2-годишно момиченце издъхна в 7 ДКЦ, докато чака линейка

• 15 477
  • 203
  •   1
Отговори
# 45
  • гр. Шумен
KrIvOnDeLa, кое му е абсурдното? Може да е жестоко в тази драма, която изживяват, но не е абсурдно. Ако си неграмотен и непросветен, ти си страдаш сам. Бързата помощ не са богове, нито лекарите са богове. Не можем да се правим, че не ни интересува здравето на децата ни, само защото по закон ни се полагала спешна помощ.
Нека Рокси каже, но ми се чини, че в една претендираща да бъде европейска, цивилизована държава няма опция "неграмотен, непросветен" (може да се  включи и изтрещял от притеснение, когато реакцията е неадекватна). Не може да изискваш от пациента да има познанията на медика и да знае на точно кое място да отиде при екстремен случай.
При нормално действащо здравеопазване, при екстремна ситуация се включва Системата, която реагира по най-адекватния възможен начин и в повечето случаи (не казвам всички!) трагедията е предотвратима. При нашата менте-система трагедията е почти правило. ТОва е разликата.

Рокси  Peace
писали сме едновременно!

# 46
  • There I was on a July morning
Много съжалявам за нелепата смърт на невинната душичка  Cry

Ще си позволя да коментирам Люлякова, тъй постовете и са крайно груби и неадекватни.  ooooh!
Според мен е абсурдно, да се хвърля вината върху родителите - особено ако им се случва за първи път и не знаят къде точно да отидат и не са наясно, че БП хич не е бърза.
Аз съм преживяла 2 пристъпа на детето ми - от бронхиолит и 2 от ларингит. Не е вярно, че това състояние трае дни, нещата се развиват доста по-бързо, особено при ларингита.
Препращали са ни от спешен център - в поликлиниката, а оттам - в болницата. Викала съм и бърза помощ - дойдоха след 40 мин / в листа, който попълниха, написаха 20 мин  Rolling Eyes/.

# 47

KrIvOnDeLa, кое му е абсурдното? Може да е жестоко в тази драма, която изживяват, но не е абсурдно. Ако си неграмотен и непросветен, ти си страдаш сам. Бързата помощ не са богове, нито лекарите са богове. Не можем да се правим, че не ни интересува здравето на децата ни, само защото по закон ни се полагала спешна помощ.
Вече ми се повдига от постове, крещящи с липсата на елементарен житейски опит, емпатия и разбиране на реалността. Говорим за з-д-р-а-в-е-о-п-а-з-ва-н-е за Бога, не за обувки или кола. Да, жестоко е аз да нося обувки за 2000лв, а друг да кара четири сезона с такива за 20лв. Не е справедливо някаква си фолк певица да бръмчи с чистак бърсак ново БМВ, а лекарят от Спешното да кара голф за хиляда лева.Да, богатите, умните, успелите, талантливите залужават повече от глупавите, мързеливите и т.н.
Но този свят е за всички- умни, глупави, глухи, слепи, богати, бедни, стари, млади. Цивилизованото общество не случайно е определило норми кои блага трябва да са достъпни за всички и кои не.

По твоята извратена логика половината народ да ляга и да мре, а?

кое й е извратеното на тази логика Thinking- аз лично не прочетох в тези постове,че някой ограничава правата на някого,а ,че всеки трябва да разсъждава адекватно на ситуацията.....нещата трябва да се отграничават,наистина и да се знае кое -къде  и как, а не-"понеже ми се полага-юруш!" Лично аз не виждам връзка в мнението и обвинението по него...Вярно е,че лекарят е длъжен да направи всичко,което може в случая, но всеки си има и късмет в живота,всеки сам отговаря за постъпките си и за това къде да отиде да потърси помощ....Лекаря не може да огрява всички,във всеки момент и навсякъде! Осъзнаваме ли накъде отива темата #Crazy

# 48
...Лекаря не може да огрява всички,във всеки момент и навсякъде!
Чини ми се, че поне пациентите си и не да ги огрява, а ако може адекватно да ги обслужва.. В това число включвам и спешните лекари, които чухме на записа по БНТ как са се мотали...Просто логика не остана вече в това здравеопазване..нещата са извън контрол...

