Отговори
# 345
  • Мнения: 481
Здравейте дами,
имам едно питане - правя един кашкавал на фурна по рецепта от тук с настърган кашкавал, яйца, прясно мляко и масло. Докато се пече се наддига и изглежда пухкав и дебел. В момента, в който го извадя от фурната, обаче спада. Не че не го изяждаме веднага, но ми се иска да го запазя такъв бунхал и като го сервирам. Възможно ли е това?

# 346
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Колко суха мая е равна на" мая колкото кибритена кутийка"?
Става въпрос за тутманика на Аелис.
http://aelisaelis.blogspot.com/2010/09/blog-post_22.html

Ето тук по тази таблица най добре ще се ориентираш за съотношението суха-жива мая

http://4.bp.blogspot.com/_aaGvPhdN-w0/S-xxHxOaHUI/AAAAAAAAAAM/OP … 58/s1600/maya.PNG

# 347
  • софия
  • Мнения: 379
спешно!!!

правя извара, но като я прецедих, течността е бяла, не прозрачна. да я кипна ли пак? и какво мога да сготвя със суроватката?
докато варих млякото, махах каймака, не го обичаме. с него може ли да се приготви нещо? благодаря!

# 348
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 568
Здравейте дами,
имам едно питане - правя един кашкавал на фурна по рецепта от тук с настърган кашкавал, яйца, прясно мляко и масло. Докато се пече се наддига и изглежда пухкав и дебел. В момента, в който го извадя от фурната, обаче спада. Не че не го изяждаме веднага, но ми се иска да го запазя такъв бунхал и като го сервирам. Възможно ли е това?

Правя го по тази рецепта, бухнал си остава, но аз го предпочитам по- тъничко разстлан, да има повече коричка Wink:

http://aelisaelis.blogspot.com/2011/01/blog-post_22.html

Снимката на парченцето е след като изстина, вижда се, че пак си е бухнал.

# 349
  • Мнения: 4
dunia53, Благодаря!
Аелис  Hug

# 350
  • Мнения: 481
Аелис, рецептата ми е абсолютно същата, само че без шунката. Аз добавям малко повече прясно мляко и 4 вместо 3 яйца, защото слагам цяла опаковка кашкавал - обикн. 450 гр. Като цяло сместа преди печене остава по-течна, защото установих, че така кашкавала става по-лек и пухкав и може би точно от там идва проблема. В началото слагах по-малко мляко и яйца и сместа не бухваше (и не спадаше) толкова, но при сервиране кашкавала ми стоеше по-твърд. Сега като го правя, вкуса не бие толкова на кашкавал, а на омлет с кашкавал, което ни харесва повече.
Все пак идеята с шунка ми допада и много ще се хареса на месоядните в къщи. Ще я пробвам скоро, защото приготвения тази вечер кашкавал изчезна след непредвидено гости. Всички го оцениха подобващо и дугите ястия останаха почти недокоснати.

# 351
  • София
  • Мнения: 15 827
    Мъжът ми купил ананас, ама много кисел бее  Sick! Дайте идея какво да го правя, на компот ли, на сладкиш ли?

# 352
  • Мнения: 1 352
Тайна, oстави го няколко дни да узрее и си го яжте пресен. Аз много обичам ананас и си купувам често. Като го отрежа веднага е кисел, но като поседи 2-3 дни става много сладък и сочен!

# 353
  • София
  • Мнения: 15 827
Тайна, oстави го няколко дни да узрее и си го яжте пресен. Аз много обичам ананас и си купувам често. Като го отрежа веднага е кисел, но като поседи 2-3 дни става много сладък и сочен!

   Мариета, благодаря, но е вече късно Hug!Сварих го вече на компот  Embarassed!

# 354
  • Мнения: 7 433
  Ако искаш някой плод да дозрее по-бързо вкъщи,го сложи заедно с ябълки.
  Важи и за банани,и за манго и т.н..

# 355
  • Мнения: 205
Първо искам да благодаря на Venetta за рецептата за нейния козунак!   bouquet После искам да попитам: по какво да разбера дали не съм го оставила да превтаса? Какво се случва като превтаса някое печиво? Не се получиха особени конци, но пак е мекичък и вкусен. Накрая май малко го и препекох Embarassed, но повече се съмнявам във втасването. Втасалия козунак стоеше като на шупли, така ли трябва да бъде? Знам за правилото да си удвои обема, ама не мога да го преценя  Embarassed

# 356
  • Мнения: 252
Момичета,всеки ден черпя прекрасни идеи от вас и радвам семейството си,но снощи претърпях първия си грандиозен провал с Желираната торта на Рая.Опитах се да я направя с 1 кг.киви и резултатът е Супа от киви. Laughing В последствие разбрах,че киви не се желира.Поревах си,мина ми и днес замазахме положението с бишкоти .Малката каза,че било 'кусно,значи провала не е пълен.Но сега имам два въпроса.
1.Имате ли идеи какво мога да спретна с около 20 кг.киви,като изключваме сладко ,защото имаме в промишлени количества.
2.Искам от кексовете и десертите ,които готвя да правя отделно за баща ми с течен  захарин,за да му нося да се подслажда.Пресметнала съм колко мл. на колко отговарят ,но дали кексовете ще станат?Все пак количеството на течното е доста по-малко от кристалната захар?И има ли някакви тънкости в готвенето със захарин.
Лек и успешен ден!

# 357
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 568
LLBB-bubeto , давам ти линк към рецептите на Бордовски - там ще намериш рецепти за десерти с подсладител :

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3457.0.html

# 358
  • Мнения: 252
Аелис ,много ти благодаря,ще си копна идеи и от там.Но все пак ми се иска да мога от нещата ,които правя за нас ,просто да отделям и за него.Прекалено трудно ще ми е да правя различни десерти.Предполагам знаете как е с бебешки пубертет в къщи  Crazy Аз ще пробвам,пък ако не става,ще гледам един-два пъти в месеца и него да зарадвам отделно.Знам и че има и по диетичните магазини,ама друго си е някой да ти направи домашен кекс .

# 359
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Първо искам да благодаря на Venetta за рецептата за нейния козунак!   bouquet После искам да попитам: по какво да разбера дали не съм го оставила да превтаса? Какво се случва като превтаса някое печиво? Не се получиха особени конци, но пак е мекичък и вкусен. Накрая май малко го и препекох Embarassed, но повече се съмнявам във втасването. Втасалия козунак стоеше като на шупли, така ли трябва да бъде? Знам за правилото да си удвои обема, ама не мога да го преценя  Embarassed

Ariell, тестото трябва да е два пъти по-голямо, като обем, за да е втасало. Ако се получат балончета това не е добър знак. Аз като го оформям се чувства, че в него има въздух, но не са точно балончета, съвсем по-различно е. Просто е пухкаво и въздушно, еластично е. Тестото, което се замесва не трябва да е твърдо, а меко. Както TheNMaster винаги казва, като долната част на ухото. Не знам какво се е случило при твоя козунак, но се надявам следващия път да е по-сполучив. Разгледай снимките, които съм публикувала, там съм показала всичко стъпка по стъпка. Ако имаш въпроси пиши ми на лични, че тук поглеждам по-рядко вече. Няма много време напоследък.
Всичко се учи обаче c времето и практиката и при мен беше така. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт