2-годишно момиченце издъхна в 7 ДКЦ, докато чака линейка

• 15 502
  • 203
  •   1
Отговори
# 90
  • SA

В Древния Рим, ако пациент умре по време на преглед или операция, отрязвали ръката на лекаря, без значение дали пациентът е патриций или роб.

Joy Joy Joy
Дам,  древният Рим бил известен с големия брой на едноръките си доктори, заради починали при операция роби.
И за да не пиша нови постинги, понеже темата изобщо не е за това, KrIvOnDeLa, не ми се спори на тема история, но пък и не ми се четат явни глупости.

Последна редакция: пн, 14 фев 2011, 11:39 от kameloth

# 91
Грушенка,сега военните и полицията ли изкара виновни?Аман от такива,разбрали - неразбрали,и незапознати.
Съпругът ми е полицай,няма да занимавам никого с това каква "голяма" заплата взема,така че моля не слагайте всички под общ знаменател!
Виновни и в този случай няма да има,не разбрахте ли,че живеем в държавата Абсурдистан,на кого му пука кой е починал,можело ли е да бъде спасен и т.н.

Жалко,много жалко,всичко пропада в тази държава,една надеждичка остана - да сме здрави и да не ни се налага да ползваме Спешна/Бърза/помощ.

# 92

В Древния Рим, ако пациент умре по време на преглед или операция, отрязвали ръката на лекаря, без значение дали пациентът е патриций или роб.

Joy Joy Joy
Дам,  древният Рим бил известен с големия брой на едноръките си доктори, заради починали при операция роби.

Пак интерпретации от недочели!

След като Рим не е известен с едноръките си доктори явно, и патриции, и роби са били пациенти с права в една правова държава.
За разлика от нас!

# 93
Споделяла съм и на мен, какъв адекватен съвет ми дадоха в подобна ситуация. Синът ми на 3 сутринта в 9 при личната, чисти гърди, лека кашлица, в 19 вече не можеше да диша. В дежурният център, обслужващ личната ми изписаха конска доза Вентолин /с която се оказа, че съм можела да го отровя/ и ми дадоха умният съвет: "Ако спре да диша през ноща тичайте към .....болница. Ама ако откажат да ви приемат, защото нямате направление, им кажете, че сте здравно осигурени и да спасяват детето, пък после ще се оправяме с документите...." И си ни изпратиха....Оказа се, че е получил точно такъв спазъм. На другият ден частният ни лекар се чудеше, защо просто не са му поставили урбазон и да у помогнат, а са го оставили да се мъчи....
Та така за вината на родителите...

Много жалко за детенце.
В Канада не бият урбазон. Правят по 2 дози вентолин през един час, докато се нормализира дишането, след което те пращат вкъщи.

# 94
  • Талант на 2012,2013 г.
А пък аз не разбирам защо навлизате в спорове, които са от съвсем различно естество от това, което всъщност се случва.
Факт е, че все по-често имаме тема, посветена на някое изгубено детенце...
Факт е, че това и много други дечица никога няма да порастнат.
Виновни никога не е имало, няма и да има...

Мир на праха И на ТОВА детенце...

И много сила за родителите... да оцелеят след това.

# 95
В спора "се ражда истината", и според мен има смисъл, след като някои дори не осъзнават, какви абсурдни тези защитават, стигайки дотам да вменяват вина на родителите или на съдбата.

# 96
Има смисъл - друг път..и тази тема ще потъне, а в проблемите не се вниква Tired

# 97
Кой спори?  Rolling Eyes

# 98
А аз си мисля за друго. Почти всеки ден пътувам по възможно най-гадния маршрут с въможно най-гнусния автобус по линия 76-преминавам адът наречен бул. Александър Малинов, през адът наречен Цариградско шосе, до адът наречен бул. България. Почти всеки ден в свирепото задръстване виждам виещи линейки, които стоят безпомощно на едно място и се влачат см. по см. по пътя. Виждам как най-спокойно и нагло, колите се престроявят пред тях, само и само да се доберат две минути по-рано до мястото за където са тръгнали. Онзи ден около 6 вечерта, пак стоях в много голямо задръстване по Малинов и една линейка се изравни с автобуса. Всички пътници стояхме настръхнали под воя на сирената и наблюдавахме, как линейката се опитва да се промуши и бива потоянно засичана от другите коли. А в автобуса един човек даже направи следния коментар " е, то не се знае дали наистина имат спешен случай, те така си пускат сирената нарочно, за да мината по-бързо". Понякога се питам що за хора сме..никога не ми е минавало такова нещо през ума, че пускат сирените нарочно. Дори и така да е, голяма работа, кой знае колко по-бързо ще стигна, ако не й дам път...Бог да прости починалото детенце Cry

# 99
Интересно, само една потребителка отрази поста на Искра. Много лесно се настройват пациенти срещу лекари и никой не вижда,че проблемите са от централно естество и единствено с общонационални масови протести нещата може да се променят.