# 49

Вече ми се повдига от постове, крещящи с липсата на елементарен житейски опит, емпатия и разбиране на реалността. Говорим за з-д-р-а-в-е-о-п-а-з-ва-н-е за Бога, не за обувки или кола. Да, жестоко е аз да нося обувки за 2000лв, а друг да кара четири сезона с такива за 20лв. Не е справедливо някаква си фолк певица да бръмчи с чистак бърсак ново БМВ, а лекарят от Спешното да кара голф за хиляда лева.Да, богатите, умните, успелите, талантливите залужават повече от глупавите, мързеливите и т.н.
Но този свят е за всички- умни, глупави, глухи, слепи, богати, бедни, стари, млади. Цивилизованото общество не случайно е определило норми кои блага трябва да са достъпни за всички и кои не.

По твоята извратена логика половината народ да ляга и да мре, а?

И родителите са длъжни да си гледат децата. Ако не бяха отишли на лекар въобще, кой щеше да бъде виновен.

На всеки се полага здравеопазване, но децата не могат да се обърнат към лекари сами, затова са родителите им. По твоята логика те можеше въобще да не потърсят лекарска помощ, тогава кой щеше да бъде виновен?

Ти просто не знаеш как изглежда дете с бронхоспазъм, да не говорим с остра дихателна недостатъчност, защото съм го преживяла това и съм го виждала с очите си.

Не ви се е налагало явно да търсите спешна помощ в чужбина, за да оцените тук какво имаме. Нямате никаква идея.

Нямате и идея какво е правиш новини, да търсиш сензация и да гониш рейтинги, да манипулираш и да скандализираш. Жал ми е колко наивни хора по какъв начин приемат новините, защото всичко е само да ви разбунят духовете, дори с цената на премълчаване на истината.

Няма смисъл да пиша повече в темата, защото не са останали трезво-разсъждаващи мозъци. Мислете както ви е удобно, за да не разпознавате никога себе си   bouquet

И темата въобще не е за здравеопазване, а за отговорностите на родителството. Но тая тема не е интересна, къде, къде по-интересно е пак Бързата помощ да не е дошла навреме, да си чешем езиците. Само че на всички може да се случи и вместо темата да бъде - "какво да правим в такива спешни случаи, и кого да потърсим" ние тука дружно ще си оплюваме и за никого няма да има елементарна поука, за да не се случва повече на никого

# 50
  • SA
Аз така и не разбрах, в това ДКЦ, където детето е чакало , имали ли са поне кислород? Урбазон няма как да е нямало, защото всички кабинети са задължени да имат спешен шкаф, в който урбазонът е един от задължителните медикаменти. Но ако не е имало кислород, според мен престоят на пациент с крайно тежка дихателна недостатъчност там е грешка, особено ако е имало болница на 3-4 мин. път пеша.
Бог да го прости милото детенце! Наистина голяма трагедия!
Не съм добре запозната с подробностите и не мога да преценя има ли виновни и хора, които не са си свършили работата, но от опит казвам, че пациент, който постъпи в здравно заведение, било и сред най-реномираните, половин час преди смъртта си, не винаги може да бъде спасен.
За организацията на здравната помощ в БГ е ясно- пълен хаус и разруха.
Според мен пациент в такова състояние, в което е било това дете, трябва да бъде взет от къщи с реанимационна линейка, интубиран и приложени му медикаменти от спешна необходимост. Ясно ми е, че това в България няма да се случи в скоро време, за съжаление.

# 51
Тази и други подобни теми са пълни с истории на хора, които телевизиите не са ги надушили за рейтинг воъбще...Признавам, че манипулират - не случайно споделих впечатление, че друг, освен БНТ не отразява случая..

