2-годишно момиченце издъхна в 7 ДКЦ, докато чака линейка

• 15 484
  • 203
  •   1
Отговори
# 30
Не съм наясно, но това заболяване не протича ли с клинична картина поне няколко дни, мисълта ми е, неадекватно лечение ли е довело до тази криза и фатален край?
И освен това, личните и общопрактикуващите лекари не са ли обучени и тренирани в бърза помощ, да могат поне да стабилизират детенцето докато дойде линейката??
Дано почива в мир малката душичка!

# 31

Ако мен визираш, за съжаление имам тези проблеми. Кислородът няма да свърши никаква работа в случая, нито дишане уста в уста.

Детето е можело да почине и в собствената им кола, нали, тогава кой щеше да е виновен? Хора умират от белодробна недостатъчност и в болници след 10-дневен престой, въпреки грижите на лекарите, деца също умират след престой там.

За втори път в рамките на пет минути моля потребител да не се изказва като медицинско светило, присъствало и ангажирано в лечението на конкретния случай.
Грозно и нелепо е да хвърляме вината за смъртта на детето на родителите му.

# 32
Да му бяха направили един урбазон венозно в поликлиниката на това дете...
Мир на праха му.

Какъв урбазон, това е кабинет на джипи!!!Там има само хартия и химикалки #Cussing out

# 33
  • София
Така е, кака Сиси, но във всяка поликлиника има аптека... да ги беше пратила да си купят!
Наскоро единият ми син направи уртикария, личната веднага прати мъжа ми до аптеката да купи някакви ампули и веднага му постави инжекция.

Бронхо-спазъм не съм виждала, но преживяхме ларингитен спазъм с бебето. Да, буквално детето ти се задушава в ръцете ти, страшно е... Прокашля 2-3 пъти преди да си легне, заспа спокойно без да кашля и 2 часа по-късно чухме странен шум от стаята му - опитите му да вдиша...
Тичайки по пижами го занесохме в спешното на нашата поликлиника, където има постоянно педиатри - попаднахме на ядосана такава, на която основния проблем беше, че не сме донесли мляко да си успокоим бебето да не и реве на главата. После пък ни се ядоса, че не искаме да отидем в Токуда.
С пълна газ го закарахме в Окръжна, където реагираха много бързо и адекватно - венозно урбазон, антихистамини и пълно обяснение на случващото се, както и насоки какво да правим/не правим в такъв случай. Подписахме се, че отказваме хоспитализация и си прибрахеме бебето вкъщи.

# 34
Трагедия.... не мисля, че има друда дума, с която да се опише случилото се. Кой прав , кой крив едва ли има някакво значение, когато едно 2 годишно дете си е отишло от този свят.

Истината е, че на бърза помощ не може да се разчита, няколко пъти съм се убеждавала в това. При спешна ситуация трябва да се мисли трезво. И нека не се лъжем.. джипито не е най-правилното решение за едно умиращо дете, макар и да е най-близо до местоживеенето.

# 35
................

Не виждам и защо веднага се намесва държавата, при положение, че ние сме държавата.
...........................

Това мнение щеше да бъде наивно, ако не беше жалко.

Държавата и гражданското общество са две различни понятия!
Ако ние сме държавата, то кой стои зад категорията гражданско общество, според твоята теория?!

Спешната помощ е приоритет и ангажимент на социалната политика на всяка една правова държава, без значение какви са пазарните условия и пазарните отношения в обществото.
Там, където има правова държава, спешната помощ се дотира от държавния бюджет, ако няма друг, който да покрива тези разходи /застраховател или фонд/.

Да се обвиняват родителите е абсурдно!
Законодателството приема, както пациентът, така и неговите близки да са неадекватни, невменяеми или неграмотни! Без значение, кой какъв е  -  всеки има право на здравеопазване, респективно на спешна помощ по Конституция!

