Приемното семейство-удачен модел за временна грижа или.....?

• 7 745
  • 73
  •   1
Отговори
Искам да отворя тази тема,защото поставя много въпроси.Не знам дали е писано по нея във форумите.Гледах няколко броя на "Такъв е животът".Предаването обективно показва проблемите на приемното семейство,този нов за България модел за временна грижа за деца.Оказва се,че държавата не поставя никакви изисквания към биологичните родители да поемат адекватна грижа за децата си.Те могат да изоставят детето си с години на произвола на съдбата и в някакъв момент да се появят и даже да имат право да си го вземат обратно . През това време държавата,т.е.всички данъкоплатци ,имаме задължението да отделяме средства за обгрижването на децата.Търсят се приемни семейства,които срещу нищожно заплащане приемат детето в дома си,възпитават го,създават му така необходимото чувство за  сигурност и не на последно място-дават му обич.
Защо през това време на биологичните родители не се потърси правна отговорност,че не отглеждат детето си?Защо не им се отнемат родителските права?Нима е в полза на едно дете да живее ту в един дом,ту в друг,ту с даден човек,който приема за родител,ту да се появяват в живато му  хора,които му били биологичните родители?Какво става в крайна сметка в съзнанието и душата на такова дете,което не може да почувства сигурността на един постоянен дом и семейство?!
И например защо родител,който е разведен и осъден да плаща издръжка, при временна невъзможност да я плаща за период по-дълъг от два месеца,бива съден като за престъпление срещу личността,а биологичен родител,който трябва да си гледа детето морално и материално,може да бъде така толериран от нашата държава,че при години отсъствие от живота на детето да не му се отнемат родителските права?Защо на такива хора не им се търси некаква правна отговорност?
Моето внение е ,че само при специални случаи на заболяване на родителите,примерно временна нетрудоспособност,трябва да се дават децата в приемни семейства.Във всички останали случаи,който не иска да си гледа детето,защото е безотговорен,трябва да му се отнемат родителските права.
Възхищавам се на хора,които стават приемни родители,защото те са благородни личности,които приемат в дома и сърцето си чуждите деца,без да имат каквато и да е сигурност кога ще се появят биологичните родители и ще си поискат децата обратно.

# 1
  • София
И? Ти си решила да ставаш приемен родител, или осиновител, или имаш оставено в дом дете за временно отглеждане, или просто ти харесва да си говориш за Такъв е живота?

# 2
Няма да ставам приемен родител,просто разсъждавам по темата

# 3
  • София
някои от разсъжденията ти могат да бъдат болезнени за хората, които пишат в този форум. Премести си темата в клюкарника - там ще срещнеш по-голям отзив. Моля те, тук говорим за сериозни неща, не си разсъждаваме просто.

Желая ти лек ден  Peace

ПП И децата не са чужди -  това е много, много грозно - те са нашите деца

# 4
Много жалко,че не си разбрала моето отношение към децата по  принцип,както и към ситуацията.Аз харесвам всички деца.Понятието "чужди деца" е напълно символично,спокойно мога да го заменя с "приемни деца".
Но че съм обидила или обиждам някой с тази тема категорично не приемам.
Разсъждавам върху съвършенствата и несъвършенствата на модела за отглеждане на деца в приемно семейство,ако някой има мнение ,моля да го сподели.Също така ми е любопитно дали някой има информация какъв е модела в чужбина.

# 5
  • София
Не виждам много връзка между разсъжденията ти на тема санкции към биологичните родители и приемна грижа.

И според мен изоставянето на деца трябва да бъде криминализирано и биологични родители, които изоствят децата си да търпят санкции за това.
Обаче има един процент родители, които не са в състояние да се грижат за децата си поради тежка психична или физическа болест.

Не е вярно, че когато се появи биологичния родител и пожелае, може да си вземе детето. Това зависи от оценката на социалните работници от ОДЗ за това, дали родителят е в състояние трайно да се грижи за детето си.

Според последните промени в СК, децата настанени в дом и непотърсени от биологичните си родители повече от 6 месеца, подлежат на вписване в списъците за осиновяване.

Приемната грижа по замисъла си е временна грижа. Идеята е когато биологичните родители на едно дете не могат да се грижат за него то да не отива в дом.
Чужбина това най-често са случаите на отнети родителски права, често когато родителите са наркомани, алкохолици, системно неглижират детето или при случаи на физическо насилие.

Тук реалността е малко по-различна. Промените в СК имаха за цел да променят ситуацията от преди това, при която на осиновяване подлежаха само деца, които имат подписана декларация от майката всички останали бяха обречени да живеят в домове без алтернатива.

Сега след промените, както вече писах всички непотърсени деца подлежат на осиновяване. Не са много обаче желаещите да осиновят поотраснали деца и такива от малцинсттвен произход. Така че и те си остават в домовете.

Последна редакция: нд, 06 фев 2011, 17:52 от Lindt

# 6
Не виждам много връзка между разсъжденията ти на тема санкции към биологичните родители и приемна грижа.

И според мен изоставянето на деца трябва да бъде криминализирано и биологични родители, които изоствят децата си да търпят санкции за това.
Обаче има един процент родители, които не са в състояние да се грижат за децата си поради тежка психична или физическа болест.

Не е вярно, че когато се появи биологичния родител и пожелае, може да си вземе детето. Това зависи от оценката на социалните работници от ОДЗ за това, дали родителят е в състояние трайно да се грижи за детето си.

Според последните промени в СК, децата настанени в дом и непотърсени от биологичните си родители повече от 6 месеца, подлежат на вписване в списъците за осиновяване.

Приемната грижа по замисъла си е временна грижа. Идеята е когато биологичните родители на едно дете не могат да се грижат за него то да не отива в дом.
Чужбина това най-често са случаите на отнети родителски права, често когато родителите са наркомани, алкохолици, системно неглижират детето или при случаи на физическо насилие.

Тук реалността е малко по-различна. Промените в СК имаха за цел да променят ситуацията от преди това, при която на осиновяване подлежаха само деца, които имат подписана декларация от майката всички останали бяха обречени да живеят в домове без алтернатива.

Сега след промените, както вече писах всички непотърсени деца подлежат на осиновяване. Не са много обаче желаещите да осиновят поотраснали деца и такива от малцинсттвен произход. Така че и те си остават в домовете.

Благодаря за обстойното мнение и за отговора,че ще има промени  в СК.Дано всичко е в полза на децата

# 7
  • София
Те промените съществуват вече от година и нещо. Сякаш се поразмърдаха осиновяванията, но моите наблюдения са само над един дом и мисля, че не е много представително.

Нашето приемно дете, например, също му предстои да бъде вписано в списъците за осиновяване, зщото не е търсена от майка си от момента в който е настанена в дом, от около 3 години.
Предполагам знаеш, че ако статута на приемното дете се промени, тоест то може да бъде осиновено, приемното семейство, което го отглежда може да го осинови с "предимство". Така че в този смисъл е помислено за това детето да не сменя семействата и да не губи хората с които вече е изградило връзка.

Приемната грижа има смисъл и там, където между детето и биологичните родители има изградена някаква връзка и в последствие детето е попаднало в дом. Това е начин детето да продължи да се вижда с родителите си и биологичните си роднини и в същото време да има семейство, което полага грижи за него. Но тези случаи като цяло не са чести.

Последна редакция: нд, 06 фев 2011, 18:17 от Lindt

# 8
Това е чудесна информация!Радвам се,че има такива промени.
Пожелавам успех и при Вас и да сте жива и здрава,благословена с това дете!

# 9
  • София
Предполагам знаеш, че ако статута на приемното дете се промени, тоест то може да бъде осиновено, приемното семейство, което го отглежда може да го осинови с "предимство". Така че в този смисъл е помислено за това детето да не сменя семействата и да не губи хората с които вече е изградило връзка.

Което между другото е нож с две остриета и доста голяма врата за хм... осиновявания на избрано дете Peace

# 10
  • София

Което между другото е нож с две остриета и доста голяма врата за хм... осиновявания на избрано дете Peace

Как на избрано дете Дзвер, като ако е спазена процедурата, дете не виждаш и не избираш преди да ти го представят по документи след края на едногодишшна процедура по одобрение.

# 11
  • София
да, но се допуска приемна грижа на дете, с което имате изградена връзка, нали?

# 12
  • София
Вероятно се допуска, но е по-скоро изключение и съм убедена, че тогава става въпрос за истинска връзка. Ако съществува някаква схема при която човек отива и си избира и после минава като изградена емоционална връзка, не съм чувала за такава. Но пък лично познавам жена, която по стечение на обстоятелствата се беше сближила с едно дете и заради него мина цялата процедура за приемна грижа, но комисията не я одобри за приемен родител, защото си каза, че кандидатства заради конкретното дете.

# 13
 Евала на приемните семейства с големи сърца ,но не на всякаде нещата са на 6 .Ето един слу4аи в едно приемно семейство постъпва дете с лек психи4ен проблем и какво става приемната вдига врява и тръгва да го връща при слу4аи ,4е е на ясно с здравословното състояние на детето ,а то милото е като кукла и вообще не е 4ак пък толкова зле просто е малко по буйно и своенравно  ,но жената е мислила 4е то ще стой като кукла и при първото бунтарство тя се е стреснала .Оставила го е в кризисния център сега 4ака- да го вземе саседката на тая  .Тя ве4е е приемна на 2 моми4ета ,но и станало жал за малката хубавица .Та това с приемната грижа е малко пресилено от страна на медийте вярно 4е и това е рехение но не и спасение за мъката на децата.Аз съм осиновител на 2 деца но знам 4е те няма да търсят нов дом защото са завинаги с нас .И крайно време е да се раздвижат осиновяванията ,а не милите де4ица да 4акат приемни семеиства .Моето мом4енце направи 3г а все още не говори и се движи като бебе  а го взехме на 1г и 8 месеца той е изостанал с година а не с месеци .Дано не съм обидила някого с изказването си .Но истината се гледа в о4ите.

# 14
Искам да ви питам нещо. За да не ми се скарате защо пиша тук, ще кажа, че много ми се иска да стана приемен родител, но засега няма единомислие в семейството ни.
Като една твърдоглава жена обаче, вече звънях в отдел "Закрила на детето" за да проуча изискванията.
Казаха ми, че трябва да докажа доходите си с официални документи, защото процедурата минава през съд.
Знаете ли по кой ред е тази съдебна процедура?

Общи условия

Активация на акаунт