Монтесори - обучение у дома

• 105 595
  • 695
  •   1
Отговори
# 330
Дами, нека покажем урок по усвояване на самодисциплина и тишина. Коя ще бъде първа?  Simple Smile

Все повече и повече се убеждавам, че нашите баби и дядовци всъщност са гледани по метода на Монтесори, следвайки естествената си среда, липсата на купища пластмасови играчки и мястото на детето в обществото.

Моля за съвет- как да представя буквите на дете на 28 месеца?

# 331
Скоро в едно списание гледах нещо, което лично според мен е добро за представяне на буквите.
Представлява нещо като папка с джобчета, кото на всеки джоб има избродирана буквата.
За всяко джобче има фигурка на животно или предмет започващ със съответната буква ( на фигурката също е избродирано името на животното предмета, като началната буква е подчертана). Целта е детето да постави предметите на правилното място
(Ако не забравя утре ще сканирам картинката и ще я сложа).

Тук в момента в млеката на данонино има такава азбука. Всяка буква се свързва с определена професия. Буквичките са магнитни и лесно се използват на магнитна дъска или хладилника

Синът ми в момента е на 1,5 години и въпреки, че съвсем не е във възраста за това си "играе с буквичките"

Мисля, че Канон имаха фри карти за буквите ( но това трябва да го проверя)
Виж и кубчетата на Зайцев, приложими са още от 1 годишна възраст ( не са по метода на Монтесори, но пак ученето става в процеса на игра)

# 332
Titina, значи може спокойно да използвам магнитни букви? Имам такива още от голямото дете.
Благодаря!

А с какво друго да занимавам детето? Днес правихме кифлички, само меси, точи и загъва, ряза чушка за супата, вчера правихме 3Д Simple Smile апликация с кестени, жълади, шишарки и листа...За утре съм се снабдила със сладкарска боя и ще правим пластелина....

# 333
Зависи много от възраста на детето. И какви са му интересите. ( остави го то да те води).
Имай предвид, че по метода на Монтесори трябва нещата многократно да се повтарят преди да минеш към следващите.
Аз лично за синът ми се опитвам да комбинирам неща от различни методики ( донякъде съобразени за възраста му). Има неща, независимо, че са тоно за възраста му, които въобще не му правят впечатление и ги оставям за по-нататък.
Дала съм му 2 чекмеджета в кухнята - голямо сортиране ( по материали) голяма занимавка. Дървени бъркалки при дървени, пластмаса при пластмаса, метал при метал. Минавам, разбърква и започва от начало  Mr. Green

# 334
Аз също комбинирам няколко метода, единият, от които този на Глен Доман. Именно, водя се от детето и неизчерпаемото му желание да учи английски, както и да рисува, пише "букви" и "смята".
Мисля, вече му е време да се запознае с всяка буква сама по себе си, защото до този момент ги възприема винаги като написана дума/фраза /по метода на Доман/.
Сортирането само го надрасна, ако мога така да се изразя. Вече рядко се заиграва с това, а на възрастта на твоето момче, му беше любимото занимание.  Simple Smile

# 335
Калин има една детска книжка ( казва се моите първи букви) за английската азбука. Доста е интересна, но е за дете на неговата възраст ( 1,5 години). Гледам за децата на приятели  само с 8 месеца по-големи от него, въобще не и обръщат внимание.

Мисля си че с магнитните букви ще е по-лесно за по-големи деца.  Пробвай в Амазон в раздела за играчки да въведеш съответната възраст и виж какво ще ти излезе.
Там има доста интересни неща на Мелиса анд Дог, аз специално съм им фен на музикалните пъзели

Ние ( разбирай синът ми  Laughing) е в процес на проговаряне. Проблемът идва от двуезичната среда. Говорих с колеги детски педагози, както и с лекарката и учителките му тук. Всички са на мнение да поддържам двуезичието. Изчетох де каквото се присетих и се чудя дали не обърквам съвсем детето.

# 336
  • BG
В този блог има хубави идеи http://countingcoconuts.blogspot.com/2010/06/alphabet-box-part-i.html , в този също http://chasingcheerios.blogspot.com/search/label/montessori

Последна редакция: ср, 09 ное 2011, 00:41 от elmyra duff

# 337
Касита, имам син на 28 месеца. От лятото го занимавам с азбуката. Започнах на плажа,  с пръчка  пишех по мокрия пясък, после продължих с тебешири по градинките и на водно килимче. Следващата стъпка беше, аз пиша част от буквата, а той ги дописва.  Сега познава буквите, за всяка си има асоциация, буквата на мама, на тати,.......... а буквата ф, е "двете гуми". Най-лесно му е да пише буквите на лаптопа, така опозна и латиницата. В момента на него, може да пише лесни имена на хора.  Hug

Последната ни занимавка, е да пере и простира. В детската стая направих простор, снабдих се с нови цветни щипки, а  всички летни дрешки сложих в нов плетен кош. Играта е да изпере и просне, например само бели дрешки, или да използва само един цвят щипки, вариантите са много. През това време аз стоя в другата стая, и само влизам за похвала, ако има нещо му обръщам внимание, и му поставям нова задачка. Така си играе сам доста дълго, а аз имам свободно време.

Последна редакция: ср, 09 ное 2011, 01:16 от @mi

# 338
  • Бургас
Здравейте,
в този сайт имаше и пясъчни букви, които се препоръчват при първоначално запознаване с азбуката. Вероятно не е много трудно да се изработят от шкурка и шаблони, аз смятам да пробвам с децата  Simple Smile
Благодарение на тази тема, чрез публикуваната връзка с Монтесори страница във ФБ, открих много интересни блогове   bouquet
 Този ми е един от любимите.

