Веганството - да споделим опит (4)

  • 42 097
  • 772
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 10 065
Изчетох последните няколко страници, докато детето спи, сега мога да се включа без срам Laughing

Коментирали сте палачинки със соево мляко - не съм пробвала такова нещо, но пък мога да споделя как при предишните пости открихме страхони палачинки, които вече предпочитаме пред стандартните ( с мляко и яйца) - рецептата е изключително семпла, дори подозрително лесна:

Палачинки:
1/2 литър вода (може и газирана)
1 голяма чаша и половина (от онези гигантските чаени чаши) пълнозърнесто брашно
малко зехтин
щипка сода (но може и без)
сол на вкус


***************

Хляб в машина - и нашата машина е Мулинекс, но преди да се сдобием с нея, пекох хляб на фурна (и мисля да се върна към тази традиция). Рецептата за машината, която ползвам е: брашно (700гр.) - смесвам бяло (около 300грм) и пълнозърнесто/ръжено - на Теньо Тенев и аз ползвам, много съм доволна - малко сол, малко зехтин, вода 400мл. В момента слагам жива мая, тъй като занемарих работата със кваса...

Тук е моментът да споделя голямото си разочарование от една закваска, ръжена, която си поръчах от Зоя.бг - ето тази. Нищо не стана от хляба. Ама нищо. Стана една тухла, която замина в коша. Какво беше това чудо, не знам Confused

Търся си ник - като казваш за шкембе чорбата и елдените кюфтета - сещам се, че за първи път като правих елдени кюфтенца, сложих същите подправки,каквито слагах преди в кайма - и наистина си има вкус на месно кюфте, мъжът ми беше впечатлен, а свекърва ми дори не разбра, че това е елда Joy
Фотинакларос - радвам се да те видя пак на линия! Звучиш добре, макар и да изглежда сякаш все още търсиш себе си Hug Наминавай, липсваш ми Hug
Реалист - не се въздържай то съвети (усетих те преди известно време, че имаш задръжки да даваш препоръки, а не бива) - много се радвам на постовете ти, винаги са изпълнени със смисъл, полезни, аз лично извличам много информация, за което ти благодаря!!! И сега ми беше полезна, за калция си писала чудесни неща, аз тези дни гледам да си съставям комбинации за макс. усвояване на калции, за детето също - така че,   bouquet
Спиролина - сега усещаш ли изтръпването и мръзненето както и преди, или усещаш промяна към добро? Стресът отмина ли, дразнител конкретен имаш ли, който и сега е около теб?
Бейби - добре дошла Hug

Искам и да ви питам - когато нещо не ви се яде, насилвате ли се да го ядете, само защото е полезно, дори тялото ми да го отхвърля? Може би при вас е различно - повечето тук сте вегетарианци или вегани от много години, може би организмите ви вече са на друга вълна и усещат кое е добро за тях. Но при мен това нещо не се случва...и често се налага насилствено да приемам някакви храни, и не се чувствам добре от тях Confused Със сигурност, организмът ми е заблуден от дългите години тъпкане с месо, мляко и прочие, но...трудно ми е.


# 691
  • София
  • Мнения: 5 347
Моля свръхчувствителните да си спестят този пост!

Вчера бяхме съкрушени, детето ми взело една от рекламните листовки на търговските вериги (разпиляни  около пощенските кутии) и най-отпред страхотна оферта- драно агне виси обезглавено на кука. Такава покруса, а аз само можех да съжалявам, че се е стигнало дотук, с тази свръхчувствителност. Нито можех да обясня, нито да извиня, нищо... детето мислех че играе, а то стояло със смачканата листовка в ръка и ...

Преди много време в двора на Бачковския манастир преди Гергьовден или преди Великден бяха вързали едно агънце , точно до олтара (отвън). След като разбрахме как светите хора ще празнуват празника и как точат лиги по животното, постейки, мъжът ми реши да го отвръзва и да го взима. Аз положих усилия и накрая стигнахме до извода, че те ще си купят друго агне, а нас може да ни арестуват междувременнно. Оставихме го така, вързано. Егати съдбата. а ако беше човек, който предстои да бъде изяден от канибали, щяхме ли да го оставим, защото ще ни арестуват и ще си намерят друг човек за изяждане....
Как да обяснявам на децата (си) какви ги вършим ние възрастните, като то на себе си не мога да обясня.

И понеже се отплеснах по християнските празници, длъжна съм да напиша, че в манастир Седемте престола дори и не чакат да свърши Великден. Видяла съм го с очите си.

# 692
  • Мнения: 10 065
Ужас Sad
Не знам какво друго да кажа.
Ти какво обясни на детето?
Ох, настръхнах цялата...

# 693
  • Мнения: 189
Засега само едно питане имам, някъде прочетох една дама беше споменала, че не готви с домати, откакто чела, че не било хубаво да се готвят, аз имам спомени да съм чела/чула също подобна тези, но нямам спомен защо и т.н., та бих се радвала ако някой пусне такова инфо,ч е да се информирам и аз Laughing
Хубав ден на всички!  bouquet

*BaBy*, добре дошла на клона  Joy Joy Joy

От готвене до готвене има огромна разлика. Доматите, ако леко са сготвени /след изключване на котлона във врялата манджа, супа; на пара или леко запечени/, ликопена, който съдържат се увеличава и се усвоява и по-лесно. А лютеничката, ммм вкусно, но нищо полезно вече не е останало, защото и "кокалите" на доматите са се сварили след многочасовото варене, и се очаква образуване само на кисела среда, а хватката е да се стремим към алкално образуващи храни.... Wink


Честно, предпочитам сурови яйца (като лекарство) пред разни инжекционни форми...
Meg!, това само ако се наложи ли го приемаш като по-добрия вариант или като профилактика от време на време. Питам, защото искам да гледам на нещата от призмата на веганството, т.е. добра веганска храна и хармония да са достатъчни по принцип Simple Smile


Фотинакларос - радвам се да те видя пак на линия! Звучиш добре, макар и да изглежда сякаш все още търсиш себе си Hug Наминавай, липсваш ми Hug
.:.Stef.:.Hug Heart Eyes Къде се намирам, къде се изгубвам Laughing Иначе официално не съм се завърнала Joy. Решила съм да чета от начало всичко, но в същото време ми липсвате и започнах да надничам и от отзад Laughing

# 694
  • Мнения: 3 869
Ей, Стеф  Hug точно за тия палачинки си мислех днес с идеята за утрешната закуска:)
Ама с кокосово масло ще ги правя и с пресято пълнозърнесто брашно смесено с такова от амарант. Пък може и вместо вода соево мляко да ползвам, че имам едно с ваниля сега и още две други (овес и лешници) отворени и трябва да се употребят.

Не помня тук ли коментирахме машинте за хляб вчера/миналия ден. Аз взех, че почти се съобразих с количеството вода от опаковката на готовата смес за хляб (немски, никак не са лоши и с добро съдържание), т.е. добавих си много малко брашно и въпреки мекото, лепкаво тесто, накрая се получи доста добър хляб..

Стеф, ръжният хлюб си е голяма играчка, не е само въпросът в маята....

Аз си купавах био-мая на гранули, но и тя ми миреше много на химия. Чудя се дали е от истински дрожди или са тия за бирена мая...

Фотина, ако се наложи бих ползвала яйца - види ми се по холистично, от ползването на инжекции...

# 695
  • Мнения: 189
Искам и да ви питам - когато нещо не ви се яде, насилвате ли се да го ядете, само защото е полезно, дори тялото ми да го отхвърля? Може би при вас е различно - повечето тук сте вегетарианци или вегани от много години, може би организмите ви вече са на друга вълна и усещат кое е добро за тях. Но при мен това нещо не се случва...и често се налага насилствено да приемам някакви храни, и не се чувствам добре от тях Confused Със сигурност, организмът ми е заблуден от дългите години тъпкане с месо, мляко и прочие, но...трудно ми е.

Ох... при мен чак да ми ги отхвърля тялото - не, но виж вкусово...още много имам да си превъзпитавам вкусовете. Не се чувствам дискомфортно или нещо подобно от дадена полезна храна, но доста от тях изобщо не са ми вкусни, а даже понякога и гаднички. Но се опитвам да ги замаскирам, за да не ги усещам. И да, понякога малко се понасилвам да ям нещо...Последно време искам да увелича суровата храна, а там още много неща не са ми вкусни и след като съм го направила трябва и да си го изям. Защото мразя да хвърлям храна, а и за повечето неща бая съм се оръсила... ooooh!


търся си ник, /и аз да подканя - хайде намериго де... Wink Hug/ уууффф. И аз постоянно опирам на камък по този въпрос. И по-дълбоки корени търся, но все до тази касапщина стигам. А за детето....кошмар...не знам как да обяснявам...А на всичкото отгоре и май като месофил се заформя моята щерка, а в същото време е мнооогооо чувствителна. Разплаква се за какво ли не - че цветенцето или не знам си какво щяло да плачка, а ако й кажа, че това пиле е било живо и е подскачало, а на нея просто й се яде месо...само вина ще й насадя....сложно ми е на мен и за сега съм решила да не й казвам, че преди е това месото е било нещо живо....

