Гъба кладница

  • 53 692
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 58
В блога на Пепеляшка има интересни рецепти с кладница.

http://colourmagicp.blogspot.com/2010/10/oyster-mushroom.html

# 16
  • Мнения: 0
Става прекрасна като шкембе чорба  но вместо шкембе просто ползвате кланица
а и на скара като постна пържола предварително маринована с чер пипер дафинов лис и олио който се страхува че е по едра нека да я кипне преди мариноване

 Simple Smile чакам само да пукне пролетта и я почвам Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 фев 2012, 23:04 от ewektor

# 17
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 4 771
Мъжът ми когато ходи за риба често носи от тази гъба. Първо я сварявам, а после панирам.

# 18
  • София
  • Мнения: 625
Ето една рецепта на Звездев, на мен лично много ми допадна.

Картофено пюре с топено сирене и гъби кладница на фурна

 

За картофеното пюре
1 кг картофи
100-150 г краве сирене
20 г краве масло
50 мл прясно мляко
2 яйца
2 скилидки чесън
Сол и черен пипер на вкус
За пласта с гъби:
500 г гъби кладница
100-150 г топено (пушено) сирене
1/2 глава стар или 1 връзка пресен лук
40 г краве масло
1 супена лъжица олио
50-70 мл бяло вино
1/2 ч.л. босилек
Сол и черен пипер на вкус
Няколко стръка магданоз и копър
10 г краве масло
Галета за поръсване
Краве масло за намазване


Сваряваме картофите в малко подсолена вода. Пасираме ги на пюре заедно с водата и топлото мляко. Посоляваме, добавяме натрошеното сирене и черен пипер на вкус. След като се поохлади слагаме яйцата, чесъна и нарязаното на парченца масло. Разбъркваме добре.
Нарязваме лука на ситно, задушаваме го в кравето масло и олиото.
Нарязваме гъбите на ивици, изсипваме ги при лука, задушаваме още 5-8 мин. Поръсваме със сол и босилек. Наливаме бялото вино, разбъркваме, поръсваме с черен пипер.
Съдът, в който ще се пече се намазва обилно с масло и поръсва с галета.
Слага се в съда половината картофено пюре, разстилат се гъбите върху него и се покриват с нарязаното на филийки топено (пушено) сирене. Поръсва се със ситно нарязаните магданоз и копър. Върху сиренето се слага останалото пюре.
Най-отгоре се слагат малки парченца масло. Поръсва се с галета.
Ястието се пече около 45 мин. при температура от 180 градуса С.

# 19
  • Мнения: 21
Мъжът ми когато ходи за риба често носи от тази гъба. Първо я сварявам, а после панирам.
И аз я панирам след като леко съм я сварила.

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 26 610
Днес видях в Т-Маркет кладница в тарелка,но не обърнах внимание на цената,може би скоро и по пазарите ще има

# 21
  • Мнения: 2 783
Отдавна има култивирана кладница в магазинната мрежа, при нас почти винаги  има в Била и в Кауфланд. На кооп пазара никога не съм виждала. Опаковката е 3,50 - 3,80 мисля, скоро не съм купувала, та може и да не е резнонна цената  Peace.

# 22
  • Мнения: 1 846
Много обичаме у дома кладница.Даже днес пак готвих.Тя е дървесна гъба и доколкото знам няма двойник.Бях чела,че в Япония се използва за добиване на противотуморен препарат .За разлика от печурката няма толкова фира.Задушена в тиган или на фурна с масло-всякак е вкусна.Аз я ползвам много за салати.Подходяща е и за фалшива дроб-сарма.Приложението и е,като на другите гъби.
Здравейте! Как се полза като салата и в комбинация с нещо друго ли или самостоятелно? (Варена или?)
Купих си такава и се чудя как да я сготвя. Мислех си с масло, защото ми се вижда сухичка. Simple Smile

# 23
  • Мнения: 1 308
Аз също да попитам как я приготвяте като за салата? Аз правя кладницата задушена в масло, както и във фрикасе с пилешко месо и става божествено ястие  Heart Eyes

# 24
  • Мнения: 114
Кладницата е страхотна гъба! И тъй като е на добра цена, доста често присъства на трапезата у нас. Ето и моите варианти за приготвяне на гъби Кладница, като безспорно най, най-любимата рецепта с гъби кладница е рецептата за фалшива шкембе чорба с гъби Кладница Wink

Ароматни гъби на фурна

Гъби Кладница в масло

Фалшива шкембе чорба от гъби Кладница

# 25
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Както и други са споменали - панирана най-ни харесва.
Панирам в паста патафри и става не жилава, ами старахотна, задушава се вътре в панировката. Поднасям с мечно чеснов сос с копър.

# 26
  • MI
  • Мнения: 11 868
Много хубава гъба е и не се свива като печурката, т.е. използвай около половината количество сурови гъби, което би ползвала от печурките, за да получиш същото количество приготвени...

Моята любима рецепта е нещо като огретен - обелваш и нарязваш (на една идея по-дебели парчета) картофи, потапяш във вряща подсолена вода и държиш до полусваряване. После нарязваш малко лук на тънки  ивици и гъбите по на едро. Първо задушаваш много добре лука и после добавяш и гъбите. Като се задушат добре добави и магданоз. И сол и чер пипер. После се реди в тавичка с малко зехтин ред картофи, после всичките гъби и нов ред картофи. Отгоре напръскай добре с кашкавал и запечи докато почервенее малко. Наистина е много вкусно....

# 27
  • Варна
  • Мнения: 10 630
Правя гъбена супа с кладница и прясно мляко и става страхотна.
Пробвала съм същата рецепта, но с печурка и не става толкова вкусна.

# 28
  • София
  • Мнения: 7 169

Така я правя и аз. Браво на този, който е измислил рецептата да замества шкембето с гъбата  Peace

# 29
  • Мнения: 1 726
Правя гъбена супа с кладница и прясно мляко и става страхотна.
Пробвала съм същата рецепта, но с печурка и не става толкова вкусна.
Може ли рецептата   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт