Монтесори - обучение у дома

• 105 620
  • 695
  •   1
Отговори
# 390
Току-що си купих по нета тези книги за детето по Монтесори метода и до месец ще ги имам всичките и ще споделя какво пише по интересно.
На детето в ДГ му е интересно ,постоянно пита за материалите и прилага наученото с нейните играчки.
http://www.amazon.co.uk/gp/product/1607960931
http://www.amazon.co.uk/gp/product/075662505X
http://www.amazon.co.uk/gp/product/0345336569
http://www.amazon.co.uk/gp/product/0452279097

# 391
Lizzy Bennet, ще очаквам с нетърпение да споделиш мнение, специално за Teaching Montessori in the Home. Аз също поръчвах скоро книги от Амазон и много се колебах за тази, накрая се отказах. Получих вече една от поръчаните - The Secret of Childhood и много ми харесва! Има и странни (за мен) неща във вижданията на Монтесори. Например, според нея през първия месец детето няма нужда от дрехи, а е достатъчно да се топли от тялото на майката Simple Smile) Но като цяло ми е интересно.

Beberson, благодаря ти за отговора. Имаме си Мозайката и Буквите на iPod, но на дъщеря ми й омръзнаха вече. Имаме доста приложения за сглобяване на картинки от различни части, мемори карти (търсят се по 2 еднакви), и много й харесват, но всичко това не е точно Монтесори...   

# 392

Beberson, благодаря ти за отговора. Имаме си Мозайката и Буквите на iPod, но на дъщеря ми й омръзнаха вече. Имаме доста приложения за сглобяване на картинки от различни части, мемори карти (търсят се по 2 еднакви), и много й харесват, но всичко това не е точно Монтесори...   

http://nl.made-in-china.com/co_joyetoy/product_group_Intellectua … yyuyssssss_1.html

В този линк има много Монтесори играчки .Не съм поръчвала никога от този сайт,просто от описанието и картинката на играчката,използвам идеи. Peace
Живея в Холандия,Монтесори училищата са широко разпространени,с добра репутация,равноправни на останалите училища.В университетите има отделна специалност "учител по Монтесори система".
Много бях запалена в началото,да запиша детето ми в такова училище и прочетох много по въпроса.В последствие се отказах,но продължавам да споделям част от идеите и методите ,и ги прилагам.Но след като ми попремина еуфорията съм склонна да смятам,че методите на Монтесори са подходящи и приложими,много повече в индивидуална/домашна среда,и до определена възраст,отколкото в колектив,и в по-зряла детска възраст. Peace

Ако разгледате играчките ,ще се убедите,че много от тях можете и сами да си направите,или ги имате готови вкъщи  Wink

# 393
  • София
Но след като ми попремина еуфорията съм склонна да смятам,че методите на Монтесори са подходящи и приложими,много повече в индивидуална/домашна среда,и до определена възраст,отколкото в колектив,и в по-зряла детска възраст. Peace

Това е много любопитно Simple Smile Ще разкажеш ли повече моля те - за колектива и зрялата възраст? Simple Smile

# 394
Но след като ми попремина еуфорията съм склонна да смятам,че методите на Монтесори са подходящи и приложими,много повече в индивидуална/домашна среда,и до определена възраст,отколкото в колектив,и в по-зряла детска възраст. Peace

Това е много любопитно Simple Smile Ще разкажеш ли повече моля те - за колектива и зрялата възраст? Simple Smile

Това,така да се каже не е мое оригинално заключение.Искаше ми се да дам линк с мнения по този въпрос,както и с полезни тълкувания,но не намирам нищо накуп събрано и повечето са на холандски.
Но с няколко думи,защо аз смятам така-преди всичко методите на Монтесори в оригиналния си вид са били насочени към деца с изостанало и проблемно развитие.Основават се на стимулирането и усъвършенстването на възприятията.Т.е. за най-ранната детска възраст.Опознаването и разбирането на света,индивидуалните особености,индивидуалния подход и т.н.Според мен това се случва най-добре в семейна среда.
Училището и колектива-изхождам от принципа,че няма универсален възпитателен и педагогически метод,следователно Монтесори не е такъв.
По времето на Монтесори домашното образование е било широко разпространено,да не говорим от преди век колко се е променила образователната система,както и ролята на училището като цяло.
Идеите на Монтесори имат много сериозно адаптивно развитие в лицето на няколко видни психолози и педагози,които са допринесли методите й да са успешно приложими и в днешни условия.
В основното училище и колежите няма как да се спазва принципа "липса на оценяване"-имат изпити,портфолио,дипломи/все пак покриват образователни изисквания,няма как да да се" отваря
 прозорец",когато детето пожелае,има цели и критерии-все неща...несъвместими с Монтесори.
Най-големия плюс е,че идеята детето само да определя заниманията си е,че се стимулират таланта и заложбите в данена област.Но според мен,това води до тоталното загърбване на други,в който детето с малко дисциплина или стимулация също би могло да постигне добри резултати,което при всички случай е повече възможности.
Да,нямат звънец и точни граници за определен учебен час,но не могат да си тръгнат 11,например.
Както не могат да кажат,днес не ми се прави тест,или не съм готов с проекта си,цяла година примерно. Т.е. съществува стимулиране,прекъсване,контрол.
Важен елемент при Монтесори е самооценката.В много случай емоционалната зрялост на детето не е достатъчна ,за да е адекватна и се разминава с тази на препоидавателя.
Фрустрацията е неминуема.За да се избегне този момент,този принцип е доста....модифициран.
И най-големия проблем-текучеството на учителски персонал.
За това смятам,че в детска възраст и домашна среда може много повече "оригинал" Монтесори да се приложи.Както и,че е добра основа за стимулиране на талант,собствено мислене и креация,увереност.Неща,които се залагат и развиват от най-ранна възраст и се случват у дома.
В училищата в Холандия много от принципите на Монтесори са широко застъпени и прилагани,без да се изтъква,че се следва нейното учение.
Например-няма бележници,точни граници на часовете,голяма вариативност и комбинативност за работа в рамките на един предмет.Индивидуална работа,подход,индивидуален скрийнинг на уменията и качествата на всяко дете.Това в базиса- 4-12 години.
Естествено аз изхождам от особеностите на моето дете,държавата,в която живея,т.е. строго индивидуално подхождам към образователни и възпитателни теории.И ако ми е възможно и имам право на избор,се възползвам.