Всякакви безотговорни интерпретации, включително "държавата - това сме ние" са нагледен резултат от политическата демагогия през последните години на какви ли не преходи и отражението й в безхаберието на една част от общественото съзнание.

За да има равновесие обаче, друга част от това съзнание би трябвало да е здравомислещо и тук в тази тема, това се доказва от мненията на изказали се преди мен.

Така че, ако имаме държава и гражданско общество - има значение кой е крив и кой прав!

# 36
  • София
Като стана въпрос за Урбазон, преди години
аз щях да си отида, заради една патка от
спешната помощ на същата тази поликлиника.
На въпроса на майка ми,
защо не ми е била Урбазон, отговорът беше
"Защото е много скъп, а не знаехме дали има пари в себе си"  Shocked
Бях отишла сама, защото майка ми беше на работа.

# 37
Подкрепям поста преди моят с две..............не..................с пет ръце ако щете.Колкото и да се дърляме и изказваме "компетентни"мнения,едно е важното - България изгуби още едно детенце!

Много започнаха да зачестяват лошите случаи,избождат ни очите, а всъщност.............самата Спешна помощ има нужда от "Спешна помощ"!

За моя радост,когато ми се наложи да ползвам Спешна помощ,получих най-доброто,и отново за моя радост резултата не беше плачевен,но..............винаги има едно голямо НО!

# 38
В Пирогов миналата година без малко да ни върнат с детето т.к.не сме имали направление от дежурния център с който педиатърката ни има договор да ни обсулижва в извън работно време. Т.к.Пирогов ни е по бързо решихме директно там да отидем т.к. малкия имаше алергичен отток от антибиотик и беше посинял от кашляне." Прегледаха" го след истеричен пристъп от моя страна казаха да се приберем и са сложа вода на котлона да ври а той да диша, пробрахме  се обаадихме се на спешния център който педиатърката каза кой е след обаждане в 2 часа вечерта лекарка дойде за 10 мин прегледа го би му инжекции и всичко беше ОК ... от тогава с пирогов време не губя, но пук спешните центрове обслужват пациентите след 19.30 и според мен нормална реакция на родителите е била да заведат детето при педиатъра.
Бог да прости детенцето и да даде сили на родителите.....
Аман от тая смотана държава....

# 39

Освен това при спешен случай не се ходи в поликлиника, направо акъла ми не го побира това, колко трябва да си неадекватен. Ходи се в спешното веднага, дори не се вика линейка, защото линейката пак ще ви откара в спешното, губи се ценно време.

Що в поликниката не са ли доктори, не могат ли да помогнат?
Абсурдно е да обвиняваш родителите!!!

Поликлниката/или ДКЦ-то/ изпълнява "доболнична помощ" Crazy.....там няма назначени доктори за реанимация/демек "възстановяване на нормалното състояние"/ и няма качествени кислородподаващи системи/които са нужни в над 90процента от случаите/.... няма и операционни зали,в които евентуално да се обслужват "крайно нуждаещите се"...А тези неща ги няма в ДКЦ-тата,щото основната дейност по стандарт е неспешна.....и да иска ДКЦ-то да си обзаведе спешен к-т-трудна и мудна работа-това означава да се промени функцията на структурата...Нещата не са за такъв разговор,момичета....Може би семейните лекари-...нещо около тях трябва да се промени....мисля аЗ
Мир на душичката на невинното детенце! Praynig

