Веганството - да споделим опит (4)

  • 42 155
  • 772
  •   1
Отговори
# 600
  • София
  • Мнения: 1 417
и аз се цопвам с две рецепти и бягам по задачи:

* телешко варено без телешко  Mr. Green
3-4 картофа; 2-3 моркова; шепа грах за цвят; 1-2 глави лук - всичко сварявам на бавен огън и добавям дафинов лист, бахар, целина, черен пипер, зехтин и сол на вкус

* бях накиснала нахут за фалафели, но ме домързя да ги правя, затова след сваряването на нахута директно студен го накълцах в робота, добавих пресен копър, джоджен и магданоз в големи количества, лимонов сок, сол и зехтин - става доста вкусна салатка - забравих най-важното - глава лук - много настино и 2 скилидки чесън

realist, що е то левурда?

Хубав ден, момичета!

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 15:15 от Dao

# 601
  • Мнения: 1 849
Левурда или див чесън/мечи лук. Расте по места, където често и копривата, по-сенчести и горички. Тука май още не е излязъл, към април, май го има изобилно (цели полянки) в планината.
http://bilka.info/%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%83%D1%80%D0%B4%D0%B0-allium-ursinum-l/

Дао, ме кара да търся сега нахут...

Момичета, сега с тези новини за радиации и подобни какво мислите за марулите (и всички зелении), дали не акумулират разни вредни частици? Или разчитате, че са повечето от парници?

# 602
  • Мнения: 1 732

Момичета, сега с тези новини за радиации и подобни какво мислите за марулите (и всички зелении), дали не акумулират разни вредни частици? Или разчитате, че са повечето от парници?

за сега сякаш риск от значително радиационно замърсяване за европейските земи няма Simple Smile
за някои части от Азия обаче...../водорасли и др./.....мен ми е леко съмнително. Confused

# 603
  • Мнения: 3 869
Аз за радияция честно казано не се притеснявам. Все пак, точно на другия край на земята се случи, а и мисля точно като Реалист - първо ще бъдат засегнати водораслите и морските риби.

Да ви кажа каква неприятна случака с храна имах сутринта. Като никога, реших да направя класическа баница за мъжо и нямаше да спирам и детето. Яйцата са домашни, сиренето - био, мякото - био, мазнината - био-гхи... Всичко както си трябва. Имах малко кори, така че не беше кой знае колко баница. Мжът ми яде; детето опита два пъти и отказа. Аз реших да опитам и изядох едно малко парче вместо закуска. Половин час след това ме обхвана страшна болка в стомаха, която постепенно слизаше към червата. Разстройството не закъсня, но и болката се засили, вместо да се разтика. Не бях на себе си, добре че имам спешна хомеопатия и така се съвзех бързо.
Изобщо не очаквах такъв ефект, все пак не винаги мога да знам какво има в храната, която купувам за обяд в офиса и съм сигурна, че не веднъж е имало следи и то мляко, и от яйца и от сирене... Един вид, мислех, че съм подготвена, но явно не и за такава офанзива каквато е класическата българска баница...

# 604
  • София
  • Мнения: 1 417
Левурда или див чесън/мечи лук. Расте по места, където често и копривата, по-сенчести и горички. Тука май още не е излязъл, към април, май го има изобилно (цели полянки) в планината.
http://bilka.info/%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%83%D1%80%D0%B4%D0%B0-allium-ursinum-l/

Дао, ме кара да търся сега нахут...

Момичета, сега с тези новини за радиации и подобни какво мислите за марулите (и всички зелении), дали не акумулират разни вредни частици? Или разчитате, че са повечето от парници?



благодаря, M_Nik, див чесън вече ми е по-известно - консумирала съм го само на прах като подправка - доста освежава вкуса на всякакви неща; за нахут не мога да препоръчам място - майка ми ми донесе един от турция - лспата му е много мека и няма нужда да се бели - директно с нея варя и меля; за марулите - не знам - по-скоро съм на мнение, че всичко акумулира вредни частици и не само радиационни (ако мога така да ги нарека), та.. от време на време взимам, по -скоро не ми харесват марулите, които имат един мазен филм от нещо по листата - като почна да я мия и се усеща много странно - трябва да я кисна и да мия всяко листо доста упорито докато започне да скърца - в повечето случаи ги хвърлям, ако попадна на такива

# 605
  • Мнения: 1 732
Meg! ,

Концентрирани животински белтъчини си хапнала наведнъж, пък и обработени....
Как си? Мина ли ти?

Аз продължавам и днес на салата. Simple Smile
Хванал ме е такъв период, без готвено....
Ето днешната рецепта, прилагам и снимка Grinning

Бяло белокочанно зеле- 3-4 листа
шепа коприва,
щепа левурда
авокадо
домат
2 супени лъжици натурално био кисело зеле
1 супени лъжица масло от кашу
щипка хималайска сол.

Накълцват се зелето, копривата и левурдата, объркват се с дип от блендираните авокадо, масло от кашу , кисело зеле и сол с малко водичка. украсява се с домат.



Многоо вкуснооооо Crazy

# 606
  • Мнения: 1 267
realist, ти си простоОоОо...мммм

изглежда прекрасно.
тук още не е излязла копривата, поне не в нашето село  Mr. Green
обожавам я, както и лапада.
а в моя край има една прекрасна домашна лютеница с лапад, картоф и изкисната сушена чушка,
на която се ползва само меката част, без люспата. за тази цел трябва да суша чушки/ пипер на балкона : -)) ще бъде красива гледка.