# 696
  • София
  • Мнения: 5 347
не мога да си вляза по обичайния ред в профила и да го променя този ник, опитвах... трябва да си пиша с някой нагоре в йерархията...

виждате докъде аз съм го докарала, като съм казала, че всички видове месо са били нещо живо.

ние сме 100% вегетарианско семейство -родителите и две деца, затова тази линия на поведение е относително лесна...лесна, лесна, ама пак не става.....
дори може би в смесено семейство е по-обяснимо- че хората са различни, променят се с времето и с различни случки през живота им.... децата израстват с шарена вътрешна стабилност, а не като моите- една реклама и светът се срутва....

споделях ли с вас, че един много възрастен вече месопроизводител, с 40 г практика в производсктво и търговията (междудържавна!) , е тъст на една приятелка вегетарианка. За няколко години, когато накрая спряха да се виждат , след месни конфликти и след сериозно животозастрашаващо заболяване ТОЙ Е СТАНАЛ ВЕГЕТАРИАНЕЦ! Сам!

това е невероятна новина,това е абсолютната невъзможност!

# 697
  • София
  • Мнения: 5 347
стеф, точно това обяснявах, че хората са различни и че тези, които са заклали агнетата не си дават сметка, нито тези, които са ги сложили на листовката.... в предишни разговори винаги натъртвам с огромна самоирония, че само от 15 г съм вегетарианка, преди това и аз съм яла всеки ден. даже съм казвала, че и децата ми може един ден да ядат месо (той скача че е невъзможно)

обяснявах, че е по-важно да се правят глобални неща- като петиции, статии да се превеждата и да се публикуват във вестниците, да се правят вегетариански рождени дни и празненства, да се носи в училище красива храна, за да виждат останалите хора различното....
щото ако сега ревем за едно агне, не можем да спасим останалите... вчера и за прераждането намесих темата (без да уточнявам аз какво мисля, казвам- някои хора вярват че...)

някой успял ли е да пробута например филма Земляни на месоядни близки? при нас всички отказват да го гледат.

# 698
  • Мнения: 5 714
Искам и да ви питам - когато нещо не ви се яде, насилвате ли се да го ядете, само защото е полезно, дори тялото ми да го отхвърля?
Не, разбира се. Както, примерно, е с покълналия нахут.
Аз не мисля, че 2 години са много време за веганство и суровоядство. Simple Smile

Сега да ти кажа защо имаш проблем с покълването. Не са виновни лещата и мунга, а синапа. Той се "желира" както кресона, лена, чиата. Синапът така мирише като се желира и не може да покълне. И понеже всички семенца са "оковани" в това желе, не могат да покълнят и лещата и мунга.
Следващият път синапът отделно го сложи да покълва върху марля или в пръст.

# 699
  • Мнения: 7 687
аз съм ,може би най-неподходящият човек тук да коментирам по темата,защото съм във вашата компания,заради децата ми...аз самата пробвам месо/казвам пробвам,защото го ям без да мисля...замисля ли се -не бих го яла/,а мъжът ми яде
децата не ограничавам,не насаждам стериотипи,не възпитавам-NB! -за мен техният избор е правилен,и меродавен,позволявам определени неща,сред които и млечни и месо,но по определен от мен ред,порядък да приготвяне,качество...оставам на тях да решат дали ще ядат или не
и какво се получава-едната определено е вегетарианка-лакто-ово,спорадично иска да опита месо/според мен заради вида на ядящи пред нея/,но не го яде
другата определено,ако има месо,би яла,но не само него,иска си и всичко останало,но ако няма месо пред нея,не се сеща да иска

мисля ,че  примерът е най-важен-говоря за околните,не за семейството/там е ясно/
ние вече сме познати с навиците си в градината,носим редовно сурови сладки,носим солени бисквити/нещо нечувано тук  ooooh!/,носим пълнозърнести крекери-това като малки жестове към децата от групата/  тук са много спонтанни,имат една отворена общителност,много обичат да се носи,да се черпи с повод и без повод ...всичко...от ябълки и портокали,понеже имат много узрели по дървото,до бомбони за почерпка /макар и от онези с ГМО и хидрогенизирани гадости  Sick/
днес пак занесохме продуктите  от поредната ни кулинарна измишльотина с момичетата ,и учителката ги прие с радост ,а на редовното ми предупреждение,че не са сладки,отвърна „да,вече има любители на вашите здравословни бисквити“  Grinning

# 700
  • Мнения: 3 869
Аз не мога да се преборя с конопа (белен) - ама никак не ми е вкусен, да не кажа, че ми се повдига от него. По съвет, къпух три пакет (300 гр) за салатки и мляко - не и не, веднага усещам един привкус, който за мен е като от тютюн (като дете овръщах ако пушат около мен) и не мога да го ям/пия. А каво да го правя не знам....
Имам и конопено брашно от небелен коноп; него го слагм чат-пат в печива и никак не е лошо; не съм усетила да има неприятен вкус като био беления...

