Веганството - да споделим опит (4)

• 43 017
  • 772
  •   1
Отговори
# 270
То за био не знам да се изисква да е расло на слънце  Wink

# 271
Жени, може ли да споделиш какви са тези ниви на аграрния - за първи път чувам, грабна ме! Благодаря ти предварително! Исках и още нещо да те питам (понеже доскоро не знаех дали живееш в Пловдив или София..) - в Пловдив кой био магазин посещаваш, откъде си набавяш всичко по принцип? Семена, ядки, зеленчуци, брашна и прочие полезности. Може и на лични Blush
Щастливата - аз, за съжаление, също съм на мнението на мъжа ти, а и на твоето...Гледам да не се вглъбявам много за неща, които не зависят от мен Confused Все си казвам, че има хора, които нехаят за здравето си и храненето си, своето и на децата си - и с усилията, които полагам в тази насока, все трябва нещо хубаво да се получава накрая, било то и не в съвсем перфектния му вариант Simple Smile
Вери - много интересни неща си пуснала, първо тръгнах да отварям линка с изследванията на "двойката ренегати" Laughing , после прочетох че имаш какво да споделиш в тази насока - с нетърпение очаквам  Hug Все още чета за изследванията, които двойката си е направила, след малко ще споделя, изкл. интересно е.

...разнообразието при пакетираните стоки е само измамно...
Винаги съм се чудила как е възможно в кварталния хипермаркет, на щанда с варива, да има 13 различни фирми/вносителя/производителя на бял боб...броих ги умишлено и първото което ми хрумна - че е невъзможно и нелогично в България да се внася или пакетира едно и също нещо, от 13 различни места Tired

За лененото семе - и аз наскоро се запознах с негативните му черти, но от Вери научих нещо полезно, ако все пак реша да го ползвам - смляно и използвано на момента, сурово. Оттогава рядко ползвам, но ако ползвам, са трошички буквално, или пък 1 с.л. в хляба, докато се пече.
За Гимел - миналата година случайно видях в Била въпросните био краставици, по 2лв. парчето - това лятото се случва - и купих...разочаровах се тотално, то нямаше вкус на краставица, вътре беше воднисто с едри семки, по-скоро на вкус наподобяваше пластмаса Confused

# 272
че разнообразието при пакетираните стоки е само измамно,

Да, това го потвърждавам и аз, при това от сигурен източник.
При всички стоки е така.
На прима виста сега се сещам за леля ми, която преди време работеше на митницата в Свиленград и там веднъж спорели с нейните колежки - едната викала - Не, Ариел е най-добрият прах за пране, а другата настоявала - Напротив, Бонукс е по-добър. Влязъл един техен колега и като ги чул за какво се карат им казал - Няма за какво да спорите, всички перете с едно и също.  Joy
В чували им идвал праха за пране, те само го пресипвали в различни кутии.

Ох, само като си спомням леля как го разказваше и ме напушва на смях. Crazy
Та...тук е смешно, ама за други неща...не съвсем.

Жени, аз съм опитвала само морковите. До колкото знам са от Холандия. Исках да опитам и краставиците онзи ден, но една жена ме изпревари на щанда за мерене на зеленчуците - взе една краставица и тръгна да я мери...служителят в магазина й казва - А, те не се мерят...Тя: Там на етикета пише 3 и 50 на кг, аз как да разбера колко грама е? И той: Не, не 3 и 50 на килограм, 3 и 50 за краставица!!! И тъй - отказах се.

Аз не съм казвала нищо против вкусовите характеристики на предлаганите от тях продукти - не мога да ги коментирам, тъй като не съм ги опитвала. Роптая върху контролиращия ги орган, който всъщност си е тяхна фирма. Simple Smile

# 273
  • София
Щастливата, краставиците на Гимел са по 2 кинта бройката. Никога не са били 3 и половина Simple Smile
Преди ден писах, че в Била в момента са по 1.30. Вкусни са. И с тази цена се изравняват с другите, отвратителните.
Имат кофти вид и вкус само през лятото, когато се конкурират с раслите на слънце.

Спиролина, продукцията н Гимел се изнася почти 100% в Германия и забравих още къде. Разчекват ги от изследвания. В тях няма нищо вредно, което може да се прихване Simple Smile
Това не е ли достатъчно за едни зимни български краставици? (малкото ми дете сурови яде само домати и краставици, принудена съм да ги купувам)

Хубавото авокадо мъжът ми е купил от Била на ул. Раковски, близо до площад Славейков.

Да ви кажа и аз действителен случай. Петима пирятели сядат в скъпа кръчма и се надпреварват кой ккаква любима ракия да си поръча, през соц-а. Келнерът вече губи търпение с тях. Накрая старателно си записва поръчката.
Човекът, който ми разказва историята отива до WC и чува случайно: Дай 5 ракии.
Но не ми беше смешно, нито сега ми е.

И нашата така с пакетирането от Олинеза и Крина.....
Бая примери имаше за това, че проверката е веднъж годишно и една първоначална. Кво произвеждат, кво пакетират... кучета ни яли....

# 274
  • София
В Индия отиват да порверяват, като даже са ги и предупредили. Баси, контролата гледа чували с най-гадните торове зад една врата в склада. Изумен ги пита какво е това? Отговорът е , че слагат съвсем по малко.
Колко? Вие разбирате ли въобще какво пише  на чувала?
Не, не разбират.
Това е разказ от швейцарски сертифициращ орган на живо  на 4 очи.
Допълнението е, че на много места е така. Особено  в Индия , Турция и т.н

# 275
Някой писа за авокадото май, че ако идва от САЩ, го облъчват. Това сигурно важи и за суровите ядки, които продават в Била, въпреки че опаковката е българска, пише произход САЩ, Индия. Така ли е? Купувате ли ядки от Била?

# 276
Малко off topic: изчетох интересния линк от Вери - за двойката суровояди (не знам подробности за тях,предполагам Вери ще сподели, аз само изчетох резултатите от кръвните изследвания, които двамата си пускат периодично и тук става въпрос за последните им резултати). Мисля, че на всички ви ще бъде интересно...Ако бъркам някъде в предаването на информацията, нека Вери ме поправи Hug

Интересните неща, за мен поне са интересни - жената взима добавка витамин Б комплекс, заради Б12, което сега е в норма; ТСХ-то й е твърде високо, макар и в норма, въпреки редовния прием на водорасли и други храни, богати на минерали. Холестеролът й е идеален, както и съотношението между "добър" и ''лош'' холестерол; ниски нива на витамин Д; желязото и хемоглобинът са ок;

При мъжката половинка нещата стоят така: недостиг на витамин Д (взимал е нередовно добавка) - тук ми се иска да споделя какво казва човекът: некъпането допринася за по-доброто усвояване на витамин Д от кожата (аз лично предпочитам да приемам добавка, вместо да не се къпя Crazy ). Той също е приемал и ще приема добавка Б12 - по този повод казва нещо от сорта, че философията му е да си набавя необходимото по естествен път - но не винаги резултатите са в полза на философията. Тестостеронът му се подобрявал (явно е бил нисък преди това) - съвет за мъжете: не пийте кафе, кофеин и какао! Холестерол - ок.

И сега, тук идва интересната част, където мъжът разсъждава относно начина си на хранене (бил е на почти 100% суровоядство), споделяйки, че резултатите от изследванията, както и цялостното усещане за себе си е започнало да се подобрява след като:
1.са започнали да готвят някои зеленчуци (на пара), ориз и зърнени храни. Като цяло, преминали са на 75% суровоядство.
2. започнали са отново да консумират млечен продукт, конкретно козе мляко - goat milk kefir (fermented goat milk.)
3. повишена спортна активност
4. вземане на добавки - ензими - за подпомагане на храносмилането

................................

П.П Мацко - понякога взимам ядки от Била, мисля че фирмата беше Детелина - но не на всички пише, че са с произход Индия Thinking

# 277
Някой писа за авокадото май, че ако идва от САЩ, го облъчват. Това сигурно важи и за суровите ядки, които продават в Била, въпреки че опаковката е българска, пише произход САЩ, Индия. Така ли е? Купувате ли ядки от Била?
Не, никога! Точно заради произхода. Пък и са прекалено скъпи.

търся си ник, благодаря за разяснението. Наистина не ми се вярваше да стане нещо в оранжерия посред зима без никакви изкуственяци, но явно е възможно. То че е без слънце, ясно е. Изискването за био не включва и слънцегреене, не че щеше да е зле. Laughing

Леле, попилях се да се хиля на едно нещо, което ми пратиха:

http://www.youtube.com/watch?v=maRkLjfxGhU

(Винаги е смешно, когато не знаеш цялата история..)

# 278
Хора, докато ровичках в една тема, вижте на какво попаднах:

Здравейте мили мами!Аз съм млада самотна майка на едно прекрасно бебе.Една приятелка ме насочи към този форум и тук искам да помоля за малко помощ.Днес ни изписаха с малкия.Нуждая се спешно от всичко за малко бебе,дори и корито нямам.Живея при майка си,която е пенсионер по болест.Аз не успях да работя и получавам 150лв. засега,които до никаде не ми стигат.Успяхме да купим само комплектче за изписването и няколко дрешки за смяна.Едва смогвам с памперси.Живеем на село и ни е много трудно.Нямаме нищо за малкия,нито количка нито паяк,абе нищо.Бих била благодарна ако ми помогнете с каквото можете-дрехи,памперси,шишенца.Нищо си нямаме.Добре че имам кърма,поне това не ме притеснява.Моля всеки който има добро желание да ми подари каквото и да е.Ще дам адрес на лични ако се отзове някой.Таткото не искаше детето,затова и по никакъв начин не ми помага.На всеки отзовал се-огромно БЛАГОДАРЯ!

Дали не можем да помогнем 'по вегански'  Heart Eyes (стига сме говорили само за манджи, ами и да разнообразим темата малко Laughing) Това е първото мнение на потребителката обаче, нямаме друга информация..

# 279
Жени, може ли да споделиш какви са тези ниви на аграрния - за първи път чувам, грабна ме! Благодаря ти предварително! Исках и още нещо да те питам (понеже доскоро не знаех дали живееш в Пловдив или София..) - в Пловдив кой био магазин посещаваш, откъде си набавяш всичко по принцип? Семена, ядки, зеленчуци, брашна и прочие полезности. Може и на лични Blush

За Гимел - миналата година случайно видях в Била въпросните био краставици, по 2лв. парчето - това лятото се случва - и купих...разочаровах се тотално, то нямаше вкус на краставица, вътре беше воднисто с едри семки, по-скоро на вкус наподобяваше пластмаса Confused
Нивите са край Пловдив и на тях хората от Аграрния гледат различни био плодове, зеленчуци, ръж и т.н. Норчи имаше телефон на една жена и можеш да си поръчаш, от каквото имат налично в момента, но трябва да се вземе от нивите. Ние сме се включили към група за солидарно, био земеделие с производител до Пловдив и той се познава с хората от Аграрния и като има нещо ни предлага. Примерно миналата седмица каза '' Аграрния имат готова марула.'' и всеки казва колко иска. По 1лв/бр. беше. Преди 3-4 седмици мисля пак от тях взехме за 0.70ст  и рукола за 2лв 100гр.
Магазини посещавам Карфур, ДМ. Имат добри био щандове. Допълнителни неща взимам от здравословните магазини. Последно купих амарант от един меден магазин на Христо Ботев ''Медената къща''. Открили са и нов, био магазин, но все още не съм го посетила. Намира се на улица Скайлер.

