Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 16

• 79 010
  • 766
  •   1
Отговори
# 660
Селма,
според мен терапевтичният успех при децата с проблеми в проговарянето или говора/изговора зависи не само от спецификата на проблема и квалификацията на логопеда, но и от “химията” и ефективността на комуникацията между детето и логопеда.
Понякога нашата оценка не съвпада с тази на децата ни (имам предвид аутистичните деца само), които без изключение – вербални или не, са личности. Затова дали е “подходящ” за детето ни един дипломиран логопед, мисля, че трябва да съдим от една страна по промените в говора (често не с очакваната от нас скорост не по негова вина), а от друга – по ефективността на комуникацията между логопеда и детето.

“Химията” и ефективността на комуникацията не се припокриват. Понякога, първоначалната “химия” се замества от резистентност. Аутистичните деца не обичат да бъдат натоварвани с нещо, което не им харесва, смятат за ненужно и най-вече накърнява добрата им самооценка. Затова те понякога се съпротивляват на занятията с логопеда или ресурсния учител, но в хода на занятието и още повече, когато сами усетят, че успяват, нещата могат да се обърнат. За аутистичните личности, повече отколкото за “невротипичните” самооценката е  изключително важна. Те се съпротивляват (понякога ожесточено) на всичко, което нарушава добрата им самооценка. Затова, според мен, родителите трябва да се стремят да помогнат на детето да постигне самооценка, отговаряща, доколкото е възможно на реалната, балансирайки между похвалата и критиката и дозирайки внимателно натиска.

Не казвам, че трябва да чакаме дълго и да губим време, а просто, че трябва да проявим разумно търпение преди да решим, дали логопедът е този, който ни е необходим.

Опитът ми с нашето дете, което беше почти невербално до 4,5 годишна възраст, а днес, наближавайки 9, е с много добро произношение и богат речников запас (оценка от “Св.Никола”), както и от наученото от специалната литература, мога да кажа, че освен работата с логопед и психолог, голямо значение за усъвършенстване на произношението има четенето на книжки от самото дете и гледането на атрактивни за него филмчета. Те, както и написването и показването на детето на правилно написаната погрешно произнесената от него дума са безценен коректив. Общоизвестно е, че аутистичните деца мислят картинно, че се запленяват от изгледа на буквите и цефрите и че много от тях се научават да четат и пишат преди да се научат да говорят. Правят го и много от невербалните деца. Затова, според мен, този им стремеж не трябва да се ограничава, а да се поощрява.

Смущаващото при част от проговорилите деца объркване на “аз” и “ти” едва ли може да се преодолее с помощта на логопеди и психолози само. Причината, според мен” е в по-слабия “аз” на аутистичните деца и в начина, по който те се учат да говорят.  Аутистичните деца трупат в паметта си чути от нас, от телевизията, от книгите и филмчетата фрази и после започват да ги използват и го правят все по-добре и по-намясто. Идва момент, когато те знаят прекрасно, как да направят правилно изречение, но се връщат към запаса в паметта си – дали защото е по-лесно, дали защото изпитват привързаност към “първообраза” или и двете, но то е преодолимо и за това главна роля имат родителите. 

# 661
  • Дивия Северозапад
Момичета, в детската градина при сина ми (стана на 3год.) има от няколко дни ново детенце - момче на същата възраст. Аз ли съм се огледала прекалено в това дете или наистина има някакъв проблем?!!! Живея в дълбоката провинция. Ако иска някоя от вас да й изпратя кратък запис от рождения ден на сина ми да види за какво става въпрос. И ако наистина има проблем, редно ли е да разговарям с майката на детето? От беглите наблюдения върху детето ми прави впечатление, че то не общува с другите деца, постоянно е с памперс (навършени 3год), приказва несвързани неща, дори не са думи, на рождения ден в градината само пищеше и си запушваше ушите от шумящите деца, не искаше да седне при децата, за да яде торта и т.н.