По отношение на детото при месояден баща и баби/дядовци съм заела по-различна позиция. Не го спирам вече, защото възпирането, когато всички наоколо ядат има по-травмиращи последици. Спирам го само, когато иде реч за колбаси / кайма. Като цяло обаче опитва и не повтаря, което е приемливо за мен. Аз съм длъжна да му дам добър модел за подражнеие, ако той е готов ще го приеме, ако не е, ще приеме друг модел, който му е по-близък.

# 701
  • Мнения: 5 714
Вери, замислех се като спомена мръзненето.
Аз нямам точен отговор защо така се случва. Според мен си трябва задълбочено изследване и наблюдение върху голяма група от хора. Всичко останало си е само гадаене и писане по форумите. А това -наблюдението върху голяма група от хора и последващия опит и изводи- си мисля, че е важно и при други моменти и събития: пречиствания, гладувания, неасистирано раждане...Само тогава бих си позволила да дам съвет и едва ли не да държа да се следва.

Не вярвам, че истината се крие само в дошите и че спасението е само в готвената храна.
Не си знам дошата. Не се чувствам достатъчно компетентна да си я определям сама.
Факт е, че откривам голяма разлика между миналата и тази зима.

Твърдения от сорта: зимата е трудно на сурово и суровоядец в голям град не можело да се стане, за себе си не ги намирам за сериозни.

Относно конопа, не знам защо така се получава, Мег. Аз го обожавам. Тютюнев дим и цигари ненавиждам. Надушвам ги от километри. Бяхме нацелили и ние една кофти партида, имаше много люспи. Повече не поръчахме от същото място. Но като цяло ни е любима храна на цялото семейство.

# 702
  • Мнения: 1 849
Аз определено НЕ ям нещо, ако не ми се яде, просто не можеш да ме накараш да го преглътна. Странно е, но дадени храни в определени моменти ми се дояждат и ги хапвам с удоволствие, после ми стават противни и не мога да ги вкуся, а понякога и помириша даже.
Ето сега не ми се ядат ядки, ама хич... А есента много ми се ядяха, може би заради пресните зеленчуци сега и излизащите плодове - ягоди и др. Не ми се ядат зеленчуци (доста често) извън сезона, в момента карфиол, тиквички и патладжани (може би защото бях взела и бяха направо изкуствени). Не ми се ядат и банани и портокали (сигурно защото цяла зима ги гледам)  Thinking

Сега ми се ядат основно бобови и салати, много салати  Simple Smile А и овесената питка, разбира се!

# 703
  • Сф
  • Мнения: 13
ЕЙ, какво топло посрещане!!! Hug Hug Hug
За доматите-да резонно много и аз преди да ви намеря вчера се интересувам напоследък от алкални и киселинни храни, ма и там не съм стигнала до никъде Rolling Eyes Абе много дини под една мишница, хем търся себе си, хем нали все още има от онзи "селския" срам- дето не искам да се обяснявам на сульо и пульо какво не ям и защо, ма всичко ще се нареди!
Много интересни теми сте подхванали аз докато се включа, вие ще сте превключили Joy Опитвам се засега и да ви изучавам кой кой е и какво е казал, че аз обичам така да си знам кой какво говори и да си помня Wink

Това пак за чувствителни не се препоръчва, макар аз да съм много ревлива hahaha Просълзих се от по-горната история...
Та за труповете на животни по масите и листовките...какво да ви кажа, някак никак не съм бил супер любител на месо, но с истории от рода на това как съм малка и влизайки в банята на село се втрещявам и сънувам дни наред кошмари, защото съм видяла огромна глава и две тъжни очета на прасенце  Cry , нали някак ми става ясно Confused
Не коментирам иначе яденето на крака, уши, копита, дупета и т.н. било свински, кокоши и т.н.
Оф, повече няма да говоря, че ми прилоша Sick
Много съм уморена, че цял ден висяхме в южния, че днес много хубаво врмеемто Peace
Хайде, до скоро четене Laughing

# 704
  • Мнения: 2 132
Аз забравих да пиша по повод брошурата, че миналата година свекъра беше донесъл на селото на мъжа ми или цяло или половин агне и обясняваше на малката докато реже, че било краче. Добре, че тя беше много малка и не разбира още за какво иде реч, а и аз побързах да я изведа от стаята. Но мисля, че не беше на Великден.

Общи условия

Активация на акаунт