Машина за хляб-39 част

• 63 120
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
moonflower, рецептата ми е малко измислена, но надявам се да ти хареса
200мл прясно мляко
200мл вода
1чл захар
2/3сл сол
1сл оцет
2сл олио
500гр бяло брашно
180 гр смес от ръжено и грахам
10 гр жива мая
Пекох на програма за пълнозърнест хляб. Предварително накиснах в млякото и водата 180-те грама ръжено и пълнозърнесто брашно.Докато се размесваше тестото ми се стори суха топката и добавих 2сл кисело мляко.
При сигнала добавих по 2сл сушени пиперки, пармезан и по 1сл изсушен лук, черен кимион, ленено семе и трици
Като се опече го намазах отгоре с няколко капки зехтин.

# 376
  • Пловдив
mama Tin, благодаря!
а дали ще се получи добре хляба, ако вместо прясно мляко сложа само вода, защото детенцето ми е алергично към мляко и не правя хляб с мляко?

# 377
Разбира се, че ще се получи. Правила съм го и само с вода. Ако го правиш само с бяло брашно сложи 380 мл вода вместо 400 Peace Оцета може да замениш с лимонов сок.

Този хляб винаги ми се получава!

# 378
  • Балчик
А аз да питам - в какви тавички печете хляба/козунака на фурна? Имам кексова форма, но не ми харесва идеята да пека козунак с дупка Simple Smile Тръгнах да обикалям магазините - предлагат ми само тефлонови продълговати форми за кекс, а аз отказвам да купувам поредния тефлон...  Confused

Ами тогава си вземи йенска, чудесно се пече в нея и наблюдаваш долната кора,около 10 лв беше:
http://djemma.snimka.bg/hobby/formi-za-pechene-formichki-i-drugi … ji.166067.3791471

# 379
Да похваля хляба с доматено пюре и сухи подправки  Peace Стана вкусен.
Аз козунака го пекох в широката и плитка тава към фурната, 2 плитки изпълниха тавата. Беше малко разлят, но имаше и височиха и беше вкусен.

# 380
А аз да питам - в какви тавички печете хляба/козунака на фурна? Имам кексова форма, но не ми харесва идеята да пека козунак с дупка Simple Smile Тръгнах да обикалям магазините - предлагат ми само тефлонови продълговати форми за кекс, а аз отказвам да купувам поредния тефлон...  Confused

Нищо му няма на тефлона. Пека в продълговати тавички за кекс, слагам хартия за печене и всичко е ОК. Най-добре се изпича в тези форми, според мене (а може и да е внушение).

Пекла съм и във всичко останало, което имам, включително и йена. Само че в различните тави, в зависимост от материала, като че ли не се пече съвсем еднакво и предпочитам да не експериментирам постоянно, а залагам на последното изпитано сполучливо печене.

# 381
 И аз мисля като alys.Винаги застилам тавата с хартия.Дори като пека два козунака в една тава,слагам между тях хартия.
По рецептата на max-mama излизат тези два козунака.

# 382
Благодаря, Джема. Не бях виждала правоъгълни тави от йенско стъкло.

# 383
  • Балчик
Благодаря, Джема. Не бях виждала правоъгълни тави от йенско стъкло.

Моята я купих от местния супермаркет. В Кауфланд съм виждала също. На фирмата  Borcam ( или Borkam) е.
Предпочитам я пред другите и за кекс имах , но се счупи при едно пренасяне и мноого ме е яд. Не мога да си намеря вече такава, кръгла. Изключително добре се пече в йената. Peace
alys, какво те притеснява в нея? Аз пека наведнъж в йена и в тефлонова. Ако една от двете не е доопечена, вадя едната и си оставям другата. Няма проблем. Така или иначе козунакът е нещо, което иска наблюдение, не става да го оставиш да се пече и да настроиш фурната да се изключи сама.