# 662
   Благодаря на всички за отговорите!  Hug   bouquet

Да споделя нещо....
   Скоро една близка с тревога ми разказа за едно детенце на нейната съученичка.На 1.5 г. не се отзоваваше на името си и имаше явни симптоми на аутизъм....
    Заведоха детето при невролог.Направиха му ЕЕГ и се оказа,че има повишено вътрешночерепно налягане.
    След като са приключили с необходимото лечение,детето се е променило.Започнало е да се отзовава на името си,да общува и да се развива нормално.

Как ви звучи това?  Rolling Eyes

Петлето,затруднявам се да ти отговоря.....
   Поставям се на мястото на родителите на това детенце.....Не би ми било приятно,някой зад гърба ми да се консултира в интернет за моето дете.
    Чудиш се,дали да говориш с майката?Можеш ли да го направиш достатъчно тактично,без да засегнеш жената?.....Какво ще й кажеш?
    Ох,не знам.....честно.....  Thinking
    Сигурна ли си,че тя самата не знае за проблема на детето?Че не полага някакви грижи за да подобри състоянието му?
    Представям си някой непознат (или полупознат) да дойде и да ми дава съвети за детето,особено,ако не е нито специалист ,нито каквото и да е друго,имащо някакво отношение към проблема.....   33uu

Защо всъщност се безпокоиш за това детенце?
     Страх те е,че е в групата ви?Или?

Дано не те обиждам с въпросите си..... Hug

# 663
  • Стара Загора
Петлето, какво наистина те притеснява - състоянието на детето или тревога за собственото?

В тази тема рядко пишат хора, които нямат пряк контакт с аутистични деца. Защо мислиш, че детето има аутистични черти?

Относно майката на детето - единственото редно според мен е приятелски разговор между двете, като майки на деца в една и съща група. Със сигурност няма да си тази, която открива проблема и го разказва на родителя. Ако майката не желае да сподели с теб не се засягай и не давай съвети. Темата е много болезнена и споделям мнението на Селма, че не трябва да се намесваш, ако не поискат помощта ти.

# 664
  • Дивия Северозапад
В никакъв случай не ме притеснява това, че детето е в същата група с моето. Защо да се притеснявам за моето, това да не е заразно? Виждам проблема и не знам как да реагирам, тъй като майката е много небрежна по отношение на детето. Все пак важно е детето и е необходимо да се реагира навреме. Познавам майката от времето, когато момченцата ни бяха малки бебета, тя хранеше нейното 4-месечно бебе със супа и беше с него в задимените кафенета, и т.н. Не мисля, че дори да вижда проблем, ще му обърне внимание.

# 665
   Петлето,имам 2 дечица на близки,които са от спектъра.....Изобщо не смея  да ги съветвам!  Stop
   Само им споделям за моето дете.А тях ги оставям да си пряват изводи и сами да си преценяват.  Peace Ако ме питат,отговарям.Но не и повече....

# 666
  • Дивия Северозапад
Добре, благодаря ви за съветите.

# 667
Тук има нещо за тези, на които им предстои първи клас ...   Може би ще ви бъде полезно. Успех на първолаците и техните семейства!

http://www.facebook.com/notes/%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1-%D1%81%D0 … A/132979730114136

# 668
Autism_rights_movement
Това е публикувано в английската версия на "Уикипедия", а в българската има за правата на транссексуалните и гей-общността, но не и за тези на невроразличните. Мисля да разуча, как човек може да участва в публикуване на буквален превод в българското издание.

# 669
във фейсбук е качено предаването по седем дни Невидимите деца на България 2ра част

# 670
  • София
Съвети всеки дава лесно и от страни...
Побеснях, когато на морето малкия се опитваха да го снимат плажните фотографи. Тактично им отказах, но те постоянно го подвикваха. Обясних им, че няма да ги разбере, а те - на чужд език ли говори? Не, българче е. Реакцията беше - Аааааа, значи е чалнато Close

# 671
  • sofia
Ето я истинската причина за болестите от ваксините:
Бивша научна сътрудничка в фармацевтична компания разкрива, че ваксините се приготвят върху тъкан от мъртви човешки ембриони.

"Former drug company scientist Helen Ratajczak recently created a firestorm of debate from all sides of the vaccine-autism issue when she published her comprehensive review of autism research. However, her 79-page review contains one detail that could easily go unnoticed—five words that reveal one of the most shocking secrets Big Pharma has ever kept from you.

