Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 16

• 79 027
  • 766
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря Ви, мами!На мен така ми обясниха по телефона от ИСУЛ. Embarassed
Доника, децата ни са с еднакви диагнози.От Св.Наум искат да отидем пак след година, ако няма развитие.

# 616
На 4 и 5 юни в София се проведе семинар с Д-р Michael Powers,  клиничен психолог и директор на Центъра за деца със специални нужди в Гластънбъри, Кънектикът, САЩ, организиран от асоциация "Аутизъм". Ние сме изключително доволни от дадените практически насоки за обучението и справянето с поведенческите проблеми общо за децата от спектъра и от съвет за конкретен наш проблем. Мисля, че би било полезно за всички да видят някои от видеата на негови презентации в интернет.

# 617
    И аз съм чула много добри отзиви за този семинар.
    Интересно е да се видят видеата,ако има такива.

# 618
  • Пловдив
Дано се качи от някоя присъствала мама малко повече насоки, които са получили на този семинар. Въпреки огромното ми желание, почти никога не намирам начин да присъствам.

# 619
Шефче,а като звънна кой да търся,какво да обясня-че детето ми не говори,не разбира,какво трябва да им кажа.А направлението от личната за хоспитализация,нали така?талон 7ли?

И ние сме така.Не говорим и не разбираме.Затова ходихме на невролог в Св.Наум с направление за хоспитализация по клинична пътека 12, МКБ F 83.Потвърдиха диагнозата.
Ако плеснеш с ръце и реагира няма нужда да ходиш на преглед за слуха, защото за деца до 3 г. се прави с пълна упойка в ИСУЛ.

Съвсем набързo искам да изкоментирам написаното..Моя син oт 2 до 3 годишна възраст имаше над 30 аутистични симптома..Ходеше на пръсти,въртеше се в кръг,биеше си главата,не говореше,не се обръщаше на името си,бягаше от стена в стена,не искаше да яде нищо,плачеше за най малкото,пищеше...и какво ли не!
1 месец преди да навърши 3 започнахме диета и добавки/омеги...и.т.н./..лека хелация с естествени продукти...ИИИИИИИИИ
Сега е на 3г и 7 месеца!Няма нищо от гореспоменатото и има около 150 думи/проговаря на 2 езика едновременно/..
Не се отчайвайте както бях аз...Има изход..ако се започне навреме!

# 620
ikea, дай повече информация. PraynigКаква е диетата и хелацията?
Мислиш ли, че периода 2-3 години е било нещо като бебешки пубертет? newsm78
http://semeistvo.rozali.com/bebe/p7557.html

Последна редакция: чт, 09 юни 2011, 09:40 от n_alex76

# 621
Здравейте!
Детето ми е на границата на аутистичан спектър и дислексия. Казвали са ми, че обучителните затруднения при детето ми са първичните. Ходили сме при  доц. Боянова и Матанова, но не са ми давали написани документи. Сега след 1-ви кл. ни предстои да минем на комисия за да има помощен учител. И търсих добър логопед, защото ще ни трябва говорна епикриза. Насочиха ме от един център за приемащо образование на деца със специални нужди за часна консултация там със логопед Светла Бенина. Искам да питам ако сте ходили за диагноза и сте доволни дали да опитам.  Или да ми предложите друг вариант .

# 622
ikea, дай повече информация. PraynigКаква е диетата и хелацията?
Мислиш ли, че периода 2-3 години е било нещо като бебешки пубертет? newsm78
http://semeistvo.rozali.com/bebe/p7557.html
За всички които са ми писали на лична-много съжалявам но нямам грам време да пиша..Моля погледнете какво сам писала преди/има такава опция/..там сам писала и за пестото/което давам отдавана/ и за добавките....
Пестото сам си го попроменила малко...Разбивам го с малко безглютенови овесени ядки и мед за да го яде малкия...И чесъна сам сменила с чесън на капсули което може да се изстиска в лъжичка..не е неприятно на вкус и не люти....
Отговарям на въпроса за бебешкия пубертет-не..не мисля..
Мисля че периода между 2 и 3 години е решителен дали детето ще остане или ще изеле от спектъра...
Ние имаме потвърдена диагноза хиперактивност с дефицит на внимание....и не е лесно...но от ден на ден виждам подобрение...Голямо удоволствие да си кумуникирам с детето..Преди няколко месеца ми звучеше невъзможно... Tired
Съветвам ви да прочетете също така темата за аутизма с dir.бг....Има неверопятно ценна информация по много въпрости за добавките...Много идеи сам си взела от там и сам благодарна на дорка-14   bouquetкоято беше изгонена от този форум по някаква прочина от някои потребители които така или иначе никога не са написали нищо ценно...
Когато сина ми излезе във ваканция започвам хелация с АЛА/алфа липоик acid/..което пак е лек безвреден хелатор на които също възлагам големи надежди..
Късмет на всички... Wink
Ето link за темата в dir бг:

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=alternhealt&Number=19 … p;part=1&vc=1

# 623
    Не съм давала никакви добавки на сина ми,освен лененото масло.  Peace

Обаче забелязваме чувствително подобрение при него ,откакто работи с логопед,който открихме благодарение на Kezaja.
     Написах "забелязваме",защото сме много:и ние родителите,и близките ни,и госпожите в градината,и комшиите......