аз все още не съм веганга, но вие продължавате да ме вдъхновявате.
най-после след дълги години успях да започна гладолечение и за детоксикация и за сваляне на малко кг, малко, малко - 10-15. от 7 дни на ябълки, киви, портокал но и 1-2 банана и 100 гр. орехи и бадеми. хем и червата да работят, пък и краен вариант само плодове не мога.
захаросан мед на корем ( леле каква енергия дава ) и чайове, вкл и копрва за пречистване на кръвта.

изкушава ме всичко домашно произведено,
до преди няколко години все такова ядях, но знае ли човек, както е тръгнало може да взема генералното решение за обрат: -))

открах открих еладата и нахута съм нов човек, как съм живяла без тях : - )

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 20:59 от Анe

# 607
  • Мнения: 4 392
Левурда или див чесън/мечи лук. Расте по места, където често и копривата, по-сенчести и горички. Тука май още не е излязъл, към април, май го има изобилно (цели полянки) в планината.

Излезе отдавна.  Laughing Още миналия месец открих сезона аз. Отскоро и с коприва.

# 608
  • София
  • Мнения: 1 417
realist, много апетитно изглежда и звучи, мляс-мляс, изкуши ме в този час!

# 609
  • Мнения: 1 849
Реалист, наистина вълшебно изглежда и даже много засищащо!   bouquet

Аз понеже не съм фен на копривата (само добавена към картофи я ям) да ви питам - така сурова (макар и едва поникнала) не ви ли дразни езика?
Аз само като я видя и добивам усещане за парене... затова я добавям накрая към манджи, но все пак е кипната/неутрализирана  Rolling Eyes

Спирулина, къде намираш левурда (коприва имаше наистина вчера), та на Витоша имаше сняг в сряда? Сигурно някъде по-наниско... Аз знам едни полянки, но са по високото, а и там са уж по-чисти.

Хапвате ли салата от листа от радика/глухарче? Купувате ли я или берете?

# 610
  • Мнения: 5 714
realist, много апетитно изглежда и звучи, мляс-мляс, изкуши ме в този час!
Че даже и рима се получи. Simple Smile

Хапвам глухарче, да. Но сурова коприва не съм яла. Твърдят, че не пари.

Реалист, все  така да ни изкушаваш!  Hug

А аз правих една изненада за съботния ни обед.



Маги като я видя нямаше търпение. Искаше да яде. Чак мен ме очуди. И бая си хапна.

# 611
  • Мнения: 3 869
Оу, Вери, пак страхотни красоти пускаш Hug  bouquet  bouquet

В София накой прави ли такави, да поръчам за РД на детето (то има време, ама аз отсега го мисля  Laughing)

Аз се съвзех от непремисленя си експеримент с домашна баница, но повече няма да повторя!!
Сега съм сложила боб с коприва да правя. Сурова/счукана някак нямам смелост да я ям, затова си я задушавм лекичко. В боб я слагам накрая чак за 5-10 мин. макс.

# 612
  • Мнения: 1 732
Много се зарадвах, че ви е допаднала салатната идейка! Hug

Анe ,
Браво за успехите!  Peace Simple Smile
Радвам се,че се включи, беше позачезнала. Пиши как върви и кога мислиш да се захраниш и с друга храна.
Какви напитки пиеш?
Заинтригувах се от домашната лютеница. Би ли написала рецептата?
M_Nik
Счуканата, наситнената и омесена с дип или други съставки коприва не пари Grinning
когато са крехки връхчета дори и ненарязана е ОК:)

Вкусът й е доста наситен Simple Smile
На детето му направих "зелена майонеза" /с мноооого коприва/ за мазане в/у филийка с краставичка отгоре. нищо не му пареше или щипеше. Омете повече от 6 половинки, обилно намазани.....каза,че "утре иска пак"

Вери ,
поздравявам те за красотата!  bouquet
Възхитителна изненада! Вкусна и вдъхновяваща, а снимките са много ефектни -така на тъмен фон! Изпъква яркостта на кулинарното произведение. Peace
Лилавите и тъмно-червени листа, зелеви ли са?

# 613
  • Мнения: 5 714
Благодаря ви!   bouquet


Лилавите и тъмно-червени листа, зелеви ли са?

Да, лилаво-червено зеле. А на снимките са с различни нюанси, заради режима на фотото и разни проби. Снимането е другото нещо, с което сме се захванали. Оформих листенцата с ножица.

# 614
  • Мнения: 4 392
Вери, realist , големи сте кулинарни изкусителки!   bouquet

Вери, с какъв инструмент оформяш цветенцата от репички? Търся си някакъв подходящ.

M_Nik , не съм брала левурдата, купувам я от разни бабички по пазарите. Laughing
Копривата също. Но вярно, че най- сигурно е да си я набереш. Peace

Копривата я предпочитам сурова. Едва преди около седмица се прежалих да направя супа от коприва, иначе само  на салата я ядем. Измивам, нарязвам, намачквам добре (с гумени ръкавици)  Laughing, овкусявам и ммм.  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт