Kолко харчите за храна на месец?

• 92 431
  • 1 774
  •   1
Отговори
# 45
  • Fort Worth, TX
Аз на моите , ако им сложа боб със сланина ще ме изгонят от н ас.Отделно да ядат два дни една и съща манджа ще е равносилно на трета световна война.Понякога се налага да хвърля нещо, защото всеки се мръщи, че било от вчера.

# 46
  • Майничка
Аз на моите , ако им сложа боб със сланина ще ме изгонят от н ас....

И мен ще ме изгонят, че развалям боба. Joy
Всъщност, боб, леща и прясно зеле са от нещата, които ни готвят, обичаме ги всички, но с мъжа не ги докарваме толкова добре на манджа, само плакия.
Но мръвка към тях - никогиш! Naughty

# 47
  • Fort Worth, TX
И аз така готвя без никакво месо към тях , също така готвя и граха.

# 48
И аз така готвя без никакво месо към тях , също така готвя и граха.

Да, ама към тях задължително :сирене + колбас.Обичам постни неща.
У дома не се сяда без сирене ,
а плодовете само аз ги ям.

# 49
Полезна тема. Заради концепциите на някои дами. Има много какво да се научи...

# 50
  • град-държава
rosy_bosy , щом сте Ок с това три дена да ядете една баница или каша, разбирам...но вкъщи това е немислимо, няма начин да накарам мъжа ми да яде два-три пъти на ден една манджа, няколко поредни дни, а и за мен се отнася същото, още повече не смятам,че това е качествена храна за дете, ако оставим настрана възрастните.
Мъжа ми и по принцип е доста ящен(въпреки,че не му личи) и обикновено не остава дори за още едно хранене от едно готвене.
Ние също сме далеч от здравословното и пълноценно хранене, а и не го целим, но държим на качествената храна, а не просто да не ходим гладни и коремите да са напълнени с нещо. Например не бих се отказала от Био продуктите, ако не друго поне са изключително вкусни - визирам главно сиренето/кашкавала/млякото,  зеленчуците също(лятото обаче купувам градински от производители).
Спестените 5 лв не ме топлят пред алтернативата да си давам парите за продукти маскирани като кашкавал/масло/шунка и т.н.

Не купувам нищо замразено/полуфабрикати/зеленчукови миксове, кренвирши, салами и производни...в графата влизат и всякакви боклуци от типа на пакетирани сладкиши, солетки, вафли, лютеници, майонези, "натурални" сокове, газирано не пием, освен бира, затова и полодове много пазаруваме за сок. (сама си правя мармалади, сушени домати за подправка или доматено пюре и подобни, но продуктите ги купувам)

За да купя риба трябва да е много прясна, по възможност жива, но при нас просто това е нещо нормално и почти всяка сутрин на лодките има току-що извадена...вкъщи е основно перо, тъй като ядем много.
За сандвичи също заминават много сирена за мазане (един път се излъгах да взема от споменатото Хохланд и го изхвърлих, то е някаква пихтия на пяна с огромна дупка в средата, която е пълна с нещо като желирана слуз) и повече експерименти не съм правила, зрели сирена също много ядем, пушена риба, сушени меса. Не се лишаваме от глезотии-морски дарове, малко по-"екзотични" плодове, зеленчуци, подправки, хубаво вино и т.н. в този дух.
Ако направя постна манджа, например  баница за обяд, се търси най-малко много таратор или някаква богата салата, в която да има риба или сушено месо , (а ако има завити в баницата 2-3 пържоли ще е абсолютното щстие).  Laughing 

Начина на пазаруване на  gargamela със сигурност пести средства, но си трябват условия за съхранение на всичката тази храна и по-скоро е изключение да имаш тези условия, отколкото правило.

# 51
  • с/у ОколоМръсТното
Заради концепциите на някои дами. Има много какво да се научи...

много си права.
Искам за малко да поживея у Гаргамела и Роси_Боси. Белким се превъзпитам.

# 52
  • Майничка
Шани, не убивай детето в мен!  Laughing
От няколко години ти завиждам подмолно за организацията при допълнителните занимания на децата. Embarassed

При нас това с храната се получи доброзорно, да не мислите, че е от хубаво. Mr. Green

# 53
  • Пловдив
Да, зависи си на каква площ живеете, применро у нас не представлява проблем да имам огромен фризер (и няколко имам място да сложа), имам мазе, гараж и да имам условия примерно да се купи жив заек или живо пиле и да се разфасова.

# 54
Ако става въпрос само за хранителни продукти - гласувам за 300-500 лева за 4-членно семейство. Не включвам в тях 60-те лева за детска градина, но включвам детската кухня и други храни за бебето (изкуствено мляко не купувам).
В интерес на истината със сигурност може и да са по-малко парите с по-добро планиране на покупките и манджите, но аз твърде често купувам от кварталното магазинче и кварталния плод и зеленчук, което товари сметката.
Меса и ние купуваме накуп и замразяваме, но за плодове и зеленчуци не остава място във фризера, така че се купуват текущо.
Никой не отчита фактора "село" - аз не купувам безалкохолни, домати за готвене, туршии, фасул, кисело зеле и т.н. Това също спестява доста пари.

