Майчинството счетоводно - 38

• 44 244
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, дами!!! Аз имам следния въпрос - Терминът ми е август. От септември 2009 съм на трудов договор, но на половин работен ден, като са ме осигурявали на 170лв. От началото на ноември започнах да се осигурявам на пълен работен ден на 330лв., а от началото на тази година на 380. Интересува ме как ще ми изчислят майчинството и дали тези месеци, които са били на половин работен ден ще се вземат за цял или за половин осигурителен месец? (някой ми каза, че имало разлика) newsm78 newsm78 newsm78
1 отработен ден на 4 часа се призанав за 1 ден трудов стаж и половин (4 часа) осигурителен стаж.
Значи аз ще имам за 6 месеца назад осигуровки на пълен работен ден, тоест за тези останалите 12 месеца, които ми трябват, ще са ми нужни 24 месеца с осигуровки на 4 часа преди това,  така ли?......Sorry, но ми е доста неясно  Embarassed  ooooh!
Не съм сигурна, че разбирам питането... 09.2009- 10.2010 си била на 4 часа, след това 11.2010 до сега си на 8 часа ? Така ли е?  Това единственият ти стаж ли  е?
Не преди това имам още 13 месеца на половин работен ден, но те са до средата на 2008, после в прекъсването съм осигурявана само здравно от университета. Въпросът ми е дали ще ми стигне стажът за майчинство и горе - долу за каква сума ще става въпрос?

# 496
  • София-Младост
Значи ти имаш изискуемият 12 месеца осигуритеен стаж, за да получаваш обезщетение. То ще ти бъде изчислено на база 18 месеца преди болничният. Пишеш , че си с тремин м.08, да предположим че екрая на август и болничният за 45 дни ще бъде с дата от м.07. 18 месеца базисни са до 01.2010-06.2011. Това, че през тези месеци е имало такива отработени на 4 часа не касае изчислението. Там вече сметките са база нетен и брутен доход.
Зе сметките има калкулатор за майчинство на КиК.

# 497
Здравейте  wavey

Имам аз едно заплетено питание и ще се пробвам някак си да го обясна  Blush

Дъщеря ми навърши годинка  края на януари и се наложи аз да се върна на работа. На 3тия ден шефа ми реши да намали заплатите на цялата фирма на половина (т.е.1000лв), защото няма работа в момента. Но аз понеже кроя някакви планове за второ бебе към края на годината и помолих да продължа да се осигурявам на нормалната си заплата (2000лв). Съгласиха се, но ако аз си поема осигуровките от 1000 до 2000лв.

Та питанието ми е колко са тези осигуровки, защотоооо нещо много не и вярвам аз на нашата счетка...бая неща оплеска в началото на майчинството ми още  ooooh!

# 498
  • София-Младост
Здравейте  wavey

Имам аз едно заплетено питание и ще се пробвам някак си да го обясна  Blush

Дъщеря ми навърши годинка  края на януари и се наложи аз да се върна на работа. На 3тия ден шефа ми реши да намали заплатите на цялата фирма на половина (т.е.1000лв), защото няма работа в момента. Но аз понеже кроя някакви планове за второ бебе към края на годината и помолих да продължа да се осигурявам на нормалната си заплата (2000лв). Съгласиха се, но ако аз си поема осигуровките от 1000 до 2000лв.

Та питанието ми е колко са тези осигуровки, защотоооо нещо много не и вярвам аз на нашата счетка...бая неща оплеска в началото на майчинството ми още  ooooh!
Около 395лв. на месец.

# 499
Ала-Бала, мерси  Peace

Пфууу  Outta Joint

И още едно питание  Crazy Ако реша да си ползвам майчинството за гледане на дете до 2г (нали мога във всеки момент да го направя Thinking ), ще се получи така - ще взимам 240лв, работодателя ще ме осигурява на 2000лв (или пък не  Thinking ) и ако забременея към края на годината, като връщат след това 18 месеца назад за изчисляване на новото майчинство каква база ще вземат за периода в който съм взимала 240лв  Embarassed

# 500
  • София-Младост
Ала-Бала, мерси  Peace

Пфууу  Outta Joint

И още едно питание  Crazy Ако реша да си ползвам майчинството за гледане на дете до 2г (нали мога във всеки момент да го направя Thinking ), ще се получи така - ще взимам 240лв, работодателя ще ме осигурява на 2000лв (или пък не  Thinking ) и ако забременея към края на годината, като връщат след това 18 месеца назад за изчисляване на новото майчинство каква база ще вземат за периода в който съм взимала 240лв  Embarassed
Взимаш 240лв обезщетение, работодателя те води в отпуск и плаща само здравно. В бъдеще, ако част от този период ти влезе в база за изчисление на обезщетение се взима МРЗ за страната.

# 501
Ала-Бала, жива да си  Hug Много благодаря   bouquet

Пфууу как ме е яд  ooooh! Само ще набивам пари по частни ясли  Crossing Arms

Мерси отново  Flutter

# 502
Здравейте мами моля пак за помощ!1
трудовият ми договор от 01,03,2011 се води прекратен,желая да започна  работа на ново работно място и да прехвърля  майчинството на майка си.Имам няколко въпроси :прил.12 се подава от моя предишен работодател в срок от 3 работни дни ,а в какъв срок се подава от майка ми която поема майчинството/тя живее в друг град ако има значение/?
Досегашния ми работодател е попълнил трудова книжка   в която ми прекъсва договора от 01,03,подал е инфо в НАП, но не ми е дадена заповед -казва че ще ми плати неизползваната отпуска когато дава заплати т.с.10,03-в този случай аз да подписвам ли документи преди да ми плати и копие от заповедтта прилага ли се към прил.12??? Има ли право да ми откаже?

