Kолко харчите за храна на месец?

• 92 413
  • 1 774
  •   1
Отговори
# 15
Ако 200 лева ми отиваха за храна , всеки месец ще съм за три дни в чужбина !

# 16
  • Варна
То да е само храната с мед да я намажеш.
Около 300лв. плюс -минус 50лв. това без да включвам джобните.
Отделно ток, вода,кабелна, телефони, бензин,застраховки, кредит

# 17
Като чета как тричленно и четиричленно семейство карат с по 300 лв. на месец и се зачудвам как го правите! Все списъци правя,уж да не купувам излишни неща и накрая все повече изхарчваме. Ние сме двама и грубо казано по 20 лв на ден отиват. Като тук слагам и дневните джобни- редовно сядаме на кафе,за цигари, за транспорт. Само вечеряме в къщи и от тези 20 за вечеря да кажем отиват 5-10 лв-зависи какво ще се вечеря. Та общо около 600 лв.

# 18
  • София
Ааа, дневните джобни /транспорт, цигари, кафе, обяд, вафла/, особено ако ходите на работа, са съвсем отделно перо и не го смятаме тука.

# 19
  • Fort Worth, TX
Ако 200 лева ми отиваха за храна , всеки месец ще съм за три дни в чужбина !
И аз като теб/На нас ни вървят по две кофички к.млеко на ден понякога и повече.Седмично за харна отива от порядъка 100-150 лв според зависи.Ядем изкл'чително много сирене, кашкавал и задължително мезенца винаги си имаме в хладилника .ВЪВ Фризера ми винаги има кайма, пиле, свинско .Изразходвам ли примерно пилето на следващото пазаруване се възстановява задължително.

# 20
Около 200 лв, но ако говорим само за храна. И аз бих отскочила до чужбина, само ако някой се наеме да поддържа колата, да плаща ипотечния, да плаща яслата, козметика, битова химия,  да купува всички други неща, от които има нужда.... Чак се размечтах. 600-700 лв не мога да ги достигна за храна, дори и да се мъча.

# 21
... Като тук слагам и дневните джобни- редовно сядаме на кафе,за цигари, за транспорт ...

Цигарите ми са особено хранителни  Mr. Green
Храната си е храна, а вече който има възможност и пуши, и пие, и по жени ходи Laughing

# 22
  • Пловдив
Не се сърди, тия цени не са актуални вече ...

Някои са скочили, други ги намираме на по-ниска цена, крайния резултат е един и същ.
Вие не ядете бе! Не се хвали, защото ще ти пратя малките мъжове за седмица да ти качат бюджета двойно hahaha Смятам, че Юлиан, на 2г яде повече от теб.

# 23
Оф, не ми се почва старата тема. 2-3 средни чушки за жена и 3-4 за мъж за мен е нормално. И 10 мога да изям, но ще ми е дискомфортно.
Иначе детето до 3 г. ядеше повече от мен, нормално е за тази възраст  Peace

П.П. Ако ни видиш, че разбереш, че сме далеч от гладуването  Joy

# 24
  • Майничка
Около 480лв. средномесечно за 2010г., за 6 членно семейство. Т.е., ние сме четиричленно, но готвя и за още двама възрастни (или ми готвят), като повечето базови продукти осигуряваме ние.
В тази сума влизат и епизодични кафета и кръчмета, както и солети, близалки и т.н. за децата, без купоните за млечна кухня (с тях ще станат точно 500) и без храната по време на лятната почивка. Всичко купуваме, нямаме продуктови "субсидии".
Това са средномесечни пари, в някои месеци и на 180 сме заковавали, но декември, примерно, сме дали накуп 800 и отгоре лв. за прясно телешко, което да замразим и да нямаме грижата за много дълъг период от време. Октомври и ноември сме заредили поне за 6 м. по цени на едро доматено пюре, ориз, леща, фасул и паста. Веднъж годишно се купуват 2 тенекии зехтин (основно от Гърция), с които готвим цялата година (олио ползваме епизодично, т.е., максимум 2 бутилки годишно).

Ама аз съм си вкъщи, всяка вечер почти има готвено и салата, закусваме обилно винаги, но не обядваме (без децата) през седмицата, само събота и неделя. Твърдите ни "ежедневни" разходи са за мляко, китайско зеле и пресни зелени подправки. Хляб купуваме само за нас четиримата, по 1 нарязан от ок.600гр., 2 пъти седмично.

