Дюстабан

• 3 625
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте,
 едното ми детенце е дюстабан. Мога ли нещо да предприема? На година и 8 месеца е.

# 1
На този етап нищо, всеки лекар ще ти каже, че за да определят че е дюстабан трябва да стане поне на 4-5 години; Ако има такива все пак индикации се правят упражнения, /пиша така самоуверено защото съм минала по този път/- масаж на крачето на мястото на извивката, ходене с чехли а не с топлинки за да се упражнява мускулът, защото дюстабанството е мързелив мускул и хващане на молив с пръсчетата; Ние правим тези упражнения но за сега ефект няма, тичаме бързо но самото стъпване е някак си тромаво, много лекари вече отричат подложките защото вярват че с тях със сигурност се затвърдява дюстанабството, препоръчват гореописаните мерки, вярно че има и застъпници на идеята за стъпенки в обувките но лично аз също съм привърженик на идеята с чехлите и упражненията, иначе това не се наследява, при нас няма никой а малкия е дюстабан поне за сега, надявам се с времето да се оправим и вие също, но сте още много малки може просто крачетата да са по-пухкави на мъника

# 2
  • София
И аз имах подобни притеснения за големият ми син когато беше на 3г. Заведох го на ортопед и доста неща ми се изясниха, най-малкото факта, че на 3г. тепърва започва да се оформя свода и това оформяне продължава няколко години. При Д-р Алексиев го водих и съм доволна, доста неща ми обясни. той е против стелките, или поне напълно против масовите силиконови по отливка, дето ги продават на майките на безбожни цени.
Иначе ходене максимално бос/по чорапи и носене на хубави маратонки.

# 3
  • Sofia
До 3 год плоскостъпието е физиологично, т.е. нормално. Лекар, който е поставил тази диагноза (ако е поставена от лекар) на 1г8мес да си изхвърли дипломата.
Иначе от стелките полза няма според мен. И двамата с брат ми сме носили до към 16-18 год стелки без никакъв ефект.

# 4
Пусни го да ходи бос по пясъка на плажа през лятото.

# 5
  • София
На тази възраст не се диагностицира дюстабан. Стелките са облекчение за достабанлията в последствие, не с терапевтична цел.

# 6
Пусни го да ходи бос по пясъка на плажа през лятото.

Да,така е.И както писа някой по-горе упражнения за свода

# 7
На тази възраст не се диагностицира дюстабан. Стелките са облекчение за достабанлията в последствие, не с терапевтична цел.
Точно така  !
 Аз и  синът  ми  се дюстабани Sad  Носим  стелки  само  за да  облекчим състоянието  на стъпалата  при  ходене. У  дома задължително  съм  с ортопедични  чехли - просто  защото  без тях  не мога  -  от както  се помня правя  упражнения  за свода  си  .... явно  не помага !
 Най-добре  се чувстваме с детето  когато ходим  боси по пясъка !!!  Peace

# 8
Не сме диагностицирани. Но реших да попитам, да не би да изпусна положението и да е трябвало да взимам мерки по-рано

# 9
И аз водих дъщеря ми на рутинен преглед при ортопед-тя е на 2г. Той каза,че се наблюдава плоскостъпие,но не трябвало от сега да се тревожа,защото можело и да го преодолее. Стелките,за които и аз знам ги отхвърли,защото карали мускулите на свода на стъпалото да стават „мързеливи“. Трябвало колкото може повече да ходи боса,особено лятото,да се прави масаж на свода и две игри,които трябва да започнем-едната е да се постеле чаршаф или нещо подобно на пода и отгоре да се сложи ориз,по който да се разхожда детето,например от единия до другия родител; другата е да се изправя от пета на пръсти и обратното-като балерина. Така се тренирали мускулите,но трябвало постоянство. Дано съм помогнала.

# 10
Не сме диагностицирани. Но реших да попитам, да не би да изпусна положението и да е трябвало да взимам мерки по-рано

Заведи ги на ортопед.
Поставяш сама диагнози, притесняваш се, а не е нужно.
До 3-годишна възраст крачетата са плоски, абсолютно нормално.
На около 3-годишна възраст детето отново трябва да бъде заведено за преглед, за да се види как се развива стъпалото, крачетата като цяло, гръбнака.

Водя синът ми само при д-р. Венелин Алексиев. Препоръчвам.

# 11
  • София

Водя синът ми само при д-р. Венелин Алексиев. Препоръчвам.[/b]
И аз  Peace

# 12
Здравейте,

Някой може ли да ми препоръча детски ортопед от Горна Баня който да работи със Здравната каса?
Малката е почти на 4, а все още е с плоскостъпие и в резултат на което колената й са събрани. Нейната лекарка ми даде направление за ортопед и сега се чудя къде да я заведа.

# 13
Горните два поста пише, д-р Алексиев е ортопед в Горна Баня, не знам дали работи със здравната каса, когато се родихме ходихме там за да види дали добре се развиват ставите за да го пуснем прав; За него има много добри отзиви, но предполагам, че става със записване, при него винаги има много хора Peace

# 14
Аз звънях в Горна Баня и попитах за доктор Кефайов и ми казаха, че не работи със Здравната каса, но с направление мога да отида всеки ден преди обяд в МЦ Ортомед без предварително записване. Обадих се в Ортомед и ми потвърдиха, че мога да отида без предварително записване. Така че в сряда сме там и ще пиша как е минало.

Общи условия

Активация на акаунт