Ендометриозата - това което лекарите незнаят- Група за взаимопомощ

• 124 600
  • 733
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, кажете за добър специалист за ендометриоза в София. От 4 год. съм с непоносими болки, които започват с началото на менструацията и продължават до 15 ден на цикъла. Животът ми е подчинен на болката, просто съм разбита от обезболяващи. През ноември 2011 правих лапароскопия при Тюфекчиева в Майчин дом, но не съм доволна. Според протокола от операцията не е открита ендометриоза, няма сраствания и кисти, но мисля че са работили малко "на око" и са гледали само по яйчниците и тръбите. Не е направена хистология, нито запис. Моята болка е основно в кръста и опашката, дълбоко в таза, абсолютно зависима е от менструацията - започва 1-ден и свършва 15-я. Имам всички типични симптоми, изброявани при ендометриоза, включително и вторичен стерилитет /имам един прекрасен син на 11 г./ Утре имам час при Попов от Шейново, но там цените на лапароскопия са ужасно високи - 1600 лв.
Моля Ви, пишете имена и контакти на лекари, които са ви помогнали и са били адекватни. Дотук, за 4 г. не срещнах такъв.

# 121
С риск да бъде оплюта, ще си позволя да изкажа (за пореден път) мнението си по повдигнатия въпрос не на лични, а "на всеослушание":

Др. Мазнейкова, МБАЛ "Св. София"

Помня мн добро отношение и почти единствено точно мнение, най-накрая от нея. Т.е. диагностицира ме тя, а предишните само си мънкаха под носа какво би могло (или не) да е - което се и потвърди от хистологията. Мен ме оперира д-р Нецов, тогава през Касата за 800 лв. Мога само хубави думи да кажа за екипа   bouquet

# 122
maxinka здравей,
Това което ми описваш и на мен ми намирисва на еднометриоза, но все пак без хистология е невъзможно да се уточни на 100%. Това, че не са ти направили хистология е повече от недопустимо и аз съм чувала ужасни неща за Майчин дом и те съветвам да бягаш по далече от там. За да изключиш ендометриоза не е лошо да си пуснеш туморен маркер CA 125 и ако стойностите ти са над 35 вероятността за ендометриоза е голяма.
Моя съвет е да се консултираш с някои от лекарите които работят в частните инвитро клиники, определено ще получиш повече информация за болестта си.
А относно болките и аз съм имала такива и след хормонална терапия с противозачатъчни болките отшумяха и сега почти не се усещат. Ако много силно те боли, мога да ти препоръчам едни свещички ИНДОМЕТАЦИН, тях ми ги препоръча един гинеколог относно силни болки при ендометриоза по време на цикъл, каза, че са най - ефикасни при много болезнен цикъл. Аз не знам дали не е добре да ползваш и някои природни продукти за премахване на болките, на мен по едно време много ми помагаха едни билкови таблетки - АШОКА, много успокояват ендометриума.
http://tealandbg.com/index.php?main_page=product_info&products_id=294
Не е лошо да смениш и хранителните си навици, да поспреш газирани напитки, захарта и кафето.

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 16:34 от boll

# 123
boll, благодаря за невероятно полезната тема, която си отворила. СА 125 ми е в граници. Диета, не много строга, пазя от около две години. Редувам следните добавки - пчелен клей, нощна иглика, шведска горчивка /много добре действа, но поне след 3 месечен прием/, пробиотик, настойката от орехи си я направих /имам орех в двора/, но не съм я пила много редовно. Ползвам само козметика, без парабени. Ашока не съм ползвала, изглежда интересно и ще си купя. Рецептата за чая от семена и подправки също ще пробвам. Лошото при мен е, че болката е толкова силна и продължителна /15 дни/, че обезболяването е истинско изкуство - редувам обикновени аналгетици с нимезил и свещички профенид. В същото време пия чайове за бъбреци и черен дроб, за да издържат на натоварването.
Бяха ми назначили противозачатъчни, за болката, но ги спрях, защото не се чувствах добре. Сега на своя глава започнах да пия Дуфастон, от 5-ти до 25 ден, в листовката пише, че е и за ендометриоза. Вероятно, ако се съглася да мина на "тежката артилерия" - GnRH агонисти, ще има ефект при болката, но ми се струва самоубийствено, страх ме е.
От една години за ендометриоза рекламират лекарството Visanne, но в България в момента не се предлага, то изглежда по-милостиво.
Знам, че целият процес е твърде сложен, за да стане бързо излекуването, но започвам да се отчайвам.

# 124
Maxinka, пробвай да се свържеш с д-р Бойчев от Тутракан (независимо при кой). Първо, че са много добри специалисти и второ, което не е за пренебрегване цените не са космически като в София. Успех в борбата  #2gunfire.