"…Grown in human fetal tissue."

The line reads (page 70):

"An additional increased spike in incidence of autism occurred in 1995 when the chicken pox vaccine was grown in human fetal tissue."

http://www.rescuepost.com/files/theoretical-aspects-of-autism-ca … ses-a-review1.pdf

ето ги и самите ваксини в които има човешко ДНК:

Polio                                                       PolioVax, Pentacel, DT Polio Absorbed, Quadracel (Sanofi)
 Measles, Mumps, Rubella                      MMR II, Meruvax II, MRVax, Biovax, ProQuad, MMR-V (Merck)
                                                                  Priorix, Erolalix (GlaxoSmithKline)
Varicella (Chickenpox and Shingles)      Varivax, ProQuad, MMR-V, Zostavax (Merck)
                                                                 Varilix (GlaxoSmithKline)
Hepatitis A                                              Vaqta (Merck)
                                                                Havrix, Twinrix (GlaxoSmithKine)
                                                               Avaxim, Vivaxim (Sanofi)
                                                                Epaxal (Crucell/Berna)
Rabies                                                    Imovax (Sanofi)

# 672
NO COMMENT

Theoretical aspects of autism: Causes—A review
Helen V. Ratajczak

Summary
Autism has increased to epidemic proportions, affecting four
times as many males and females. With a prevalence of 1/110
in the United States, 1/64 in the United Kingdom, and similar
ratios in many other countries, a very significant threat to
future generations is evident. This review cites documentation
of causes of autism, including genetic mutations/deletions,
viral infections (i.e., rubella and herpes), and encephalopathy
following vaccination.
It is possible that autism results from more than one cause,
with different manifestations in different individuals that
share common symptoms. Integrating the data presented
here, a hypothesis is that autism is the result of genetic
defects, with the contributory effect of advancing age of the
parents, and/or inflammation of the brain. The inflammation
could be caused by a defective placenta, an immature bloodbrain
barrier, the immune response of the mother to a viral
or bacterial infection, a premature birth, encephalitis in the
child after birth, or a toxic environment. Also, intracellular
pathogens could induce an immune response, resulting in
neuro-inflammation, autoimmune reactions, brain injury,
and autism.

Conclusion
Autism has been documented to be caused by genetic defects
and/or inflammation of the brain. The inflammation could be
caused by a wide variety of environmental toxicants, infections,
and co-morbidities in individuals genetically prone to
the developmental disorder.

Infections/infectious agents that appear to be causally related
to the development of autistic behavior include encephalitis
caused by measles, congenital rubella, herpes simplex virus,
mumps, varicella, cytomegalovirus, and Stealth virus (Chess,
1971; DeLong et al., 1981; Libbey et al., 2005). Rubella virus
was the first known cause of autism (Chess, 1971; Ziring, 2001).
In addition, measles and mumps viruses can cause encephalitis
that can result in autism later in time (Chess, 1977; Ziring,
1997). The viral infections that cause encephalitis that result
in autism often occur in utero. However, encephalitis caused
by herpes viruses has been documented to cause autism in
older individuals (mentioned above). Taken together, these
data show that some viruses can cause autism.

# 673
На този адрес в интернет можете да разберете причините за неизползване на ваксини, произведени върху човешки ембрионални клетки vaxbroshureireland. В последния абзац на горния постинг можете да видите каква е ролята на естествените вирусни инфекции и да съобразите каква би била ролята на ваксиналните вируси.

# 674
Правителствената програма тихомълком плаща обезщетения на увредени от ваксини деца с аутизъм в продължение на две десетилетия, но продължава отрича връзката ваксини-аутизъм.
http://homeohelp.eu/rumenstoichevsblog/384.html

Ваксина предизвиква аутизъм у децата
http://www.chudesa.net/p12151/

„Безопасни” ваксини са причинили смърт или сериозни увреждания на 2699 деца за година
http://www.zdrave.bg/?c=n&id=5467

Спирам да чета за днес! Cry

Последна редакция: сб, 16 юли 2011, 17:29 от n_alex76

Общи условия

Активация на акаунт