Веганството - да споделим опит (4)

• 43 015
  • 772
  •   1
Отговори
# 255
Hi,
ами за авокадото - то е твърдо, защото не е узряло, предполагам знаете, но да припомня, узрява чудесно и равномерно в присъствието на ябълки Grinning.
Лично предпочитам това, което наричате продълговато - от Южна Африка е супер, но не знам сега какво е на пазара, кората е значително по тъмно зелена и грапава. След като узрее, просто много леко проверявате дали не е омекнало, е супер в комбинация с черен пипер и куркума.

За лена, абе малко като за и против кафето /не понасям кафе, дълги години се опитвах да го заобичам, но не би/, Благодаря на Realist за инфото за счуканите семена. Та ако се смила на брашно непосредствено преди да се постави в тестото за кескчета примерно, не е ли ок?

# 256
  • София
Тумбестото ми авокадо от Била е перфектно, мъжът ми е взел само 2-3 почти меки, в разрез са като от реклама.
Предишният път бяхме взели 20 броя Simple Smile от друг магазин, не помня кой. Цената беше същата - 99 ст. Тогава 80% бяха тумбести. Ние взехме само 2 остри и докато изядем 20 броя от тумбестите, тези с грапавата кора и остри не омекнаха, а както бяха твърди, покафеняха отвътре.

Съжалявам за неудачнитепокупки !

Всъщност ценя най-много авокадото от Гърция, защото не е облъчвано. От американските континенти  и Африка се приема, че за да се изнесе, се облъчва. От Израел не помня как беше, май под въпрос .

Обаче този път пък са много лъскави, ужас. Търкаме корите като на цитрусови.

# 257
Та ако се смила на брашно непосредствено преди да се постави в тестото за кескчета примерно, не е ли ок?
да, ОК е Simple Smile
това е най-идеалният вариант.
иначе - съхраняването трябва да е не повече от 1месец, в плътно затворен неметален съд, на хладно и сухо.
а на готовите неотворени опаковки трайността беше май 6 месеца.

# 258
Търся си ник, сега остава да кажеш и от коя Била си го взела (от тази над Мотописта ли?, нали някъде в района сте), защото явно са заредили от различни места  Simple Smile

Добре че започнаха да пишат на всяко нещо произход и при плодовете и зеленчуците, че само разпитвам иначе. Макар че си мисля, че няма да напишат никъде - краставици от Йордания  Mr. Green

Днес е Задушница, да почетем починалите  Praynig

# 259
Търся си ник, специално за теб взех, че се заех да пооправя снимките от новогодишната трапеза и да ги кача, за да ги видиш. Добре че си ти, иначе сигурно щяха да дочакат другата нова година. Simple Smile))))))))) За което има рецепта, съм дала линк под снимката. Другите- до ден-два трябва да са на лице. Simple Smile Тук ще сложа само 2 снимки от всичките 13: тортата и моя фаворит- пълненото авокадо.

Останалите от тук до края:
https://picasaweb.google.com/mikemastercorp/DaTvorimSurovoqdstvo … 77923216541693234

Исках и още нещо да ви покажа. Тази вечер четох и гледах. Линкове към един сайт на двойка, която ми допада и следя от време на време.

http://renegadehealth.com/blog/2011/02/25/what-diet-do-you-eat-kevin/

"Foods have their place as medicine and for a depleted body, some things work very well while others don’t."

И кръвните им изследвания:
http://renegadehealth.com/blog/2011/02/22/annmaries-personal-blood-test-analysis/
http://renegadehealth.com/blog/2011/02/21/my-personal-blood-test-analysis/

И двамата имат заснето видео от срещата с лекаря.
Долу след статиите в Related Episodes.

Аз също имам какво да кажа в това отношение- по въпросите, които те са засегнали. Но не знам кога ще имам време да опиша всичко, което се случи през изминалия вече месец, а и да направя моите си заключения за момента.

# 260
Вери, пак вкусотийки  Simple Smile !

Включвам се за квантовия сок - морков, селъри, зелена чушка, кълнове люцерна.
В блога кукуряк пък видях железен сок  Simple Smile Ironmaiden.
За авокадото - аз съм чувала, че за узряване се слага до банани.