# 339
По пътя на самодисциплината снощи и двамата заспаха в 00.30 часа  Simple Smile Днес наобяд в 15.30  Grinning На мен лично не ми харесва този режим, но ми спестява усилията по приспиването.
За безвредни бои не знам къде има, но със сигурност знам, че се продават, но точно за тази възраст на мен ми харесват килимчетата, на които се рисува с вода. Като това http://kidsworld.bg/catalog/viewProduct/item:aqua-doodle-kilimch … -deluxe-mat-71125

В чуждите сайтове са в пъти по-евтини. Аз на този етап взех това http://vegatoys.com/view/5610.html
За сега няма интерес, защото предимно й е интересно да смуче маркера и още не е на вълна драскане, но за вас може би е удачно.
Не знам дали са напълно безвредни, но Giotto be-bé са дерматологично тествани и се препоръчват за деца на 2+ години. Ние имаме флумастери, моливи и боички. Не са токсични и не оставят следи или петна върху тъкани, ако се изпере скоро след като е изцапано.
Пластелин ползваме на Play-Doh, в който се съдържа пшенично брашно. Също се препоръчва от 2+ години. В момента ни е хит тази занимавка, но още не играе сам. Правим различни фигури, каквото се сетим - гнездо с яйца, куче, котка, листо с гъсеница, самолет и т.н. и той издава съответни подходящи звуци (още не говори). Най-интересно му е да направя топчета с различна големина и цвят, а той да ги сплесква на "кюфтета" и да ги подрежда по цвят и големина.
Aqua Doodle имаме с Мечо Пух. Представлява няколко листчета с картинки, с празни места за оцветяване. Като се мине с "вълшебния флумастер", който е пълен с вода и се оцветява. На синът ми не му е особено интересно, предпочита си истинското рисуване.
Занимаваме се много и с печати - имаме едни с "Колите" - по един час дневно поне прави печати и ги оцветява после.
За проскането засега само ми помага, когато аз проскам - подава ми дрехите от легена, за да ги сложа на простора или аз му подавам изсъхналите, за да ги внесе вътре. Не сортира нищо.
Миялната машина изпразваме заедно като ми подава по ред - първо големи чинии, после малки, вилици, лъжици и т.н. Накрая му връчвам една кърпа да избърше капака от водата, това го прави особено щастлив  Heart Eyes
Касита, от колко време показваш думички по метода Доман и как напредвате? Разпечатваш ли му ги или на компютъра показваш? Аз бях почнала да ги пиша на листове и му беше много интересно на синът ми, но ми отнема много време и не смогвам. Започнах да показвам на компютъра, но така като че ли се разсейва повече - няма го "личният контакт" както аз като ги показвам и временно съм спряла.

# 340
 @mi, благодаря за споделеното.

Алина, благодаря за линковете. Много полезни.

Лъки, по метода на Доман показвам думи, а в последствие и фрази от точно година горе-долу. Пиша всичко на ръка на лист А4. От много скоро започнах да показвам и на компютъра. Ползвам клипчета като този, 1,  2

Резултатите за мен са повече от положителни. Не се отказвай.  Peace

# 341
Titina, значи може спокойно да използвам магнитни букви? Имам такива още от голямото дете.
Благодаря!

Може да ми е малко глупав въпроса, но според Монтесори дали има значение с колко букви се започва да се играе първоначално? Т.е. дали да и дам всичките наведнъж (нашите са с картинка на животно за всяка буква) или да и давам по 5-6 и след няколко дена следващите, за да и е по-дълго време интересно?
 Не ми е цел непременно да запаметява букви и цифри, ако и омръзнат няма да настоявам, но вече познава своята, мойта и на татко си букви и ми ги сочи, като ги види на някоя голяма реклама, може би е готова да научи повече?

# 342
Касита, имам син на 28 месеца. От лятото го занимавам с азбуката. Започнах на плажа,  с пръчка  пишех по мокрия пясък, после продължих с тебешири по градинките и на водно килимче. Следващата стъпка беше, аз пиша част от буквата, а той ги дописва.  Сега познава буквите, за всяка си има асоциация, буквата на мама, на тати,.......... а буквата ф, е "двете гуми". Най-лесно му е да пише буквите на лаптопа, така опозна и латиницата. В момента на него, може да пише лесни имена на хора.  Hug

Последната ни занимавка, е да пере и простира. В детската стая направих простор, снабдих се с нови цветни щипки, а  всички летни дрешки сложих в нов плетен кош. Играта е да изпере и просне, например само бели дрешки, или да използва само един цвят щипки, вариантите са много. През това време аз стоя в другата стая, и само влизам за похвала, ако има нещо му обръщам внимание, и му поставям нова задачка. Така си играе сам доста дълго, а аз имам свободно време.

ЗДР

# 343

ЗДРАСТИ MI поздравявям те за това което си постигнала
аз имам две деца по-големия е податлив на обучение но малката е доста упорита и не може6 да и хване6 вниманието за повече от минута и вече сам се отказала да я обу4авам дай ми някои и друг съвет моля Praynig

# 344
  • Бургас
Имам направени на 4 листа А4 /за съжаление не си спомням откъде/ около 60 думи, с малка картинка и изписана думата отдолу, подходящи са за глобално четене по Доман, както и за просто забавление с децата. Аз си ги принтирах цветно, после ги разрязах и ще ги ламинирам. Съответно като са по-малки, излиза по-икономично.
Ако някой иска да му ги пратя, да ми прати мейл тук или на лични.

Общи условия

Активация на акаунт