2-годишно момиченце издъхна в 7 ДКЦ, докато чака линейка

• 15 476
  • 203
  •   1
Отговори
# 15
В коментарите под статията пише ,че болницата била на 5 мин . пеша ,вярно ли е това?
От спешна помощ твърдят ,че линейката пристигнала за 5 мин. родителите казват 40 мин.
Vrabezza при вас в София вярно е някакъв ужас ,два пъти сме имали проблем с малкия директно го водим в детското отделение на болницата ни  и двата пъти просто нямам забележки за вниманието, което му обърнаха.
Бог да го прости детенцето!

# 16
  • София
Вярно е, даже 5 мин. са много Sad

# 17
Когато преди време отидох да поискам помощ от спешното на първа градска болница за припаднало на тротоара момиче на две минути от болницата, оттам ми казаха да се обадя на линейка и че нищо не могат да направят. А и, че не, тяхната линейка не можела да бъде.

Съчувствам на родителите с цялото си сърце....както казаха по-горе - иде ти да виеш!

# 18
  • на брега на морето
Първа градска е касапница Rage Каква попара са ми дробили там...

# 19
Първа градска е касапница Rage Каква попара са ми дробили там...
PeaceЦенностната и Здравна система рухна от 1990-та. Stop

# 20
В коментарите под статията пише ,че болницата била на 5 мин . пеша ,вярно ли е това?
От спешна помощ твърдят ,че линейката пристигнала за 5 мин. родителите казват 40 мин.

В днешен вестник пишеше, че те всъщност са тръгнали към пета градска, но по пътя детето рязко се влошило и те се шмугнали в поликлиниката, че била съвсем близо.  Не само родителите твърдят, че линейката е закъсняла, а и лекарите от поликлиниката, които са се обаждали 4-5 пъти на 112.

# 21
Наскоро мисля, че правителството отряза доста субсидията за Спешна помощ , защото хората много ги викали и трябвало да ходят на дежурни първо....
Въпросът със закъсненията според мен има поне 4 евентуални страни. Едната е, че липсват достатъчно линейки, т.е пари за линейки, парамедици и че не стига, че липсват, ами ги и намаляват. Втората е, че в интензивен трафик на линейката не могат да й поникнат крила  и да прелети разстоянията, в градове с трафик, за какъвто претендира София че има, има специални платна, по които се движат разни важни превозни средства. Третата е, че адреси в София се намират трудно дори да намериш входа, по всяка вероятност ще цъфнеш пред анонимни звънци, сто милиона решетки за преодоляване и т.н. Всичко това бави. И последния фактор е човешкия, субективен - немотивирани хора не могат мотивирано да спасяват хора.

И петият фактор е пациента, неговата адекватност - кво чакаш, като можеш да си в болницата за 5 минути, лекарите в поликлиниката и те звъняли, вместо да се хване един лекар от там и да притича разстоянието с родителите заедно...

ПС: Аз не съм имала никога проблеми с Първа градска, напротив. Нито аз, нито семейството ми. Явно сме имали късмет  Confused

Последна редакция: сб, 12 фев 2011, 19:19 от 10 c's

# 22
Ами то зависи и какъв проблем точно имаш. Мен лично, като майка на болно дете, първото което ме впечатли в австрийските болници и поликлиниките в тях, е че навсякъде, ама наистина навсякъде има изводи за вакуум, кислород и въздух. Т.е. в който и кабинет да имаш проблеми с дишането, веднага могат да ти сложат маска с кислород или да те обдишат, има едни подвижни куфари за спешни случаи с необходимите неща за интубация, ако някой натисне спешния бутон веднага се появява сестра, бутаща въпросния куфар.
В софийска поликлиника не съм виждала никога нищо подобно.
Между другото, сега си спомних темата за Гери и препращането от Пирогов към Исул, засегнато там. Какво излиза сега- че дори и преместването от едно към друго лечебно заведение с линейка пак не гарантира нищо.

