Предучилищна - набор 2004, тема 3

• 34 209
  • 725
  •   1
Отговори
# 180
Има голяма вероятност в училището, което сте избрали за първи клас да има лятно училище. Обикновено приемат и бъдещите първолаци.
Също е вариант.  Peace
В училищата цените са далеч по-приемливи от детските центрове.

При нас ще има и аз ще се възползвам.
Миналата година условията бяха следните:
- половин ден, от 8.00 до 12.00 или 12.30 (не съм много сигурна)
- такса 2лв/ден
- една госпожа ги наблюдава, но те правят каквото искат и си носят от вкъщи - оцветяване, играчки, книжки. Т.е. Госпожата не ги занимава с нещо определено.

За мен плюсът е, че ще свикнат с обстановката, ще се запознаят с всички Госпожи, които ще поемат първокласници. Това, защото при нас ще се разбере точно при коя ще сме чак септември на втората родителска среща. На първата, която ще е месец юни, ще се обсъждат само основни неща. Ще имат предимството да обиколят сградата на спокойствие, без големите да ги притесняват  Laughing
За кое училище/детска градина става въпрос, че и това може да ми е като вариант - да ги изпратя при баба им

# 181
В Свищов, СОУ "Николай Катранов".

# 182
Благодаря много - дано не стигаме до там, но ако се наложи, ще използваме и този вариант

# 183
  • София / Пловдив
Информация от директор на ДГ от днес:

Децата от подготвителна група завършват уч.година на 24 май и до края на месеца се провеждат тържествата по изпращането и т.н.  От 1 юни госпожите на 4 група излизат в отпуска, но децата могат да продължат да посещават градината до 14 септември в сборни групи. За целта е нужно родителите да попълнят заявление, в което посочват до кога детето им ще бъде в градината. При изписването се дава "Удостоверение за прехвърляне" и едва след този ден, детето се счита за окончателно "изписано" от градината и няма право да я посещава повече. Но родителят решава дали това да стане на 1 юни, 15 юли или 14 септември например... Записването за училище става с Удостоверението за завършен подготвителен курс /бланката е еднаква, спуска се от министерството/, което се дава в края на уч.година, т.е. в края на май.

Щом положението в една градина е такова, не виждам причини в другите да не е  newsm78
  Друг е въпросът, че ако цялата градина почива през юли или август, тогава никое дете не ходи. Но само подгответата да изпишат, си е живо извиване на ръце според мен.

# 184
  • София
Бим-бам много ми е полезна информацията, която написа както и цитата за правилника за прилагане на Зак. за народната просвета   bouquet

При изписването се дава "Удостоверение за прехвърляне" и едва след този ден, детето се счита за окончателно "изписано" от градината и няма право да я посещава повече. Но родителят решава дали това да стане на 1 юни, 15 юли или 14 септември например...

Тук нещо не ми е ясно - хем детето е изписано и няма право да посещава градината, хем родителят решава кога ще стане това  newsm78

Друг е въпросът, че ако цялата градина почива през юли или август, тогава никое дете не ходи. Но само подгответата да изпишат, си е живо извиване на ръце според мен.

Децата, които няма кой да ги гледа през юли или август посещават дежурната градина в квартала.

# 185
  • София / Пловдив
....

При изписването се дава "Удостоверение за прехвърляне" и едва след този ден, детето се счита за окончателно "изписано" от градината и няма право да я посещава повече. Но родителят решава дали това да стане на 1 юни, 15 юли или 14 септември например...

Тук нещо не ми е ясно - хем детето е изписано и няма право да посещава градината, хем родителят решава кога ще стане това  newsm78...

Родителят решава до кога детето му ще бъде в градината, може веднага след завършването на уч.година да го спре, може и чак преди училище. Докато не получи "Удостоверение за прехвърляне", може да си посещава сборните групи. Издаването на този документ вече значи окончатено "изписване" от градината. Изобщо не е задължително да се даде заедно с Удостоверението за завършване, с което се записва детето в училище.
Сега по - добре ли го обясних?  Laughing

# 186
  • София
т.е ако искам да си посещава градината и лятото да не взимам никакви документи от директорката като "Удостоверение за прехвърляне", освен Удостоверението за завършен подготвителен курс за записване в училище   bouquet

# 187
  • sofia
т.е ако искам да си посещава градината и лятото да не взимам никакви документи от директорката като "Удостоверение за прехвърляне", освен Удостоверението за завършен подготвителен курс за записване в училище   bouquet

И аз така го разбирам Twisted Evil
Да видим как ще го обяснят в нашето ОДЗ .Те оби4ат да извиват ръце #Crazy

# 188
  • София / Пловдив

Да, точно така  Laughing

# 189
  • София / Пловдив
А, имало и цяла тема по въпроса с изписването на подгответата, ето ключов цитат от нея:  Grinning

Понеже в детската градина на сина ми се готвеха да ни кажат, че децата от предучилищната група трябва да напуснат на 31 май детската градина, реших да питам в Столична община как е регламентиран този въпрос. Ето и отговорът, който получих:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Относно постъпило Ваше писмо в дирекция "Образование" Ви информирам следното:
Съгласно чл.26,ал.1 и чл.27,ал.4 от ППЗНП децата от предучилищна група не могат да бъдат изписани от детското заведение /ЦДГ или ОДЗ/ до постъпването им в 1 клас.
С уважение:
Гл.експерт дирекция"Образование"
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Така че, ако някои родители се чудят какво ще трябва да правят с бъдещите първокласници, ако нямат баби и дядовци на разположение - нямат право да ви откажат от детската градина.

# 190
  • Пловдив
Привет, момичета!

И в нашата детска градина снощи имаше родителска среща. Ходи мъжът ми, че аз гледах децата. Всички живо са се интересували от този проблем- кога ще се изпишат децата. Директорката е казала същото, което е написала и bim_bam и е подчертала, че така е по закон. И нашите госпожи излизат в отпуска от 01.06, децата отиват в сборни групи и могат да седат, докогато решат родителите. Но това се заявява предварително писмено. След като издадат описаните по- напред от  bim_bam документи, детето не може да се върне обратно в градината.
Явно навсякъде е еднакъв закона, ако казват друго- опитват се да ви притискат.

# 191
Здравейте и от мен, ние също ще сме първолаци и посещаваме ЦДГ в гр.Русе, та още септември месец на родителската среща попитахме този въпрос и директорката ни отговори, че неможе да ни изгони децата от градината, но да сме влезели в положение и на родителите, които искат от 01.06 децата от яслите да влязат в градините. Та ако искаме детето да остане в детската градина, да пишем МОЛБА до нея с обосновка защо искаме детето да остане в ДГ. Аз още съм чуденка, не че имам толкова кой да ми я гледа ама... можеби юни ще я оставя в градината, ще видя кой кога ще излиза отпуск и тогава ще реша  Embarassed

# 192
но да сме влезели в положение и на родителите, които искат от 01.06 децата от яслите да влязат в градините.

В София влизат в 1-ва група наесен....

# 193
  • sofia

И аз така го разбирам Twisted Evil
Да видим как ще го обяснят в нашето ОДЗ .Те оби4ат да извиват ръце #Crazy

Току що в нашата градина се опитаха да ми обяснят коя 4астна градина да съм си ползвала за лятото #Cussing out защото изписват децата на 24.05.
Много мило обясних на г-жата ,4е не ми е нужно защото детето ми ще се гледа в сегашната и няма закон и сила ,които да ми кажат обратното.
Аз мисля да искам официален отговор на някои въпроси от директорката и тогава да пиша до инспектората и МОНМ Twisted Evil
Мноооооооооооо оби4ам някой да ми извива ръцете  Mr. Green

# 194
  • Sofia
Току що в нашата градина се опитаха да ми обяснят коя 4астна градина да съм си ползвала за лятото #Cussing out защото изписват децата на 24.05.
Що не им предложи те да плащат таксата?  Twisted Evil Много е лесно да разполагаш с чуждите финанси...

Общи условия

Активация на акаунт