# 40
  • гр. Шумен
KrIvOnDeLa   bouquet
Аз това го разправям от началото на темата, но май излязох боец срещу вятърни мелници.
Права си - ние НЕ СМЕ държавата. ДЪржавата са една камара институции, които на тоя етап им се плаща да ни цакат. А гражданското общество е нещото, което трябва да отговори на цакането адекватно. Замислете се. В Гърция миналата година дигаха валянка за 13-та и 14-та заплата, а на нас интелигентно ни обясняват, че здравеопазването не е приоритет, ще е недостъпно и изобщо не си струва да се говори за такива дребни неща, след като "пред нас са блеснали магистралите" и ние си мълчим.
Твърдя, с цялата си отговорност, че и това дете и много други като него са жертви на системата, в която човекът е нищо, а целите са всичко (да ви напомня на нещо?). И то не е точно от сега, ама сега почнахме да усещаме болезнено. ЛИчна случка - преди няколко години в спешното на МБАЛ ми се наложи да заплашвам екипа с мутри (партенка!), за да погледнат все пак детето ми. Подейства като рициново масло. Но това ли е начинът?
"така че никога не питай за кого бие камбаната;
тя бие за теб."

# 41
В България родителите никога не са виновни за нищо. Виновни са средата, телевизията, бърза помощ, правителството, учителите, съседите...

Бърза помощ била виновна, че не дошла навреме, а всъщност, ако родителите са довели детето час  по-рано, тогава щеше да го завари точно в състоянието, в което са го довели. Как ли е изглеждало детето, за да извикат веднага лекарите бърза помощ, трябва да е било потресаващо!

Докога ще приемаме ширещата се простотия, ще я оправдаваме и ще обвиняваме всички останали без да се замислим ние какво сме направили.

KrIvOnDeLa, кое му е абсурдното? Може да е жестоко в тази драма, която изживяват, но не е абсурдно. Ако си неграмотен и непросветен, ти си страдаш сам. Бързата помощ не са богове, нито лекарите са богове. Не можем да се правим, че не ни интересува здравето на децата ни, само защото по закон ни се полагала спешна помощ.

В тая държава работят хора - ваши роднини, съседи и т.н. 90 % от българите на тяхно място ще се държат по същия начин, това е проблемът

# 42
  • в ябълковата градина
Това е трагедия! Съжелявам за родителите на детето.
Една позната скоро ми разказа за опита си с така наречената Бърза помощ.
Имал бъбречна криза мъжа и и звънели няколко пъти.
Накрая им казали, че ще им дадат 50 лева, да дойдат.
Е, дошли тогава.

За мен това не са хора!

# 43
За 11 ст. на калпак какви ли не рокади се направиха в дкц-тата, за да имат искания "кабинет за неотложна помощ", за да се "улесни"работата на спешните центрове...имам предвид изискването личните лекари да се обединят с някой център за осигуряването на тази неотложна помощ на пациентите си...Ако не декларират по какъв начин ще осигурят неотложната помощ, си губят 11-те стотинки на калпак...А каква помощ може да се окаже в дкц-то - видно е...

Сравнението с Гърция е неуместно. Ние отдавна не сме единен народ.

# 44

KrIvOnDeLa, кое му е абсурдното? Може да е жестоко в тази драма, която изживяват, но не е абсурдно. Ако си неграмотен и непросветен, ти си страдаш сам. Бързата помощ не са богове, нито лекарите са богове. Не можем да се правим, че не ни интересува здравето на децата ни, само защото по закон ни се полагала спешна помощ.
Вече ми се повдига от постове, крещящи с липсата на елементарен житейски опит, емпатия и разбиране на реалността. Говорим за з-д-р-а-в-е-о-п-а-з-ва-н-е за Бога, не за обувки или кола. Да, жестоко е аз да нося обувки за 2000лв, а друг да кара четири сезона с такива за 20лв. Не е справедливо някаква си фолк певица да бръмчи с чистак бърсак ново БМВ, а лекарят от Спешното да кара голф за хиляда лева.Да, богатите, умните, успелите, талантливите залужават повече от глупавите, мързеливите и т.н.
Но този свят е за всички- умни, глупави, глухи, слепи, богати, бедни, стари, млади. Цивилизованото общество не случайно е определило норми кои блага трябва да са достъпни за всички и кои не.

По твоята извратена логика половината народ да ляга и да мре, а?

Общи условия

Активация на акаунт