Детето започна да говори,да мисли логически,да свиква с това,че има граници,правила,ред,измислени не само от него.Опитва се  да играе с други деца.Използва речта за постигане на своите цели (а не само пищи и се бута,както беше преди),завързва разговори.И т.н..

Много е важно логопедът да си знае работата и заниманията с него да не приличат на часове с обикновена забавачка!Всеки час да има задачи за отработване на конкретни пробеми,да няма пропиляване на време,родителят да бъде допускан до заниманията и да вижда,как един специалист работи с детето и се справя с трудностите/особености в поведението му.И още много неща.....  Peace

Отскоро сме включили и хомеопатия,но все-още е рано да се говори за някакви конкретни резултати.  Peace

# 624
Ikea, чудесни неща предлага жената, Grinning но проблема е че ги няма в български вариант, ooooh! като това напр. >>>>  Methylcobalamin Rolling Eyes

Ако някой предложи нещо от тези неща, но в нашата търговкса мрежа ще съм много благодарна!  bouquet  Peace

# 625
от доста време не съм се включвала но да кажа сега и аз ... и аз приложих диета , хелиране или това което предлага "Холиста" като такова , давах добавки говорени във форума , омеги такива онакива, стимулирах го с музикотерапията Лисънинг програм , давах му и Ризитарун ... не всичко наведнъж но общо взето поетапно и доста целенасочено от гореспоменатите..... освен това ежедневна работа със специалисти , посещение в детска градина .....
и .... към момента нищо .... никакъв напредък
припадна една сутрин ....след абсолютно чисто ЕЕГ 20 дни след припадъка доц.Божинова забрани да му се дава Ризитарун
неможе и музиката "Лисънинг" сега да слуша
диетата я спрях тъй като няколко пъти госпожите в градината се оплакаха че не само че стоял в средата докъто другите ядяли хляб и плачел защото му се ядяло и когато някой пуснел хляба си той се втурвал и му го вземал , а когато това не ставало събирал трохи по масата ...... реших че диетата при него е мъчение то си е така тъй като той знае точно какво иска и така и не хареса безглутеновия хляб и на практика беше нещастен че не може да хапва малко хляб малко шоколад понякога сладолед .....
всякъкви добавки аз се отказах да ги пробвам върху него ....
в момента е само на терапии от специалисти чисто логопедична работа или такава с учител доколкото могат да го задържат и детската градина ....
искам да кажа много хубаво за тези които са се повлияли добре от това или онова но за съжаление това което е подействало на едни не е задължително да подейства и на други , тоест универсално лекарство няма
щеше да е много добре аутизма да е като ангината примерно .... зле зле ама и много да е зле най много два антибиотика да пийне и готово - в смисъл лечение има ..... а тук не е така

# 626
дано както казвате да има разлика между логопед и логопед ...... а не разликата между единия и другия да са 20 лева а ефект да има тогава и смисъл има .... за съжаление всяко дете е различно и ако аз съм вътре в часа моето просто нищо няма да прави та ако ще и отсреща терапевта да е с незнам и аз какво .... но дори и стоейки отвън виждам че в нашия случай Владко ръководи играта или случващото се или както искате така го наречете .... още не се е намерил някой който да промени това , разбира се всеки път получавам обяснение или че е изморен и сега не е в кондиция или че нещо друго ... а истината е че той прави нещата когато иска и колкото иска и какъвто и специалист да си ако той не желае да ти работи или ако те вземе на мушка и откаже принципно да прави нещо с конкретния човек, същия никога не успява с него ....
явно има деца и деца ....
едни по лесно се поддават на манипулация , други по хитри и трудно ги събарят уловките ....

# 627
Тъй като изглежда никоя мама, пишеща във форума,  не е била на семинара, ще спомена само две неща (аз също не бях, но синът ми ми разказа подробно). Първото е отговор на лектора на въпрос от майка за диетата, в смисъл, че всеки решил да опита, е добре да направи видео на детето си преди да започне, още веднъж на три месеца и трети път - на 6 месеца, за да може да направи обективно сравнение. Това според мен се отнася за всяка нова интервенция. Второто е неговото твърдение, че няма дете, при което да не може да се постигне определено ниво на напредък. Трябва да се търси и намери подход. Той е описал случаи на тежки поведенчески проблеми и на постижения при невербални деца. Има видео на лекция в Интернет. Само трябва да се изпише Dr Mickael Powers. Ето и нещо също интересно, върху което всяка майка може да се замисли:
Does Your Autistic Child Have Defiant Behavior?

There are many days I am sure you have had frustration, especially if you try to manage an autistic person, with a defiant behavior. I did not know what that term defiant behavior meant? I thought it was a child or person who was out of control and was not listening to instructions.

