Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Училище за бъдещи родители "БЕБЕ"

 • 110 995
 • 439
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 140
Здравейте, тъй като пропуснах всички лекции и май само последната ще успея да хвана, искам да попитам дали предвиждате курсове и през юни-юли? Темите ви са много интересни, но и аз като много други жени нямам възможност да ги посещавам в работно време. От 18.05 съм в отпуска и ще мога да идвам. Много се надявам да направите още един курс като този.  bouquet

# 31
 • София
 • Мнения: 478
В тази връзка, сетих се и друго след като ви писах- предполагам оптимален вариант е на поне някои от лекциите да присъстват и бъдещите татковци- а те не излизат в отпуск преди раждането така че... дано има вариант да има лекции дори и през делнични дни, но във вечерните часове  Peace

# 32
 • Мнения: 36
Здравейте бъдещи мами,

мислим и за вариант да провеждаме лекциите и в по-удобно време за работещите бъдещи родители Simple Smile Когато имаме повече информация ще я споделим с вас.

Училището продължава и през следващия месец юни, а програмата скоро ще бъде качена тук, както и на нашата страница във фейсбук.

 

# 33
 • Мнения: 36
Здравейте бъдещи и настоящи майки Simple Smile

Лекцията ни утре е посветена на кърменето. Десислава Борисова - доброволен консултант по кърмене към Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене", ще бъде наш лектор. Асоциацията, в която тя членува, обединява майки и медицински лица, които вярват, че кърменето е ВАЖНО - както за бебето, така и за майката и за връзката между тях. Освен собствения си кърмачески опит, всички майки-доброволки са преминали обучение за консултанти, което е част от глобалната програма на УНИЦЕФ за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето.

Ще бъде много интересно и полезно!

Очакваме ви!

# 34
 • Мнения: 358
Здравейте мами и дами, как са бебчетата - ритат, слушат, спят или ... от всичко по малко Simple Smile))

Ние продължаваме нашата мини рубрика "Из живота на лекторите..." с любопитни биографични данни от практиката на:

Д-р Дорина Асенова е акушер-гинеколог. Завършила е медицина в Медицинска академия (София) през 1985 г., специалност акушер-гинекология. Д-р Асенова притежава над 20 години опит в областта на акушерството и гинекологията. Има редица завършени курсове в България, Германия и Русия - ехографска диагностика, колноскопия, лапароскопия, пренатална диагностика. Доктор по медицина (Санкт Петербург). В момента д-р Асенова е практикуващ лекар по акушер-гинекология в Университетска болница Лозецен и заедно с д-р Станев води темите „Бременност. Задължителни и препоръчителни изследвания по време на бременност ” и „Раждане. Видове раждане” към безплатното Училище за бременни и бъдещи родители БЕБЕ.

Е, сега имате повод да сте напълно убедени, че можете да ни се доверите напълно Wink

Само да кажа две думи и на онези мами, които силно искат да се информират и да посещават безплатните ни курсове, но към този момент нямат възможност - със сигурност ще можете да ни посещавате и през месеците юни и юли, така че споко - ще имате време за всичко Wink
Освен това работим по въпроса за съботно-неделен вариант, който се надяваме да успеем да осъществим (ще ви държим в течение, а вие си работете спокойно ... Wink)))

# 35
 • Мнения: 36
Ето отговор на вашите въпроси от лекцията "Хранене на детето от 0 до 12 месеца".

Въпрос: Какви са ползите от кърменето?
Отговор: д-р Стефанова, педиатър - Много са. Най-важните, които можем да изброим са:
- намалява случаите на инфекции;
- предпазване от внезапна смърт на новороденото;
- предпазване от алергии. Алергичните болести всъщност са доста срещани при кърмачетата. Кърменето няма равен на себе си начин за обезпечаването на идеална храна за правилен растеж и развитие на бебето!

Въпрос: Кога и как могат да се дават други течности, освен кърма, на детето?
Отговор: д-р Стефанова, педиатър - Както казахме, вода до 6-месечна възраст се използва само за приготвяне на адаптираните млека. Бебето няма нужда от вода преди 6-месечната възраст. Водата през първите 6 месеца пречи на усвояването на адаптираните храни и на майчино мляко. След 6 месец започва приемът на вода, но в никакъв случай минерална. Използва се бебешка или трапезна вода!