# 100
# 101
Тъкмо и аз щях да пусна инфото, че МЗ съобщи - Спешна помощ няма вина. http://www.bnews.bg/article-22696

Обаче е странно, че пишат - детето се е разболяло още на 5-6, а чак към 10-ти повикали личния лекар. Освен това МЗ пише, че пише нова концепция за Бърза помощ и признава, че има проблеми в сектора. Разгеле!

# 102

Всички пътници стояхме настръхнали под воя на сирената и наблюдавахме, как линейката се опитва да се промуши и бива потоянно засичана от другите коли. А в автобуса един човек даже направи следния коментар " е, то не се знае дали наистина имат спешен случай, те така си пускат сирената нарочно, за да мината по-бързо".

Да, така е, понякога наистина пускат сирените, за да минат по-бързо.Но това не ме интересува.Винаги правя място!!!!!

Била съм в линейката със зълва ми, буквално се бореше за въздух с жестоки гърчове.В 8.30ч сутринта в най-голямото задръстване.Идваше ми да се кача с мегафон в/у колата и да викам с всичка сила да направят път!!!!На никой не го пожелавам.Страшно е да знаеш, че буквално секунди могат да помогнат, а да не можеш да се добереш до болницата.В линейката нямаше нищо-според мен трябва реаномобилите да са оборудвани както си трябва с всичко необходимо, та дори да могат по пътя да подават кислород, да могат да интубират, та дори и трахеотомия ако се наложи да могат да направят.

Горкото детенце Praynig

# 103
  • София
Съболезнования за родителите и мир на праха на детенцето! Дано Господ даде сили на близките му да продължат напред.

Включвам се за друго - тъй като дъщеря ми е правила много спазми, наричани "бронхиолит", преди да й поставят диагнозата астма, искам да помоля хората тук, които не са виждали колко бързо и страшно може да се развие един пристъп, просто да замълчат.

Да, признаци може да е имало още 5 дни по-рано. Например обрив, сополи. Но за всеки сопол ли трябва да даваш Медрол? Айде моля ви се! Дъщеря ми беше на 1 година и 8 месеца, когато сутринта педиатърката я преслуша и всичко беше наред, а в 5 следобед я приеха в интензивното на Трета градска на кислород именно заради бронхиолитен пристъп. Не обвинявайте родителите, моля ви! Тези кризи при толкова малки деца се развиват мълниеносно.

Случвало ми се е дъщеря ми да се влоши драстично за 30-те минути път от градината до дома, при положение, че сутринта съм я оставила съвсем добре. От тогава освен в градината, Вентолин и Медрол нося в чантата си и има оставени в дома на родителите ми, които са наблизо.

Извинете за острия тон, но тази тема извика наяве най-черните ми страхове и кошмари.

# 104
  • София
Явно бронхиолитът е много много опасен.
Ето информация от един медицински портал:

Лечението на бронхиолита трябва да се провежда задължително във болнични условия и включва кислородна терапия, венозни вливания на глюкоза и физиологичен разтвор,Салбутамол на сироп или с инхалации, кортикостериди (Урбазон,Дексаметазон) венозно и антибиотици срещу евентуална вторична пневмония. Съществува и специално противовирусно лекарство – Ribavirin за инхалаторно приложение,което се използва при най-тежките случаи.

Прогноза.При липса на лечение има висок процент смъртност.При СВНСКВ (синдром на внезапна и неочаквана смърт в кърмаческа възраст) в България при аутопсия в 80% от случаите се установява бронхиолит.
При значителен процент от децата преболедували бронхиолит по-късно се появява Бронхиална астма.

За мен проблемът започва по-далеч, с констатацията на личната лекарка, посетила детето и констатирала, че състоянието на детето не изисква спешна помощ.
Точно това описва и Ним.

Общи условия

Активация на акаунт