# 125
Здравейте момичета,

бих искала и аз да се включа в темата-преди 2 седмици ми беше извършено диагностично лапаро и съмненията на лекарят ми се потвърдиха-имам повърхностна ендометриоза, огнищата са били обгорени и ми беше изписан Лукрин Депо за 3 месеца, след което ще правим инвитро(имам и запушени тръби). В този форум обаче чета,че има опасност яйчниците да не "се събудят" след тези инжекции, а на мен именно от лекар занимаващ се с репродуктивни проблеми ми е изписан и при него след лечението ще правим инвитрото. Сега се чудя какво да правя,а инжекцията трябва да я бия след 2 дни???!!!!???
Иначе аз си купих Еликсир 92,който също съдържа екстракт от орехови листа и се надявам наистина да помогне.

# 126
Здравейте, аз съм нова- операция през януари, 3-та стпен ендометриоза и 3 инжекции Золадекс. На 23 март беше последната.
Аз определено мисля, че ендометриозата е или автоимунно заболяване или свързано с автоимунитет - имам тиреоидит на Хашимото.
Прочетох нещо интересно: При ТСХ в по-завишени и необразцови стойности /т.е. над 2/ се стига до недостиг на прогестерон, оттам доминира естрогена, а ендометриозата е зависима от естрогена. Имам и НК клетки 17.
Заради Хашимото съм на безглутенова диета от 6 месеца и антителата на щитовидната падат / МАТ от над 400 сега е 257/.
Пишете ми.

# 127
Здравейте отново.
Прегледах по диагонал 9-те страници по темата.

Имам толкова общо с повечето от вас - Хашимото, пиене на какви ли не добавки.
Относно безглутеновата диета - добра е при автоимунни заболявания, тъй като глутенът е силен алерген с провъзпалителен ефект. Пека си хляб - малко е сложно откъм време и пари, но в името на здравето.... Не съм голяма домакиня, но се яде хлябът. Ако някой иска рецепта- кажете, за да я публикувам.

Какво е интересното при мен. Откриха ми ЕМ януари 2011. От февруари 2010 /т.е. 11 месеца преди това/ провеждах лечение с какви ли не добавки заради Хашимото.
И тъкмо се подобри Хашимото и ето че лъсна проблем с автоимунитета в друга област - ЕМ.
От октомври 2010 не ям глутен - много е трудно и хората те гледат като извънземен. Уж всичко вървеше добре и какво и къде сбърках не знам.... Опитвам се да разбера. Сега съм на ЕМ диета + безглутенова диета. Пак пия добавки заради автоимунитета и Хашимото - мисля, че имам много диагнози, но 1 проблем - автоимунитет.
Момичета, да сте имали/имате проблемни сливици? Моите сливици са "секретиращи" - появява се бял налеп, а уж не се изолират бактерии. Не знам вече кое да си изследвам. Преди време получих и болки в дясната китка - карпелов тунел /в следствие на Хашимотото - страничен ефект/. И заради НК клетките 17% искат да ми правят вливания с Интралипид, но мен ме притеснява соята в него. От много четене се обърках. Пишете и до скоро

# 128
Здравей, Вяра и добре дошла при нас, макар и поводът да е неприятен....

Аз ще те помоля да споделиш рецептата за хляба. Отдавна се каня да се пробвам сама да правя хляб, но все време не остава, пък и досегашните ми опити са все провал....

Аз напоследък се замислям дали не си заслужава да се пробва гладолечение по системата на Лидия Ковачева за изчистване на организма от токсините. Лично моя си теория е, че ендометриозата е в резултат от прекалено много боклуци, с които блъскат хранителните продукти в днешно време. Просто няма друго обяснение за този бум на ендометриоза в последните години.

# 129
Здравейте, момичета.

Never say never, благодаря ти за посрещането във форума - макар и да е неприятен поводът да сме в тази тема, нека поне да си помогнем - кой с каквото може.

Рецептата за хляб: Пека го в керамична тавичка /малка, в Метро има такива/ като слагам готварска хартия за печене, за да не залепва.
За разбъркмане на продуктите използвам шейкър.

1. 1 яйце /по рецепта са 2 яйца, но аз и с 1 пробвах и става/;
2. 1 чаша кисело мляко /аз използвам Био кисело 2%, че вече ме гони параноя за хормони и антибиотици в храните/. Чашата е 200-250  мл. В нея слагам 1 чаена лъжичка с връх сода бикарбонат, за да кипне.
3.  1 и половина - 2 супени лъжици зехтин /по рецепта е олио, аз го правя със зехтин/
4. Щипка сол
5. Така посочените съставки ги разбивам в шейкъра.
6. После добавям безглутеново брашно на око - трябва да има гъстота на кексова смес - на вид е по-гъсто от айран и по-рядко от мед /не знам как да го опиша точно/. В началото слагах повече брашно, но понеже купувам био и е скъпичко и затова започнах да експериментирам с по-малко брашно - на око.
7. Разбърквам добре и изсипвам в тавичката.
Фурната е предварително загрята на 200 градуса /отдолу и отгоре/. Пека 15 минути на 200 градуса, после 15 минути на 160 градуса и после оставям за десетина минути в топлата и изключена фурна.

