Автоимунен тироид на Хашимото (17)

• 68 572
  • 715
  •   1
Отговори
# 645
Момичета здравей те Hug
Аз най накрая успях да отида да ми види доки.резултатите и съм много доволна защото всичко е наред и за сега не се налага да пия нищо освен Селен и след три месеца контрола на анти тела а след шест м. контрола на TSH.

m-i честито за резултатите  bouquet

# 646
  • София
Здравейте, с диагноза Хашимото и високи ТАТ и МАТ съм от 2008г. Забременях трудно . Точно тогава ТСХ ми беше паднало до 0,007 (било нормално в начална бременност).  Посещавам Тодорова и тя тогава ми предписа да намаля Еутирокса от редуване 50 | 75   на  25 за няколко дни, след което на 50 и контрола ... Но аз не посмях и просто останах само на 50, а при контрола след 20 дни ТСХ беше вече 3,4.   Д-р Начев  тогава ми  увеличи на 75 и така остана .

След като родих нямах възможност да вися пред кабинети и на 3 месец след раждането ТСХ пак - 0.005, а Фт4 33,12. Стреснах се и сама го намалих на 50 от 75 , но след 3 месеца TSH беше 3,45 и аз отново започнах 75. Така до 07.02. 2011 когато пуснах контрола преди преглед при Тодорова и отново ТСХ беше 0 дори не го хващал реактива (под 0,005), а Фт4 17.20  (реф. 9,3 - 17). Лекарката както и преди каза 2 седмици - нищо, 2 седмици - 25 и 2 седмици редуване 25 | 50 след което контрола. Е аз имайки опит от предходния път не посмях и просто не пих 2 дни, след което приемах два дни 50 и един 75.
До вчера, когато пуснах контрола. Направо се втрещих и съм много притиснена, защото ТСХ сега, след 48 дни ми е 10.93 при Фт4 10,12 (реф. 9,3 - 17)!!!!

Е никога не съм имала такова ТСХ! Стигало е до 6,89 при 25 Еутирокс преди 2-3г. Просто съм супер объркана. Цикълът ми закъснява с 5 дни за първи път в живота ми и това още повече ме тормози- отрицателен тест! Пак ще се консултирам ,но вероатно при Начев, а на Тодорова тр. да пиша на Е майл.

Имате ли представа защо се получава така?! Моята скромна теория е че не е редно така да се променя дозата, защото жлезата се обърква и от там и цялата ендокринна система ! Четах , четах и си мисля дали не съм развила СПКЯ? Аман! Имам и доказана инсулинова резистентнос(медфодиаб 2 пъти половин), а и след раждането напълнях с 10 кг. ,което вероятно също допринася.

Дълго стана, за което се извинявам.

Последна редакция: пн, 28 мар 2011, 00:54 от rangely

# 647
До колкото знам ТСХ се проверява на 45 дни, т.е. тогава се вижда как ти се отразяват лекарствата и дали дозата е подходяща ти с това по 2 дни не мисля, че си направила нещо освен, че се ошашка повече. Препоръчвам ти да си вземеш въздух да спазваш указанията и да не го мислиш, че с тия нерви става по-лошо, а и на цикъла се отразяват не само хормоните.

# 648
  • София
rangely, не го приемай като каране, ама всъщност си си за бой. Че ти практически се самолекуваш. Тоя лекар казал това, ама ти си си решила друго, после сама си решила какво да правиш, после при друг лекар, ама и него не си послушала и после ама защо така. Разбирам да си учила за доФтор, ама доколкото разбирам не си Wink
Избирай си един лекар, пускай едни изследвания, отивай на преглед, направете ехография и обяви това за ден първи. Оттам нататък слушай какво ти казва лекаря, изпълнявай и след 2-3 месеца дай пак да си говорим. И Начев, и Тодорова са добри специалисти, но ти реално само си ходила при тях, колкото да не правиш каквото ти кажат.
Хайде, успех и умната  Peace

# 649
  • София
Добро утро Simple Smile

m-i благодаря за съвета за спокойствието, аз отдавна съм на ясно . Но все пак съм озадачена. Както  да е , явно много дълго обяснявах и се губи същността.
Предходното изследване е правено на 07.02.2011 - TSH беше под 0,005, а Т4 - 17, ...  сега на 26.03.2011  -  TSH e 10,93 a  T4 е 10,12. Toва са 48 дни мисля. Аз съм с хашимото много от отдавна, бях пред АРТ процедури и съм наясно с доста неща по отношение на Хашимотото, но това което ме учудва е че толкова бързо минавам от една в др. карайност!- при корекция на минимални дози 50-75!
Това ме интересуваше и притесняваше.Немога да си регулирам дозата. А редуването ден на 50 и следващия на 75 преди да забременея ми вкара жлезата в релси - ТСХ около 1.

Бърди напълно си права! Не е било нарочно самолекуването ми, а по-скоро наложително защото нямах никава възможност да посещавам лекари след раждането(знаеш коко се чака пред кабинети). А и ако не бях се доверила на истинката си в началото на бременността ми 10 дни без Еутирокс (Тодорова) незнам колко щях да си докарам ТСХ, щом за 20 дни от 0 стана над 3 ! Тодорова и Начев тотално си противоречаха тогава. Както и да е  Simple Smile))

Знам че тр. да се доверя на един ендокринолог. И поскоро ще е Начев. Някак при Хашимото да не пиеш 2 седмици нищо при положение, че си пила 75 до вчера не ми е много приемливо.

Благодаря за вниманието момичета и Лек ден.

m-i Simple Smile) лека бременност!