# 52
Люлякова, хайде, поеми си дъх и почети пак. Не желая да коментирам медицинската страна на случая, защото нито съм лекар, нито съм била там. Да, с пълно съзнание съм че и в съвършена среда хората умират, и на 2, и на 102. Да, знам как изглежда пациент с дихателни проблеми, поне един от всичките. Не, не търся рейтинги, не гледам новини, не чета вестници с изключение на специализирани и предимно чуждестранни. Да, живея в чужбина, където съм постоянен пациент, знам как изглежда и спешната помощ, и болничната, и доболничната, и следболничната.
Проблемът в случаи като тези, чети бавно, е в абсолютно безобразната здравна система. В липсата на линейки, в куцото им оборудване, в административния хаос с адресите ако щеш, 10с го спомена по назад, в липсата на оборудване за нормална работа в поликлиники и болници, в липсата на консумативи и персонал, и всичко, свързано с дотук изброените.
Не е работа на пациента или настойника му, когато посинее да мисли защо е посинял, и аджеба от ухо ли се е влошил, та да го носят в ИСУЛ, или от нещо друго, за да се влачи в Пирогов. Не ти е и работа да хвърляш боб дали да ти изтече кръвта докато чакаш линейка на улицата, или да ти изтече в таксито. Работата на пациента е да набере 112. Работа му е и да има достатъчно гражданска съвест да не набира 112 ако му е забрал нокъта на палеца на десния крак. Ако я няма пък, е работа на обществото да го плесне през ръцете с една глоба, задето разхожда екип на бърза помощ направно.

# 53
Не е нужно. Достатъчно е да се въведе кодова система в Спешна помощ ( например бял, жълт, червен), за да се регулират нещата. Хората викат линейка за висока температура, например, защото смятат, че така няма да чакат.
Достатъчно е парамедик да установи спешен ли си или не, и от легълцето да те свалят в чакалнята, вместо в амбулаторията, за да им стане ясно на хората, че не могат да ги разкарват за нищо.
И много образователни материали в чакалните, разбира се.

В последният епизод на Грейс анатоми показаха, как туийтват операции, за да са във връзка с колеги из цяла Америка. Не че искам и у нас да стават чак такива чудеса, НО болницата е била на 5 минути, лекар от поликлиниката е можел да хване детето и да го занесе. Или поне да са в някаква връзка, след като са толкова близо, струва ми се абсурдно, че нямат някакви... връзки.
Да се обади да каже "Имаме спешен случай, подгответе еди-какво си" и като сме толкоз примитивни просто да го хване и да го занесе. Не мисля, че не са могли да направят нищо, 'чакайки линейката'.

Последна редакция: сб, 12 фев 2011, 23:00 от 10 c's

# 54
Рокси, права си за всичко, написано за българското здравеопазването, за мизерната липса на елементарни консумативи. Само че  тоя път не е това проблемът.

Близък мой почина в лекарски кабинет от инфаркт в една от най-цивилизованите държави. Случва се човек да закъснее, тогава не е виновна системата. Дори и по-рано да беше отишъл лекарят в кабинета не вярвам да е бил в състояние да помогне, трябва си болница.

На мен ми се наложи да викам скоро бърза помощ за същия проблем, за който става въпрос. Дори и аз не помислих, че е толкова сериозно. Закараха ни веднага в спешното. Последните няколко години ни се е налагало няколко пъти и съм им благодарна на хората, никога не са ни искали пари и винаги отношението е било повече от цивилизовано. Но си го обяснявам с това, че не е София ...

Но също ужасно много хора разкарват бърза помощ за глупости, те хората може и да нямат вина, но нямат култура

# 55
Мисля, че това лекар да носи на ръце дете от една поликлиника към друга болница, е като да слезеш в трюма на кораб и да се опиташ да запушиш огромна дупка с пръст. В най добрия случай няма да има никакъв ефект и ще те спаси нещо друго, в най лошия случай ще се удавиш първи.
От една страна лекарят ще напусне работното си място, което най вероятно е нарушение на трудовата дисциплина и може да бъде санкционирано. И от друга страна, ако между поликлиниката и болницата се случи нещо с детето, то насред улицата той нищо няма да може да направи.