Когато поизстине завивам с памучна кърпа като леко изваждам хляба така, че единият му край да е на ръба на тавата - за да не се изпоти.
От брашното съм много доволна от 1 с ориз и кестени - има го в БИО МАГ - http://biomag.bg/
лКъм 5 лева е за 500 грама.
В Био Балев също има безглутенови брашна.

Дано да ви стане хлябът и да съм била полезна.

# 130
Очаквам тези дни книгата :

http://www.amazon.com/Living-Well-Endometriosis-Doctor-You-That/dp/0060844264

Ще пиша, каквото прочета интересно.

Попаднах и на това:
http://www.hormone-healthy.com/Benefits_of_Natural_Progesterone.htm

Много ми допада и хареса идеята всеки да каже какви болести, синдроми и проблеми има, за да намерим общи неща. Както и кой какво е пил откъм добавки преди ЕМ. Аз 11 месеца преди да ми открият ЕМ определено бях "човекът - добавка".

Накратко за мен:
1. Имам бета таласемия минор /носителство/. Чела съм, че Витамин Е не се усвоява добре при бета таласемия, а нали има връзка с полови хормони, уж.

2. Имам тиреоидит на Хашимото - четох, че при thyroid problems прогестеронът често е нисък и е налице estrogen dominance. При мен МАТ завишен, ТСХ и ТАТ в норма, ФТ3 и ФТ4 в норма

3. Пила съм какво ли не  - хомеопатия - от нея заподозирам Фоликулинум 9 СН - изписан ми, защото цикълът ми идваше на 23-24 ден. Пила съм алое, пчелно млечице, ленено семе /масло на капсули/. Жен шен, клеева тинктура.

Чудя се дали помощните съставки във всичките добавки, които съм изпила биха могли да са проблемът както вие пишете /не помня кой го беше написал и се извинявам, че не цитирам имена/  или самите добавки. Може като имам време да прочета за всичко, което съм пила каккъв ефект има върху полови хормони и естроген - знам ли.

Сега пак пия добавки- боря автоимунитет. Други добавки, но все пак добавки. Обърках се вече кое е правилно. Ще правя детоксикация сега на 18 април - пълнолуние. Купих си детоксикираща програма.

Ако някой има моите болести или е пил тези долбавки - пишете, за да намерим някои отговори.

Поздрави на всички.
След инжекции Золадекс и преди цикълът да се възстанови някой да е имал бодежи в яйчниците- или полудявам или чувствам нещо.

# 131

Алоето е противопоказно при ендометриоза:

http://www.ehow.com/how_5726570_fight-endometriosis.html

Women with endometriosis should avoid using Aloe Vera. Aloe Vera drinks or cosmetic products such as face creams, SPF often contain Aloe Vera. Aloe Vera causes and promotes new cell growth and should be avoided by women with fibroids and endometriosis because those conditions are caused by new cell growths.

Аз знаех, че може да причини спонтанен аборт и обилен цикъл - не съм го пила по време на цикъл, но доста го консумирах.

# 132
http://www.cureendometriosis.com/boosting-your-immune-system/

или може би не - алоето излезе доста противоречиво...

# 133
Вяра, споко, всички сме "луди за връзване" тук Wink  ooooh! малко или много ... Аз например през последните дни (в цикъл), откакто знам, че си имам нова киста, и като че ли повече си мисля, че не съм полудяла като ме боли/сърби/боде/дразни/придърпва/пощипва/..? отвътре и то там, където е въпросния яйчник.
Ако искате пък може да си броим "лудостите" и да видим накрая какъв шарен сбор ще излезе Wink

За да не те нападне някой от администраторите, пробвай другия път като имаш нови идеи, а никой друг не е писал междувременно, да редактираш последното си писание. Май се пада най-лявия бутон, така ти излиза "наведнъж" мнението.

А иначе за книжката много ще сме ти благодарни да ни просветлиш като понасъбереш повече време  Sunglasses

# 134
Здрасти, М.

Да, добре ще е това, което казваш - че аз много пиша понякога и наистина ще ме погне някой администратор. Мерси.

Книгата я чакам тези дни с нетърпение. Ще пиша интересни неща, а който е ентусиаст може и да се видим да я снима.

Оправяй се бързо. Как ще процедираш с кистата?

Общи условия

Активация на акаунт