# 36
 • Мнения: 358
Здравейте бъдещи (а може и настоящи) мами,

Ще ви очакваме на утрешната лекция (17май 2011 г. в Mall of Sofia, ет. 2) на тема: Практически уроци: къпане и обличане на бебето. Темата ще води познатата на всички  Елена Василева - акушер с дългогодишен практически опит на територията на "Майчин дом". Г-жа Василева вече над 9 години води лекции за бременни в областта на кърменето, първи грижи за новороденото, къпане, повиване, обличане, масажи и т.н.

Ще имате възможност НА ПРАКТИКА И ОТ ПЪРВА РЪКА да видите, проследите и пробвате сами как да къпете своето мъниче, как да го облечете с минимални усилия от ваша страна и некомфортност от негова страна... какво да му сложите през идните горещи месеци и когато започне да захладнява с помощта на всички необходими средства (корито, дрешки, средства и методи за почистване на деликатните бебешки зони) и много други ценни неща...

Сигурни сме, че информацията и практическите съвети и предаден опит, които ще получите на утрешната лекция ще ви направят още по-уверени в себе си и в собствените ви умения да се справите с начинанието, с което сте се заели.... защото вие можете Simple Smile

ОЧАКВАМЕ ВИ!

# 37
 • Мнения: 358
Здравейте дами,

Бих искала да ви уведомя, че утрешната ни лекция (26 май) ще бъде посветена на масажите на мъничето в ранна детска възраст. Лекцията ще се води от Вики /Виктория Цонева/, професионален йога преподавател в с дългогодишен опит. Завършва обучение за йога преподаватели към Национална Спортна Академия, а в последствие обогатява опита и познанията си в Индия. Представяла е България на Световното първенство по йога в Индия. Преподава Хата йога, Йога за бременни, Виняса Флоу и Хот йога. Преминала е по пътя на бременността и иска да сподели с вас как да направите този етап от живота си пълноценно преживяване.

Специално подбраните упражнения облекчават коликите, помагат за правилното изграждане на тазобедрените стави и предотвратяват леки неразположения. Също така развиват двигателните умения, поддържат мускулния тонус, стимулират съзнанието на бебето и предлагат възможност за взаимодействие с останалите бебета в групата.

Така че, не се замисляйте дали си заслужава да дойдете, защото това е сигурно, а се насладете на прекрасното късно утро и заповядайте, за да узнаете още един уникален начин да общувате със своето бебе.

ОЧАКВАМЕ ВИ! 26 май 2011 г., 10.00 часа, Mall of Sofia, ет. 2 (къта за хранене)

# 38
 • Мнения: 513
Тази лекции всички изглеждат много интересни, ама кой изобщо успява да ходи?  Sad

По едно време се беше повдигнала темата за същите през weekend-a?

# 39
 • Мнения: 36
Здравейте,

Утрешната тема ще бъде "Бременност. Задължителни и препоръчителни изследвания по време на бременност – биохимичен скрининг, фетална морфология, амниоцентеза."

Лектор: д-р Красимир Станев, акушер-гинеколог.

Д-р Станев завършва медицина през 1975 г., специалност акушер-гинекология. Завършва редица курсове: ехография, колноскопия, оперативна гинекология, застрашен плод, гинекологична, ендокринология. От 1988 г. завежда гинекологичното отделение в УБ "Лозенец" и може да се похвали с над 35 години опит.

Д-р Станев е изродил над 5000 бебета и не е нощувал в дома си 7 години Simple Smile

Очакваме ви в Мол София, бул. Ал. Стамболийски 101, ет. 2, къта за хранене /до KFC/ в 10:00 ч.
Телефон за записване: 0884 060730.

# 40
 • Мнения: 358
Здравейте мами,

Продължаваме мини рубриката "Из живота на лекторите..." в Училище за бременни БЕБЕ. Идва ред на един много важен човек, без когото отглеждането на малкото същество би било доста трудно и рисковано...

Предполагам всички се сетихте, че това е Педиатърът. Затова сега ще ви представим д-р Валя Георгиева, която е дългогодишен педиатър с над 23 години професионален опит. От тях 20 години д-р Георгиева практикува в областта на неонатологията.  Основните й специалности са педиатрия и неонатология. Има редица завършени курсове по неонатална неврология, интензивна терапия в неонаталния период, трансфунтанелна ехография. В Швейцария д-р Георгиева изкарва курс по хранене в кърмаческа и ранна детска възраст.
Три години от своята кариера д-р Валя Георгиева прекарва в Института по неврология. Следват 18 години работа в болница Шейново. В момента д-р Георгиева практикува като неонатолог в болница Вита.
Д-р Георгиева може да се похвали и с публикационна дейност в български и чуждестранни специализирани издания.

