Веганството - да споделим опит (4)

• 42 099
  • 772
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Аз да си призная, че използвах нещо като хитрост, за да накарам нашия невегетарианец да се заплени от храната в ресторанта.
Предложих да пробва "шкембе"-чорбата. Категорично отказа. Все пак ние поръчахме за съпруга ми. Когато донесоха каничката с чесън, купичката с лют пипер и порцията, естествено у присъстващите настъпи някакво слюнкоотделяне Simple Smile Обаче мъжът ми избута купичката напред и каза- ЗА съжаление е с мляко и не мога да го опитам. Така беше пробутано на невегетарианеца. Не беше нарочно, но беше насилствено Simple Smile

Чувствам се компенсирана за всички отрицания на вег. храна, които съм срещнала. Пожелавам си го отново ! И на вас!
(за неграмотните по темата с "шкембето"(като мен) - правят го от онзи глутенов пшеничен продукт сейтан ИЛИ от гъба кладница)

# 676
Радвам се, че ви хареса питката. Hug Благодарности пак на търся си ник   bouquet ( Хайде бе жено, не го ли намери този ник вече?  Joy )

Аз като прочетох "гъби" и се сетих за прясното си преживяване с гъби и реших да споделя.
Изкарах около две седмици на 100 процента суровоядство, а поне от 2-3 месеца не бях яла нищо тестено и накрая обаче съгреших с един ориз с манатарки. Е, няма такова гадене после, три дни подред. Много странно!
Сега само като видя гъби в  магазина и ми призлява. Sick

# 677
(за неграмотните по темата с "шкембето"(като мен) - правят го от онзи глутенов пшеничен продукт сейтан ИЛИ от гъба кладница)
Може и с маринован патладжан. Simple Smile

Цитат
При мен проблемът е нарушени функции на клетъчната мембрана (ям, но не се храня).
Вери, как се диагностицира това? Какви са симптомите? newsm78
Нямах симтоми. А се диагностицира с live blood test.
Съществена разлика между преди и сега: наяждам се с по-малки количества храна, не огладнявам често, не мръзна със суровата храна, даже качих 1-2 кг(е, това не ме радва много, де).
Отидох преди 2 месеца главно от любопитство. Нищо не ме е притеснявало.

# 678
Момичета, привет, изпуснах ви малко, ще се включа адекватно когато ви изчета сериозно.

Минавам да питам нещо, което ме потресе, дано грешката да е в мен - поръчах си био семена за покълване (боб мунг, кафява леща и синап - смес) - накиснах ги, както си му е редът...И след няколко часа взе дасе носи една смрад, меко казано, просто не знам по-силна дума за случая - миришеше на канализация от буркана Sick Изплакнах, за всеки случай, пак - продължи да мирише...До сутринта вече се беше вмирисала цялата кухня, не се траеше, мъжът ми помисли че имаме проблем с канализацията пак ooooh! Кажете ми, нормално ли е да мирише така? В срок на годност си е, изглежда нормално. Може би е важно да уточня, че след почти денонощие престой, не са покълнали семената, изглежда си така, както ги и сложих.  Rolling Eyes

Прегръдки Hug

# 679
За калции - много зеленолистни, ядки(бадеми!), сусам може и да ръсиш върху салати, супи и т.н., тахан може да го слагаш също в дресинги, към супи и т.н. и не мисля, че ще го усетиш, тофу, което е с калции, варива като леща, боб и т.н., пълнозърнести, сушени плодове, цвекло. По-малко бели брашна, захар, млечни продукти.
Слънце и движения Simple Smile
На тахана в хладилника всичко си му е ок.
Японците си правят една сол със сусамени семена и ръсят от нея.

Последна редакция: пт, 01 апр 2011, 11:38 от JeniB

# 680
Вери, замислех се като спомена мръзненето.

Аз съм ужасно зиморничева, само докато бях бременна, бях като нормалните хора, ама тогава е обйснимо - прогестеронът топли  Laughing
Хапвам по малко сурова храна през студените месеци, иначе просто си умирам от студ. През пролетта и лятото ми е много по-лесно - тогава готвеното ми тежи в бквалния смисъл на думата...

# 681
И аз мръзна. Превъзбуждане на Вата доша ( от Аюрведа). Има решение, разбира се. но не е суровоядно. Хората с конституция Вата трудно задържат топлина и влага в тялото си, затова зимата трябва да се хранят с пресни плодове ( не сушени), задушени зеленчуци, топли каши и хляб от прорастнала пшеница. При мръзнене- загряване в банята( продължителен топъл душ или вана) и мазане на цялото тяло с кокосово или друго масло (може и зехтин), особено в областта на кръста. Последното хранене да не е по- рано от 19 часа, за другите доши- 18 часа.

Аз имам вътрешното убеждение ( може и да е тотална заблуда, не знам), че не всичко може да се обясни с това. Тоест търся всякакви решения да преборя това мръзнене ( при мен и изтръпване на пръстите на ръцете- появи ми се тази година, но бях в голям  стрес тогава ! (не че и сега не съм)) Не ми се иска д астава за сметка на суровоядството. не съм суровоядка, но искам да вървя натам.  Приемам всякакви съвети и идеи за физическа и психо-емоционална борба..

# 682
благодаря, момичета, ще наблегна на ядките, варивата, зелените. продължавам с кеф да веганствам : -)

realist, a ето и рецептите.

тук всички говорят за блендери, пасатори, рендета, но в кухнята на майка и баба има един интерес съд,
който ползват, където другаде не съм срещала, дори тук при свекърва ми ( аз съм от СЗ България).
та това е така наречената землена ( от земя) паница и дървен кълцаник.
Паницата е от материал, с който се правят гювечетата.
използва се за направата на постни лютеници, тези лютеници са неизменна част от менюто ни,
типични са, абе с тях съм израстнала : -)

Любимата ми е:

нарязан праз се начуква/ накълцва/ намачква с малко сол.
отделно се сваряват картофи, сушена чушка и зелени домати. зелените домати нарязани се прибавят към праза, намачкват се с дървеното чуканче/кълцаник ( не знам още как му викат), после чушката, обелена от люспата пак се прибавя с намчкване, накрая картофите нарязани. магданоз и подправки на вкус. Пресен домат, който иска също

Друга с лапад:

Задушава се праз. Сваряват се картоф, сухи чушки, лапад, като се маха средната част.
към праза се прибавят чушките ( 3-4) и лапада, задушава се още малко. Накрая картофите. Варианта го има и с ориз, а защо не и с боб Simple Smile

В тази паница става също и боба за чушките пълнени с боб.
Задушен лук се поставя в паницата, накълцва се заедно със сварения боб, да стане на каша,
следват типичните подправки, може и орехи и се пълнят чушките. За предпочитане поне за мен - сушени Simple Smile

ако прибавите джоджен към ориза, придобива страхотен аромат, но никой не познава, че това е джоджен Simple Smile

# 683
  • София
Ане, в паницата е тайната! Няма по-вкусно нещо от сготвеното в нея! ПазИ и името й!

Честито на бургазлии, имате си биомагазин (на Републиканска, старият диетичен магазин). Спасили са го един познати, трансформирали са го в био... Дано се запознаете с тях и ги подкрепите! Бих ви разказала за тях, но след като имате тази възможност на живо, ще ви е много по-интересно.... Само ще кажа, че са сертифицирани биопроизводители и това е неочаквана задача за тях, правят го, за да създадат култура в един град, а не за да се напечелят.

# 684
Мег, кажи как правиш неща с пасатор така, че да не залепват сушените плодове по него и да стопират работата му?

# 685
търся си ник, ползваш ли такава паница  : -)
а това за името не го разбрах  Blush

благодаря, че сподели за магазина, ще го посетя.

# 686
Мег, кажи как правиш неща с пасатор така, че да не залепват сушените плодове по него и да стопират работата му?

Ядките ги меля или ако са накиснати ги кълцам на ръка или с робот. Плодовете ако накинасати ги смилам отделно, ако не са ги кълцам (с керамичните ножове много лесно ми се получава) и тогава ги пасирам отделно с мазнина; а после разбърквам с останалото. Вместо фурми предпочитам да ползвам петмез в тези случаи точно за да не се мъча много с пасатора. Лепне си и често спирам, изваждам залепналот с лъжица и минавам на друг сегмент.

# 687
  • Сф
Здравейте момичета, аз все още само изучавам веганството и се опитвам малко по малко да го прилагам, а колкото до суровоядството, нищо не знам и не съм чела, а си правя изводите от самото име Laughing
Опитвам се да живея и да се храня здравословно, да спазвам Постите( по религиозни причини), да избягвам всякакви консерванти, гмо, хидрогенизирани мазнини и прочие и най-вече искам да дам на детето си качествена храна  Simple Smile И пак казвам опитвам се, не знам колко съм постигнала и докъде съм стигнала, затпва първо ще се постарая да попрочета линковете от първа страница, да прегледам темите ви и тогава да се включа с адекватни въпроси Wink
Засега само едно питане имам, някъде прочетох една дама беше споменала, че не готви с домати, откакто чела, че не било хубаво да се готвят, аз имам спомени да съм чела/чула също подобна тези, но нямам спомен защо и т.н., та бих се радвала ако някой пусне такова инфо,ч е да се информирам и аз Laughing
Хубав ден на всички!  bouquet

# 688
BaBy, добре дошла!
Надявам се, че ще се чувстваш добре при нас  bouquet
По-късно ще пиша повече, на път съм..

# 689
.:.Stef.:. , при мен такава миризма се получи от кресона. Та си мисля, че при теб ще да е от синапа. По-пикантните семенца явно имат по-силен мирис.

*BaBy*, добре дошла!
За доматите - след топлинна обработка стават киселинна храна, това се сещам сега.

Общи условия

Активация на акаунт