Майчинството счетоводно - 38

• 44 237
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
това е счетоводна тема и не обсъждаме за и против яслата
пишейки че си наясно с това какво следва от яслата в тази тема означава,че си наясно документално и финансово какво следва,а не в други аспекти от живота ни

Елфита, извинявам се, че въобще попитах.
Ако знаех нормативната страна на въпроса, нямаше да задавам въпроси тук.
Както казах, благодаря за отговора и извинявай за изгубеното ти време и нерви.
Остани със здраве.

# 481
  • Майничка
здравейте и честита Баба Марта!

извинявам се, че нахълтвам в темата, но ме интересува следния въпрос, а не знам къде да потърся отговор. Мога ли като физическо лице да наема с договор майка ми за детегледачка и ако да - къде да потърся повече инфо (например какъв тип договор и прочие)? Естесвено със съответните социални плащания, за да и върви стаж и да е здравноосигурена. По най-легалния възможен начин  Wink Къммомента тя не е безработна, но пък работата и е кофти и обмисляме вариант евентуално да напусне и да ми стане регламентирана детегледачка...но стажът е важен за нея, та оттам и питането ми.

В тази форма на отношения - не. Вариант е майка Ви да регистрира ЕТ с такъв предмет на дейност и да сключи с Вас договор за предоставяне на услугата.

# 482
  • Magrathea
Имам едно въпросче за справката в Нои.
Когато се подадат в Нои декларациите за остатъка от 135 до 410 ден, това ще се отрази ли в "Справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО"?

# 483
  • Пловдив
Имам едно въпросче за справката в Нои.
Когато се подадат в Нои декларациите за остатъка от 135 до 410 ден, това ще се отрази ли в "Справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО"?

да,разбира се

декларацията за отпуска за гледане на детео до 2 г също се отразява
ще ти излезе нова таблица под болничните

# 484
  • Magrathea
Мерси, Елфита Hug

# 485
  • Шумен
Имам два въпроса. Започнах работа във фирмата в която съм сега 2,5 месеца преди да забременея. На договор с изпитателен срок 6 месеца съм. Излязох болничен седмица преди потвърждението (по други причини) и от там до раждането бях в болничен за общо заболяване с изключение на 4 дни неплатен отпуск (беше някакво изискване). Сега като се върна след 2-те години майчинство ще бъда освободена от работа. Питането ми е имам ли изобщо някакви дни отпуск за този период, които работодателя ми трябва да плати и колко са точно? И второто ми питане е за тези 6 месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 8 години. Как точно трябва да удостоверя пред бъдещ работодател че не са ползвани и 6 месеца ли са за близнаци или е за всяко от децата по 6 месеца?
Благодаря предварително за отделеното време   bouquet

# 486
zdraveite mami imam edno vaprost4e,4akam vtoro dete s moqt saprug ne sme sigurni dali mu se polaga ba6tinstvo 15 dni kakto za parvoto?Nqkoi ako moje da mi otgovori blagodarq predvaritelno.

# 487
Здравейте!

С молба за отговор на няколко въпроса..

Платеното майчинство ми изтича на 08.03,искам да си ползвам натрупаната отпуска за 2009 и 2010г. но междувременно (евентуално) ще започвам нова работа.

1.Мога ли да прекратя вече взетата платена отпуска,за да започна на новото място? Така или иначе ще напусна тази фирма и ще ми изплатят парите.2. Разбрах,че се полагат по 2 дни към годишната отпуска(за двете деца),вярно ли е това и ако може да ми кажете по кой чл.,за да се обоснова пред счетоводителката,с която по принцип имаме "топли взаимоотношения" и подозирам че ще има спънки в изплащането на тези допълнителни 2 дни.
3.Трябва ли изрично да упомена в молбата точния срок за който ще ползвам платените си отпуски,от дата до дата?

Благодаря!

# 488
  • Майничка
Здравейте!

С молба за отговор на няколко въпроса..

Платеното майчинство ми изтича на 08.03,искам да си ползвам натрупаната отпуска за 2009 и 2010г. но междувременно (евентуално) ще започвам нова работа.