I decided to take charge and learn what was meant by defiant behavior in an autistic person? I was shocked to learn the term meant "open resistance to authority." The meaning was defined in Webster's New World Dictionary.

There are many complex challenges that are faced with an autistic child who has a behavior of defiance. You may be challenged by an individual who has autism with this kind of behavior. For example:

* Anger

* Temper tantrums

* Throwing objects

* Pushing

* Kicking other people or other objects

* Rocking back and forth

* Banging his or her head on a hard surface

* Laughing out loud for no apparent reason

* Turning switches off or on, with continuous repetitious action

* Throwing food, silverware and other objects in restaurants

You as parent(s), caregiver(s), are probably asking questions about yourself, and taking into consideration, if you are qualified to be good parent(s), or caregiver(s).

You are wondering why your child is displaying this kind of defiant behavior? You start to question the problem.

Is this person you know who has autism looking for attention or is it your fault this kind of behavior is taking place?

Some indications or thoughts, that I have considered with a friend of mine who has an autistic child, and was constantly showing defiant behavior was:

* What is the request of this child who has autism? What is he trying to tell me?

* Are the surroundings too stressful?

* Are conflicts involved with siblings and other family members?

I have experienced from interacting with other children who have autism, that a defiant behavior seems to be processed as a result of the autistic person asking for a request, but does not know how to properly express it.

Many people who have the disorder of autism, do not know how to ask for what they want, need or express themselves. This could contribute to having a defiant behavior.

I found for myself, it is easy to give into a defiant behavior, if you choose not to control it or try to understand why your autistic individual is having the defiant behavior or what is contributing to it.

Find out what kind of attention your child is seeking and make choices to provide an understanding of these choices and relate them to your child.

Some individuals with autism are often hyper-sensitive to stimulation and can be limited to changes or do not understand what the changes mean. They become defiant to new changes and their behavior can become a challenge for you to understand.

If you are aware of behavior problems, because he or she is overloaded from having too many changes, overwhelmed with stimulations that is too quick and fast, it is wise for you to be calm and to keep your child calm through this process.

You might want to have a plan available, if the behavior of defiance continues. You could bring your child to a room that feels calm, dim the lights, play soft, soothing music, keep loud, sharp noises and bright lights at a minimum.

I have discovered, if you know there are situations that will create a defiant behavior in your child, either avoid those areas, plan for them and be prepared to change the surroundings if possible.

Progress for your child who has a defiant behavior can be slow, and may only show in limited phases. In time, and with the growth of age, your child will probably have this kind of behavior under control.

Are you willing to take the time to understand why the defiant behavior is happening and can you change it?

Written By Bonita Darula--All Rights Reserved Worldwide   

# 628
дано както казвате да има разлика между логопед и логопед ...... а не разликата между единия и другия да са 20 лева а ефект да има тогава и смисъл има .... за съжаление всяко дете е различно и ако аз съм вътре в часа моето просто нищо няма да прави та ако ще и отсреща терапевта да е с незнам и аз какво .... но дори и стоейки отвън виждам че в нашия случай Владко ръководи играта или случващото се или както искате така го наречете .... още не се е намерил някой който да промени това , разбира се всеки път получавам обяснение или че е изморен и сега не е в кондиция или че нещо друго ... а истината е че той прави нещата когато иска и колкото иска и какъвто и специалист да си ако той не желае да ти работи или ако те вземе на мушка и откаже принципно да прави нещо с конкретния човек, същия никога не успява с него ....
явно има деца и деца ....
едни по лесно се поддават на манипулация , други по хитри и трудно ги събарят уловките ....
Ами и нашия е същата работа, ако искам да го накарам нещо да направи по мое усмотрение- не става, става само ако той си е решил да го направи иначе- нц! ooooh! Crossing Arms Но да видиш колко е изпълнителен в детската, при нашата церберка Twisted Evil направо не мога да го позная.. Mr. Green не че съм привържаник на строгото възпитание (даже напротив) но понякога отчитам, че добре работи. Rolling Eyes Е, естествено като се появя веднага забравя за всички възпитателни норми, явно е усетил че при мен по-лесно минава.. Crazy Mr. Green
Така че не се отказвай бързо, понякога си трябва освен повечко търпение и по-строг тон.. Rolling Eyes Winkте не са глупави, интуицията им работи доста добре.. Wink

# 629
Констанца, благодаря за статията!  bouquet
Тя ме подсеща за доста неща на които съм свикнала да не отдавам толкова голямо значение.. Embarassed
..може би, защото моя малчо е доста спокоен и рядко се изнервя...а може би и защото и ние сме спокойни, Rolling Eyes а от там той да чувства по-голяма сигурност.. Rolling Eyes щото вероятно усеща, че при всички случаи ще получи съдействие от нас.. Laughing Е, понякога се ядосва когато не разбираме това което се опитва да ни "каже".. и май точно там си имаме най-много работа, защото пък не знам дали и той ни разбира правилно.. ooooh! newsm78

Общи условия

Активация на акаунт