Поведение на 5 годишно момченце

• 3 740
  • 47
  •   1
Отговори
Здравейте,
Имам следния проблем със сина ми,не знам доколко е сериозен,но мен специално доста ме притеснява. Той е на 5 години,ходи на детска градина.Проблема е в това, че копира изцяло поведението и интересите на момичетата - иска да ходи на балет,да става модел, да ходи на гимнастика(на това не издържах и го записах).Никога не са го интересували "момчешки" играчки.За Коледа си поръча Барби мерлия(не му я купих).Любими цветове са му розово и жълто.
Не играе с момченча.Всичките коли, пистолети, писти му се струват "тъпи".Вярно,че си имаме кака, на 10, но тя е "мъжки" тип.Никога не е играла с кукли(за да има от кой да копира сина ми),спортува, дружи с момчета.Таткото е с нас, т. е. обикновена семейна обстановка,само дето е безучастен в грижите и заниманията на децата.
Веднъж,скоро, сина ми ми каза, че иска да се е родил момиче.Не знам какво да правя. С който и да споделя логичните ми опасения ми казва да не се притеснявам, че с времето ще се промени, но аз си мисля,че залитанията му в тази посока стават още по обсебващи.
Ако някой се е сблъскал с нещо подобно, моля да сподели.Дали имам основателни причини за притеснения? Благодаря предварително.

# 1
Не разбирам от какво поточно се притеснявате-това, че синът ви може да се окаже гей? Sad Хомосексуалността не е болест, не се променя или лекува, не засяга по никакъв начин умствените и личностните способности- тя е просто една от сексуалните ориентации, която се проявява както при хората, така и при животните.Доказано е, че между 7 и 10% от населението на света има такава сексуална ориентация.
 Пиша ви всичко това, защото виждам,че от начина по който говорите за проблема приемате   поведението на сина си  за неестествено и ненормално. Разбира се, той все още е много малък за да се правят такива заключения, може в по-късна възраст това да отмине. В никакъв случай обаче не се опитвайте да го принуждавате да се държи "мъжки", защото това не само, че няма да го промени, ами и може да окаже пагубно влияние върху крехката му психика! Може да се консултирате с детски психолог, който да поговори с детето и да сподели с вас своите професионални впечатления! Дано постът ми да ви е от полза, желая ви успех!

# 2
А за каката, която е "мъжки" тип не се ли притеснявате?
Според мен детето ще го израсте и още е много рано за определяне на каквато и да било ориентация. Може да порасне нежен и внимателен към жените мъж.
Моят малък син също е на пет и също обича да играе с момичетата/особено по-големи от него/.

# 3
Другите са Ви отговорили добре. Прекалено рано е да се вторачвате в поведението на детето, а и нищо не можете да направите.  Оставете го да бъде такъв какъвто иска да е.
Аз като дете исках да съм момче, с кукли не играех, биех се ... въобще ужас. Е след пубертета тия идеи умряха. Grinning
На моя приятелка сина също около тази възраст искаше да е момиче, бяха му купили кукла бебе да я храни, защото в градината повечето деца бяха момичета и имаха такива кукли. Сега е на 12 и смята момичета за глупави.

# 4
  • UK/София

Поведението на мой съученик е идентично с това на твоето дете. Simple SmileГотвеше, плетеше, всички женски занимания му бяха страст.С момчета не контактуваше, все "женките" търсеше както той ни казваше.Резултатът е следния - в момента е супер известен фризьор, който замина да работи в чужбина.Най-накрая спря да сменя гаджетата прелитайки от цвят на цвят и има хубава жена и две деца. Laughing

# 5
  • София / Пловдив
Детето винаги ли е имало тези интереси или наблюдаваш всичко това от скоро?
Да е имало конфликт с момчетата в групата, да се чувства отхвърлен и излишен в тяхната компания?

# 6
     Моят син пък иска да е жена. Не за друго, а защото за сега аз отказвам да бременея и раждам братче/сестриче и той реши, че може да се заеме сам със случая.  Joy
     Детето може да има различни интереси от тези на момчетата си връстници, но това не е нещо, за което трябва да се притесняваш. Така както го описваш прилича на чувствително, артистично човече, което ако по принуда трябва да бъде като "всички останали" може и да загуби себе си. А може да е бъдещ артист, художник, хореограф.
    Помогни му да бъде себе си, а не другите.

# 7
Здравейте мили,
Благодаря ви на всички отзовали се. Да с всичко съм съгласна,за ориентацията,за това че най-важното е да ги научим да се чувстват щастливи и удовлетворени от себе си....но когато става въпрос за собственото ти дете............Ох, не знам,може би наистина не бива да се опитвам да го вкарвам и някакви граници,приети за "нормално" поведение.
Той наистина е много артистичен,постоянно търси изява.Обича да танцува.По този повод го записахме на хореография, но вече се отказва, само дето аз твърдя, че нещата не може да се оставят по средата и продължаваме да го водим.В общи линии не съм деспотична към неговите желания.Много иска да ходи на гимнастика,която е в градината.Вчера говорих с госпожата да го вземе,въпреки че става дума за художествена гимнастика и е само за момичета,тя се съгласи и той е много доволен.
Не знам дали съм права,той усеща моето желание да насоча по някакъв начин поведението му,защото ми споделя, че иска да е момиче,но с предварителната уговорка да не се ядосвам.
Много ми е трудно да реша дали има проблем и дали има нужда от помощ, или да оставя нещата такива каквито са.

# 8
Здравей Невва20. Представям си как се чувстваш. Много е лесно така отстрани да се правим на широко скроени и модерни, но не забравяйте, че тази майка е родила момче и е съвсем нормално да очаква то да се държи именно като такова. Естествено, че ще е шокирана и уплашена! В крайна сметка, едва ли бихте могли да промените нещо вие близките. Помощ? За какво? Да го заведете на психолог да го хипнотизира и да му втълпи, че е момче? Просто го обичайте, за да не стане така, че на детенцето да му отминат тези настроения, а през това време желателно или нежелателно, да му се вмени някаква вина. Моли те предварително да не се ядосваш. Не му показвайте, че сте огорчени, разочаровани и ядосани, колкото и да е трудно. Може би в момента убивате един талант, един артист, дават примери по- горе. Какво малко смело момче. Знае, че да иска да е момиче не е редно, но въпреки всичко не го крие, не се е свило само в ъгъла, а се изявява и иска, и се моли на майка си да не се сърди. Heart Eyes
 Преди няколко дни гледах репортаж за един англичанин, който цял живот се е борил с това да изрази себе си външно като жена, а вътре в себе си винаги е бил такава. Сега на години вече е решил да бъде себе си, щастлив, макар и сам, но себе си.

# 9
А балет? Има много добри балетисти. Това са хора, ценящи изяществото и грациозността на движенията, запленени от способността на тялото да изрази толкова много без думи. Този свят е невероятно красив, а познаването му е много ценно.
     Детето ти има препочитания към нещо наистина интересно и стойностно. Няма мъжко и женско, а само ценно.
     Да, трудно е понякога да си представиш, че момичето би искало да се занимава с бокс, а момчето с танц, но има много добри спортистки и реално брилятнти танцьори. И те са станали наистина добри, защото са правели това, което са обичали, имали са стимула да продължат да се развиват, защото са виждали смисъл и удовлетворение в това.

# 10
Много ми е трудно да реша дали има проблем и дали има нужда от помощ, или да оставя нещата такива каквито са.
     Проблем има, когато има вътрешен конфликт. Такъв можеш да създадеш, опитвайки се да му наложиш някакви рамки, които изобщо не са му по мярка.
     Ами ако казва, че иска да бъде момиче, защото харесва нещата, с които се занимават момичетата, ако е видял, че само момичета се записват на танци, балет и гимнастика, а той просто ги харесва, в което няма нищо лошо.

# 11
   Силно съм впечатлена от смелостта на това момченце. Да иска и настоява само то от всички момчета да ходи на гимнастика, е много храбро от негова страна.
   Но разбирам притесненията ти, нормално е да се тревожиш. Само че по-добре му обърни внимание, че може да си бъде момче, а пак да танцува, гримира, реши и така нататък. Може би си мисли, че някои неща са момичешки, покажете му гимнастици, актьори, такива неща.
   И може би все пак да го насочваш към модела на таткото в игрите, някак си...

# 12
   И може би все пак да го насочваш към модела на таткото в игрите, някак си...
Да! Наден по един час да гледа как татко му си бръсне брадата,пие бира, вдига гирички и други такива мъжки работи, може пък да му хареса...Айде моля ви се, наистина ли си вярвате?  Laughing

# 13
Не, разбира се. Говоря за обикновени детски игри на кукли, при които децата са майки... или респективно татковци.

# 14
Не е най-добър вариант тук да търсиш мнения.Повече ще те объркат и нали знаеш,че когато човек не е засегнат лично,той просто си говори бла-бла-бла...Потърси професионална помощ.Не точно помощ,а съвет и разяснение.А от човешка гледна точка се поставям на твоето място и ти казвам,че бих страдала много и бих се разкъсвала,ако ориентацията на детето ми не е нормалната.И все пак,колкото и да не приемаме и да не разбираме,то просто се случва.И вече в един момент сме обречени,ако не да разбираме,то да приемаме нещата такива,каквито са.Така си мисля за себе си-не съм длъжна да разбирам,но съм длъжна да приема каквото и да е,свързано с най-любимите ми същества.

Общи условия

Активация на акаунт