# 384
  • Пловдив
Здравейте, имам машина вече повече от година. Правя хляб само по следната рецепта и става супер. Опитайте го и вие: 

1 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
250 мл. вода
1 с.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
600 гр. брашно
1 1/2 ч.л. мая
При звуковия сигнал слагам 2-3 с.л. пшеничени трици. Пускам го на 1 програма,запечена коричка. Машината ми е Мулинекс 2000

# 385
еххо, сега проверих програмата за пълнозърнест хляб.
Има първоначално подгряване на продуктите до 25 градуса.
Затова ти е стояла машинката и анищо не е правила
  Peace

# 386
mery_poppins1 благодаря ти много! Така предположих и аз, ама пусто нетърпение  Blush

В момента пека един бял хляб, на основната програма, следвайки точната рецепта от книжката, само леко увеличих солта и намалих захарта, че не обичам сладък хляб.
Реших да пробвам с нормално брашно за да видя дали пак ще се появи този проблем с горната кора. Както вече писах поради някакви причини горната кора и на двата хляба остана като недоизпечено изсъхнало тесто. Все едно изобщо не пече отгоре машинката. Не е да има бяла не много препечена кора, а просто изсъхнало тесто. Самият хляб отвътре е перфектно изпечен, коричките от всички други страни са идеални. Не видях някой да е споделял точно такъв проблем наскоро. Ако се потрети и с белия хляб значи машинката не е наред.
На някой случвало ли му се е подобно нещо?
Добър или лош ще снимам резултата. Стискайте палци!

# 387
Изключително добре се пече в йената. Peace
alys, какво те притеснява в нея?

Джемма, пробвах само веднъж, но може би го бях изпуснала, защото се беше попрепекъл. В тефлоновите форми такова нещо не ми се е получавало. А може да съм задобряла в печенето.  Wink Джемма, на колко градуса печеш козунака в йена? Питам, защото преди слагах на 180 градуса Ц горно и долно нагряване или 160 градуса Ц с вентилатор. Последните два пъти пекох на 140 с вентилатор. Не съм много сигурна при коя температура се изпича по-добре. При по-ниската повече време се въртя около печката, но като че ли при трите варианта си става добре.  Трябва да пробвам някой път в йена. Имам кръгла йена, точно за козунак. Капака го счупих и когато готвя нещо в МВ, слагам една голяма плоска порцеланова чиния (но доста рядко ползвам за готвене МВ вече). Не, че ми трябва капак, просто споделям.
Еххо, не ми се е случвало досега да не се изпече изобщо отгоре. При всички ХП реотаните са отстрани (при някои са на два реда, при други само един ред) и се пече от горещия въздух. При по-малки по размер хлебчета се изпича по-добре горната кора. За да не ви е скучно, ще направя и един паралел между Мулинекс и Панасоник - при Панасоника се изпича много по-добре горната кора. Днес правих хляб с яйце, прясно, кисело мляко, вода, олио, брашно, сол, захар и мая. Хлябът се надигна над казанчето и съвсем малко петънце отгоре е по-светло. Всичко останало е добре изпечено. При Мулинекс големите хлебчета остават доста по-белички отгоре, но пак си ги харесвам. Такова нещо, приличащо на изсъхнало тесто не съм имала.
Чакаме снимка и стискаме палци!

# 388
Aлис, при мляко и яйца в хляба няма как да не стане с хубава и златиста коричка.
1-2 сл сухо мляко също върши хубава работа ако искаме златиста коричка.

# 389
alys благодаря за стисканите палци! Помогнаха   bouquet
В ред си е машинката, ама явно задмашинното устройство имаше нужда от поправка  Blush

Малко странен вид има хляба ми, но аз си го харесвам много. Все пак ми е първият успешен хляб макар и бял. Аз май от бяло брашно само питки обичам, хляба повече го харесвам ръжен или пълнозърнест заради аромата.

Сега ако успея и пълнозърнест да докарам в приличен вид и ще съм доволна.
Определено маята ми беше в повече  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт