Монтесори - обучение у дома

• 105 460
  • 695
  •   1
Отговори
# 285
  • София
ето един линк към електронно издание на книга за метода на български език:

http://liternet.bg/publish28/galina-winer/montesori/index.html

май не е активна вече  newsm78
днес започнах да я чета, а сега освен предговора нищо друго не ми се отваря, при вас така ли е?

вчера се отваряше... Sad

# 286
Една идея за по- големите деца ( копирам идеята от играта пекс - екс-о)
Подготвят се двойки еднакви карти ( еднакви снимки, картинки). Картите се разпръскват като не трябва да се вижда снимката. Всеки учасник има право да обърне 2 карти. Ако са еднакви ги прибира, и продължава със следващата двойка обръщане. Ако са различни ги връща в първоначално положение. И започва следващия играч ( развива наблщдателността и изграждането на мисловни връзки).
Същата игра може да се играе, като двойката карти е с целия и половин предмет ( например цял и половин портокал)

# 287
Следя какви са за възрастовата група на сина ми ( възраст под 2 години):
- Използване на изречения ( прости) при говорене
- бягане, скачане, катерене;усвояване на имена и категории - наоример части на тялото
- самостоятелно обличане
- започват да показват интерес към самостоятелно ходене до тоалетна
и още куп други
Мерси  Peace
А може ли да споделиш занимания, с които се развиват тези умения и биха могли да се приложат у дома? Моят син е голям горе долу колкото твоя - на 15 месеца е. Струва ми се, че са ми малко оскъдни заниманията за развитието на речта/говоренето (language skills)  newsm78 Старая се да му обяснявам действията си, които го касаят лично - например къде ще ходим сега, какво ще правим, с кой ще се срещаме, какво приготвям за ядене и т.н. Повтарям по няколко пъти името на предмет, към който проявява интерес и ако издава някакъв специфичен звук също (например часовник и тик-так). Карам го да ми подава животно и да издава съответния звук (например крава и мууу) Горе долу е това. Ще се радвам да споделиш още  Peace

I see you, абсолютно споделям вижданията ти относно свободата, самодисциплината и спането  Peace  

# 288

I see you, абсолютно споделям вижданията ти относно свободата, самодисциплината и спането  Peace  

Но те не са мои Simple Smile На Мария Монтесори са Wink

Конкретно за лягането отново - там трябва да се подсигури легло/матрак на земята още от бебе. Сигурно не е без значение за едно пълзящо вече бебе да може да си полази на леглото самО и да "из-лази" от него. Предполагам, че това е начин то да се чувства със свободна воля още от малко, вместо всеки път да бъде слагано на ръце в кревата. 

При нас се случи следното - когато минахме от бебешкия вариант на леглото към този за по-големи, отстрани пак сложих една ниска дървена преградка. Но тя беше по-къса от дължината на леглото и в долния край (откъм краката) остана свободен вход за влизане и излизане. Диването беше с такъв блясък в очите, че може да си влиза и излиза самО, толкова доволно, че само чакаше да дойде време за сън, за да упражнява новата си самостоятелност.

# 289

днес започнах да я чета, а сега освен предговора нищо друго не ми се отваря, при вас така ли е?
Пусната е в продажба.

От авторката:
Всеки, който иска да получи екземпляр от книгата , може да го направи по следния ред:
1. Да изпратите е-мейл на galinamontessori@gmail.com, в който да заявите желаната бройка и адреса на доставката (както и телефон за връзка!). След като ви бъде потвърдена наличността на книгите в момента, да заплатите 9.99 лв. за всеки екземпляр, който поръчате по банковата сметка, която ще получите по е-майл.
2. Доставката е за сметка на получателя. Моля да посочите дали желаете да ви изпратим книгата по куриер или с регистрирана поща.
Количеството книги за продажба е ограничено!

# 290
Азарея, страхотен линк!!!  Hug

Момичета, искам да ви поканя на едни Монтесорски занимания за родители и деца (групи за игра) в център "Естествени идеи"

Защо в Пловдив никой не организира такива занимания?!  Sad
Не мога да повярвам, че се водим вторият по големина град в европейска държава и няма нито една Монтесори детска градина, нито дори център...

http://www.logotherapy-bg.com/

http://www.facebook.com/pages/%D0%9C%D0%9E%D0%9D%D0%A2%D0%95%D0% … 058258487?sk=info

Danito_d, в този център няма нито един квалидициран (сертифициран по Монтесори) преподавател. 

I see you на каква възраст е твоето дете? Дъщеря ми (на 2 и половина) отлага спането до последния момент и така е откакто се е родила. Не й е любимо занимание. Ако я оставя сама да реши кога да легне, мисля че ще осъмнем Laughing

Мисля, че свобода в дисциплината има приложението си предимно в група и смятам, че като цяло е приложима след 3 годишна възраст. Повечето от децата между 2 и 3 години се противопоставят на всичко, изпробват границите в поведнеието, и е важно да се налагат определени правила и да се държи на тях от страна на родителите. Така и самите деца се чувстват по-сигурни.   

# 291
  • Варна
Подготвят се двойки еднакви карти ( еднакви снимки, картинки). Картите се разпръскват като не трябва да се вижда снимката. Всеки учасник има право да обърне 2 карти. Ако са еднакви ги прибира, и продължава със следващата двойка обръщане. Ако са различни ги връща в първоначално положение. И започва следващия играч ( развива наблщдателността и изграждането на мисловни връзки).
Същата игра може да се играе, като двойката карти е с целия и половин предмет ( например цял и половин портокал)

Такава мемори игра бях направила за голямото ми момче с двойки букви. След 3-та година при нас се получи хубава игра.

# 292
Много ме хвана яд за книгата. Онзи ден като се отваряше тръгнах да я принтирам и се спрях, жикам нали я има на компа. Е на сега. 10 лева + пощенски и става 12-13 лева. Добре, ама за който си е в Бг. За друг път да си знам веднага да принтирам Laughing

# 293
Попаднах на нещо като филмче (образоварлни видео серии в 3 части, първите 2 със субтитри на български). Казва се The Absorbent mind, разкзва за метода и дава нагледни примери за дейности.
Може да се изтегли свободно от Колибката.

Пожелавам спокоен и изпълнен с полезни занимания Wink уикенд на всички Монтсори мами  Hug

# 294

Пусната е в продажба.

От авторката:
Всеки, който иска да получи екземпляр от книгата , може да го направи по следния ред:
1. Да изпратите е-мейл на galinamontessori@gmail.com, в който да заявите желаната бройка и адреса на доставката (както и телефон за връзка!). След като ви бъде потвърдена наличността на книгите в момента, да заплатите 9.99 лв. за всеки екземпляр, който поръчате по банковата сметка, която ще получите по е-майл.
2. Доставката е за сметка на получателя. Моля да посочите дали желаете да ви изпратим книгата по куриер или с регистрирана поща.
Количеството книги за продажба е ограничено!
Ето я книгата - 30-ина страници - http://dox.bg/files/dw?a=dc61eddcfb

# 295
Супер !!!! Страшна си   bouquet  bouquet  bouquet

# 296

Такава мемори игра бях направила за голямото ми момче с двойки букви. След 3-та година при нас се получи хубава игра.

И ние имаме такава игра купена. Все още не й голям фен, но все пак се съгласява от време на време да играем на карти Wink

Ето ви полезна дейност в духа на Монтесори. Ние вчера правихме картофени кюфтета. Диди ми помогна да обелим картофите и после да оформим кюфтетата. Естествено после яде с голямо желание, нали тя ги е сготвила Flutter

Ако празнувате Хелоуин този уикенд, весел празник Hug

# 297
как съм я изпуснала тази тема...записвам се да чета и аз.

# 298
Темата определено е много полезна!  bouquet

# 299
И на мен това със самодисциплината ми е странно, честно казано не мога да го разбера

Моля, някоя мама с по-голям опит да обясни как на практика се случва?

Общи условия

Активация на акаунт