# 395
Здравейте!
Пиша с молба ако някоя от вас е запазила файл с азбуката - кирилица (буква с картинка) да ми прати  Embarassed не съм в кондиция, а сега има изгодно предложение от artscow http://www.youtube.com/watch?v=K_5m9y1-Eck&feature=youtu.be за карти за игра, които могат да се превърнат в календарчета или пък флаш карти.

# 396
  • София
Kate, мерси за изчерпателния отговор  bouquet

# 397
  • FRANCE
http://grukhina.ru/iblock/child/igry/razvivajuschaja_igra-loto/

тук има карти за разпечатване, но нещо не мога да се оправя как се играе с тях

и мен ме интересува Бг азбуката моля. Искам да уча дъщеря ми на бг буквите. Благодаря

# 398
Привет,
книгите ,за които споменах по нагоре са тук и прочетох две от тях.
 Нещата са толкова уникално поднесени ,опростени и занимателни,че от няколко дни се занимаваме със задачите и детето е във възторг.
Например е описан начинът как да се облича палтото -слага се на пода с яката към детето якето и детето си промушва ръцете през ръкавите и вдига якето над главата като така за по-малко от 30 секунди се научава да се облече само.
Когато понечих да й покажа се спрях и попитах първо как се облича сама в  Монесори градината?
Тя разстла якето и се облече  Grinning
После ученето как да се борави с ножа ("Да си направим следобедната закуска сами "е упражнението и как да нарежем банан на дъска, да намажем крекер с крема сирене и да си налеем чаша вода сами от малка кана. Напрвихме първо демонстрацията със стъклените съдове с леща и каната с вода за да свикне с прийома и всичко  селд няколко опита стана бързо,лесно и много забавно.
 Само й обясних й показах картинките в книжката и за секунди ги усвои.
Много полезни четива. Сега съм на първи урок у дома з предучилищната подготовка и правя заготовките.
Ще пиша как са минали:)

# 399
Здравейте!
Пиша с молба ако някоя от вас е запазила файл с азбуката - кирилица (буква с картинка) да ми прати  Embarassed не съм в кондиция, а сега има изгодно предложение от artscow http://www.youtube.com/watch?v=K_5m9y1-Eck&feature=youtu.be за карти за игра, които могат да се превърнат в календарчета или пък флаш карти.

Една майка от тази тема ми изпрати не букви с картинки, ами цели думички.
Детето ми е на 5 г. и за около седмица схвана как се чете.. и то не с особен зор от моя страна. Тях имам, ако някой се интересува да ми пише на лични, ще ги изпратя.

# 400
Например е описан начинът как да се облича палтото -слага се на пода с яката към детето якето и детето си промушва ръцете през ръкавите и вдига якето над главата като така за по-малко от 30 секунди се научава да се облече само.

Ама вие наистина буквално копирате всичко.  newsm78 Май забравяте, че методът е направен за деца с проблеми или според вас е много кул да си сложиш дрехата на земята. Синът ми също е в Монтесори детска градина и си обличат дрехите по нормален начин, без да ги въргалят по земята

# 401

Ама вие наистина буквално копирате всичко.  newsm78 Май забравяте, че методът е направен за деца с проблеми или според вас е много кул да си сложиш дрехата на земята. Синът ми също е в Монтесори детска градина и си обличат дрехите по нормален начин, без да ги въргалят по земята
Буквално искам да видя как дете на 3 и половина може да се облече само:)
След седмица или две ще пробваме другия метод на обличане и така.
Само да вметна,че тази книга с описаните методи не е на Мария Монтесори,а е адпатцаия на метода й в съвременни условия за всякакви деца. Peace

# 402
Е синът ми е на година и 8 месеца и успява да си облече якето сам (той е най малък в групата, другите деца и чорапите/обувките и панталоните си обуват, но той все още не го прави). Предполагам, че ги учат и да се закопчават, защото и това се пъне да прави сам, а и видях тези материали за закопчаване на етажерката. Ако искаш да видиш, заповядай имат всеки ден отворени врати в градината

# 403
Е синът ми е на година и 8 месеца и успява да си облече якето сам (той е най малък в групата, другите деца и чорапите/обувките и панталоните си обуват, но той все още не го прави). Предполагам, че ги учат и да се закопчават, защото и това се пъне да прави сам, а и видях тези материали за закопчаване на етажерката. Ако искаш да видиш, заповядай имат всеки ден отворени врати в градината
Да,имат материали за закопчаване на ципове, завързване на връзки и копчета:)
Виждала съм ги в ДГ.
Просто споделям интересните неща от книгите Peace

# 404
Между другото на тази възраст ( имам предвид на възраста на която е моето дете) въвеждат и специализираните занимания по музика).

Общи условия

Активация на акаунт