# 55
Като чета темата и аз стигам до извода, че планиране му е майката. Обаче някои от нас са оперирани от способността да погледнат три дни напред и да разберат какво ще ядат в понеделник за вечеря. Аз лично го отчитам като свой минус.

# 56
  • France
Прибрах се от пазар. Похарчих 25 лв. за:
бутчета / пиле с ориз, което ще се яде 2 вечери/,
 дробчета на Градус 2 лв- много рядко ядем, но ще са за довечера, а и за утре ще остане малко,
леща- за 2 дена ще има обяд, ама този пакет ще ми стигне за 3 готвенета,
ориз, свинско филе за сандвичи, телешко контра филе - ще го правя на саздърма, 1.5 кг грейпфрути, зехтин.
Излиза, че за по-малко от 20 лв. ще се храним 2 дена, дори ще остане...
Днес ще отида да купя домашно телешко месо, без кост, по 7лв/кг. Ще има за супи, задушено с нещо си си за поне 2 мес.

# 57
Едно инфо от чужбина Италия. Ние сме двама хапваме, не е като да гладуваме. Храната ни е към 400 евро месечно, като аз пазарувам основно в 3 магазина, 2 от които са дискаунти + готвя  bowuu
Нямаме разходи за алкохол и цигари, така че минаваме по-тънко.
Планиране разбира се е номер едно, аз съм жив калкулатор, знам цените на това, което купувам в широк радиус, като тръгна на пазар знам точно къде какво е на сметка, преди това съм видяла и промоциите в брошурите. Свикнала съм на тази веселба, не ми отнема време ( пазарувам 2 пъти седмично). Веднъж месечно пък ходя на магазин за домашни потреби, откъдето отново съм си отбелязала в брошурата какво ще купувам ( препарати, козметика и тн.).
Не помня откога не съм купувала нещо просто ей така. Взе да ми харесва и да съм на 'далавера' и трудно се лъжа, като мога да купя нещо с 30% по-евтино да го купя на редовна цена

# 58
  • Майничка
Като чета темата и аз стигам до извода, че планиране му е майката. Обаче някои от нас са оперирани от способността да погледнат три дни напред и да разберат какво ще ядат в понеделник за вечеря. Аз лично го отчитам като свой минус.

Боже, толкова организирано ли звуча? Shocked Joy
Не, номерът не е да знаеш, какво ще ядеш следващият понеделник, а да имаш в наличност достатъчно продукти, които да ти дадат възможност да импровизираш 3-4-10 яденета (според количеството хранещи се и времето за приготвяне), без или с минимални докупувания. Решавам какво ще готвя към 17,30-18ч., до 19 трябва да съм приключила, имам мегдан да импровизирам.

Ето, по време на разходката с малката харесах броколи на 3,60лв./кг и печурки на 3лв./кг, взех си по 1 кило, довечера ще реша дали ще готвя огретен от картофи, броколи и гъби със сос от сметана и сирене, макарони със сос от броколи и сирене, лазаня с броколи и гъби или крем-супа от броколи и картофи. Утре или в неделя обядът ще е телешко печено с гъбен сос или задушено с гъби и ще ми останат за едно ризото с гъби, за неделя или понеделник. Но картофите, ориза, телешкото, пастата, сиренето, готварската сметана и подправките си ги поддържам "на склад", т.е., дори да не бях купила нищо днес, пак щях да имам продукти за довечера и утре, най-малко.

Т.е., мога да си нагодя меню според продукт, който в момента ми се е видял на сметка или просто ми се е приял, без да е е необходимо, за да задоволя желанието си, да се набутвам в непредвидени покупки, за да го оползотворя.

# 59
rosy_bosy , щом сте Ок с това три дена да ядете една баница или каша, разбирам...но вкъщи това е немислимо, няма начин да накарам мъжа ми да яде два-три пъти на ден една манджа, няколко поредни дни, а и за мен се отнася същото, още повече не смятам,че това е качествена храна за дете, ако оставим настрана възрастните.

Я се върни и хубаво ми прочети поста.
Това беше менюто ни миналата седмица. Всички храни, които съм написала ги ядем две поредни вечери т.е два пъти. Аз и не готвя големи количества. Къде ги прочете всичките тия 2-3 пъти на ден няколко поредни дни, не знам  Thinking
Кое не е качествана храна за дете ? Пиле фрикасе ? Или боб на супа ? Сланина аз обичам, мъжа ми също, теб не те карам да я ядеш.

Аз не проумявам как някой се наяжда със салата, ей това не мога да го направя  Laughing
Баница с таратор или с месо е странна комбинация, при нас се консумира с прясно мляко.
Рибата, която съм готвила е прясна, уловена от мъжа ми.

Общи условия

Активация на акаунт