Последна редакция: пн, 28 мар 2011, 10:06 от rangely

# 650
  • до една звездичка
Момичета, извинявам се за въпроса, който най-вероятно връща повечето от вас към "АБВ"-то, но за мен сега предстои, а не съм сигурна.

Накратко - защо се пие СЕЛЕН и какво представялва? В каква доза го пиете вие?

Имам някаква смътен спомен, че май беше имуносупресор, или съм в грешка?
Ще бъда благодарна на всички, които биха се отзовали с отговор! Hug

# 651
٠•● Dega ●•٠ аз никога не съм пила селен, до колкото знам той е за намаляне на антителата, а моите са до 50 и не е толкова над нормата. Може би ако са над 100 или хиляди тогава го дават.
Напиши в Гугъл Хашимото и селен и ще падне четене вероятно.
rangely благодаря за пожеланието. След раждане на хормоните им трябва време да си се наместят може би година, така че след раждането като си ги правила може и да не е било точно момента.

# 652
  • София
Dega, има доста публикации за Селена и Щитовидната жлеза. Преди година - две знаех повече, но сега съм позабравила. Ето обаче какво намерих набързо:

СЕЛЕНЪТ е ключова добавка за болните с автоимунене тиреоидит. Според клинични проучвания  дефицитът на селен може да отключи заболяването. От друга страна добавянето му към терапевтичния план може значително да намали нивото на автоимунните антитела и дори да ги нормализира в рамките на 3 месеца. Селенът намалява активността на възпалителният процес и активира ензима, отговорен за превръщането на Т4 в Т3. Следователно при дефицит на селен не можем да очакваме оптимален ефект от лечението с Euthyrox.

http://www.medicalcenterlife.bg/blog/2010/06/22/%D1%82%D0%B8%D1% … 0%BE%D1%82%D0%BE/

m-i съгласна съм. Зная, че след раждане се получава шок. Възможное да е така и затова да не успявам да се регулира Еутирокса. Няма как да не се регулира.Явно тр. повече време, а и определено и инсулиновата резистентност в моя случай, се е задълбочила с новите 10 кг. отгоре. Аз доста се отпуснах след като родих, понеже докато бременеех спазвах абсолютна диета. Без въглехидрати и много белтъци. Захарта в един момент беше на горната граница.  Наложи се секцио в 34 г.с. и стреса си оказа влияние .

Ще се отслабва и пак диета ... Няма как.

# 653
Здравейте момичета,
имам един въпрос - изследването на TSH поема ли се от здравната каса и ако се поема, кой дава направление - личния лекар или ендокринолога?
Може да ви се стори малко глупаво, че питам, но досега никой не ми е давал направление и винаги съм си плащала изследванията.

# 654
  • до една звездичка
имам един въпрос - изследването на TSH поема ли се от здравната каса и ако се поема, кой дава направление - личния лекар или ендокринолога?

Два пъти годишно се поема долоклото знам аз.
Всички останали прегледи следва да си плащаш сама.

Направлението дава ендокринолога.

Последна редакция: пн, 28 мар 2011, 14:37 от ٠•● Dega ●•٠

# 655
Dega, благодаря ти за бързият отговор. Изглежда ми странно, защото февруари месец за първи път отидох на ендокринолог в Ендокринологията в София (с направление от личния лекар) и тя ме изпрати за изследване на TSH в тяхната лаборатория - платено  newsm78

# 656
  • до една звездичка
Dega, благодаря ти за бързият отговор. Изглежда ми странно, защото февруари месец за първи път отидох на ендокринолог в Ендокринологията в София (с направление от личния лекар) и тя ме изпрати за изследване на TSH в тяхната лаборатория - платено  newsm78

Ами, вероятно това се прилага след като вече си с потвърдена диагноза и се водиш на диспансер. Поне при мен бе така.
При първото ми посещение при моята ендокриноложка, след като вече бях заведена на диспансер, тя ми даде направление за ТСХ - безплатно, направих го в болничната лаборатория. Следващите, каза, че се полагат през септември. Ако искам още, или други - си ги плащам по 15 лв.

# 657
Мен не са ме диспансеризирали общо взето обяснението беше, че всичко ще се плаща ако това стане. А иначе и при мен така 2 пъти в годината с направление през другото време платени, но мисля че и личния може да даде направление за хормоните не съм пробвала общо взето се чувствам гузно като искам направление, а моя личен никога не ми е отказвал.
moni2011 мисля че просто са ти взели парите или са те пратили в лаборатория която не работи с каса.

# 658
Мен не са ме диспансеризирали общо взето обяснението беше, че всичко ще се плаща ако това стане. А иначе и при мен така 2 пъти в годината с направление през другото време платени, но мисля че и личния може да даде направление за хормоните не съм пробвала общо взето се чувствам гузно като искам направление, а моя личен никога не ми е отказвал.
moni2011 мисля че просто са ти взели парите или са те пратили в лаборатория която не работи с каса.
и аз не съм диспансеризирана (поне не знам да съм  Blush), а що се отнася до лабораторията, тя се намира в самата ендокринология и няма начин да не работи с касата

# 659
  • София
Здравната каса поема единствено ТСХ и Т4, направление може да даде и личния лекар.

Днес бях на излседвания - ТСХ, Т4, ТАТ, МАТ, обременяване с глюкоза (дадох 133 лв. в Бодимед). Резултатите хич не ме обнадеждиха - ТСХ за 5 месеца е скочило 2 пъти - от 2,3 на 5,08, а от тогава съм на по-висока доза Еутирокс, ТАТ се е покачил драстично на 601, МАТ е 466, инсулина пак е височък Sad В четвърък съм в ендокринологията, да видим.

Общи условия

Активация на акаунт