За Гимел - Аз ви казвам, че по магазините взимат по зелена продукция, за да издържи по-дълго. Във фирмения им магазин няма опаковани неща. Всичко е насипно и цените са на килограм. Лятото като пазарувах, всичко беше по-евтино от стандартните цени на сергиите Simple Smile Примерно домати от 70ст до 1лв /кг, картофи - 0.39лв/кг, краставици около 1лв/кг, салатка - 0.30ст и т.н.  За няма и 5лв бяхме напълнили 4 торби.

А, за надутите краставици, явно някой ги избира като моя мъж Laughing Взима първата и това е, нищо, че 10 пъти му обяснявам, че трябва да е твърда, тънка и да не се огъва Simple Smile

# 280
За ядките в Била - да, на Детелина са и аз не купувам от там, заради това облъчване. Когато преди време проявих интерес към тях и четях етикетите все си пишеше произход САЩ и се отказах, повече не съм проверявала дали внасят от друго място.

~!!! , бих помогнала. Ще разпитам сестра ми дали и какво има от племенницата ми.

# 281
Какво имате предвид под облъчване на ядките?!
Знам, че всички ядки за търговско предлагане задължително се третират срещу плесени, но дали това е по химичен път или с облъчване, не знам.
За бобовите също знам, че се облъчват за да няма животинки в тях.
Въпреки третирането на ядките, често ми се е случвало да завъдят молци!!

И аз четох изследванията на Анмари и Кевин - одавна ги следя, преди две години и половина редовно им гледах дневните емисии, но от около година и половина съм гледала сигурно 5 емисии общо... Много са ми интересни резултатите и ги сравнявам и с други известни ми системи - примерно китайците, които пък едва ли не всичко готвят, за да е по-лесно усвоимо от организма или натуралната хигиена, която примета животинските в редки моменти през годината, дето се вика "за цяр", не за храна.
Аз съм се пробвала да опитвам риба и пилешко - тц, неприятно ми е на вкус. За други меса пък съвсем да не споменавам - само от миризмата ми призлява. Яйца не мога да ям сурови - гадни са ми, а варени пък не са храна изобщо... Понася ми обаче ако опитам кисело мляко, сирене или кашкавал, но съвсем не са ми нужни за храна.
Наскоро едни натуропат ми каза, че хората с кръвна група А, могат да толерират известно (малко) количество ферметрали млечни продукти. Моята е АВ. Вероятно и затова креобладаването на зърнените храни в диетата ни, не се отразява негативно, напротив...

Последна редакция: пн, 28 фев 2011, 11:25 от Meg!

# 282
Стеф, забравих да ти напиша за ядките - ползвам предимно бадеми, които взимам от един дядо. Каза, че бадемовото дърво е много издръжливо и няма нужда от нищо. А, мравките ми как ги надушват тези бадеми, ако са оставени някъде... Simple Smile Голям пир си правят с тях Simple Smile Орехи също продава, но аз имам от бабата на мъжа ми и не съм взимала от него скоро. Бадемите иначе са 3,50 - 250гр. Идва отстрани на Гранд, но сега като е студено не е много редовен.

В Дм има био кашу, но излиза по-скъпичко.

# 283
Жени - благодаря ти! Бадемите и орехите са единственото, което и аз имам в натуралната му форма - прятелско семейство ни пращат редовно Laughing Аз като се замисля - ползвам кашу най-много, заради прословутата ми лютеница с чушки и кашу, и орехи за детето - предпочита ги пред бадемите.
А в група за солидарно земеделие - как може да се включи човек? Thinking

Мег - може би именно с кръвната група се обясняват някои необясними (за мен) неща, като например, как колкото и да се насилвам, не мога да ям просо, елда и другите им подобни, макар да знам, че са полезни...

# 284
  • Пловдив
Стеф, за групата...ми не знам, може би трябва да говориш със самия фермер направо. Доста хора сме, та не знам...Но и на последната среща имаше нови...

ПП: Аз не те ли поканих за първата среща... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт