Отговори
# 360
  • Кукуландия
Ако се получат балончета това не е добър знак.
Защо балончетата да не са добър знак? Още от малка като месех козунак баба ми е казвала, че именно появата на балончета е сигнал, че тестото е добре омесено. И сега като правя и го оставя да втаса се получават мехурчета и винаги е бил сполучлив, кога на конци, кога без  Grinning
Може би имаш предвид, че ако има прекалено много мехурчета това е сигнал, че е превтасало тестото?

# 361
  • забравих си мисълта...
Ако се получат балончета това не е добър знак.
Защо балончетата да не са добър знак? Още от малка като месех козунак баба ми е казвала, че именно появата на балончета е сигнал, че тестото е добре омесено. И сега като правя и го оставя да втаса се получават мехурчета и винаги е бил сполучлив, кога на конци, кога без  Grinning
Може би имаш предвид, че ако има прекалено много мехурчета това е сигнал, че е превтасало тестото?

Когато тестото е превтасало е по-особено. Има балончета, много са и самата консистенция на тестото е особена, не е еластична, а се къса, има особена миризма на кисело. Ако е започнало току що да правтасва е по-слаба, но я има. Всеки човек си представя различно тесто на балончета и от там идва това, дали е лош знак или не.
Аз като меся тестото също има въздух в него, но не са точно балончета. Просто самото тесто е пухкаво. Трудно ми е да го обясня толкова точно. Когато го види човек, тогава ще знае. Аз затова се опитвам винаги да направя колкото ми е възможно повече снимки, за да е поне малко по-ясно.

# 362
момичета,имам нова кексова форма-силиконова.За втори път я ползвах днес и за втори път кекса залепна.Искам да ви питам-мажете ли с нещо предварително формата?

# 363
  • Вече на село
момичета,имам нова кексова форма-силиконова.За втори път я ползвах днес и за втори път кекса залепна.Искам да ви питам-мажете ли с нещо предварително формата?
Имам форма за мъфини силиконова. Първия път я намазах с олио, след това вече не съм мазала с нищо и нямам проблем. Намажи си формата веднъж.

# 364
Момичета, ще си копирам въпросът и тук, дано някой е правил тази торта.
Цитат
Здравйте момичета. Харесала съм много тортата Кодрит Кадир и мисля да я направя за семеен празник. Проблемът е, че поводът е довечера и ще престои едва 6-7 часа. Дали ще има проблем?  В рецептата пише една нощ. newsm78
Благодаря, предварително.  Hug

# 365
  • Разград
Момичета, ще си копирам въпросът и тук, дано някой е правил тази торта.
Цитат
Здравйте момичета. Харесала съм много тортата Кодрит Кадир и мисля да я направя за семеен празник. Проблемът е, че поводът е довечера и ще престои едва 6-7 часа. Дали ще има проблем?  В рецептата пише една нощ. newsm78
Благодаря, предварително.  Hug

Ако веднага направиш сладкиша,мисля,че до довечера ще успее да се охлади и стегне.

Имам форма за мъфини силиконова. Първия път я намазах с олио, след това вече не съм мазала с нищо и нямам проблем. Намажи си формата веднъж.

И аз така.Първият път мажа с олио,после вече не и нямам проблеми.

# 366
  • Пазарджик/Лондон
Момичета, дайте идея какво да направя с жълтъци?Да не е нещо връткаво, по- лесничко Wink.

# 367
  • под тепетата
Аелис, мисля че няма да те затрудни - крем брюле
 http://www.bonapeti.bg/index.php?recepta=10&cat=0&subcat=0&id=605
 Мисля, че при теб ще е половин доза  Wink

# 368
  • 1st floor
Момичета,в хладилника имам 18 яйца  , годни до 24-ти...Давайте идеи какво да ги правя...Чудех се , ако ги сваря половината , може ли да се ядат и след 24-ти  newsm78
И за крем карамел си мислех, но да си призная никога не съм правила  Embarassed, а на времето видях в нета някаква рецепта , където се пече 4-5 часа и се отказах...Вие как го правите/моля да ми обясните стъпка по стъпка, като на начинаещ  Praynig/?
Мога ли да разчитам все пак, че ако яйцето е с цял жълтък и не мирише странно е годно?
Или направо да се отказвам и да отиват в коша? Rolling Eyes

# 369
  • Варна
крем карамела става за 1ч., най-много час и половина няма такова нещо 4-5часа.

# 370
  • под тепетата
Как ще ги хвърляш ! Ето ти идеи - направи си майонеза, свари си яйца и си направи салата, може да и сложиш царевица,зеле, каквото обичате. Може омлети,палачинки,кекс, кашкавал на фурна на Аелис...
 Крем карамелът се прави много лесно - моята рецепта  - 1 прясно мляко,1ч.ч.захар,6 яйца, 1 ванилия, отделно 1ч.ч. захар за карамел. Разбърквам яйцата +захар + ванилия , добавям затоплено ( не горещо) прясно мляко. Карамелизирам захарта в съд на котлона (  на среден огън с непрекъснато бъркане , може и 3-4 с.л. вода) до меден цвят, внимателно разсипвам в чашките ( наредени в тавичка) и доливам от яйчената смес. В тавичката наливам студена вода ( два пръста) и поставям във фурната. Пека на 180 градуса около час, час и половина. Водата в тавичката не бива да завира ( забележиш ли леки балончета - доливаш студена вода), иначе кремът ще стане на шупли. Изстинал се прибира в хладилника, хубаво е да преседи няколко часа да се отпусне карамелът. Ако има въпроси - давай  Laughing
 Едва ли толкова бързо се развалят, държала съм домашни и по-дълго време. На хайпрото също дават месец- по- скоро се презастраховат.

# 371
  • Разград
Как ще ги хвърляш ! Ето ти идеи - направи си майонеза, свари си яйца и си направи салата, може да и сложиш царевица,зеле, каквото обичате. Може омлети,палачинки,кекс, кашкавал на фурна на Аелис...
 Крем карамелът се прави много лесно - моята рецепта  - 1 прясно мляко,1ч.ч.захар,6 яйца, 1 ванилия, отделно 1ч.ч. захар за карамел. Разбърквам яйцата +захар + ванилия , добавям затоплено ( не горещо) прясно мляко. Карамелизирам захарта в съд на котлона (  на среден огън с непрекъснато бъркане , може и 3-4 с.л. вода) до меден цвят, внимателно разсипвам в чашките ( наредени в тавичка) и доливам от яйчената смес. В тавичката наливам студена вода ( два пръста) и поставям във фурната. Пека на 180 градуса около час, час и половина. Водата в тавичката не бива да завира ( забележиш ли леки балончета - доливаш студена вода), иначе кремът ще стане на шупли. Изстинал се прибира в хладилника, хубаво е да преседи няколко часа да се отпусне карамелът. Ако има въпроси - давай  Laughing
 Едва ли толкова бързо се развалят, държала съм домашни и по-дълго време. На хайпрото също дават месец- по- скоро се презастраховат.

Вместо да доливаш студена вода в тавичката при печенето на крем карамела,можеш да пускаш кубчета лед.

# 372

НеПоКоРнА, и кодрит-кадир можеш да си направиш, ако ти се вижда сложно, да знаеш, че само така изглежда. Много е вкусно и доста ефектно. Peace
Не хвърляй яйцата, оползотвори ги или пък ги дай на някого. Кто гледам напоследък колко хора гладуват, направо ми е съвестно да хвърлям храна или продукти. А как хвърлях едно време и хич даже не мислех, не е истина........

# 373
  • 1st floor
bilqna_69 ,  max-mama , мерси за предложенията  Hug...Реших да направя двойна доза крем карамел, щото в нас сме доста хора... /дано успея да го направя/:lol:...Останалите ще сваря и после - на салата...
Само пак да питам - ще чукна всяко яйце по отделно , да не би да има все пак развалени...Щом е цяло и не мирише , значи е ОК , нали? newsm78
Лабрекс , сега видях и твоето предложение, може да пробвам някой път. Но в момент нямаме вода, правят накакъв ремонт, та гледам и по-малко съдове да намърлям.../Признавам обаче, че изглежда много вкусно и ми потекоха лигите  Mr. Green/

# 374
Момичета, дайте идея какво да направя с жълтъци?Да не е нещо връткаво, по- лесничко Wink.
    Линцеров сладкиш/сладки.  Rolling Eyes

Колко са ти жълтъците,Аелис?Да не са останали след "мидичките"?  Wink

Общи условия

Активация на акаунт