# 261
На авокадото му е достатъчна стайната Т, за да узрее. Wink Можете да го сложите на хладилника отгоре, за да му е по-топличко.

# 262
Вери ,

Отново много вкусно ни нагости виртуално! Благодаря!
Сетивата ми се напълниха Grinning
Благодаря за споделянето на интересните линкове  bouquet
За авокадото- когато бързам, го слагам на стайна Т. 
Иначе узрява и в хладилник, но за доста по- продължително време.

# 263
Много благодаря за отговорите!   bouquet
Шашнах се аз с тези цианогенни гликозиди!  Crazy ...и естествено падна четене. Това до което стигнах, е, че се съдържат в редица растения, плодове и ядки, които консумираме често. Много е силна концентрацията в горчивите бадеми и кайсиеви ядки, от тях наистина може да настъпи отравяне, но никъде не попаднах на информация, че при лененото семе е толкова високо съдържанието на цианогенни гликозиди.
А иначе ние го консумирахме и сурово и печено. Май номера е да не се прекалява с нищо (както винаги:) )

# 264
Вери, не видях рецепта за пълненото авокадо и за чипса от кейл. Би ли ги споделила.  bouquet

Леле, големи вкусотии.  Heart Eyes Слюноотделям жестоко аз.  Laughing

Добре че започнаха да пишат на всяко нещо произход и при плодовете и зеленчуците, че само разпитвам иначе. Макар че си мисля, че няма да напишат никъде - краставици от Йордания  Mr. Green

M_Nik, какви краставици от Йордания? Да не съм изпуснала нещо? newsm78

Или е просто някаква метафора?

Аз да ви кажа, да не лежите на тази кълка, че знаете произхода на стоките. И аз така се успокоявах, докато след дълъг разговор с вътрешен човек ( кой е човекът и коя е веригата, не казвам), разбрах, че всичко е прах в очите на хората. На практика нямаме никаква гаранция кое откъде идва. И контрол няма! Така че остава думата на вносителя. А той може да каже каквото си иска.

# 265
[

Аз да ви кажа, да не лежите на тази кълка, че знаете произхода на стоките. И аз така се успокоявах, докато след дълъг разговор с вътрешен човек ( кой е човекът и коя е веригата, не казвам), разбрах, че всичко е прах в очите на хората. На практика нямаме никаква гаранция кое откъде идва. И контрол няма! Така че остава думата на вносителя. А той може да каже каквото си иска.

Точно в тоя ред на мисли...моят мъж днес как хубаво ме подреди... Rolling Eyes
Той е най-големият скептик на света и като ги почна всички по ред - ГМО, био, небио, еко, меко...вика: Ти луда ли си да се връзваш тук, в Булгаристан на такива работи? Тук, където няма никакъв контрол за нищо, всеки си пише и слага отгоре каквото му падне без грам съвест и всичко се купува с пари?

И се натъжих (не съм се отчаяла де, но се натъжих), защото е прав.

# 266
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=780117 - за краставиците...

Щастливата, така е донякъде, но ми се струва (надявам се) че контрола започна по малко да се затяга, поне при пакетираните храни. Взеха да изписват всичко съдържащо се (особено в био храните) и наистина поне там има проверяващи органи. Но почти всичко е вносно, аз пакетирана българска био продукция почти не съм виждала. Странни са ми например My organic, които пакетират тук вносна насипна био продукция  Thinking а тях кой ли проверява от кой чувал са сипали в пакетчето... Другите са Крина с био леща и фасул  newsm78 Био шипков мармалад на Олинеза...
http://www.hranata.bg/news-54/info-1936
Другият проблем е, както знаете с имена на продукти/фирми, които съдържат в името си био или еко, а нямат такава продукция.

# 267
ми се струва (надявам се) че контрола започна по малко да се затяга...

Е, точно заради това ме направи на две стотинки...защото тука в България издават сертификати и какви ли не документи като стой та гледай...той самият работи за един италианец, на когото му издадоха 10 или 11 лиценза и сертификата, без въобще, ама ВЪОБЩЕ да са го виждали, чували и проверявали и най-смешното, което е - без въобще да има тези неща, за които са му лицензите и сертификатите.
И, P.S. сферата няма нищо общо с био продукцията, а е доста по-отговорна.