# 503
  • Майничка
Здравейте мами моля пак за помощ!1
трудовият ми договор от 01,03,2011 се води прекратен,желая да започна  работа на ново работно място и да прехвърля  майчинството на майка си.Имам няколко въпроси :прил.12 се подава от моя предишен работодател в срок от 3 работни дни ,а в какъв срок се подава от майка ми която поема майчинството/тя живее в друг град ако има значение/?
Досегашния ми работодател е попълнил трудова книжка   в която ми прекъсва договора от 01,03,подал е инфо в НАП, но не ми е дадена заповед -казва че ще ми плати неизползваната отпуска когато дава заплати т.с.10,03-в този случай аз да подписвам ли документи преди да ми плати и копие от заповедтта прилага ли се към прил.12??? Има ли право да ми откаже?

Прил.12 подавате Вие при работодателя (предишния) в 3 дневен срок, той го предава в НОИ в 5 дневен. Документите за майка Ви се подават, след като започнете  и имате поне 1 работен ден на новото място.
Работодателят е длъжен да Ви даде за подпис заповедта за прекратяване на трудово правоотношение, в която е указано по кой член се прекратява и за колко дни отпуск Ви дължи обезщетение + сумата. Ако всичко това е упоменато, нямате основание да не подписвате заповедта, даже не следва да се уведомява НАП преди да сте я подписали. Заплашете го с ИТ.
Не се прилага копие от заповедта към прил.12.

# 504
Благодаря Gargamela за изчерпателния отговор- а при положение че той не ми е дал  заповед как да я изискам?Той иска да  ме освободи без за подпиша заповед с мотивацията че дава заплати на 10,03,2011 и тогава да отида да си получа обещетението за отпуските newsm78

# 505
  • Майничка
Благодаря Gargamela за изчерпателния отговор- а при положение че той не ми е дал  заповед как да я изискам?Той иска да  ме освободи без за подпиша заповед с мотивацията че дава заплати на 10,03,2011 и тогава да отида да си получа обещетението за отпуските newsm78

Няма заповед, подписана от двете страни - няма законно прекратяване на договора. Това е положението. Сигнализирайте в Инспекцията по труда.
Всъщност, напускането по Ваша инициатива ли е или по негова?

# 506
Няма заповед, подписана от двете страни - няма законно прекратяване на договора. Това е положението. Сигнализирайте в Инспекцията по труда.
Всъщност, напускането по Ваша инициатива ли е или по негова?
[/quote]

По моя инициатива-намерих си друга работа, в молбата упоменах че желая да ме освободят от 01,03 в противен случай да се счита за едномесечно предизвестие и те  прекратиха договора но още не съм подписала нищо и никой от напусналите преди мен не е напускал със заповед newsm78 ,затова и аз исках да знам как по точно да процедирам  за да ми платят и да получа и заповедта за напускането

# 507
Здравейте,след изтичането ми на майчинството исках да ползвам неплатен отпуск за гледане на дете.Дадох до работодателят ми заявление ,но той каза че за да ми отпусне този отпуск трябва да му донеса и служебна бележка  от съпругът ми че и той работи.Наистина ли се изисква такова нещо.Дадох му такава бележка и той ми отпусна само 30 дни неплатен отпуск при положение че аз съм заявила 6 месеца.Каза че всеки месец ще ми пуска по 30 дни .Въпросът ми е има ли право така да ми пуска на части отпуската при положение че аз съм заявила че искам да ползвам 6 месеца

# 508
  • Майничка
Здравейте,след изтичането ми на майчинството исках да ползвам неплатен отпуск за гледане на дете.Дадох до работодателят ми заявление ,но той каза че за да ми отпусне този отпуск трябва да му донеса и служебна бележка  от съпругът ми че и той работи.Наистина ли се изисква такова нещо.Дадох му такава бележка и той ми отпусна само 30 дни неплатен отпуск при положение че аз съм заявила 6 месеца.Каза че всеки месец ще ми пуска по 30 дни .Въпросът ми е има ли право така да ми пуска на части отпуската при положение че аз съм заявила че искам да ползвам 6 месеца

Явно нещо не е разбрал, той няма право да Ви откаже отпуск по чл.167а, в желания от Вас размер (до 6м.). В случая нямате право да ползвате същия отпуск, който се полага на съпруга Ви, така че служебна бележка от неговата месторабота не е необходима.

# 509
  • В кошера...
Здравейте, не знам дали е за тук въпросът ми, но ще попитам.
На 07.02.2011 родих, а терминът ми беше на 02.03.2011г. От болницата ми издадоха болничния, но някъде бях чела, че при преждевременно раждане дните до термина се приспадат към този болничен. Има ли такова нещо?
Намерих отговора на въпроса си в една статия от бг-мама:
"Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск по бременност, а също и при преждевременно раждане (когато не е съществувала възможност да започне ползването на 45-дневния отпуск по бременност), имам право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност. В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност."
Може да е полезно на някой!

Последна редакция: чт, 03 мар 2011, 09:36 от medunka

Общи условия

Активация на акаунт