2-годишно момиченце издъхна в 7 ДКЦ, докато чака линейка

• 15 467
  • 203
  •   1
Отговори
Детенцето е починало вчера слебед, около 17.00 часа, докато чака линейката. http://www.bnews.bg/article-22557 Чудя се, какво още трябва да се случи, за да се убедят управляващите, че здравната ни система не само не работи, а буксува и затъва още повече. И не става въпрос, според мен, само за пари, а най-вече за хаос и липса на организация.

Да няма спешен кабинет, реаниматори и линейки в поликлиниките е равносилно на геноцид! Потресена от новината за смъртта на малката Анастасия, която издъхнала в кабинета на джипито в ръцете на родителите си от остра дихателна недостатъчност в 7 дкц вчера следобед, не се стърпях и написах това. http://www.bnews.bg/article-22565

Не знам дали с протест нещата биха се оправили поне малко, но сякаш пациенти и майки не протестираме достатъчно, си мисля аз... Особено пък да видиш снимката на детенцето в чаршаф, докато го слагат в линейката санитарите, е не покъртително, ами ти идва да виеш!

Последна редакция: сб, 12 фев 2011, 12:57 от masha

# 1
БНТ съобщи по обяд, че детето е имало бронхеолит и е можело да бъде спасено, ако му се направи интубация и се подаде кислород. Родителите твърдят, че линейката е закъсняла с половин час. http://www.bnews.bg/article-22569

Последна редакция: сб, 12 фев 2011, 12:57 от masha

# 2
  • гр. Шумен
Аз в другата тема вече писах, че от тази година са свити драстично парите за спешна помощ. И министърът ни съветва да прибягваме до нея само 5 минути преди смъртта (за предпочитане 2мин, за да не точим напразно касата - все пак погребалните услуги не се поемат от нея).
СЕга разбира се личния лекар е излезе виновен, затова, че не е извикал "абракадабра" и детето да оцелее. Защото дотам ги докараха нещата - да чакаме лекарите да правят магия, защото спешната помощ е лукс и не се полага на простосмъртните.
Парите от здравните вноски са предвидени за метрото, за магистралите, абе изобщо за велики дела. ХОрата не влизат в тази сметка.  
Така че свиквайте. Бизнесът в погребалните агенции ще цъфти и процъфтява.

# 3
Хайде да спрем да виним наляво и надясно и да поемем отговорност над действията си  Peace

Ако родителите примерно се бяха забавили още, можеше да се случи най-лошото и вкъщи. Наистина не разбирам какво са чакали родителите, за да не доведат по-рано детето си. Дихателната недостатъчност не може да се получи за няколко часа, детето е имало бронхоспазъм, може да си е карало с него и дни ...

Убедена съм, че е боледувало поне 4-5 дни по-рано, а не е потърсена навреме лекарска помощ.

Освен това при спешен случай не се ходи в поликлиника, направо акъла ми не го побира това, колко трябва да си неадекватен. Ходи се в спешното веднага, дори не се вика линейка, защото линейката пак ще ви откара в спешното, губи се ценно време.

Тук здравната система няма нищо общо, нито държавата, нито линейката. Проблемът е здравната култура или по-скоро липсата на такава, върху това трябва да се работи. Не виждам и причина във всяка поликлиника да има спешен кабинет, има си къде са спешните кабинети. Поликлиниките не са за спешни случаи.

Ужасна трагедия ... Но за съжаление родителите са неадекватните в случая, горкото детенце. Сега се опитват да изчистят гузната си съвест

# 4
Така е, Люлякова, вероятно родителите не са отишли веднага, но от снимките, които видях, бяха изключително млади хора, вероятно неопитни. Изглеждаха в шок. Не знаем подробности и не можем да сипем вина предварително. Може и джипито да е давало сиропче само за лечение и т.н. Истината тепърва ще излезе наяве.

Но как хората да тичат в Бърза помощ, като точно министърът обясняваше преди Нова година още, че пациентите трябва да преценяват сами - дали са за неотложна помощ в дежурната практика, дали за джипито или за Пиригов, примерно. От което, според мен, на хората им стана каша в главите, и само разбраха, че не трябва да ходят в Бърза помощ.

# 5
Поредната трагедия и поредната тема, в която ще се плюе и прехвърля отговорност и то само на думи.. Само на някого ще му олекне, че е наплюл родителя, лекаря, държавата...
Нищо няма да се промени! Нищо!
Болни са ни душите вече.....

интересно защо малко се отразява тази новина..може би няма данни...

Бог да прости детето! Нямам представа как се преживява подобна трагедия....нямам... Tired

# 6
Да, никой не знае кой е виновен и въобще има ли такъв, така че не виждам причина веднага да се обвинява Спешната помощ. Вечно винаги те са виновни. Все едно на 100 % могат да спасяват животи. Разбира се, че не могат.

Не виждам и защо веднага се намесва държавата, при положение, че ние сме държавата. Съчувствам на родителите, за ужаса, който преживяват. Никой не заслужава такова нещо, от това по-страшно няма ...

# 7
  • гр. Шумен
Не виждам и защо веднага се намесва държавата, при положение, че ние сме държавата.
Не, ние не сме държавата! НЕ сме дори и коректив, гражданско общество. ЗАщото ако бяхме, когато национализираха резерва на касата (да напомня, това са НАШИ, от НАШИТЕ данъци пари), нямаше да се дърляме за бебето от Горна Оряховица, а щяхме да протестираме срещу тая нагла кражба.
И други работи се случват в здравеопазването, дето не са в интерес на хората, но ние си мълчим. Тогава за какво говорим.