Чуденките за родителите са ми много грозни, отвратителни. Дано на авторката им не й се случи никога нейното дете да има проблеми с белите дробове, за да разбере какво е, как се разбира и как се вземат решения.

10с, от аватара ти ме побиват тръпки  Rolling Eyes

# 23

В днешен вестник пишеше, че те всъщност са тръгнали към пета градска, но по пътя детето рязко се влошило и те се шмугнали в поликлиниката, че била съвсем близо.  Не само родителите твърдят, че линейката е закъсняла, а и лекарите от поликлиниката, които са се обаждали 4-5 пъти на 112.
Щмугнали се попътно и после са чакали 40 минути при условие ,че за 3-5 минути пеша  са могли да стигнат в болница .
Не знам ама то само обаждането и обясняването по телефона е отнело повече от 5 минути.
И да линейките са малко скоро обясняваха колко линейки обслужват София и околностите.
А при условие ,че тук във форума се затвърди мнението ,че си е съвсем в реда на нещата заради висока Т на детето да дойде линейка явно съвсем няма да стигат.

# 24
По принцип би трябвало да се повиши културата на хората, а не да се намаляват и без това оскъдните средства за спешна помощ.

# 25
Петте минути са ми невероятни на мен. Дори и за пет минути да притичаш между сграда А и сграда Б, аз лично бих предпочела да изчакам 20 под лекарски контрол. Най малкото, като стигнеш пред вратите на Пета градска, ще трябва да се обясниш с минимум три лели по пътя си към спешния кабинет, противошокоза зала или там за където си ( а ти най често не знаеш за къде си).
В едно нормално здравеопазване би трябвало да те вземат с линейката, да те обдишат, сърдечномасажират или каквото там за да те поддържат жив и да те стоварят с кревата пред вратата  на интензивното в ръцете на лекарите, които знаят какво ти е и те чакат.

# 26
Лекарския контрол явно в случая не е свършил работа и не е бил адекватен.
Колко време е пътувала линейката предполагам ще се изясни както и какво точно е обяснил обадилия се.
При голям проблем не бих звъняла и не бих чакала линейка за детето,но сме близо и в Русе знам точно къде да отида за по -голям град наистина е по-сложно .
Явно линейки и персонал не достигат и средствата не само ,че не трябва да бъдат намалявани ,а трябва и да се увеличат.

# 27

Чуденките за родителите са ми много грозни, отвратителни. Дано на авторката им не й се случи никога нейното дете да има проблеми с белите дробове, за да разбере какво е, как се разбира и как се вземат решения.

10с, от аватара ти ме побиват тръпки  Rolling Eyes

Ако мен визираш, за съжаление имам тези проблеми. Кислородът няма да свърши никаква работа в случая, нито дишане уста в уста.

Детето е можело да почине и в собствената им кола, нали, тогава кой щеше да е виновен? Хора умират от белодробна недостатъчност и в болници след 10-дневен престой, въпреки грижите на лекарите, деца също умират след престой там.

Защо не помислихме, че може лекарят, който е провеждал лечението да е бил неадекватен и детето да не е проследено достатъчно. Белодробната недостатъчност е следствие, тя не се появява отникъде, обикновено има картина за това дни преди да се случи.

Това не е да си порежеш ръката и да имаш нужда от спешна помощ. Това състояние въобще не трябва да опира до бърза помощ, дори и да са дошли не значи, че са щели успеят да го спасят. Нито пък че, ако отидат в болница също щеше да е добър края ...

# 28
Проблемът е по-скоро защо в поликлиника не могат да се справят да поддържат едно състояние, докато дойде линейка. Все си представям, че има нещо повече, което може да се направи, освен да се звъни по телефона.

# 29
  • София
Да му бяха направили един урбазон венозно в поликлиниката на това дете...
Мир на праха му.

Общи условия

Активация на акаунт