Първолашки въпроси и училище с руски - 96то или 133то

• 3 720
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте мами

Имам син на  5 г., догодина ще е първолаче, тъй като се движи с предния набор и е роден в началото на годината.

Имам терзания с началото на училищната му „кариера”, тъй като работя на пълен работен ден и липсвам от 8 до 18 часа. Вярвам, че началният учител до 4ти клас е по-важен от материалната база и цялостната организация, но като работеща майка и последната не ми е маловажна.

Та в тази връзка питам :

Дали е по-добре училището да е по-близо до дома (да кажем 500м. и не се налага да пресича голям булевард) или до моята работа (та да притичвам ако се наложи)?

Дали да посещава занималня (аз предпочитам частна, защото съм убедена, че в училищните не се учи) или да наема жена, която да помага с уроците и да му помага докато изгради учебни навици?

Как се оправят въобще работещите родители без баби и дядовци ? Цялостната организация и това, че всъщност момчето ми си е малко дете все още, доста ме плаши. 

Живеем в Люлин и за момента желанията са ми 96то СОУ близо до нас или 133 СОУ-до работата ми. Аз самата съм завършила руско училище  и искам детето ми да учи в такова, защото се надявам, че поне малко от старата дисциплина и тренинг са останали. Дори не държа да е 1ви клас с английски, на руски ще съм по-доволна. Английският няма да му избяга, а и съм поддръжник на езиковите ваканции и извънкласни форми на обучение.

Ще се радвам да споделите виждането си по въпросите, както и да повдигнете други, които ми убягват към момента.

# 1
Здравей,
Моят малък син също е на 5, но първи клас сме оставили за след година чак. Опитът ми с баткото обаче от 133 не е добър. Като организация и база училището почива на стара и вече неактуална слава. Няма нито едно извънкласно занимание, което да се случва в училището и синът ми да е можел да го посещава, всичко се налагаше да организираме извън училището и съответно с водене и прибиране, което е доста трудно. В първите класове много ни помогна частната занималня "Солнышко", която се ръководи от рускиня, авторка на учебници за български ученици. Взимаха децата от училище, водеха ги в парка при хубаво време и след това подготвяха уроци. Взимането беше препоръчително след 17ч.
При целодневна ангажираност като твойта, наличието на занималня е наложително. Макар че аз малко късно се усетих, че детето ми много се изморява и изнервя цял ден по класни стаи и го спрях, започнах да се занимавам с него аз. Но моят работен график е плаващ.
А в 133 училище има и много добри начални учители. Ние бяхме при такъв и това надделя над всички други недостатъци на училището. Но тази учителка в момента води първи клас, така че нямате шанс за нея.
Успех с избора!

# 2
Това на занималнята Нина Василиевна и дъщеря и ли е ? На Аксаков?

# 3
# 4
  • София
И аз съм като теб-от Люлин, всеки ден в 133-то до работата ми. Засега съм много доволна, но госпожата я подбирах месеци. Но липсата на извънкласни занимания е голям минус, нищо допълнително не мога да вместя при нормалното работно време. Моята ходи на държавна занималня, всичко й е подготвено, занимава се и допълнително, играят и навън.

# 5
Моля ви, споделете и как са смените и часовете за водене и взимане от занималня и училище.

# 6
  • София
Първи клас са само първа смяна-искат ги да са в училището в 8, 10, свършват в 12 и нещо. Свалят ги на първия етаж-от частните занимални идват да ги взимат, другите ги водят в държавната. Тя е до 17 ч., частната май е до 19.

# 7
Благодаря, сега ако се включи някой с коментар за 96то, за да направя сравнение, ще е 4удесно Simple Smile

# 8
  • София
Нина Васильевна ми предаваше на мен от първи до четвърти клас в 133то, а веднага след това се пенсионира. Но... това беше преди цели... 8-12 години. Grinning Наскоро я видях - още преподава частно, което много ме зарадва. Невероятна жена, при което детето наистина ще научи и заобича руския! Heart Eyes

Но, за съжаление, сега не чувам толкова положителни отизиви за 133то, колкото преди... Rolling Eyes 96то не съм го чувала - 32ро го хвалят - то пак е с руски. Wink

# 9
  • Sofia
Благодаря, сега ако се включи някой с коментар за 96то, за да направя сравнение, ще е 4удесно Simple Smile
Ще се включа  аз  Laughing!
 Базата е много добра. Почти цялото  училище е ремонтирано.
 Столът - става. Готвят добре /по мнение на 13 год. ни батко/.
 Уителите - не се избират! Има добри , и не чак толкова, като навсякъде!
 Държавната занималня - зависи от учителката. В момента за първокласниците има 3 , и само в едната е що годе добре. В самото училище частна занималня за 1 кл. няма.
 Вчера разбрах, че откриват стая за игра за децата , които посещават занималните.
 Наблизо има частни занимални , като учителите от там идват да си вземат децата след часовете.
 Извънкласни занимания следобед няма. От 17 ч. има шах, а по-късно - карате.
 Г-жата по руски , която преподава на малките е страхотна!
 По другият ти въпрос относно жена или занималня - по-добре жена. Не за друго , а защото децата се изморяват. По-добре ще му е в къщи, да си почине , да си напише и да поиграе / лично мнение  Peace/.  А и след година - две , може спокойно да се прибира и сам.
 С две думи - доволна съм. За протокола - баткото ни завършва т.г. 7 кл., малкият сега е първокласник.
 Не мога да не споделя , че учителите в прогимназията са страхотни. Работят със сърце и душа / друг е въпросът какви са децата , де/.

# 10
Ali_sun,
 би ли споделила дали в училището Ви има някакви инициативи свързани с руския език и култура, които да са извън часовете по руски език? Все си мисля, че когато едно училище е руско, трябва да се случват в него интересни неща, свързани с усвоявания език, за да се мотивират децата.

Общи условия

Активация на акаунт