# 8

Освен това при спешен случай не се ходи в поликлиника, направо акъла ми не го побира това, колко трябва да си неадекватен. Ходи се в спешното веднага, дори не се вика линейка, защото линейката пак ще ви откара в спешното, губи се ценно време.

Ще ти бъда задължена до живот, ако ми кажеш тайната, къде е "спешното". Какво е това място "Спешното", в което можеш да си заведеш детето, когато в 2 часа през нощта го държиш в ръцете си и не знаеш, дали не отива нанякъде, откъдето не мож' го върна.
Защото аз съм ходила с детето си в малките часове на нощта до "спешното" на голямата многопрофилна болница в съседство, след като от дежурния телефон на джипито ме сиктирдосаха да търся Бърза помощ, и в това "спешно" ме посрещна пиян педиатър, който ми вдигна скандал, кой ме бил пратил при него, като там нямало места. Не ми помогна. Помогнаха ми другаде, на другия край на София. Пред същото спешно се разминахме с други ужасени родители, на които дай Боже също да е имало кой да помогне.
Следваща серия ходене до "спешното" беше среднощна обиколка с кола между ИСУЛ, Педиатрията и т.н., където дежурните специализанти, оставени там да спасяват животи, ни прехвърляха към следващото "спешно", което им хрумне, само и само детето ми да не им се гърчи в ръцете, защото не знаят, какво да го правят. В педиатрията се засякохме с други ужасени хора, на които коремчето на детето им се надуваше като балон пред очите им и след като шашнатата специализантка явно не можа да им помогне, хората се усетиха да тичат към Пирогов.
Та, след като отсъди, че родителите сами са си затрили детето, само защото не са се сетили да ги закарат в "спешното", моля те кажи да знаем, къде е "спешното" с квалифицираните, трезвени лекари, които не връщат малки деца посред нощ, с оборудваните кабинети, та го знаем. Защото хората са направили това, което е трябвало и са го направили, както е трябвало - завели са много болното си дете при квалифциран лекар в лечебно заведение.
За трагедията на тези хора не мога да кажа нищо адекватно. Дано Онзи отгоре им даде сили да вървят напред!

# 9

Що в поликниката не са ли доктори, не могат ли да помогнат?
Абсурдно е да обвиняваш родителите!!!

# 10
  • Варна
Незнам как е в София, но тук в Спешна помощ в т.наречената Терапия и да отидеш без линейка чакаш минимум 3 часа и половина за да влезеш в приемното ,където още около час и нещо ти попъ лват данните и т.н и тогава те пращат в отделението. И това при положение ,че отиваш директно с направление за хоспитализация и личният лекар е преценил ,че си за болница. Не можеш и да настояваш ,защото са затворени зад заключена врата от която не си показват и носа навън в коридора да видят има ли спешен случай и какво точно става. Ако си прекалено настоятелен дори стават агресивни. Да не говорим ,че като няма места дори и да си много зле, отказват да те приемат. Цялата система на т.нар. " спешна помощ" е абсолютно неработеща.
Да не дава господ да търсиш лекари спешно.

# 11
Люлякова,дали си на ясно какво значи спазъм на бял дроб?
Много говориш ми се струва.
Жалко за родителите.И за следващите по ред.Баси как се ядосах.

# 12
  • София
5-та градска е през един блок от поликлиниката !
На ръце да го бяха занесли до там е можело да бъде спасено детето.
За какво им е била тъпата линейка, която всички знаем, че идва
когато вече е късно  ooooh!
Така си мисля аз  Thinking
Сила и кураж за родителите  Praynig

# 13
Аз в другата тема вече писах, че от тази година са свити драстично парите за спешна помощ. И министърът ни съветва да прибягваме до нея само 5 минути преди смъртта (за предпочитане 2мин, за да не точим напразно касата - все пак погребалните услуги не се поемат от нея).
СЕга разбира се личния лекар е излезе виновен, затова, че не е извикал "абракадабра" и детето да оцелее. Защото дотам ги докараха нещата - да чакаме лекарите да правят магия, защото спешната помощ е лукс и не се полага на простосмъртните.
Парите от здравните вноски са предвидени за метрото, за магистралите, абе изобщо за велики дела. ХОрата не влизат в тази сметка.  
Така че свиквайте. Бизнесът в погребалните агенции ще цъфти и процъфтява.
PeaceМного си права!Тук в София до всяка голяма болница има Агенция за ... bishopАз живея от 40 години с/у една от "квалитетните" болници.От една посока "летят" Бьрза Помощ ,а в обратно катафалките....  ConfusedНапоследьк коментираме /в работата/ :ЗАЩО ПЛАЩАМЕ здравни осигуровки,които нямат никакво покритие? #Cussing outПьрво си осигурен,после задьлжително трябва ощееееее,че да ти помогнат евентуално newsm78Бясна сьм,че случаите с дечица зачестиха Crazy

# 14
  • Stuck in a moment
Напоследьк коментираме /в работата/ :ЗАЩО ПЛАЩАМЕ здравни осигуровки,които нямат никакво покритие? #Cussing outПьрво си осигурен,после задьлжително трябва ощееееее,че да ти помогнат евентуално newsm78Бясна сьм,че случаите с дечица зачестиха Crazy
Много е тъжно и тъжно е, че хората си траят и всеки се спасява поединично...
Пък който не може, пенсионери, бедни хора, как ги подмятат, не е истина. Sad

Общи условия

Активация на акаунт