В тази връзка, бих искала да поканя всички вас на утрешната ни лекция на тема "Първи грижи за новороденото в болницата и у дома. Ваксини" - сигурна съм, че ще бъде полезна за всички ни...

Лектор ще бъде д-р Валя Георгиева...
датата е 14 юни,
началният час е 10.00 часа,
а локацията вече всеки знае - Mall of Sofia, ет. 2, в къта за хранене.

Както винаги, всяка бъдеща мама (а защо не и татко) ще получи полезни информационни материали и разнообразни тестери на бебешки продукти, които ще ви помогнат да изберете най-подходящите неща в грижата за мъничето.

ЗАПОВЯДАЙТЕ, ние ВИ очакваме Simple Smile
А от мен - хубав ден Wink

# 41
 • Мнения: 358
Здравейте дами,

Ето малко информация, дадена от нашите специалисти акушер-гинеколози по време на темата за Бременността:

Бременността се дели на 3 триместъра – от първа до 12 гестационна седмица, от 13 до 24-25 гестацонна седмица и от 25 до 36-38 гестационна седмицца.
Какво се има предвид под гестационна седмица?
Акушерският месец се състои от 28 дни или 4 седмици.

Навлезли сте в първия триместър, имате потвърждение от акушер-гинеколог, че има бременност в матката. Ако сте отишли в 4-5 седмица това е цялата информация, която той може да ви даде. Но не може да каже колко са децата, дали е жив плода. Вече след 8 седмица той може да види сърдечната дейност на плода, да потвърди, че е жив и колко деца са.

Какво се случва с вас през този период?
Първия триместър е много важен в развитието на една нормална бременност. Ние го наричаме органогенезата на плода. Самото име ви подсказва, че през тези 12 седмици плодът се оформя с всичките си органи и системи - крайници, очи, полови органи, косми т.н. В този месец плодът е особено чувствителен на вредни фактори.

Какво е плацента превия?

Плацентата се локализира над самия отвор на матката, ниско разположена е. С нарастването на матката тя се изтегля и тази диагноза – “плацента превия”, просто изчезва. При това положение се спират половите сношения, за да не се дразни шийката на матката, тъй като оргазмът сам по себе си е вид контракция на матката.

В първия триместър се прави едно много важно изследване – биохимичен скрининг, който се прави между 11 и 13 гестационна седмица. Това изследване има за цел  да установи има ли синдрома на Даун или не. Това заболяване е генетично.

Другото изследване, много важно, е за определяне на кръвната група и Rh фактора. Ако факторът е отрицателен, се прави още едно допълнително специализирано изследване за антитела към Rh положителния фактор. Това изследване се прави и във втория и третия триместър. В случай, че нямате антитела, не е страшно. Практиката показва, че в повечето случаи всичко протича нормално до раждането се установява дали при бебето има антитела.

Други изследвания в този триместър са стандартните кръв и урина, и биохимия. При биохимията се изследва чернодробната функция, бъбречната функция, ЕКГ начално, за да видим дали организмът ви е здрав. Общо взето винаги са добри показателите.

В този триместър е важно да представите на акушер-гинеколога дали сте боледували от СПИН, Васерман, сифилис или хепатит. Тези изследвания също са задължителни на този етап.

Друго важно нещо е да свикнете с мисълта, че сте бременни и да се научите да не се страхувате от предстоящото раждане. Една бременност е успешна тогава, когато е желана и когато жената е в добра психосреда. Една бременност трябва да се носи с радост и увереност. Тогава и бременността минава леко. Забравете всички семейни, работни, махленски проблеми и се отдайте на радостта от бременността. Съпрузите много трябва да помагат да се осигури спокойна атмосфера на бременната.

Най-честия въпрос през този период е “Нормално ли е бебето?”. Много е трудно на акушер-гинеколозите да отговорят точно на този въпрос. Но при биохимичния скрининг можете да получите поне отговор “Детето няма генетични заболявания!”...

ОЧАКВАЙТЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВТОРИЯ И ТРЕТИЯ ТРИМЕСТЪР ОТ БРЕМЕННОСТТА...

# 42
 • Мнения: 358
Здравейте мами,

Ето няколко отговора на въпроси, свързани с периода на бременността, преди да ви разкажем какво се случва с бебето в корема ви през втория и третия триместър от бременността:

Въпрос 1: Може ли да ходим на зъболекар?

Отговор 1: Както ви казах, бебето ще ви “атакува” зъбите за калций. Когато разберете, че сте бременна, отидете на зъболекар, за да може той да направи план как да работи. След първия триместър може да се ползва дори и упойка. Ваденето на зъб може да е проблемно по време на бременност. Защото тогава има склонност да се съсирва твърде бързо кръвта или обратното – да има дълго кръвотечение. И колегите зъболекари с основание се притесняват да не се получи обилно кървене и да предизвика анемия при вас, към която така или иначе в момента сте предразположени.

Въпрос 2: Какво мога да пия при главоболие?

Отговор 2: Може да пиете 1 аналгин или парацетамол, не е фатално.

Въпрос 3: Ударих си корема, наранила ли съм бебето?

Отговор 3: Не. Първо имате тлъстини, малки, после имате матка, вътре има един мехур и в него плува бебето. Така, че “амортисьорите”, които е предвидила природата за бебето, са достатъчна защита. Но не говорим за изключително силни удари. За всеки случай е добре да се види.

Въпрос 4: Може ли да отглеждаме котка или куче по време на бременност?

Отговор 4: Котките разпространяват токсоплазмоза. Това е един вирус, който може в първия триместър, когато е органогенезата, както ви казах, бебето да получи някоя урудст по очите или слуховия апарат. Как го пренасят? С котешките изпражнения. Ако имате котка, не бързайте да я изхвърляте веднага, но недейте вие да изхвърляте котешката тоалетна. Ако имате момиченца, не им позволявайте те да изхвърлят котешката тоалетна. Защото този вирус може да се хване и на 10-годишна възраст. Косъмчетата на котката не предизвикват токсоплазмоза. За да се предпазите от този вирус, избягвайте и пържолите алангле, тъй като има вероятност те също да съдържат вируса.

Дано сме ви били полезни Simple Smile

# 43
 • Мнения: 36
Здравейте, мами,

темата ни утре ще бъде: "Развитие на детето от 0 до 12 месеца. Как да развием
емоционалната интелигентност на детето."

Единият ни лектор ще бъде д-р Нина Конова. Тя има зад гърба си над 22 години трудов стаж като педиатър. Д-р Конова притежава две специалности – „Детски болести” и „Детска кардиология”. В момента работи като неонатолог в университетска болница „Лозенец”.

За втората част от темата сме поканили Даниела Събева от студио за йога "Дивали". Малко по-късно днес ще имате възможност да видите и нейната кратка визитка.

Очакваме ми утре, 21 юни от 10:00 ч. в Mall of Sofia, ет. 2

До скоро! 

# 44
 • Мнения: 358
Здравейте мами,

Ето и кратка информация за втория лектор за утрешната ни лекция на тема: "Развитие на детето от 0 до 12 месеца. Как да развием емоционалната интелигентност на детето":

Даниела Събева се занимава с йога повече от 7 години. Тя навлиза в живота й по време на един от най-вълнуващите и уникални периоди – този на сътворяването на нов живот. Йогата помага на Даниела да изживее пълноценно, осъзнато и щастливо своята бременност. Предразполага я да изгради връзка с бъдещото си дете, още докото е част от нея, да се чувства добре в тялото си и в хармония със себе си. Помога й да изживее "с отворени очи" момента на раждането на детето си и да бъде активна и водеща страна в този вълшебен процес.

По-нататък, йога показва на Даниела как да се наслади на новата си роля на майка, как да отглежда и възпитава детето си с любов и осъзнатост.

Даниела Събева завършва професионално обучение  по йога за преподаватели в Индия (гр. Насик) в Университета "Йога Видя Гурукул". Преминава обучение към международната система RYE, изучаваща ефективното прилагане принципите на йога в образованието. Има собствено йога студио.

ЗАПОВЯДАЙТЕ, СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ВИ БЪДЕ ИНТЕРЕСНО И ПОЛЕЗНО...

Общи условия

Активация на акаунт