливици и предлагат да се извадят. Умирам от страх (въпреки че на мен са извадени като дете) и сега трябва да взема решение  Confused . Мен не ме притеснява самата операция, а факта,че ще бъде с пълна упойка... Все да има за какво да се тревожи човек...

Данче, аз не къпя Лили всеки ден. Поне тук така ни казват още от раждането. Естествено, че и мия дупето всеки ден, но не я къпя.

Хубав ден на всички и да оздравяват болните  Hug

# 102
  • Sofia
Привет!

Ние сме си болни все още. Аз едвам гледам, сега в носа ме удари, мъжа ми май се пооправи, Емо вече не вдига температура.
каат, при кой хомеопат ходиш за малката? до сега не сме опитвали с хомеопатия. Вчера се чудих, имаше 38.5, беше му много криво, издържах до вечерта, после му дадох панадола, свали температурата и видимо се почувства по-добре. Вече не знам, всеки различно казва за лекарствата... педиатъра ми каза да му давам, но той е далеч от хомеопатия и т.н.

# 103
  • София
Оправихме дупето само със судокрем и въздушни бани. Само да уточня, че беше червено, но не разранено.
Благодаря на всички, които писаха  Hug Hug Hug
Относно документите за връщане на работа ето какво имам отпреди 1 година:
След като изтекат 410 те календарни  дни броят се от началото на 45 дневния болничен

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО - (Приложения 3 изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6)
http://www.bgstuff.net/content/view/1296/523/
2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. Пловдив

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: ………………….                                                                     ДЕКЛАРАТОР: ............

# 104
Мамчета, влизам с въпрос. Не съм ви чела, но нещо ме гложди. Днес от работа ми се обадиха и ми казаха другата седмица да отида и да кажа кога ще си ползвам отпуската за 2010 година... #Crazy #Crazy Това са пълни глупости според мен. До колкото знам, когато се върнем и както решим закона е на наша страна до 3 годишна възраст на детето. Но да питам ... Знаете ли как стои въпроса с отпуските ни при положение че сме в майчинство и после как можем да си ги ползваме?

Общи условия

Активация на акаунт