# 56
  • София
Скоро разбрах какво е това псевдо круп. Ларингиалният спазъм е нещо ужасно драматично като изживяване. И се случва адски бързо. Детето беше болно от вечерта, вдигна температура, покашляше леко. Давах обичайните неща. С нищо не подсказваше какво ще последва на следващия ден. Събуди се, температурата беше спаднала, после пак вдигна, заспа и като се разбуди, се опита да каже нещо, но се закашля, после осъзнах, че не може да кашля и че всъщност не може да си поеме въздух, не можеше да говори, изпадна в паника...всичко стана за секунди. Буквално го завлякох до балкона, гол, студ...но навън валеше, беше влажно, той трепери и едва успява да произнесе "спаси ме, мамо..." Мъжът ми на работа, колата ми в гараж...варях картофи, метнах го над тенджерата...звъня на мъжа ми, намятам се с нещо, намятам него и се свличаме долу. За 5 минути мъжът ми дойде и го закарахме в болница. Изобщо не ми хрумна да викам Бърза помощ. Последва урбазон и антибиотик. И така...кошмар някакъв.
Но го казвам във връзка с родителите. Толкова безпомощен се чувстваш, че не знаеш какво да правиш, а и не зная как е при бронхиалните спазми, но ларингиалният просто нямаше как да го предвидя. По принцип нямам навика да тичам  при джипито за една температура, която мога да овладея. Ако продължи повече от ден и има и други симптоми, тогава ходя, но и тогава тя не му изписва антибиотик, а казва да изчакам поне още ден и да го наблюдавам и после пак го преглежда. Досега в рамките на 24 часа не ми се е случвало такова нещо. Адски бързо се разви и беше някакъв кошмар. Не зная какъв е тоя толкова агресивен вирус, но като прочетох за това детенце, ми стана направо зле.

Не зная какво да коментирам в момента. Бърза помощ е нещо, на което по никакъв начин не разчитам. Лично тичам в болница при такива случаи. От друга страна, ако ми се беше случило в колата и пред мен е поликлиниката, вероятно и аз щях там да се забия с надежда да съм сред лекари, знам ли...шокът е ужасен.
Не съм запозната дали за този спазъм урбазонът е показан за лечение, но фактът, че детето си е отишло сред медицински лица, е дълбоко трагичен и ме довежда до отчаяние.

Дано почива в мир малката душичка и Бог да пази децата ни!

# 57
Системата не е божието слово, тя подлежи на промени, които се индуцират от подобни случаи , ако са изведени някакви уроци, опит.
Доколкото разбрах до момента, те не са имали условия да посрещнат случая, звънили са 4 пъти на 112, но никой не се е сетил да постъпи нерационално, да реагира в такава ситуация, да прояви... изобретелност някаква. Може да им липсва подготовка.
Това например са елементарни казуси за парамедици, на които им е работа да оказват помощ в различни условия, по различни начини и т.н. Когато системата не е под ръка, а трябва да реагираш.
Лошото в случая е, че системата я няма в място, което Е системата. Но това също е урок, ако на някой изобщо му пука за системата, аз мисля, че нещата са много безнадеждни...

# 58
  • София
Има си процедура, Лени.
Ако лекарката ги беше пратила да тичат към болницата и то беше издъхнало по пътя, а в това време дойде Бърза помощ, сещаш ли се какво би последвало за тази лекарка?
Или ако не се обади на Бърза помощ, а ги отпрати да го водят към клиниката.
Щяхме да четем заглавия "Лекарка убива дете, не се обажда на Спешна помощ, праща ги да го водят в болница..." И от този вид.
Така че, трябва да се сменят много неща в системата. Лекарката е реагирала според протокола. И тя е човек, има семейство жената, не й се лежи в затвора.

# 59
По принцип аз съм много съгласна, че цялата система трябва да функционира като швейцарски часовник. Но от друга страна, имам някакъв опит, като доброволец, и моята нагласа и обучение е, че на всяка цена трябва да намеря начин да помогна на пострадал, приоретизирайки нуждите и т.н Дали ще го подпра с пръчка, или ще го нося на гръб, когато си в условия , в които няма система или тя не работи, поемаш отговорността да го стабилизираш докато дойде помощ или намериш помощ.  На мен сърцето ми няма да издържи да гледам как някой умира, а аз да звъня на телефони.
Хубаво, тия реагирали по протокол и детето е умряло.
Онези пък от Горна Оряховица пренебрегнаха протокола и детето пак го няма
Ми.. баси. До кога. Значи нещо в протокола, в системата не е наред.

Общи условия

Активация на акаунт