Kолко харчите за храна на месец?

• 92 536
  • 1 774
  •   1
Отговори
# 915
В Италия също има чувствително повишаване на цените.
Според мен поне с 30-40%. Сигурно има и статистики, но не ми се търси.
Започнах да се заглеждам в цените на килограм и ми се изправя косата на моменти. Предимно при месни и млечни продукти там най-чувствително, плодове и зеленчуци по принцип и не знам защо в Италия са скъпи, хлябът също. Пастата е нещо традиционно, тя винаги държи поносима цена, но и там напоследък забелязвам, че не ми е все едно коя марка и вид ще грабна. Паста фреска ядем само понякога, преди редовно  и т.н. Тук едното ядене в повечето дни на седмицата е паста благодарение на това не се усеща много, ако трябваше да готвя и приготвям и за обяд.. не знам. Щеше да ми се налага да готвя манджи в тенджери, тави, супи..

# 916
  • София

Да, затова правилното мислене е в посока как да се увеличат доходите, а не да се гледат цените в магазина. Мисленетто над темата защо еди какво  си се е вдигнало с 50% не води до нищо добро. Цените все ще се вдигат за съжаление.
....

Ами то мисленето е в тази посока, но практиката показва друго - цените се вдигат, а доходите падат. Thinking

# 917
Добре де, в едно средно-статистическо семейство, където и двамата родители работят във фирми, детето е на градина - какво да мислят за увеличение на дхода? Нова работа ли? В тоя момент не е така лесно. Частен бизнес ли - да, ама трябва да имаш нещо заделено, не е време за заеми сега...според мен това  Thinking

# 918
Заеми - абсурд в момента Naughty Освен ако разбира се не е изключително належащо.
Миналата година още през април като се усетих накъде отиват нещата, побързах предварително да си погася един оставащ кредит в ОББ. Именно, защото започна една тенденция на повишаване на това-онова и в един момент виждах, че от моята заплата все по-малко пари остават.
Между другото има повишение и в сектора на услугите. Ние сме в ,,Хиподрума,, и от около месец има леко завишение в близкото химическо, при обущаря и при шивачката. Не е проблема само в храната.
А в събота си купихме 2 кофички от по 5 кг. с домашно овче сирене по 6 лв. цена на килограм. Тези хора са в провинцията и от години се занимават с производството му, така че относно качество, чистота и прочие, нямам страхове и притеснения.
Предната седмица купих една кутийка овче сирене от нашата Била. Не стига, че цената му е от 10 лева нагоре, а и вкуса е различен. Няма как да не е, нали е масово производство. Мога да ви покажа снимка на сиренето колко е бяло и чисто.

# 919
  • На небето

Да, затова правилното мислене е в посока как да се увеличат доходите, а не да се гледат цените в магазина. Мисленетто над темата защо еди какво  си се е вдигнало с 50% не води до нищо добро. Цените все ще се вдигат за съжаление.
....

Ами то мисленето е в тази посока, но практиката показва друго - цените се вдигат, а доходите падат. Thinking

Скоро гледах телевизия, което рядко се случва, но попаднах на новините. Та..., по статистика в БГ, има увеличение на храните с 80% за една година. Тук не се коментираше увеличението в тока, парното и водата. А там имаше със сигурност увеличение. А юли месец ни очаква също доста драстично увеличение на тока и към добавка, ще сложат още такси, които се оказват доста по високи, от нашето месечно потребление на ток. А да не коментираме, че заплатите и пенсиите са замразени до 2013г. А до тогава се очаква солидно увеличение на тока. Планирано е на година да скача с по 4%.  ooooh! Не знам как ще издържаме, но това не е държава. А където и да отидеш, ще си чужденец.

# 920
Аз не съм чела статистики, нито обръщам внимание, не ми е нужно - просто защото го усещам по джоба си. Определено със същите пари преди изкарвахме да не кажа двоен, но поне 1/3 по-дълъг период от месеца.

# 921
m-i, правилно ли съм те разбрала, че ежедневно правите баница със сирене и слагате сирене на салата и въпреки това не консумирате повече от килограм на месец?

Проста сметка: 200 гр. сирене на ден при четири членно семейство прави по 50 гр., което е едно нищо. А и е далеч от дневния препоръчителен прием на подобни храни. Че то за едно бебе на около година-две се препоръчва по 50 гр. сирене на ден.
30 дни х 200 гр. са 6 кг. За моето домакинство това е минимума.
по назад съм писала че не ядем в къщи всеки ден, салатата не винаги е със сирене- защото е солено, баница да не е всеки ден, но като се изяде и нова.
Няма как когато и двамата работят на 8ч да се започне нова работа. А частния бизнес си мисля че и той не е цвете в момента-те най много страдат.
За тока който изразходва фризера мога да кажа че не е много или поне при новите-на нашия му дават 380кв на година което е под 10лв на месец.

# 922
  • София
Цитат
Няма как когато и двамата работят на 8ч да се започне нова работа. А частния бизнес си мисля че и той не е цвете в момента-те най много страдат.
Абсолютно съм съгласна,много от частниците затрарят

# 923
  • sofia
Моят мъж онзи ден в събота направо се изуми Shocked като видя в Била, че един буркан лютеница без няколко стотинки беше почти 6 лева.
А аз какъв шок получих като онзи ден случайно изрових Метро-брошура от 2009 и разгледах цените.

# 924
Е, коя е тая лютеница?
Специално лютениците /малките буркани де/ - отдавна са  около 1.80-2.00 средно...не съм видяла да е поскъпнала  Thinking

# 925
Вероятно е едросмляна, голям буркан.

# 926
Наскоро имаше по БТВ репортаж за увеличението на цените на основните храни спрямо миналата година. При картофите то беше 80%.

Относно лютеницата- аз купувам био за 5,40 малък буркан, а нали сега има и нов стандарт, но не зная дали е въведен вече.

# 927
Вероятно е едросмляна, голям буркан.

Сто на сто е голям  Laughing
Аз такива не к упувам - хващат ми мухъл - рядко ядем...

# 928
  • София
е голям, голям буркан...пак е от най-скъпата явно... нормално средните цени са 2,30-2,80 на едросмляната бурканче 260-290 гр....пък по-голямо и малко по-евтино трябва да е.... бее...много е 6 лв лютеница...освен ако не е 1 кг този буркан...

# 929
Обаче...вижте http://promo-compass.com/product.php?ProdID=628
Наистина цената е нагоре за килограм...

Общи условия

Активация на акаунт