1.Мога ли да прекратя вече взетата платена отпуска,за да започна на новото място? Така или иначе ще напусна тази фирма и ще ми изплатят парите.2. Разбрах,че се полагат по 2 дни към годишната отпуска(за двете деца),вярно ли е това и ако може да ми кажете по кой чл.,за да се обоснова пред счетоводителката,с която по принцип имаме "топли взаимоотношения" и подозирам че ще има спънки в изплащането на тези допълнителни 2 дни.
3.Трябва ли изрично да упомена в молбата точния срок за който ще ползвам платените си отпуски,от дата до дата?

Благодаря!

1. Да.
2. Само ако го има заложено в колективен трудов договор, чл.168.
3. Да, т.е., начална дата и брой работни дни.

zdraveite mami imam edno vaprost4e,4akam vtoro dete s moqt saprug ne sme sigurni dali mu se polaga ba6tinstvo 15 dni kakto za parvoto?Nqkoi ako moje da mi otgovori blagodarq predvaritelno.
Ако е в трудово правоотношение и е осигурен за всички осигурителни случаи - да.

# 489
  • далечно
здравейте и честита Баба Марта!

извинявам се, че нахълтвам в темата, но ме интересува следния въпрос, а не знам къде да потърся отговор. Мога ли като физическо лице да наема с договор майка ми за детегледачка и ако да - къде да потърся повече инфо (например какъв тип договор и прочие)? Естесвено със съответните социални плащания, за да и върви стаж и да е здравноосигурена. По най-легалния възможен начин  Wink Къммомента тя не е безработна, но пък работата и е кофти и обмисляме вариант евентуално да напусне и да ми стане регламентирана детегледачка...но стажът е важен за нея, та оттам и питането ми.

В тази форма на отношения - не. Вариант е майка Ви да регистрира ЕТ с такъв предмет на дейност и да сключи с Вас договор за предоставяне на услугата.

благодаря за отговора   bouquet

# 490
Здравейте, Вече съм в 45 дневния си болничен преди раждане. Аз сама съм си работодател и се осигурявам като Управител по ДКУ и като самоосигуряващо се лице. Въпросът ми е : Като работодател какви здравни вноски /разбрах, че само тях ще дължа/ трябва да внасям всеки месец до 410 ден?
Благодаря!  bouquet

# 491
Здравейте, дами!!! Аз имам следния въпрос - Терминът ми е август. От септември 2009 съм на трудов договор, но на половин работен ден, като са ме осигурявали на 170лв. От началото на ноември започнах да се осигурявам на пълен работен ден на 330лв., а от началото на тази година на 380. Интересува ме как ще ми изчислят майчинството и дали тези месеци, които са били на половин работен ден ще се вземат за цял или за половин осигурителен месец? (някой ми каза, че имало разлика) newsm78 newsm78 newsm78

# 492
  • София-Младост
Здравейте, дами!!! Аз имам следния въпрос - Терминът ми е август. От септември 2009 съм на трудов договор, но на половин работен ден, като са ме осигурявали на 170лв. От началото на ноември започнах да се осигурявам на пълен работен ден на 330лв., а от началото на тази година на 380. Интересува ме как ще ми изчислят майчинството и дали тези месеци, които са били на половин работен ден ще се вземат за цял или за половин осигурителен месец? (някой ми каза, че имало разлика) newsm78 newsm78 newsm78
1 отработен ден на 4 часа се призанав за 1 ден трудов стаж и половин (4 часа) осигурителен стаж.

# 493
1 отработен ден на 4 часа се призанав за 1 ден трудов стаж и половин (4 часа) осигурителен стаж.
Значи аз ще имам за 6 месеца назад осигуровки на пълен работен ден, тоест за тези останалите 12 месеца, които ми трябват, ще са ми нужни 24 месеца с осигуровки на 4 часа преди това,  така ли?......Sorry, но ми е доста неясно  Embarassed  ooooh!

# 494
  • София-Младост
Значи аз ще имам за 6 месеца назад осигуровки на пълен работен ден, тоест за тези останалите 12 месеца, които ми трябват, ще са ми нужни 24 месеца с осигуровки на 4 часа преди това,  така ли?......Sorry, но ми е доста неясно  Embarassed  ooooh!
Не съм сигурна, че разбирам питането... 09.2009- 10.2010 си била на 4 часа, след това 11.2010 до сега си на 8 часа ? Така ли е?  Това единственият ти стаж ли  е?

Общи условия

Активация на акаунт