Да се "похваля" - на пазара вече също има био салатки. Joy
Мислех да ходя да питам къде и какъв им е сертификата, ама за какво? Въобще няма да ме разберат.

В тази връзка исках да Ви споделя нещо - онзи ден пак нещо препрочитах първата книжка на Горичка и там преди време много голямо впечатление ми беше направило една от статиите, обясняваща какво е "био" - та, био не било, когато баба Пенка има доматки, които си ги е отгледала съвсем чистички, земята - чиста, не са пръскани, въобще - идеални, но не - те не са био, био са, ако същите тези доматки бъдат посетени от контролиращ орган, който да каже, че са био. Ами да Ви кажа, на мене са ми много по-био всичките неща, дето ги взимаме от селата от разни случайно направени познанства, отколкото био-продуктите на Гимел, дето контролиращия орган ги е посетил...В този смисъл исках да кажа, че малко се дразня, че самото понятие се е изместило от центъра си - процеса на добиване на продукцията, към периферията - онзи, които потвърждава, че е био и сега всъщност основното е потвърждението. Което...особено в България...просто се купува.

# 268
А, всъщност на Гимел, ти какво по-точно си опитвала? Аз съм посещавала няколко пъти магазина им до Пазарджик и там се продаваха най-различни краставици и домати (категория 1,2,3) и на вкус бяха по-добре от тези по магазините(последната категория бяха и с по-неугледен вид: криви краставици, по-смачкани доматки и т.н.). Мисля, че в магазините взимат по-зелени и неузрели зеленчуци, защото се застояват по-дълго поради по-високата цена. На място имаше и марулка, чушки (също по-неугледни като селските) и т.н., които по магазините рядко се срещат.

Марулка последно взехме от нивите на аграрния. Не знам дали имат сертификат, но им вярвам.

Не мисля и че в БГ има голяма злоупотреба с био продуктите, защото по принцип са малко. Особено зеленчуците и плодовете. Ако беше така лесно, щяха повече да има, а те едвам се намират Simple Smile

# 269
M_Nik, благодаря за линка! Направи ми впечатление изказването на Найденов:

Много са ми мили българо-йорданските отношения, но по-мил ми е българският народ", каза земеделският министър.

„Искаме да помогнем на вносителите да не претърпят огромни загуби, но това няма да е за сметка на потребителите", допълни Мирослав Найденов. Той увери, че основната цел е защита на потребителите, така че тези пестициди да не попаднат на трапезата.

Смешник такъв! Кой му вярва на тоя! Като тръгнат да си правят реклама са ненадминати! Sick

За контрола на пакетираните храни: (Това щях да пиша още в предишния постинг, но забравих. Добре, че ме подсетихте:)

Преди време в една от темите за храната  ( май в  един черен списък беше Rolling Eyes ) една потребителка беше написала (съжалявам, че не мога да цитирам точно, но смисълът беше такъв), че разнообразието при пакетираните стоки е само измамно, тоест това , което виждаме като влезем в хипермаркета- 20- 30 вида ориз примерно, всичко идва от едни и същи чували, само се сменя опаковката. Каза, че работи в такъв склад или пакетажен цех или каквото е там. Мен лично това ме потресе и до ден- днешен не мога да го забравя.
По- късно, когато започнах да навързвам нещата, се сетих, че и с другите неща е така. Например при големите фирми също е мнима конкуренцията. На върха собствениците им са едни и същи. Wink

На Гимел какво точно им е био-то? Не разбирам. newsm78 Ако си купя краставица, расла в България в оранжерия през зимата, кой ще ми гарантира, че е продукт само на почва и вода, без никакви изкуствени торове и химии?  Rolling Eyes Сериозно не разбирам как ще с епроизведе био в зимни условия.

Виж, ако ми кажат, че е внос от държава, където сега е лято, това е друг въпрос. Тогава вече може да е био, макар и неекологична(заради транспорта).

Брей, толкова дълго мнение отдавна не бях писала. Как се отпуснах само. Стягайте ме, ей! Joy

Последна редакция: нд, 27 фев 2011, 22:29 от ~!!!

Общи условия

Активация на акаунт