Монтесори - обучение у дома

• 105 599
  • 695
  •   1
Отговори
# 345
За буквите има различни варианти. Важно е да се намери този, който е най-интересен за детето. Дъщеря ми започна на около година и половина да лепи магнитни картинки със съответните букви (продаватги в книжарниците) на хладилника и по камината. Беше й голяма страст, разнасяше ги и лепеше от камината до хладилника и обратно. Между другото й обръщах внимание коя буква коя е като й произнасяй и името на предмета "Ф на фазана". Така зпочна да разпознава половината букви неволно, без никакво усилие от нейна или амбиция от моя страна.
Преди няколко месеца купихме тази книжка:
http://www.book.store.bg/p37137/chudniat-parahod.html
Около 1/3 от нея е посветена на азбуката. Има изписана буквата, главна и малка, картинка и кратко стихче в рима. Например за А "Агънце-багънце сладно, аз ще те кръстя Рогатко". Като ги прочетохме по няколко пъти, вече беше запеметила части от стихчетата. Започна да участва в "четенето". Аз започвам, тя довършва сихчето, отначало само последната дима, после цялото стихче. Беше ги научила всички и даже ми забраняваше аз да чета. После изведнъж й омръзна тази книжка и за известно време не искаше да я погледне Simple Smile
Сега я преоткрихме с раздела за цифрите. В книжката има разказче в стихчета за Маца, която обикаля из зоопарка и брои животните в клетките. И така от 1 - 9. Скоро се научи да брои и сега това й е интересно.
Търся най-удачния вариант да продължим с буквите. Може би ще е моделиране с тесто. Сега това правим вечер.

Между другото, снощи изпробвахме тази рецепта и се получи много добро тесто:
1 ч. сол, 2 ч брашно, 1,5 ч вряла вода, 2 с.л олио, сока от един лимон, оцветител (за сладкиши).
Всичко се смесва и се меси докато стане гладко.

# 346
Здравейте. Подготвям се по малко да започнем с буквичките и числата вече. И искам да Ви попитам, понеже живея в Черна гора и тука официалното писмо е на латиница, а искам и на Бг да се учим. Малката проговори на сръбски, но разбира всичко и на Бг или почти, защото аз малко мешано и говоря, но от мама с която всеки ден се слушат , а и от гостуванията ни при мама си разбира. Надявам се един ден и да си говорим между нас си на Бг. Та питането ми е дали да я уча паралелно примерно по 2 букви от латиницата и по 2 от кирилицата или да започнем само с едната.

# 347
Синът ми също расте в двуезична среда- в детската градина се учи на английски, в къщи на български. От детската градина ни дадоха да упражняваме числата от 1 до 5 ( това се учи на възраст 1.5 години тук) това и правим но на български в къщи. По същия начин процедираме и с азбуката и с всичко останало.

Допълвам се, от тук можете да си разпечатате различни карти http://www.montessoriprintshop.com/Free_Montessori_Downloads.html
както и да Ви дадат идеи за други такива.

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 15:41 от Titina

# 348
Благодаря, Титина. Значи и аз така ще правя. Ще и подготвя буквите на Бг, а тука гледах в книжарницата продават на картон с картинки азбуката на латиница. А по същия начин ще направя и с числата. От Бг съм си купила една книжка за най-малките да се учим да броим с картинки, която мисля, че ще е ок.

# 349
Винаги когато минаваме край табела, чета и спелувам какво е написано - забелязах, че така запоня нещата, а и се забавляваме. Е понякога ме заболява устата да приказвам, но определено му е интересно

# 350
Все повече и повече се убеждавам, че нашите баби и дядовци всъщност са гледани по метода на Монтесори, следвайки естествената си среда, липсата на купища пластмасови играчки и мястото на детето в обществото.

Моля за съвет- как да представя буквите на дете на 28 месеца?
И аз до този извод стигнах. След като изкупих колосални количества играчки, за да забавлявам вечно търсещото ме дете. Оказа се обаче, че то може чудесно да играе с носни кърпички, вкл. и еднократни, щипки и пет невероятно малки гумени патета. И броене, и цветове се научиха така, и песнички, че и семейни отношения им създаде.  Crazy
А за буквите - евентуално като храна? Меденки, кус-кус ...  newsm78

# 351
A не се ли притеснявате, че може да започнат да бъркат двете азбуки Thinking Мен това ме спира и затова учим да пишем само цифрите Peace

# 352
Детският мозък на тази възраст ( от 2 до 6 год) е така устроен ( това е забелязано и от Мария Монтесори), че усвоява графичните символи най-лесно. Азбуката, буквите са графични символи и детето ги различава. На тази възраст се въвежда също и нотното писмо.
Когато синът ми казва нещо на английски, аз казвам, да така е на английски, но с мама и тати се говори на български и на български това е еди как си.

Имам приятели, децата са триезични, просто знаят кой е езика ( респективно азбуката) на мама, тати или училище. Изненадващо не ги бъркат.

# 353
Детето ми безпогрешно разпознава началната буква на любимото си животно- слона, на бг и английски. И понеже съм го поставила в изкуствена /за момента/ двуезична среда, то само пита дадена буква как е на английски. Явно методът на Доман си дава своето, защото петте познати му до онзи ден букви, вече са десетина.

# 354
Касита, страхотни са клипчетата. Гледахме ги и ние. Най-голямо радост има на влака с плодовете.
Играхме със синът ми на "намери приятел" с птичките (от безплатните данлоуди), много му хареса. Днес сутринта ми ги носи сам да играем пак Simple Smile
А за глобалното четене по Доман - пробвахме с цветята. Намира същото цвете, но за надписът въобще не ми обръща внимание да го намери и да го сложи. А уж ги виждат като картинки. Мисля да му направя с коли да пробвам, ако и на тях не търси надписът явно няма как да му привлека вниманието.

# 355
Ето няколко занимания ( уроци) по четене.
http://www.flickr.com/photos/23538286@N06/6347533181
Съжалявам, че е на английски.

# 356
Не е точно по темата, но мисля че ще е интересно и полезно за по-големите дечица, особено като застудее навън  Peace

http://tochitsa1.blogspot.com/2011/10/blog-post_25.html

# 357
От другия месец Калин е на уроци по музика ( тук в Монтесори градините има такива допълнителни занимания). До сега ( 18 месеца) аз с помощта на приятелка музикален педагог поднасях различните стилове музика , съобразно възраста му. Време е вече друг да се заеме с това ( не си мислете, че искам детето да стане музикант, не гледам съобразно възрастовите му особености да го запозная с видовете музика, разбирането на музиката и др подобни).
Та какво правите Вие в домашни условия за това?

# 358
Май не много Rolling Eyes. Слушаме предимно детски песнички и песни, които пускат по радиото. Ще се радвам някой да сподели как да поднесем различните стилове музика на децата Hug

# 359
Галче, на възрастта на която е Тод, моето хлапе слушаше предкласика ( това по препоръка на музикален педагог)

детските песнички започнахме да ги слушаме след 1 год, когато вече разбираше, сега припява и танцува на тях. В детската даже е пял и танцувал български песнички.

Т.к. аз пея много фалшиво имам забрана да му пея, за да не развалям слуха му ( не че я спазвам де  Mr. Green). Споделих с приятелката ми за играта, за която четох наскоро ( разказвам с песен). Каза, че това е похват използван в музикалното образование, като целта е да караш детето да ти отговаря с песен. Естествено важи за много по-големи деца от възрастта на моето.

Общи условия

Активация на акаунт