Преди 3г. бяхме трима, но работех по ок. 10 часа на ден, готвех понякога през уикенда, купувахме много готово или сядахме навън и разходите ни за храна надхвърляха 1000лв.

# 25
Около 200 лв.
Копирам си мнението от др. тема, с уговорката, че тогава сезонът е бил др. и са присъствали сезонни продукти, има и лека разлика в цените, но като цяло сметката си остава в тези граници.  

Ето ми най-накрая сметките, долу във файла са по дни, тук пиша тези, които не мога да ги разделя, т.е. общо за месеца:

1. Сирене 4 кг. за 12 лв. Сиренето вече е минимум 6 лв килото по 4=24 лв
2. 1 кг. лук 0.80 лв.  
3. 1 бутилка и половина олио 2.55 лв. Олиото е около 2,80 за литър.Литър и половина=4.20
4. Чесън 1 лв.
5. Подправки 1 лв.
6. Брашно 6 кг. х 0,63 лв. - 3.78 лв.  Брашното по веригите редовно е около 1 лв за кг= 6 лв
    Хляб рядко ядем с храненето, но си носим сандвичи на работа, за тестото за пица също, понякога препечени филии за закуска, ползваме пълнозърнесто "Панино" 0.66 лв. и Тип 700 0.60 лв., по равни количества, затова смятам средна цена 0.63 лв.. Готов не харесваме и не купуваме.
7. Мая - взимаме опаковка 0.500 гр. за 1 лв., стига за повече от месец
8. За грис, кус кус, овесени ядки, към 2 лв. на месец.
9. Кашкавал 1 кг. 8 лв. Кашкавала най-най евтиния е 12 лв
10. Кисело мляко, освен включеното в храните, още по 2 кофички на седмица - 7.20 лв.
11. Прясно мляко, от производител взимаме, 4 литра - 2.80 лв.
12. 2 опаковки бекон - 3.60 лв. Бекона зависи кой,но вакуумиране и той към 8 лв /кг
13. Плодове 17.90 лв.
14. 2 масла х 1.90 лв. - 3.80 лв.
15. 1 кг. маслини 3.30 лв. Маслини черни са около 6 лв килото.

Ето и менюто, за сума 126.20 лв.

70.73 + 126.20 лв. = 196.93 лв.
Ще ползвам тази същата таблица,за да те опровергая. Значи само по тая таблица и то само за неща,за които съм 100% сигурна в цените излиза разлика от 27 лв.Т.е. цените са минимум 20% нагоре като цяло. Нелепо е да  твърдиш ,че някои неща били поевтинели и така се компенсирало. Всички хора в обкръжението ми се оплакват от поскъпването на стоките ooooh! За някои неща съм написала минимални цени,т.е. ако искаш сирене и кашкавал от по-хубавите,няма да си ги купиш на тези от таблицата. За нещата от производтел не съм писала нищо,нека са такива,но бензина да отидете до въпросните производители не ви ли поскъпна?!?  newsm78 Не се заяждам,само питам!
Аз посочих отговор от 300-500 лв,защото напоследък в 300 лв двама човека трудно се вместваме. Всяка седмица пазаруваме основно за около 50 лв в Била,Кауфланд,ЛИДЛ,Карфур,където и да е като теглиш чертата на края е все тая.Зеленчуци и подове си купуваме от сергийката до нас основно,понякога взимаме и от промоциите,но само ако ми се стори хубав продукта. После докопуваме през седмицата хляб,кис.мляко(мъжа ми го пие всеки ден) и каквото друго ни се прииска-примерно понякога ядки.И пак не твърдя,че ядем супер здравословно и разнообразно. Да подчертая,че готвя и доста.Не е да кажеш,че от там идва разликата Confused
Сетих се и още нещо,тук не са посочени пари за минерална вода, чай, кафе, какао. Дори и да не се купуват безалкохолни,горепосчените почти всеки ги консумира.

Последна редакция: чт, 10 фев 2011, 02:50 от Alinka_79

# 26
  • град-държава
В таблицата липсва и всякакво месо, като 1кг врат е около 13лв, аз масло за 2лв не знам да има, преди година 1 пакет масло беше с цена 3,20, сега е 4лв, 17лв за плодове на месец е абсурдно, почти всекидневно пазаруваме плодове и по-малко от 7-10лв не оставяме.
Ние сме двама, не мога да направя точна сметка на месечните разходи за храна, но под 600лв не падаме, като не включвам кафета и цигари. Основните мляко (кисело и прясно), кашкавал, сирене, яйца взимаме Био.
Един път седмично пазаруваме в Пикадили и каквото и да правя, както и да смятам под 100лв сметка не сме плащали. Вкъщи макарони и производни не се тачат и не се купуват, но без месо или риба не се сяда на масата, ами само едно пиле е десетина лева, рибата също не струва левчета... 
Не мога да си представя с 200лв месечно какво се яде.

# 27
  • Пловдив
Около 480лв. средномесечно за 2010г., за 6 членно семейство.
Гаргамела и нашите разходи са сходни, примерно този месец сме под 200лв, ама примерно септември/октомври сме купили 3-4 пуйки, 10 пилета/кокошки, 3 заека и сме замразили да има какво да ядем цялата зима, тогава сме дали много пари.
Оказва се, че най-много пари даваме за пресни плодове и зеленчуци зимата. Прясно мляко носят два пъти седмично по 4литра у нас, аз квася за децата и мъжа. Отделно не понасям домашно мляко и за мен се купуват кофички и кутийки с прясно и кисело.

# 28
  • Майничка
Ahasver, 2,70лв. е 250гр немско масло (последно купих вчера), което ще използваме поне 10 дни, при това е от квартален магазин, не съм го търсила другаде.

Идеята е, че ако си планираш продуктите, а не купуваш "на парче", даваш повече пари накуп, но като месечна стойност, храната ти излиза доста по-евтина. Това работи по-ефикасно при по-големи домакинства, разбира се, защото за да изразходиш Х количество (което ще ти даде отстъпка в цената), ти ще трябва да употребиш прибл. едни и същи продукти 15 пъти месечно, което прави през ден, а аз - 5 пъти месечно, т.е., веднъж седмично и няма да омръзва.

Купили сме декември към 100 кила телешко месо (чисто, без кости, сланини и карантии) на 8лв./килото и 7 чистени пуйки по 2,50лв.килото (с което запълнихме наличното фризерно пространство на 3 къщи, ясно, че ако ги нямаше тези фризери, щях да си позволя най-много 30кг. и щеше да ми легне по-скъпо). Есента купувам на едро към 40 кила ябълки от 2 или 3 сорта от разни баби, дето продават събота и неделя с ръчно кантарче, излизат ми под левче килото, избирам си ги, изкарваме с тях цяла зима при правилно съхранение (разполагаме с голяма тераса и таван). В началото на декември взехме от борсата (по инициатива на мъжа ми) 18 кг мандарини по 80ст. (на пазара седмица по-късно бяха по 2,10лв) и 10 кг грейпфрут по 1,40лв. (през зимата цедим сутрин сок за всички), свършиха към средата на януари, не се скапаха. Купихме и тикви цигулка по 28ст. килото, ще стигнат до април, предполагам, въпреки че яко сме ги подкарали, поне веднъж на 4-5 дни вечеряме печена тиква и правя тиквен кекс за закуска.
В началото на януари купихме 10кг чистени орехи, по 8,50лв., от частник, ще изкараме с тях до есента. По сергиите са по 13-16лв./кг.

Спанак купувам замразен, към 1,64лв. е 450гр., нарязан (не смлян, както са повечето готови). Пресният, дори да му е сезон, ми идва много неизгодно след изчистването. Но купувам пресни грах и бамя и замразявам във фризера. Картофи купуваме на чувал, там сезонната разлика в цената вече не е толкова голяма, колкото преди 5-6г., изключая пресните пролетни картофи.

С мъжа ми периодично закусваме кисело мляко с мюсли, правим си ги сами - купуваме отделно зърнени ядки, трици и семена, както и сушени плодове, каквито ние харесваме, нарязваме, омесваме и вместо 3 месеца по 6-8 лв., даваме наведнъж 10лв., примерно.

Използвам страшно много подправки, с подходяща комбинация дори и най-"скучната" манджа става атрактивна. Преди купувах основно на Котани, сега - на "Биосет" от Карфур, разходите ми паднаха почти наполовина.

# 29
  • град-държава
gargamela , моля те напиши марката на това немско масло, защото не мога да сетя за масло под 3лв, което да е горе-долу ОК, като изключим българското, което не е масло, а 1.90 е съвсем в сферата на абсурда.

Общи условия

Активация на акаунт